ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΔΟΞΟΣ ΣΤΟΧΟΣ –ΚΑΙ- ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΕΤΟΙΜΗ…

Σε πέντε χρόνια το 50% των στερεών αποβλήτων πρέπει να ανακυκλώνεται

*Μέχρι 15 Σεπτεμβρίου πρέπει να υποβάλουν οι Δήμοι τοπικά σχέδια * Σύσκεψη χθες με τον γ.γ. του υπ. Εσωτερικών Ευαγγ. Καπετάνιο

Δημοσίευση: 28 Ιουλ 2015 8:18

 

 

 

Της Μαρίνας

Αποστολοπούλου

Ο βαθμός ετοιμότητας της Περιφέρειας Θεσσαλίας προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις περί Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων, σύμφωνα και με τις επιταγές της Ε.Ε. αλλά και το χρονικό περιθώριο που έχει δοθεί μέχρι το 2020, βρέθηκαν χθες στο μικροσκόπιο, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε ο γενικός γραμματέας συντονισμού διαχείρισης απορριμμάτων του υπουργείου Εσωτερικών κ. Ευάγγελος Καπετάνιος με τον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό. Ενώ μετά τη συνεργασία των δυο παρουσία και υπηρεσιακών παραγόντων, ακολούθησε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή δημάρχων από όλη τη Θεσσαλία.

Η γενική διαπίστωση, όπως αυτή εκφράστηκε και από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου είναι ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκεται σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας όσον αφορά στο συγκεκριμένο κρίσιμο περιβαλλοντικό ζήτημα, καθώς όπως σχολίασε μετά τη συνεργασία που είχε με τον περιφερειάρχη έχει γίνει μία ουσιαστική δουλειά με συνέπεια αλλά και με σταθερότητα. Ενώ κατέθεσε την εκτίμηση ότι θα έχουν ολοκληρωθεί τα απαιτούμενα στο χρονικό ορίζοντα που έχει τεθεί, αφού άλλωστε όπως παρατήρησε δεν αποτελεί θέμα επιλογής στην πραγματικότητα αλλά ανάγκης που τίθεται από τις ίδιες τις προθεσμίες οι οποίες αποτελούν ήδη προϊόν παράτασης. Η Θεσσαλία ήταν ο πρώτος σταθμός του κ. Καπετάνιου μιας σειράς επισκέψεων που προτίθεται να κάνει ανά τη χώρα και η επιλογή του είχε να κάνει τόσο με το γεγονός ότι ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας έχει και την διττή ιδιότητα του πρόεδρου της ΕΝΠΕ όσο και με το ότι ήδη έχει προχωρήσει σημαντικά στο ζήτημα αυτό.

Άλλωστε στόχος είναι η Θεσσαλία μέχρι το 2020, όπως αυτός διατυπώνεται και στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, μέσω των νέων υποδομών ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων είναι να επιτύχει το 50% των ανακυκλώσιμων Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) να προωθείται στην ανακύκλωση, τη στιγμή που σήμερα το ποσοστό αυτό ανέρχεται κοντά στο 11%, ενώ για τα βιολογικά απόβλητα (βιοαπόβλητα) το ποσοστό χωριστής συλλογής τους να ανέλθει στο 21% του συνολικού τους βάρους. Η μελέτη αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, φιλοδοξεί να εναρμονίσει την περιοχή της Θεσσαλίας στην κοινοτική νομοθεσία μέχρι το 2020, προκειμένου να αποφευχθούν οι κυρώσεις που προβλέπονται.

Από την πλευρά του ο κ. Αγοραστός, επανέλαβε ότι η Θεσσαλία είναι η πιο «πράσινη περιφέρεια» σε όλη τη χώρα και επίσης εκτίμησε ότι θα είναι έτοιμη εντός των προθεσμιών, παρατηρώντας πάντως ότι θα πρέπει να είναι διασφαλισμένες και οι χρηματοδοτήσεις. Παράλληλα ζήτησε να υπάρξει εγρήγορση από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και ιδιαίτερα από τους Δήμους, καθώς το νέο θεσμικό πλαίσιο επιτάσσει την εκπόνηση τοπικών σχεδίων για τη διαχείριση των απορριμμάτων είτε ανά δήμο, είτε σε συμπράξεις δήμων, τα οποία σχέδια μάλιστα οφείλουν να είναι έτοιμα μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Ενώ υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει κάνει όλες τις παρεμβάσεις που χρειάζονται ώστε οι τρεις υφιστάμενοι ΧΥΤΑ να αποκτήσουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, «ώστε να υπάρχει και περισσότερος χρόνος για σχεδιασμό» για να καταλήξει με νόημα πως «το μέλλον μας είναι ένα περιβάλλον καθαρό, στο οποίο να ζούμε καλύτερα χωρίς να μας επηρεάζει αρνητικά σ’ όλα τα επίπεδα της κοινωνικής και οικονομικής μας ζωής».

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Μάιο πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας η παρουσίαση της μελέτης που εκπονήθηκε για την αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, η οποία αποτελεί μέρος μίας διαδικασίας που θα συνεχιστεί βάσει του χρονοδιαγράμματος με τη διαβούλευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο οπότε προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες για να εγκριθεί τελικά τον Οκτώβριο από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Βάσει της μελέτης προβλέπεται να δημιουργηθούν στις περιοχές των υπαρχόντων Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) - που εξυπηρετούν την Π.Ε. Λάρισας, την Π.Ε. Μαγνησίας και την ενιαία περιοχή Π.Ε. Τρικάλων και Καρδίτσας -, ισάριθμες Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων, μετατρέποντας τους ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων), εγκαθιστώντας και λειτουργώντας παράλληλα ένα δίκτυο επεξεργασίας ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων. Περιλαμβάνονται συστήματα διαλογής και επεξεργασίας βιοαποβλήτων, όπως καφέ κάδοι και μικρές μονάδες επεξεργασίας σε τοπικό επίπεδο, ο απαραίτητος εξοπλισμός, οικιακή κομποστοποίηση, εγκατάσταση πράσινων σημείων και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών στο πλαίσιο και της πρόληψης. Η δημιουργία δικτύου «πράσινων σημείων» έχουν στόχο τη χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων – επαναχρησιμοποιήσιμων υλικών, και μαζί με τη λειτουργία των συστημάτων επεξεργασίας βιοαποβλήτων, μειώνουν τις ποσότητες που σήμερα οδηγούνται στους ΧΥΤΑ. Για τις δε ανάγκες των Σποράδων, η μελέτη προβλέπει την κατασκευή τριών μικρών μονάδων κομποστοποίησης ανακυκλώσιμων και αδρανών υλικών σε Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο.

Παράλληλα προβλέπεται η αντιμετώπιση της ιλύος των Βιολογικών Καθαρισμών και λοιπής παραγωγής, η διαχείριση των υλικών κατεδαφίσεων – αδρανών υλικών και κάθε άλλου ρεύματος αποβλήτων σύμφωνα με τη νομοθεσία, τις αρχές και τους στόχους του εθνικού σχεδιασμού.

Ο κ. ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ

Όπως παρατήρησε ο κ. Καπετάνιος πριν συναντηθεί με τον κ. Αγοραστό, γνώριζε ότι έχει γίνει μία σημαντική δουλειά προς την κατεύθυνση προετοιμασίας του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων. Η χθεσινή συνεργασία αποσκοπούσε ειδικότερα στην εξέταση της ανάπτυξης και εξέλιξης του ΠΕΣΔΑ έτσι ώστε να αποφευχθούν αστοχίες. «Πρέπει να οδηγηθούμε σε έργα που θα δίνουν πνοή και λύσεις στην Περιφέρειά σας, η οποία είναι μία σημαντική περιφέρεια, μεγάλη, με γνώση και εμπειρία σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Σε επίπεδο χώρας, είναι πραγματικά πολύ αξιόλογη» επισήμανε χαρακτηριστικά ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών και συνέχισε:

Είμαι χαρούμενος λοιπόν για τη συνεργασία μαζί σας η οποία πράγματι μέχρι στιγμής που δουλέψαμε ήταν εποικοδομητική, ουσιαστική και διαπίστωσα τη συναντίληψη για τα απαιτούμενα τα οποία θα οδηγήσουν την Περιφέρεια και κατ’ επέκταση τη χώρα, σε μια πρόοδο για ένα καλύτερο περιβάλλον, ένα περιβάλλον με ανακύκλωση, αυτό που χρειάζονταν ο τόπος κι αυτό που ήταν απαραίτητο να γίνει και από τις υποχρεώσεις της Ευρωπαϊκής, Κοινοτικής και Εθνικής Νομοθεσίας. Οι στόχοι που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2020 είναι κατά τη γνώμη μου εφικτό να επιτευχθούν. Αυτοί οι στόχοι δόθηκαν μετά από παράταση στη χώρα μας και είναι άκρως απαραίτητο να επιτευχθούν. Απ’ ό,τι διαπίστωσα από την πρόοδο της διαδικασίας, έχει δουλέψει ουσιαστικά και με συνέπεια αλλά και με σταθερότητα κι έχει προχωρήσει σημαντικά το θέμα. Ενημέρωσα τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Βούτση για την κατάσταση που διαπίστωσα εδώ. Θα είμαστε δίπλα σας, θα σας στηρίξουμε ώστε να πάμε παρακάτω στην πρόοδο και την ανάπτυξη σε ό,τι αφορά στο περιβάλλον».

Ο ΚΩΝ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Σε δηλώσεις του ο Κώστας Αγοραστός, επισήμανε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας χάραξε τα προηγούμενα χρόνια ένα νέο σχεδιασμό με στόχο να δώσει χρόνο ζωής στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων. Γι’ αυτό ολοκληρώσαμε τον ΧΥΤΑ στη Λάρισα, έχουμε εργασίες στον ΧΥΤΑ Τρικάλων – Καρδίτσας και ξεκινάμε τις εργασίες στο ΧΥΤΑ του Βόλου. Έτσι, κερδίζουμε διάρκεια ζωής στην ταφή των απορριμμάτων αλλά και χρόνο να σχεδιάσουμε το μέλλον.

Ταυτόχρονα κάναμε τοπογραφική, οικονομική, κοινωνική και χωροταξική μελέτη για να δούμε πού θα πάμε να εγκαταστήσουμε τους νέους ΧΥΤΥ. Η μελέτη μας έδειξε ότι πρέπει να γίνουν εκεί που βρίσκονται οι ΦΟΣΔΑ σήμερα, δηλαδή τρεις. Έτσι θα κερδίσουμε χαμηλότερο κόστος για τον πολίτη και την ελληνική οικογένεια γιατί ας μην ξεχνάμε πως το τελικό κόστος το επωμίζεται ο καταναλωτής.

Αυτή η μελέτη προέκυψε μετά από διαβούλευση στην οποία συμφώνησαν όλοι οι δήμοι και οι τοπικές κοινωνίες. Μετά από αυτό κάναμε και τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης των Απορριμμάτων ο οποίος ήταν ένας σχεδιασμός με προοπτική. Η διαδικασία αυτή έγινε για να καλύψουμε τους δείκτες και τις απαιτήσεις του εθνικού σχεδιασμού. Ο σχεδιασμός αυτός πριν από μία εβδομάδα άλλαξε και ενέταξε τα τοπικά σχέδια, δηλαδή τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν οι δήμοι για να διαχειριστούν τα απορρίμματα χαμηλού όγκου με βιώσιμες λύσεις και σεβασμό στο περιβάλλον.

Πρόκειται να επικαιροποιήσουμε τον ΠΕΣΔΑ μας εισάγοντας και το νέο στοιχείο των τοπικών σχεδίων και γι’ αυτό συζητάμε με τους δημάρχους καθώς τα σχέδια αυτά πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα σε ένα στενό χρονοδιάγραμμα, μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Οφείλουμε να τρέξουμε γρήγορα όλα τα στάδια για να πετύχουμε και τους στόχους του 2020 που επιτάσσει η ευρωπαϊκή οδηγία. Οι στόχοι πρέπει να επιτευχθούν για να μην έχουμε ποινές τις οποίες και πάλι πληρώνει ο πολίτης. Συνεπώς, είμαστε εδώ και ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να κερδίσουμε το μέλλον. Σ’ αυτό θέλουμε συμμάχους την κοινωνία, τους πολίτες και τη συμπεριφορά όλων μας απέναντι στο περιβάλλον. Το μέλλον μας είναι ένα περιβάλλον καθαρό, στο οποίο να ζούμε καλύτερα χωρίς να μας επηρεάζει αρνητικά σ’ όλα τα επίπεδα της κοινωνικής και οικονομικής μας ζωής».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass