ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΜΑΞΟΣΤΟΙΧΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΟ

«Παρανάλωμα του πυρός» μέσα στη σήραγγα Τεμπών!

* Δεν υπήρχε νερό στο σύστημα πυρόσβεσης και «μπούκωσε» από τον πυκνό καπνό ο εξαερισμός

Δημοσίευση: 10 Ιουλ 2015 8:00
Σημείο διαφυγής, από όπου μπήκαν οι πυροσβέστες στη σήραγγα Σημείο διαφυγής, από όπου μπήκαν οι πυροσβέστες στη σήραγγα

 

Ρεπορτάζ: Ε. Ρηγόπουλος

Φωτογραφίες: Β. Ντάμπλης

Το πρώτο σοβαρό ατύχημα με τρένο, εντός σιδηροδρομικής σήραγγας στην Ελλάδα, αυτό που συνέβη στις 6.45 χθες το πρωί στη μεγάλη σιδηροδρομική σήραγγα των Τεμπών, μήκους 5.300 μέτρων. Δύο βαγόνια εμπορικής αμαξοστοιχίας εκτροχιάστηκαν και το ένα ανεφλέγη, μέσα σε πυκνούς καπνούς. Μεγάλη ήταν η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας. Αμέσως διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε νερό στο σύστημα πυρόσβεσης της μεγαλύτερης σιδηροδρομικής σήραγγας στην Ελλάδα, αλλά και το σύστημα απαγωγής καπνού, γρήγορα τέθηκε εκτός λειτουργίας, «μπουκωμένο». Η ατμόσφαιρα, μέσα στη σήραγγα ήταν αποπνικτική, σύμφωνα με μαρτυρίες. Ευτυχώς, δεν υπήρξαν θύματα και αναρωτιέται κανείς, τι θα μπορούσε να συμβεί, σε ένα τόσο περιορισμένο χώρο, αν η αμαξοστοιχία ήταν επιβατική.

Η γραμμή Λάρισας- Θεσσαλονίκης έκλεισε και μέχρι το απόγευμα γίνονταν προσπάθειες απομάκρυνσης των δύο βαγονιών, ενώ η συγκοινωνία Λάρισας- Θεσσαλονίκης και αντιστρόφως, γινόταν με λεωφορεία του ΟΣΕ. Το απόγευμα, δόθηκε σε κυκλοφορία η μία γραμμή, στο τμήμα Ευαγγελισμός- Ν. Πόροι.

Το εμπορικό τρένο, με 42 συνολικά βαγόνια, ήταν φορτωμένο με κοντέινερ της COSCO, είχε ξεκινήσει από το λιμάνι του Πειραιά και είχε προορισμό την Ουγγαρία μεταφέροντας ηλεκτρονικό υλικό. Ο εκτροχιασμός συνέβη σε δύο βαγόνια, περίπου στο μέσον του συρμού και από την τριβή πήρε φωτιά το ένα βαγόνι, ενώ βρισκόταν σε βάθος ενός χιλιομέτρου περίπου, από την είσοδο της μεγάλης σήραγγας. Ήταν εμφανή τα ίχνη από την επαφή μεταλλικών στοιχείων των βαγονιών, με τις τσιμεντένιες τραβέρσες της γραμμής, σε μήκος πάνω από χιλιόμετρο. Πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής από τη Λάρισα και την 8η ΕΜΑΚ (που διαθέτει ειδικό εξοπλισμό) κατέφθασαν σε σημείο διαφυγής της σήραγγας, όπου υπάρχει και αρκετός ελεύθερος χώρος, με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας της Πυροσβεστικής αρχιπύραρχο Ν. Μιχαλάκη και 16 πυροσβέστες. Φυσικά, όλοι με μάσκες οξυγόνου. Μάλιστα, επειδή στα διακριτικά στοιχεία ορισμένων βαγονιών, υπήρχαν σήματα για μεταφορά χημικών, κατέφθασε και ειδικό όχημα της ΕΜΑΚ. Τελικά, διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε επικίνδυνο φορτίο σε όλα τα βαγόνια. Ο συρμός αποκόπηκε και το μπροστινό τμήμα μετακινήθηκε προς τη Ραψάνη, ενώ το πίσω κομμάτι, μεταφέρθηκε στη Λάρισα.

Η σήραγγα γέμισε πυκνό μαύρο καπνό και ήταν δύσκολο να πλησιάσουν τα συνεργεία πυρόσβεσης, ενώ η ορατότητα ήταν σχεδόν μηδενική. Σύμφωνα με ανθρώπους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, από τα κομμάτια πλαστικού που καίγονταν «μπούκωσαν» τα μηχανήματα απαγωγής καπνού της σήραγγας. Αμέσως, διαπιστώθηκε από τους πυροσβέστες, ότι δεν υπήρχε νερό στο σύστημα πυρόσβεσης των σηράγγων και στήθηκε μηχανισμός πυρόσβεσης , μέσω σωλήνων που ένωσαν, σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου, από την έξοδο κινδύνου, όπου βρίσκονταν τα πυροσβεστικά οχήματα. Μετά την πλήρη κατάσβεση της φωτιάς, μπήκαν στη σήραγγα γερανός και βοηθητικά οχήματα, για τη μετακίνηση των δύο βαγονιών. Οι προσπάθειες συνεχίζονταν μέχρι το απόγευμα και γύρω στις 6.30 δόθηκε σε κυκλοφορία η μία γραμμή εντός της σήραγγας.

Ουσιαστικά, η όλη εξέλιξη, αφού ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα, θύμιζε άσκηση, αλλά με πραγματικά γεγονότα και δυσκολίες. Αρκεί, τα συμπεράσματα, να ληφθούν υπόψη στο μέλλον και να αποκατασταθούν οι ελλείψεις, με πιο βασική τη λειτουργία του συστήματος πυρόσβεσης.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Σε δελτίο τύπου, που εξεδόθη το πρωί, από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αναφέρονται τα εξής:

«Σήμερα και ώρα 06:45 για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, σημειώθηκε εκτροχιασμός δύο βαγονιών του εμπορικού τρένου 23500, εντός του τούνελ των Τεμπών. Το εμπορικό τρένο είχε ξεκινήσει από τον Πειραιά με προορισμό την Ουγγαρία μεταφέροντας ηλεκτρονικό υλικό. Κανείς από το προσωπικό δεν έπαθε το παραμικρό. Λόγω του συμβάντος έχει διακοπεί προσωρινά η σιδηροδρομική κυκλοφορία στο σημείο αυτό για λόγους ασφαλείας, παρότι η γραμμή είναι διπλής κατεύθυνσης και αναμένονται καθυστερήσεις στην κυκλοφορία των επιβατικών τρένων του άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Προσωρινά, έχουν διακοπεί τα δρομολόγια του Προαστιακού Θεσσαλονίκης- Λάρισας, ενώ οι επιβάτες που ταξιδεύουν με τις αμαξοστοιχίες στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη και αντίστροφα θα μετακινούνται με λεωφορεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στο τμήμα Θεσσαλονίκη – Λάρισα - Θεσσαλονίκη. Στην περιοχή έχουν σπεύσει συνεργεία του ΟΣΕ, της ΕΕΣΣΤΥ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και οχήματα της πυροσβεστικής προκειμένου να αποκαταστήσουν το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass