Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ Κ. Ε. ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Κυβέρνηση χωρίς ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ανεξάρτητους…

Δημοσίευση: 04 Νοε 2014 10:55 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:55

Δεν μπορούν να αποτελούν μέρος της προγραμματικής προοδευτικής διακυβέρνησης του τόπου, οι δυνάμεις, που έχουν συναντίληψη στα κρίσιμα ζητήματα, με τη Ν. Δημοκρατία (Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΠΑΣΟΚ…), υπογράμμισε χθες στη Λάρισα ο γραμματέας της Κ.Ε. της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Ο γραμματέας, είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τις αποφάσεις του πρόσφατου συνεδρίου σε επαφές με τα στελέχη, αλλά και να συναντηθεί με θεσμικούς παράγοντες της πόλης.

Σε συνέντευξη Τύπου, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Το πρόσφατο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ είχε ως στόχο και το κατάφερε, να αποσαφηνιστεί το στίγμα μας, να γίνει ξεκάθαρη η πολιτική μας κατεύθυνση και με εξωστρέφεια στην κοινωνία, να συζητήσουμε τα προβλήματα, με στόχο να βρούμε λύσεις για τα προβλήματα, που είναι πολύ σημαντικά. Είχαμε σύσκεψη με στελέχη της ΔΗΜΑΡ και κάναμε συναντήσεις θεσμικού χαρακτήρα, με τον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη, μιλήσαμε και εξηγήσαμε για το πώς σκεφτόμαστε την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Δεν θα μπορέσει να υπάρξει ανάκαμψη της χώρας και της οικονομίας, αν δεν στηθεί πάνω σε μία ουσιαστική, υγιή ανάπτυξη και όχι τη στρεβλή ανάπτυξη, που υπήρχε μέχρι το 2009. Σε αυτή τη βιώσιμη ανάπτυξη, μπορεί να παίξει η περιφέρεια, οι περιοχές με δυνατότητες εξωστρέφειας. Μιλάμε για τη Θεσσαλία, για τη Λάρισα, περιοχή με σημαντικές δυνατότητες, όπως π. χ. εξαγωγές με παράλληλη μείωση των εισαγωγών, δηλαδή βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου και μείωσης των ελλειμμάτων. Όχι επομένως ανάπτυξη που θα στηρίζεται στα δανεικά.

Αυτή είναι η λογική μας. Χρειάζονται όμως μεταρρυθμίσεις, πραγματικές και όχι τις απορρυθμίσεις, που γίνονται αυτή τη στιγμή. Αυτά είναι τα στοιχεία που εμείς προβάλλουμε ως κύρια. Στο πλαίσιο της προοπτικής, προτείναμε 12 σημεία, στον διάλογο που ανοίξαμε με τα υπόλοιπα κόμματα, για μια δημοκρατική προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου. Σε αυτή, όπως αποφασίσαμε στο συνέδριό μας, δεν χωρούν οι συντηρητικές δυνάμεις της Ν. Δ., επίσης δεν χωρούν δυνάμεις της αντιπολιτευτικής δεξιάς, οι οποίες έχουν συντηρητικές θέσεις. Αλλά, αντίθετα χωρούν δυνάμεις από τη δημοκρατική και μεταρρυθμιστική αριστερά, από τη ριζοσπαστική αριστερά, από το σοσιαλδημοκρατικό χώρο, την πολιτική οικολογία και το προοδευτικό κέντρο. Οι δυνάμεις αυτές βέβαια, πρέπει να έχουν ξεκαθαρίσει ότι είναι απέναντι στις αδιέξοδες πολιτικές της κυβέρνησης.

Αυτά τα σημεία είναι μεταξύ άλλων, η αδιαπραγμάτευτη παραμονή της χώρας στο ευρώ, η μείωση- αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, το οποίο δεν είναι βιώσιμο. Επίσης μια σειρά ζητημάτων κοινωνικής πολιτικής, όπως το ειδικό πρόγραμμα μείωσης της ανεργίας, που θα έχει ως στόχο τη μείωση της ανεργίας κατά 10%, για τα επόμενα τρία χρόνια, η καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, όπως εμείς το θεωρούμε, με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Ζητήματα που σχετίζονται με τη διοικητική μεταρρύθμιση, η οποία πρέπει να αποσυνδεθεί από τις οριζόντιες απολύσεις. Αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, άμεσες, που δεν απαιτούν καν συνταγματική αναθεώρηση, όπως π. χ.: Η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, το ασυμβίβαστο της ιδιότητας υπουργού βουλευτή, η μείωση του αριθμού των βουλευτών, που μπορεί να γίνει μέχρι ένα σημείο, η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών… Άφησα τελευταία τη φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία είναι η πραγματική μεταρρύθμιση, που χρειάζεται ο τόπος. Έτσι, να μην έχουμε κάθε λίγο και λιγάκι, να αλλάζουν με συνεχείς εγκυκλίους, οι φορολογικές διατάξεις. Ούτε ανάπτυξη επιτυγχάνεται, ούτε έρχονται επενδύσεις… Βέβαια, ο ΕΝΦΙΑ είναι απαράδεκτος, έχει δομικό πρόβλημα, να περάσουμε λοιπόν σε φορολογική μεταρρύθμιση.

Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επισκέπτεται αύριο (σ.σ.: σήμερα) τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Χρειάζεται εθνική συνεννόηση στα κρίσιμα θέματα όπως στο δημόσιο χρέος και πολλά θέματα, που πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των συζητήσεων, όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Θεοχαρόπουλος, σημείωσε: Πιστεύουμε βαθύτατα στην ανάκαμψη της Δημοκρατικής Αριστεράς. Μίλησα εξ αρχής ότι στην προοδευτική διακυβέρνηση δεν μπορούν να συμμετάσχουν οι δυνάμεις της Ν. Δ. και της αντιπολιτευτικής δεξιάς, που έχουν συντηρητικές θέσεις, δηλαδή οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Κι όσον αφορά τις δυνάμεις που μπορούν να συμμετάσχουν στην προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου, αυτές είναι οι δυνάμεις της δημοκρατικής και μεταρρυθμιστικής αριστεράς, οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ), οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, υπάρχουν πολλές δυνάμεις, οι δυνάμεις του προοδευτικού κέντρου… Το καλοκαίρι στείλαμε επιστολές και ξεκίνησε διάλογος. Αποφασίσαμε ότι δεν μπορούν, ουσιαστικά, από ένα σημείο κι έπειτα να αποτελούν μέρος της προγραμματικής προοδευτικής διακυβέρνησης του τόπου οι δυνάμεις, που έχουν συναντίληψη στα κρίσιμα ζητήματα με τη Ν. Δημοκρατία. Συνεπώς, όσο το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει και ασκεί αυτές τις αδιέξοδες πολιτικές, δεν μπορεί να συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία. Εμείς το καλούμε να μην συνεχίζει να ασκεί αυτές τις πολιτικές… Με το ΠΑΣΟΚ δεν έχει νόημα, να συνεχίσουμε να συζητάμε».

Στη συνέντευξη ήταν παρόντες ο συντονιστής του γραφείου Θεσσαλίας κ. Γιάννης Φασούλας, ο γραμματέας της ΝΕ κ. Στέλιος Γρηγορίου και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Απ. Σουρλατζής.

ΜΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Νωρίτερα ο κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό, με τον οποίο συζήτησαν για τα έργα στη Θεσσαλία, την πορεία των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση, για το δημόσιο χρέος, για την πολιτική στη γεωργία, για την οικονομία και τις τράπεζες.

ΜΕ ΔΗΜΑΡΧΟ

Ο γραμματέας της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ Θαν. Θεοχαρόπουλος επισκέφθηκε και τον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο δήμαρχος εξέθεσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αυτοδιοίκηση στη σημερινή συγκυρία. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου «ειδικότερα μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ασφυκτική κατάσταση που δημιουργήθηκε από τις ελλείψεις προσωπικού στις υπηρεσίες του Δήμου και την παραπομπή του δημάρχου στην εισαγγελία και το πειθαρχικό για το θέμα του επανελέγχου των συμβάσεων.

Από την πλευρά του ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ δεσμεύτηκε ότι θα βρίσκεται στο πλευρό της δημοτικής αρχής για την προώθηση των προβλημάτων που σχετίζονται με την ομαλή λειτουργία του Δήμου. Όσον αφορά στο θέμα της αξιολόγησης και του επανελέγχου των συμβάσεων, εξέφρασε την άποψη ότι με τον τρόπο που γίνεται αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο των απολύσεων και δεν στηρίζεται σε κοινά αποδεκτούς κανόνες. Υπογράμμισε επίσης τη σταθερή θέση της ΔΗΜΑΡ για την αναζήτηση ενός νέου αναβαθμισμένου ρόλου της Αυτοδιοίκησης σε ένα σύγχρονο και συμβατό με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, κράτος.

Στη συνάντηση εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ παρευρέθηκαν ο γραμματέας της ΝΕ Στέλιος Γρηγορίου , ο δημοτικός σύμβουλος Απ. Σουρλατζής και το μέλος της ΝΕ Σωτηρία Γεράση».

Ε. Ρ.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass