Αγωνία για 450 οικογένειες της Λάρισας

ΑΝ ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΔ ΩΣ ΕΠΟΧΙΚΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ «ΕΛΒΑΚ» ΚΑΙ «DEL MONTE» * ΖΗΤΟΥΝ ΚΑΤ’ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Δημοσίευση: 24 Δεκ 2021 21:05

Κι αν οι ημέρες των Χριστουγέννων είναι ημέρες οικογενειακής γαλήνης και ψυχικής ηρεμίας, αυτό φαίνεται πως δεν ισχύει για εκατοντάδες εποχικά εργαζόμενους σε εργοστάσια κονσερβοποιίας«ΕΛΒΑΚ» και «Del Monte», που βλέπουν το επίδομα της ανεργίας να χάνεται λόγω ενός αποτελέσματος από στυγνό μαθηματικό τύπο.


Όπως είναι γνωστό τα τελευταία χρόνια τα δύο αυτά εργοστάσια χαρακτηρίζονται ως εποχικώς απασχολούμενα και οι εργαζόμενοί τους, που πληρούν τις προϋποθέσεις, μπορούν να λάβουν το επίδομα ανεργίας, με τη συμπλήρωση 100 ενσήμων.
Όμως λόγω των ειδικών συνθηκών που επικράτησαν το 2021, οι εποχικά απασχολούμενοι εργαζόμενοι μπορούν και με 50 ένσημα να λάβουν το επίδομα ανεργίας, ενώ για να χαρακτηριστεί ως εποχικώς απασχολούμενη και η επιχείρηση, θα πρέπει το σύνολο των εργαζομένων στους μήνες μη αιχμής, να μην ξεπερνά το 25% του συνόλου των εργαζομένων όλων των μηνών αιχμής.
Στην προκειμένη περίπτωση των συγκεκριμένων εργοστασίων, το ποσοστό των εργαζομένων στους μήνες μη αιχμής, ανέρχεται στο 26,82% έναντι του 25%, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να κινδυνεύουν να χάσουν το επίδομα ανεργίας.
Οι λόγοι, που τα 2 εργοστάσια για το 2021 αποχαρακτηρίστηκαν από εποχικώς απασχολούμενα σχετίζονται με:
Α) Τις κακές καιρικές συνθήκες κατά την άνοιξη (συνεχόμενοι παγετοί), που είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση του παραγόμενου φρούτου κατά 50% και κατά συνέπεια και τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων στις βάρδιες απασχόλησης.
Β) Τις συνθήκες της πανδημίας, που απέτρεψαν αρκετούς εποχικά εργαζόμενους να προσέλθουν για εργασία, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να αναγκαστούν να απασχολήσουν λιγότερα άτομα σε 6ήμερη απασχόληση με 3 βάρδιες, αντί συνεχόμενης με 4 βάρδιες.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΒΑΚ
Σχετικά με το θέμα που ανέκυψε η ΕΛΒΑΚ με ανακοίνωση της γνωστοποίησε τα εξής: «Η Διοίκηση της ΕΛΒΑΚ Α.Ε. ακόμη και αυτές τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων, όπου όλα κινούνται σε εορταστικούς ρυθμούς, αποδεικνύοντας τα αντανακλαστικά της και ανησυχώντας σοβαρά για τους συνεργάτες της, ενόχλησε τους τοπικούς εκπροσώπους της Βουλής προσπαθώντας να δοθεί λύση στο πρόβλημα που προέκυψε από τον εφετινό αποχαρακτηρισμό της εταιρείας χωρίς καμία δική της ευθύνη ως εποχικής για πρώτη φορά στην 50ετή διαδρομή της.
Αυτό οφείλεται αφενός μεν στη μειωμένη παραγωγή ροδάκινων λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, αφ’ ετέρου δε στην πανδημία Covid-19.
Αποτέλεσμα αυτής της νόμιμης εκ μέρους του ΟΑΕΔ ενέργειας είναι ότι εφέτος δεν θα λάβουν το εποχικό βοήθημα του Ταμείου Ανεργίας περίπου 225 άτομα που εργάστηκαν την καλοκαιρινή περίοδο στη βιομηχανία μας».
Σχετική ερώτηση κατέθεσε και ο αν. γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ, βουλευτής ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, προς τον υπουργό Εργασίας, κ. Κωστή Χατζηδάκη.
Όλοι οι εργαζόμενοι ζητούν μια ειδικά κατ' εξαίρεση νομοθετική ρύθμιση που μπορεί να δώσει μια λύση στο ζήτημά τους.
Να σημειώσουμε πως το επίδομα ανεργίας υπολογίζεται περίπου στα 480 ευρώ μηνιαίως για 3 μήνες για κάθε εργαζόμενο συν το επίδομα των Χριστουγέννων. Συνολικά δηλαδή πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ποσό για κάθε οικογενειακό προϋπολογισμό.
Η «Ε» επικοινώνησε με τον διευθυντή της ΕΛΒΑΚ κ. Παναγιώτη Φρόνιμο ο οποίος υπογράμμισε την ευαισθησία που δείχνει η επιχείρηση σε τέτοιου είδους ζητήματα που σχετίζονται με εργαζομένους της, πόσο μάλιστα σε μέρες τόσο δύσκολες για κάθε οικογένεια.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΑΞΙΜΟΥ
Για το ίδιο θέμα, παρέμβαση στους τους υπουργούς Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη και Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, με αίτημα να μη χάσουν το εποχικό επίδομα εργαζόμενοι σε κονσερβοποιεία, έκανε χθες και ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Όπως υπογραμμίζει στην ερώτησή του ο Θεσσαλός πολιτικός «οι μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή έπληξαν άμεσα το εισόδημα των αγροτών. Έμμεσα, όμως, πλήττουν και τον τομέα της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, καθώς ανατρέπουν τα δεδομένα που αιτιολογούν την ενίσχυση των εποχιακά εργαζόμενων.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν δύο βιομηχανίες κονσερβοποιίας που εδρεύουν στον νομό Λάρισας, η ΕΛΒΑΚ Α.Ε. και η DEL MONTE, 225 και 84 αντίστοιχα, εποχικά εργαζόμενοί τους δεν θα λάβουν το επίδομα ανεργίας αν δεν χαρακτηριστούν ως εποχικές επιχειρήσεις. Η εξειδίκευσή τους στην κονσερβοποιία φρούτων τους στερεί ευελιξία σε σχέση με επιχειρήσεις που επεξεργάζονται και άλλα προϊόντα (π.χ. λαχανικά) και ως εκ τούτου η μειωμένη εγχώρια πρώτη ύλη σε φρούτα φέτος και άλλες δυσκολίες λόγω πανδημίας, οδήγησαν στην απασχόληση μειωμένου προσωπικού και κατ’ επέκταση σε μικρή υπέρβαση (κατά 1,82% για την ΕΛΒΑΚ Α.Ε.) του ορίου του 25% που απαιτείται».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος καταλήγει τονίζοντας ότι «με βάση τα παραπάνω, κάποιοι εποχικά εργαζόμενοι θα δικαιούνται και κάποιοι όχι το επίδομα ανεργίας, ανάλογα με το αν η επιχείρηση που εργάστηκαν διατηρεί ή χάνει τον εποχικό της χαρακτήρα» και γι’ αυτό ζητά την τροποποίηση των σχετικών προϋποθέσεων.
ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass