ΣΕ ΨΥΧΙΚΟ, ΖΑΠΠΕΙΟ, ΧΑΡΑ

Τέλος οι υδροφόρες μετά από 20 χρόνια!

Δημοσίευση: 10 Ιουλ 2015 8:09 | Τελευταία ενημέρωση: 10 Ιουλ 2015 11:31
... Φτάνοντας, μέσω του δικτύου, η πρώτη ποσότητα νερού που «ξεδίψασε» χωριά του Δήμου Κιλελέρ, με τον δήμαρχο κ. Νασιακόπουλο και τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ κ. Μιλτ. Αραμπατζή, να ελέγχουν την αίσια έκβαση των έργων ... Φτάνοντας, μέσω του δικτύου, η πρώτη ποσότητα νερού που «ξεδίψασε» χωριά του Δήμου Κιλελέρ, με τον δήμαρχο κ. Νασιακόπουλο και τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ κ. Μιλτ. Αραμπατζή, να ελέγχουν την αίσια έκβαση των έργων

 

Της Λένας Κισσάβου

Οριστικό τέλος στη χρόνια «υδάτινη πληγή» του Δήμου Κιλελέρ, που υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής κατοίκων αρκετών χωριών του, με την έλλειψη πόσιμου νερού, έδωσε η δημοτική αρχή και οι υδροφόρες έγιναν παρελθόν σε Ψυχικό, Ζάππειο και Χαρά.

Τη λύση έδωσαν τα νέα έργα δημιουργίας δικτύου αγωγών για μεταφορά πόσιμου νερού στα χωριά που είχαν πρόβλημα έλλειψής του και τα οποία μόλις πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκαν και άλλαξαν τις συνθήκες ζωής πολλών κατοίκων του δήμου, οι οποίοι επιτέλους πίνουν νερό από τις βρύσες των σπιτιών τους και δεν περιμένουν πια την υδροφόρα για να... ξεδιψάσουν!

«Αποτελεί προτεραιότητά μας, το πρόβλημα του πόσιμου νερού», δήλωσε ο δήμαρχος Κιλελέρ κ. Θανάσης Νασιακόπουλος, ο οποίος θεωρεί ότι μια από τις μεγαλύτερες αιτίες ερημοποίησης των χωριών είναι η έλλειψη του πόσιμου νερού. Έτσι, προκειμένου να δράσει το συντομότερο, για να αντιμετωπίσει έναν παράγοντα που φρενάρει την ανάπτυξη του δήμου, ήδη πριν την ανάληψη των καθηκόντων του ως δήμαρχος, από το περσινό καλοκαίρι (τον μήνα Αύγουστο, που ενδείκνυται γι' αυτό), είχε μεριμνήσει να γίνει καταγραφή όλων των πομονών ύδρευσης και άρδευσης, που υπάρχουν στον δήμο και έλεγχος στην ποσότητα και στην ποιότητα νερού που περιέχουν.

Από την έρευνα αυτή, διαπιστώθηκε, όπως δηλώνει ο ίδιος, ότι η ποσότητα του νερού, που υπάρχει στη συγκεκριμένη περιοχή ήταν αρκετή να καλύψει τις ανάγκες σε πόσιμο νερό. Οι μελέτες συνεχίζονται και σύντομα θα λυθεί το πρόβλημα σε όλες οι περιοχές που υδροδοτούνται από υδροφόρα.

Η νέα δημοτική αρχή, σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΚ, έδωσε εντολή να μελετηθούν οι καλύτερες πιθανές λύσεις, που θα έλυναν οριστικά το πρόβλημα και μάλιστα στην ευρύτερη περιοχή των «προβληματικών» χωριών: Ζαππείου, Ψυχικού, Κυπάρρισου, Αγίου Γεωργίου, Αγίας Παρασκευής, Χαράς και Δίλοφου.

Δρομολογήθηκε λοιπόν, σύνταξη μελέτης έργων υδροδότησης, η οποία προβλέπεται να κατατεθεί για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ.

Συγκεκριμένα για το τι κατέγραψε η έρευνα που είχε γίνει, αλλά και για το τι περιλαμβάνει η τελική πρόταση – λύση, ο κ. Νασιακόπουλος ανάφερε τα εξής: «Καταγράψαμε ότι λειτουργούν στον δήμο περίπου 200 πομόνες, ύδρευσης και άρδευσης. Οι μελέτες μέχρι στιγμής δείχνουν ότι το νερό που υπάρχει σε όλο τον δήμο, πιθανόν να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων του και σε ποσότητα και σε ποιότητα. Σύντομα αυτές οι μελέτες θα ολοκληρωθούν και έχοντας τα ακριβή αποτελέσματα θα μπορέσουμε να απαντήσουμε αν είμαστε σε θέση να επιλύσουμε το θέμα της ποσότητας και της ποιότητας του νερού σε όλο τον Δήμο Κιλελέρ.

Είναι για μας το μεγάλο στοίχημα, το οποίο με συντονισμένες δράσεις, θα κερδίσουμε. Το οφείλουμε στους κατοίκους του Δήμου μας προσφέροντάς τους καλύτερη ποιότητα ζωής.

Για την οριστική επίλυση του προβλήματος ύδρευσης, της συγκεκριμένης περιοχής, συντάχθηκε μελέτη κατασκευής μια σειράς έργων, που περιλαμβάνει τα εξής χωριά: Ψυχικό, Άγιος Γεώργιος, Κυπάρισσος, Ζάππειο, Αγία Παρασκευή, Χαρά και Δίλοφο.

Η μελέτη προβλέπει μεταφορά του νερού σε υδατοδεξαμενή που θα κατασκευαστεί στο Ψυχικό, χωρητικότητας 500 κυβικών μέτρων, κατασκευή υδατοδεξαμενών στον Άγιο Γεώργιο 200 κυβικών μέτρων, στο Ζάππειο 500 κυβικών μέτρων, στο Δίλοφο 200 κυβικών μέτρων και κατασκευή δεύτερης υδατοδεξαμενής 500 κυβικών μέτρων στην Κυπάρισσο η οποία θα λειτουργεί συμπληρωματικά της υφιστάμενης υδατοδεξαμενής των 300 κυβικών μέτρων.

Η μελέτη έχει ήδη τελειώσει και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην αδειοδότηση των περιβαλλοντικών όρων. Τον μήνα Οκτώβριο θα έχει τελειώσει και η περιβαλλοντική μελέτη και το σύνολο των μελετών θα κατατεθούν προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο και πλέον θα είμαστε έτοιμοι το έργο να κατατεθεί για χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ. Το κόστος των έργων που προβλέπει να υλοποιηθούν, ανέρχεται σε 2,5 εκατομμύρια ευρώ και το χρονοδιάγραμμά τους είναι δύο έως τρία χρόνια».

ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ

Επειδή όμως το παραπάνω μεγάλο έργο είναι παράλληλα και χρονοβόρο και επειδή η ταλαιπωρία των κατοίκων που ζουν στα χωριά με πρόβλημα πόσιμου νερού, έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της, αναζητήθηκε άμεση λύση.

Ύστερα από ενδελεχή και εμπεριστατωμένη μελέτη αποφασίστηκε το νερό να διανεμηθεί από τα υπάρχοντα δίκτυα, με συμπληρωματικές παρεμβάσεις και χρησιμοποιώντας τις παλιές δεξαμενές.

Αναλυτικότερα για το έργο ύδρευσης (που είχε την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, γεγονός που καταδεικνύει το υψηλό αίσθημα ευθύνης για τον τόπο τους, όλων ανεξαιρέτως των δημοτικών συμβούλων του Δήμου Κιλελέρ) και το οποίο ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες, ο δήμαρχος ανάφερε: «Στην περιοχή υπήρχε μια αρδευτική πομόνα και αντίστοιχα μία ύδρευσης. Μετά από έλεγχο διαπιστώθηκε ότι η αρδευτική έχει πόσιμο νερό, ενώ η υδρευτική, ακατάλληλο για πόση, με αποτέλεσμα να απαιτείται αντικατάσταση χρήσης τους, όπως και έγινε. Με αυτήν την ενέργεια το κατάλληλο πόσιμο νερό χρησιμοποιείται πλέον για ύδρευση και το ακατάλληλο νερό για την άρδευση των καλλιεργειών της περιοχής.

Στο πλαίσιο του ίδιου έργου, κατασκευάστηκε αγωγός από την κατάλληλη για ύδρευση πομόνα προς την υδατοδεξαμενή του Κυπαρίσσου και αγωγός προς τον Άγιο Γεώργιο. Λειτουργώντας η παλαιά γεώτρηση της Κυπαρίσσου και συμπληρούμενη από τη νέα, η ποσότητα του νερού που συγκεντρώνεται είναι σχεδόν διπλάσια από την ποσότητα που χρειάζονται τα συγκεκριμένα χωριά. Καταλήγοντας, με το εν λόγω έργο τα χωριά Ψυχικό, Αγία Παρασκευή, Κυπάρισσος, Άγιος Γεώργιος, Ζάππειο και Χαρά από αύριο θα πίνουν νερό (από τα ποιοτικότερα, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση του έγκριτου εργαστηρίου της ΔΕΥΑΛ) που θα τρέχει από τις βρύσες των σπιτιών τους.

Βέβαια πολλά θα εξαρτηθούν από τη σωστή διαχείριση του νερού. Ο Δήμος Κιλελέρ έχει λάβει μέριμνα και το πότισμα των γηπέδων και των κοινόχρηστων χώρων (αρκετά από αυτά ποτίζονταν με πόσιμο νερό) να γίνεται με αρδευτικό νερό».

Ο δήμαρχος επίσης, ενημερώνει τους κατοίκους της περιοχής, ότι έχουν τοποθετηθεί μηχανήματα μέτρησης παροχής και κατανάλωσης νερού, έτσι ώστε όπου εντοπιστούν μεγάλες αποκλίσεις, που ίσως να προέρχονται από παροχές χωρίς υδρομετρητή, η ΔΕΥΑΚ θα επιβάλλει μεγάλα πρόστιμα στους κατόχους αυτών των παροχών.

Επιπροσθέτως, ο δήμαρχος παρακαλεί τους κατοίκους να διαχειρίζονται σωστά το πόσιμο πλέον νερό, το οποίο θεωρείται κοινωνικό αγαθό, το πολυτιμότερο ίσως αγαθό για την περιοχή και τους ευχαριστεί, εκ των προτέρων, για τη συνεργασία τους.

Κλείνοντας ο κ. Θανάσης Νασιακόπουλος δηλώνει ότι ευχαριστεί δημόσια για την άψογη και απρόσκοπτη συνεργασία το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ και ιδιαίτερα τον πρόεδρο κ. Μιλτιάδη Αραμπατζή, τους υπαλλήλους και τους υδραυλικούς της ΔΕΥΑΚ των οποίων η συμμετοχή στην ολοκλήρωση του έργου ήταν καθοριστική, όλους τους υπαλλήλους του Δήμου Κιλελέρ και ιδιαίτερα την τεχνική υπηρεσία, τον μελετητή του έργου κ. Κυριάκο Κουκνάκο, τους κατοίκους των χωριών, τα τοπικά συμβούλια και πρωτίστως τους προέδρους και τέλος τους αντιδημάρχους του Δήμου Κιλελέρ και ιδιαίτερα τον αντιδήμαρχο της Δημοτικής Ενότητας Κραννώνα κ. Σπύρο Καλέτσιο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass