Ο Σύνδεσμος Σαρακατσαναίων Λάρισας εξηντάρισε

*Επετειακή εκδήλωση χθες για την προσφορά του στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης *Ζωντανό το Σαρακατσάνικο ιδεώδες, θεματοφύλακας παράδοσης και πολιτισμού

Δημοσίευση: 20 Νοε 2023 17:55

Της Νατάσας Πολυγένη

Τα 60 του χρόνια προσφοράς και δράσης στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της Λάρισας γιόρτασε χθες ο Σύνδεσμος Σαρακατσαναίων ν. Λάρισας με μια επετειακή εκδήλωση στη Δημοτική Πινακοθήκη-Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα, που ξύπνησε θύμησες, σκόρπισε συγκίνηση, με έντονο το άρωμα της παράδοσης μέσα από τα χορευτικά του Συνδέσμου που παρουσίασαν ένα εξαιρετικό χορευτικό θέαμα.

Τα μέλη και οι φίλοι του Συνδέσμου περπάτησαν στους σταθμούς-ορόσημα του Συνδέσμου από την ίδρυσή του το 1962 έως σήμερα μέσα από το σπάνιο φωτογραφικό υλικό και ντοκουμέντα που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της εκδήλωσης, ενώ στο πλαίσιο αυτό τιμήθηκε και ο επίτιμος πρόεδρος και ιδρυτής του Συνδέσμου Σαρακατσαναίων ν. Λάρισας «Ο Κατσαντώνης» και πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Κατσαρός.
Συγκινημένος ο κ. Κατσαρός παρέλαβε την τιμητική πλακέτα από την πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Έφη Ρουπακιά και ευχήθηκε ο Σύνδεσμος να συνεχίσει να κρατά ζωντανή τη φλόγα της παράδοσης και της ιστορίας και αναφέρθηκε στο πλαίσιο ομιλίας του στην αρχαιοελληνική καταγωγή των Σαρακατσαναίων. Η κ. Ρουπακιά συγκινημένη αναφέρθηκε στα 60 χρόνια δράσης του Συνδέσμου και στην ιστορία του. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων κ. Γεώργιος Ν. Μουτσιάνας αναφέρθηκε στο Σαρακατσάνικο ιδεώδες, που με τον πολιτισμό και την παράδοση κρατούν όρθια τη χώρα και τους ανθρώπους της.
Ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Π.Ο.Σ.Σ. κ. Γεώργιος Καψάλης αναφέρθηκε στον προεπαναστατικό ήρωα Αντώνη Κατσαντώνη, ενώ για τη συμβολή των Συλλόγων και των Λαογραφικών Μουσείων στη διαχείριση της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς μίλησε η διευθύντρια του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Λάρισας κ. Φανή Καλοκαιρινού. Μεταξύ άλλων, η κ. Καλοκαιρινού υπογράμμισε ότι τόσο τα μουσεία όσο και οι Σύλλογοι με γνώμονα τον πολιτιστικό πλούτο, τον οποίο διαφυλάσσουν και προβάλλουν, αναδεικνύονται σε θεματοφύλακες της παράδοσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς εν γένει. «Σε ένα δύσκολο και αβέβαιο τοπίο καλούνται να αντιμετωπίσουν παγκόσμιες προκλήσεις και απειλές και εν τέλει να καταφέρουν να κερδίσουν το στοίχημα που είναι διττό: γόνιμη αξιοποίηση των εργαλείων της ψηφιοεπικοινωνιακής μας εποχής για τη διαχείριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και διασφάλιση μιας δημιουργικής συνέχειας μέσα από τους νέους που είναι το μέλλον. Θεωρώ πως οι Σαρακατσαναίοι επάξια το έχουν πετύχει αυτό τόσο εδώ στη Λάρισα όσο και σε πανελλήνιο επίπεδο» πρόσθεσε.
Για τον ρόλο του χοροδιδασκάλου στους Συλλόγους μίλησε ο χοροδιδάσκαλος του Συνδέσμου κ. Δημήτριος Σαμουρέλης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο βουλευτής της ΝΔ κ. Χρήστος Καπετάνος, ο οποίος σε σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο σπουδαίο έργο που επιτελεί ο Σύνδεσμος ως προς τη διάσωση και τη διάδοση της σαρακατσάνικης παράδοσης, ο νέος δήμαρχος Λαρισαίων κ. Θανάσης Μαμάκος, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Β. Πινακάς, ο αντιδήμαρχος κ. Ν. Καλτσάς, η εκλεγμένη περιφερειακή σύμβουλος Μαρία Γαλλιού, εκπρόσωποι των Αστυνομικών και Στρατιωτικών Αρχών, της Ιεράς Μητρόπολης και πρόεδροι συλλόγων και φορέων της πόλης. Μετά τη χορευτική επίδειξη ακολούθησε μικρή δεξίωση στο φουαγιέ της Πινακοθήκης με παραδοσιακές πίτες και γλυκίσματα που ετοίμασαν οι γυναίκες μέλη του Συνδέσμου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass