ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟ ΦΟΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΙΣΜΑ «ΧΡΗΣΤΑΚΗ» ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ

Θέλουν να μείνει «όρθιο» το καταφύγιο

Δημοσίευση: 04 Νοε 2014 10:35 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:55

 

 

 

Του Γιώργου Ρούστα

Θετικές προοπτικές διαγράφονται αναφορικά με τη νομιμοποίηση του καταφυγίου «Χρηστάκη» στον Όλυμπο, καθώς η αντίδραση των τοπικών φορέων, κυρίως από την επαρχία Ελασσόνας, ενάντια στην απόφαση του δασαρχείου Ελασσόνας, το οποίο χαρακτήρισε «παράνομο το καταφύγιο», φαίνεται ότι έχει αποτέλεσμα.

Με το νόμο 4280/2014 ανακαλούνται οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί και έτσι δίδεται τριετής προθεσμία για τη νομιμοποίηση του. Αυτό λοιπόν που μένει να γίνει είναι η υποβολή αίτησης προς το αρμόδιο Δασαρχείο, για παραχώρηση της δασικής έκτασης σε κάποιον σύλλογο ή φορέα της περιοχής.

Η ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Όπως είναι γνωστό το δασαρχείο Ελασσόνας, μετά από καταγγελία φορέων της Πιερίας χαρακτήρισε παράνομο το καταφύγιο «Χρηστάκη», το οποίο είχε κτιστεί στον Όλυμπο σε υψόμετρο 2.500 μέτρων για να καλύψει ανάγκες των κτηνοτρόφων της περιοχής αλλά και ορειβατών που επισκέπτονται το βουνό των μυθικών θεών και ζήτησε την κατεδάφιση του. Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι φορείς των Ορειβατικών Συλλόγων του νομού και οι τοπικοί φορείς της επαρχίας Ελασσόνας, ενώ το ζητούμενο -στην παρούσα φάση- είναι ο συντονισμός δράσης.

 

Σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας βρίσκεται ο Ελασσονίτης περιφερειακός σύμβουλος Αθανάσιος Παιδής με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα. Σύμφωνα με τον κ. Παιδή «αρχικά απαιτούνται μια σειρά από ενέργειες με πρώτη την αίτηση για παραχώρηση της έκτασης προς το αρμόδιο Δασαρχείο. Σαν Περιφέρεια, αναφέρει, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να παρεμβαίνουμε προς τον κάθε αρμόδιο φορέα, μέχρι να μπορέσει να γίνει νόμιμο το καταφύγιο «Χρηστάκη».

Ο ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Υπέρ της παραμονής του καταφυγίου «Χρηστάκη» στην κορυφή του Ολύμπου τάσσεται και ο Ορειβατικός Σύλλογος Λάρισας, ο οποίος προτάσσει κυρίως την ουσία της υπόθεσης και τη χρησιμότητα του καταφυγίου. Η διοίκηση του Συλλόγου απευθύνει κάλεσμα μέσω της «Ε» σε όλους τους φορείς του νομού που κινητοποιούνται προς την ίδια κατεύθυνση για συντονισμό δράσης και συνεργασία σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. Ως μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης ο Ορειβατικός Σύλλογος Λάρισας θα μπορούσε να τεθεί επικεφαλής αυτής της εκστρατείας, ώστε να υπάρξει μια συλλογική απόφαση και ένα ενιαίο μέτωπο.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΠΛΙΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Στο μεταξύ ο πρόεδρος του Συλλόγου Κοκκινοπλιτών Αθηνών κ. Βασίλης Γκόλτσιος αναφέρει στην «Ε» ότι «δεν υπάρχει καμία αντιπαλότητα με την Πιερία για το καταφύγιο» και προσθέτει πως «όλοι, οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να ανασκουμπωθούν και αντί να διαμαρτύρονται για το τι έγινε στην Ανατολική πλευρά, να κάνουν λίγη αυτοκριτική για το τι δεν έγινε στην Δυτική πλευρά. Να κάνουν τις απαιτούμενες μελέτες και να διεκδικήσουν ότι αναλογεί για την ισόρροπη ανάπτυξη και με απόλυτο σεβασμό στον μύθο και την ιστορία του βουνού των θεών».

Αναλυτικότερα ο πρόεδρος του Συλλόγου Κοκκινοπλιτών Αθηνών κ. Βασίλης Γκόλτσιος, αναφερόμενος στο σχετικό δημοσίευμα της «Ε» για την κατεδάφιση του καταφυγίου «Χρηστάκη», στην κορυφή του Ολύμπου και την υποτιθέμενη αντιπαλότητα μεταξύ της Ελασσόνας και της Πιερίας, υποστηρίζει τα εξής με δήλωση του: «Κατ΄ αρχήν δεν έχουμε καμία αντιπαλότητα με την Πιερία και τους συμπατριώτες μας που την κατοικούν. Πολύ περισσότερο μάλιστα εμείς οι Κοκκινοπλίτες, αφού πολλοί συγχωριανοί και στενοί συγγενείς μας κατοικούν στην Κατερίνη, το Δίον και γενικά στα παρολύμπια χωριά της Πιερίας αρκετοί δε έχουν κατοικίες και στις δύο πλευρές του Ολύμπου. Τα παράπονά μας στρέφονται προς τις αρμόδιες αρχές ένθεν και εκείθεν του Ολύμπου που αντιμετωπίζουν την περιοχή μας, την περιοχή του Θεσσαλικού Ολύμπου, με άλλα μέτρα και σταθμά.

Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά το Καταφύγιο έκτακτης ανάγκης «Χρηστάκης»: Αν είναι το μοναδικό από τα εννέα οργανωμένα καταφύγια, που συμπτωματικά βρίσκονται από την ανατολική πλευρά του Ολύμπου και τα έξη καταφύγια έκτακτης ανάγκης, στο οποίο παρατηρούνται αυθαιρεσίες, συμφωνούμε να κατεδαφισθεί. Αν όμως αυθαιρεσίες παρατηρούνται και στα υπόλοιπα καταφύγια και αυτό οφείλουν οι αρμόδιοι να το γνωρίζουν, απαιτούμε και το καταφύγιο «Χρηστάκης» να τύχει της ίδιας αντιμετώπισης. Δεν θα ήθελα να σχολιάσω τα περί αναδάσωσης των 81 τ.μ Αλπικής επιφάνειας που καλύπτει το καταφύγιο «Χρηστάκης» γιατί όπως φαίνεται και στη φωτογραφία που δημοσιεύσατε στην Αλπική ζώνη… μόνο δάσος δεν υπάρχει. Αν κάποιοι καταφέρουν να κάνουν αναδάσωση σε αλπική ζώνη αυτό πλέον θα είναι… εφεύρεση.

Τα περί αυτοκινήτων, πάρκινγκ κ.λπ. υπενθυμίζουμε ότι και στα Πριόνια μέσα στον Εθνικό Δρυμό υπάρχει δρόμος, ανεβαίνουν και παρκάρουν αυτοκίνητα σε καθημερινή βάση και πολύ καλά κάνουν. Και εμείς κάναμε χρήση αυτής της δυνατότητας και μάλιστα όχι μόνο μια φορά. Ο αλληθωρισμός, σύμφωνα με την Ιατρική επιστήμη, είναι σημαντική οφθαλμολογική πάθηση γιατί ενώ και τα δυο μάτια είναι ανοικτά, μόνο το ένα είναι στραμμένο στο αντικείμενο προσήλωσης, ενώ το άλλο είναι στραμμένο… σε άλλη κατεύθυνση.

Σε ό,τι αφορά τον Εθνικό Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι διαχειρίζεται κρατικά κονδύλια. Αυτό σημαίνει ότι και η θεσσαλική πλευρά του Ολύμπου δικαιούται μερίδιο από τα κονδύλια αυτά, τα οποία μέχρι σήμερα δεν τα είδαμε παρά το ότι το, μεγαλύτερο μέρος του Ολύμπου, υπάγεται διοικητικά στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Είναι καιρός πλέον και η από εδώ πλευρά (υπηρεσιακοί παράγοντες, δήμαρχοι, περιφερειάρχες κ.λπ.) να ανασκουμπωθούν και αντί να διαμαρτύρονται για το τι έγινε στην Ανατολική πλευρά, να κάνουν λίγη αυτοκριτική για το τι δεν έγινε στην Δυτική πλευρά. Να κάνουν τις απαιτούμενες μελέτες και να διεκδικήσουν ότι αναλογεί για την ισόρροπη ανάπτυξη και με απόλυτο σεβασμό στον μύθο και την ιστορία του βουνού των θεών».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass