ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΝΥΧΤΑ-ΜΕΡΑ ΣΕ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑΔΡΕΣ

Η Λάρισα και τα ισραηλινά ελικόπτερα

* Σενάρια με «Σικόρσκι», Απάτσι και κομάντος

Δημοσίευση: 28 Ιουλ 2015 8:02

 

 

 

Του Δημήτρη Βάλλα

Στην τελική της φάση βρίσκεται πλέον αυτές τις ημέρες η κοινή άσκηση με ελικόπτερα αλλά και αερομεταφερόμενες μονάδες Ελλάδος-Ισραήλ που εξελίσσεται με βάση στάθμευσης το αεροδρόμιο της 110 Πτέρυγας Μάχης της Λάρισας.

Η παρουσία τόσο των ελικοπτέρων όσο και του προσωπικού που διαμένει όλες αυτές τις ημέρες στην πόλη μας έγινε ιδιαίτερα αισθητή, όχι μόνο λόγω του θορύβου των ελικοπτέρων που υπερίπτανται νύχτα και ημέρα, αλλά και λόγω των υψηλών μέτρων ασφαλείας που έχουν ληφθεί γύρω από μεγάλο ξενοδοχείο της πόλης όπου και διανυκτερεύουν περίπου 200 Ισραηλινοί πιλότοι, τεχνικοί και κομάντος που συμμετέχουν στην άσκηση.

Η άσκηση που διεξάγεται στο πλαίσιο αμυντικών συμφωνιών Ελλάδος-Ισραήλ, δεν είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται στην περιοχή μας, καθώς έχουν γίνει και άλλες παρόμοιες τόσο με F-16 όσο και με ελικόπτερα στα ορεινά του νομού.

Τα σενάρια της άσκησης είναι πολλά και σε αυτήν συμμετέχουν και ελληνικά ελικόπτερα τύπου Απάτσι από το Στεφανοβίκειο, ενώ τα ισραηλινά ελικόπτερα, περίπου 15 τον αριθμό, είναι τύπου Απάτσι και CH-53 - Σικόρσκι, μεταφοράς προσωπικού.

Ισραηλινά μεταγωγικά τύπου C-130 μετέφεραν στο αεροδρόμιο της 110 Π.Μ. προσωπικό και υλικά για την υποστήριξη της άσκησης.

Εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά που διεξάγονται κοινές ασκήσεις με το Ισραήλ και η περιοχή μα έχει προσελκύσει και παλιά το ενδιαφέρον των Ισραηλινών που μάλιστα με μαχητικά-βομβαρδιστικά είχαν πραγματοποιήσει βολές και στην Κρανιά Ελασσόνας.

Η ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

Μη έχοντας μεγάλο ζωτικό χώρο οι Ισραηλινοί τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο κοινών ασκήσεων προτιμούν τη χώρα μας και την περιοχή μας εκπαιδευόμενοι σε αποστολές βάθους καθώς οι αποστάσεις μέχρι την Ελλάδα είναι σχεδόν οι ίδιες που απαιτούνται για διεισδύσεις στο …Ιράν!

Βέβαια, εδώ πρόκειται για ασκήσεις με ελικόπτερα στις οποίες θα συμμετέχουν και χερσαίες δυνάμεις, προφανώς στο πλαίσιο εκπαίδευσης σε δύσβατα εδάφη, όπου και θα καλούνται να αναλάβουν αποστολές διάσωσης ή αν θέλετε και …διείσδυσης μια που οι διαφορές δεν είναι μεγάλες!

Αγαπημένο σημείο των Ισραηλινών, είναι οι χαράδρες της ορεινής Ελασσόνας που λόγω της μορφολογίας του εδάφους της είναι ιδανικές για προσγειώσεις ελικοπτέρων αλλά και ρίψεις ανδρών των ειδικών δυνάμεων.

Τυπικά η άσκηση περιλαμβάνει πλήθος αποστολών όπως (SCAR) Επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης σε Περιβάλλον Μάχης, (COMAO) με πακέτα διάφορων τύπων αεροσκαφών σε στόχους ειδικού ενδιαφέροντος, αλλά και Αεροπορικές Επιχειρήσεις εναντίον Δυνάμεων Επιφανείας (πλοία κλπ) Τακτικής Αναγνώρισης (RECCE) και άλλες.

Το σενάριο της άσκησης προβλέπει την κατάρριψη μαχητικού ή μαχητικών της ισραηλινής αεροπορίας σε χώρο που προσομοιάζει με την εδαφική διαμόρφωση του βόρειου Ιράν.

Βάσει του σεναρίου οι καταρριφθέντες Ισραηλινοί πιλότοι εκπέμπουν κωδικοποιημένο σήμα εγκατάλειψης σε εχθρικό έδαφος κάτι που κινητοποιεί άμεσα ομάδα έρευνας και διάσωσης μάχης (CSAR) της ισραηλινής Αεροπορίας η οποία προσεγγίζει το σημείο της εγκατάλειψης προερχόμενη από βάση στο Αζερμπαϊτζάν.

Οι πιλότοι όμως εντοπίζονται από τις ιρανικές δυνάμεις με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η καταδίωξη…

Αξίζει να αναφερθεί, για την …ιστορία, ότι η πρόσφατη διεξαγωγή της διεθνής Διακλαδικής Άσκησης Μεσαίας Κλίμακας «ΗΝΙΟΧΟΣ» (από 20 έως 30 Απριλίου 2015) προέβλεπε τη διεξαγωγή σύνθετων αεροπορικών αποστολών σε ολόκληρο το εύρος του FIR Αθηνών, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού αεροπορικών – ναυτικών δυνάμεων, καθώς και μονάδων του Στρατού Ξηράς, ενώ για πρώτη φορά έλαβαν μέρος δυνάμεις ξένων χωρών και συγκεκριμένα του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Τότε “πέταξαν” μαζί σε μια μεγάλη άσκηση σε Αιγαίο, Ιόνιο, Πελοπόννησο και Βόρεια Ελλάδα, 150 πολεμικά αεροσκάφη από Ελλάδα, Ισραήλ και ΗΠΑ. Οι Ισραηλινοί με αεροσκάφη F 16 «φιλοξενήθηκαν» στην Ανδραβίδα και ασκήθηκαν σε αποστολές έρευνας διάσωσης σε πεδίο μάχης, στην Ελλάδα. Η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκαν τέτοιου είδους ασκήσεις ήταν το 2009, επί κυβερνήσεως Καραμανλή, όταν με πλήρη μυστικότητα παραχωρήθηκε ο ελληνικός εναέριος χώρος για τις πολεμικές προετοιμασίες του Ισραήλ με στόχο τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass