Χριστούγεννα στα κοντέινερ...

* ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ ΤΟΥ ΔΑΜΑΣΙΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ...ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΑΣΤΕΡΙ ΤΗΣ ΒΗΘΛΕΕΜ

Δημοσίευση: 24 Δεκ 2021 21:00

Χριστούγεννα, η γιορτή της αγάπης και της αλληλεγγύης. Γιορτή με πολλή συγκίνηση, καθώς οι άνθρωποι, όπως έγραφε στα χριστουγεννιάτικα διηγήματά του ο Παπαδιαμάντης που κάποιες στιγμές βασανίζονται από τις στερήσεις και το κακό, βρίσκουν απάντηση στην πίστη, στη μακροθυμία, στη χρηστότητα που τα βιώνουν σαν φωτοχυσία ανάλογη με αυτή που έδωσε το Αστέρι της Βηθλεέμ στον νεογέννητο Χριστό.


Αυτήν τη φωτοχυσία περιμένουν οι σεισμόπληκτοι του Δαμασίου. Από τις 3 Μαρτίου, δεκάδες οικογένειες μένουν σε κοντέινερ και προσπαθούν, βάζοντας έξω από την πόρτα τους ένα μικρό στολίδι, να μπει μια αχτίδα χριστουγεννιάτικης αισιοδοξίας. Άνθρωποι χωρίς φωνή, αλλά με περίσσια αξιοπρέπεια, στέκονται σαν σκιές μέσα από τις πόρτες και περιμένουν πώς και πώς την ημέρα που θα μπούνε στο σπίτι τους, που θα στρώσουν και αυτοί ένα κανονικό τραπέζι τις άγιες ημέρες και ας είναι φτωχικό.
Οι οικογένειες στα κοντέινερ ευελπιστούν σε καλύτερες ημέρες και, παρά τις αλλεπάλληλες δυσκολίες, δίνουν μια νότα αισιοδοξίας. Ορισμένοι θα βγουν τη μέρα των Χριστουγέννων παρακαλώντας να υπάρχει καλοκαιρία για να μην πατήσουν στις λάσπες που μαζεύονται γύρω από τα κοντέινερ, για να λειτουργηθούν στον Άγιο Τρύφωνα, προστάτη των αγρών από τα τρωκτικά, τις κάμπιες και τα λοιπά παράσιτα. Τον παρακαλούν καθημερινά να μην χάσουν εκτός από τα σπίτια τους και τη σοδειά τους...
«Μετά από εννιά μήνες όλα παραμένουν δύσκολα και όταν υπάρχουν και μικρά παιδιά ακόμα δυσκολότερα. Ειδικά τώρα τον χειμώνα που υπάρχουν πολλές βροχές, γεμίζουμε λάσπες και δεν μπορούμε να πάμε τα παιδιά στο σχολείο. Φτιάξαμε μόνοι μας κάτι σαν βεράντες και ρίξαμε λίγο χαλίκι να μπορέσουμε να μετακινηθούμε» μας λέει η σχολική τροχονόμος του εξαθέσιου Σχολείου Δαμασίου και μητέρα δύο παιδιών.

*Πώς θα γιορτάσετε αύριο τα Χριστούγεννα;
«Εδώ ήρεμα με την προσδοκία η Γέννηση του Χριστού να φέρει ό,τι καλύτερο στον κόσμο και σε μας, τα σπίτια μας. Αυτά που μας στέρησε ο σεισμός και τώρα προσδοκούμε στην ανοικοδόμησή τους.
Για τη ζωή στο Δαμάσι μάς λέει: «Έχουμε απογοητευτεί. Είμαστε πάνω από εξήντα άτομα σε κοντέινερ, πάλι καλά που δεν υπάρχει πλέον κόσμος να ζει σε σκηνές. Ευτυχώς τα κοντέινερ είναι μεγάλα για τις πολυμελείς οικογένειες και κάποιοι δεν μένουν σε ένα δωμάτιο, αλλά έχουν περισσότερα. Εγώ επειδή έχω μεγάλη οικογένεια ζω σε τρία δωμάτια».

*Ψυχολογικά αντέχει ο κόσμος;
«Όχι, είναι πολύ δύσκολο, είναι κάτι που δεν το έχουμε ζήσει και το ζούμε για πρώτη φορά. Και όταν έχεις μικρά παιδιά είναι ακόμα πιο δύσκολα. Δεν μπορείς να επιβιώσεις εδώ μέσα. Πρέπει να γίνουν τα σπίτια μας όσο πιο γρήγορα γίνεται».

*Θα πάτε αύριο στην εκκλησία;
«Ναι και μακάρι να έχει καλό καιρό για να μην πατάμε στις λάσπες. Γεννάται ο Χριστός και ο Άγιος Τρύφωνας είναι ο προστάτης για τις σοδειές μας».

*Δωρεές γίνονται;
«Όχι όπως στην αρχή, αλλά χρειαζόμαστε ακόμη βοήθεια. Ο νεογέννητος Χριστός να μας γεννήσει και μας προσδοκίες για καλύτερη ζωή».

 

Του Σωτ. Κέλλα
Φωτ.: Αλεξ. Παπαγεωργίου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass