Αρον - άρον η εφαρμογή του νέου Δικαστικού Χάρτη

*Απέχουν αντιδρώντας σήμερα οι δικηγόροι, δεν επιμορφώθηκαν ακόμη οι ειρηνοδίκες και δεν αντιμετωπίστηκαν θέματα υποδομών στα περιφερειακά Πρωτοδικεία, ενώ μόλις προχθές ψηφίστηκαν οι τροποποιήσεις του ΚΠΔ *Νέα εισαγγελέας Ανηλίκων η Ευτυχία Μελετοπούλου και νέα διευθύνουσα του Εφετείου η Μαρία Λιάνου

Δημοσίευση: 16 Σεπ 2024 13:00

Με το δικηγορικό σώμα να σημειώνει την έντονη αντίθεσή του στην εσπευσμένη εφαρμογή του δικαστικού χάρτη ξεκινά σήμερα το νέο δικαστικό έτος, με τους δικηγόρους να απέχουν, τους ειρηνοδίκες να μην έχουν επιμορφωθεί ακόμη, ενώ μόλις προχθές δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ οι παρεμβάσεις στον Κώδικα Πολιτικής και Ποινικής Δικονομίας.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας υιοθετώντας την εισήγηση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, αποφάσισε για σήμερα Δευτέρα την καθολική αποχή των μελών του από τα καθήκοντά τους, αντιδρώντας στην εσπευσμένη εφαρμογή του «Νόμου Φλωρίδη» (Ν. 5108/2024 «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις»).
Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος επέκρινε έντονα την εξέλιξη, σημειώνοντας την αντίθεσή της στην απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για «την εσπευσμένη εφαρμογή του νέου δικαστικού χάρτη από 16-9-2024, χωρίς να έχουν επιλυθεί προηγουμένως τα προβλήματα που δημιουργούνται από την εφαρμογή του νέου συστήματος», «δεν έχουν διευθετηθεί τα ζητήματα που ανακύπτουν από την κατάργηση των Ειρηνοδικείων και την ενοποίηση του α’ βαθμού δικαιοδοσίας, δεν έχουν καθοριστεί τα γραμμάτια προείσπραξης δικηγορικής αμοιβής για τις νέες διαδικασίες και δικαστήρια, μετά την εφαρμογή του νέου συστήματος, παραμένει κόλουρη η διαδικασία προσωποποιημένης ενημέρωσης των διαδίκων για τους νέους τόπους, ημέρες και ώρες των ήδη προσδιορισμένων υποθέσεων στα καταργούμενα Ειρηνοδικεία και ότι η όλη διαδικασία προχωρεί με αποφάσεις των προέδρων της Διοίκησης των Δικαστηρίων και όχι της Ολομέλειας αυτών, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κίνδυνος ασφάλειας δικαίου, ερημοδικιών και απώλειας δικονομικών και ουσιαστικών δικαιωμάτων, και να οδηγούνται σε απίστευτη ταλαιπωρία λειτουργοί και συλλειτουργοί της δικαιοσύνης και πολίτες – διάδικοι. Ως φαίνεται η κυβέρνηση δεν προτάσσει την ορθή λειτουργία της δικαιοσύνης, αλλά την είσπραξη χρηματικών ποσών από το Ταμείο Ανάκαμψης».
«Ο εσπευσμένος τρόπος», υπογραμμίζει στην «ΕτΔ» ο πρόεδρος του ΔΣΛ Τρύφ. Τσάτσαρος, «με τον οποίο τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις αναμόρφωσης του δικαστικού χάρτη, καθώς δεν έχουν αποσαφηνισθεί και κυρίως δεν έχουν αφομοιωθεί αρκετά πράγματα, καθιστά ιδιαίτερα δυσχερή τη μετάβαση από το ένα σύστημα στο άλλο».

ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ Η ΛΑΡΙΣΑ
Σημειώνεται πως μόλις την περασμένη Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ (Ν. 5134/2024 - ΦΕΚ A 146 - 11.09.2024) οι «Παρεμβάσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, σε εναρμόνιση με την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας με τον ν. 5108/2024 - Διατάξεις για τη Δικαστική Αστυνομία και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις», ενώ το δικαστικό έτος ξεκινά σήμερα.
Διευκρινίζεται πως η Λάρισα έχει επιλεγεί ως Κέντρο Επιμόρφωσης των υπηρετούντων στη Θεσσαλία Ειρηνοδικών (σ.σ. πρωτοδίκες ειδικής επετηρίδας), οι οποίοι ενώ αναβαθμίζονται σε πρωτοδίκες, δεν έχουν ακόμη επιμορφωθεί, ενώ έμπειροι δικηγόροι, εστιάζοντας σε θέματα προσδιορισμών, εκδίκασης υποθέσεων σε δεύτερο βαθμό κ.λπ., σε συνδυασμό με τη συνολικότερη «προχειρότητα» -όπως τη χαρακτήριζαν στην «ΕτΔ»- εφαρμογής του νέου δικαστικού χάρτη, αμφισβητούσαν ευθέως τον απώτερο σκοπό του «Νόμου Φλωρίδη», της επίσπευσης, δηλαδή, της απονομής της δικαιοσύνης που θα αποτελέσει και (φέτος) «στοίχημα» του νέου δικαστικού έτους.  
Παραπέμπουν, μάλιστα, σε μεγάλες δικαστικές περιφέρειες, όπως της Αθήνας, όπου στο Πρωτοδικείο Αθηνών προσδιορίστηκε δίκη για τις 10/05/2033. ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Με το νέο καθεστώς διατηρούνται το Πρωτοδικείο Λάρισας ως έδρα (σ.σ. παρατάθηκε η θητεία της προαχθείσης σε εφέτη, διευθύνουσας του Πρωτοδικείου), ενώ καταργούνται ως γνωστόν τα Ειρηνοδικεία Λάρισας, Ελασσόνας και Φαρσάλων, και στη θέση τους ορίζονται ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Λάρισας η Ελασσόνα και τα Φάρσαλα. Στην απόφαση δε του Πρωτοδικείου Λάρισας αποσαφηνίζονται αρκετά θέματα (πολιτικές και ποινικές δίκες, προανακριτικά γραφεία, αρμοδιότητες δικαστών κ.ά.), προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα που θα προκύψουν από την εφαρμογή του νέου νόμου. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ
Με απόφαση του διευθύνοντος την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας, νέα εισαγγελέας Ανηλίκων αναλαμβάνει η αντεισαγγελέας Ευτυχία Μελετοπούλου στη θέση της μετατεθείσης Αγγελικής Γκουγκουλούδη, ενώ νέα διευθύνουσα του Εφετείου Λάρισας αναλαμβάνει από σήμερα η εφέτης Μαρία Λιάνου στη θέση της συνταξιοδοτηθείσης Ευαγγελίας Καρδάση. Υπενθυμίζεται πως ο καθιερωμένος αγιασμός για την έναρξη του νέου δικαστικού έτους θα τελεσθεί αύριο Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου, στις 11.30 π.μ., στον 3ο όροφο του Δικαστικού Μεγάρου Λάρισας. ΚΑΝΟΝΙΚΑ Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΙΑΝΟ»
Στην απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας για τη σημερινή αποχή διευκρινίζεται ότι «όπου υπάρχει συνεδρίαση ποινικού δικαστηρίου από διακοπή, θα ζητείται λόγω της αποχής νέα διακοπή προς συζήτηση της υπόθεσης».
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η εκδίκαση της υπόθεσης του «Ιανού» στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας, όπου λόγω της ιδιαιτερότητας της υπόθεσης και με δεδομένο ότι για σήμερα έχει προγραμματιστεί η συνέχεια της δίκης με απολογία κατηγορουμένου, οι συνήγοροί του ζήτησαν και έλαβαν άδεια οπότε σήμερα θα συνεχιστεί κανονικά η δίκη.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass