«Να ληφθούν όλα τα μέτρα προστασίας της ζωής»

Η «GENERATION 400» ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Δημοσίευση: 30 Μαϊ 2018 4:28

«Άλλος ένας νέος άνθρωπος δεν γύρισε σπίτι του από τη δουλειά», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κίνηση εργαζομένων και ανέργων ενάντια στην υπό-αμειβόμενη εργασία, την ανεργία και την υποαπασχόληση «Generation 400» με αφορμή το εργατικό δυστύχημα του 32χρονου εργαζόμενου Γιάννη Ζυγοροδήμου.

«Άποψή μας είναι ότι ενώ τα περιστατικά τραυματισμού (θανατηφόρου ή μη) σε χώρο εργασίας μπορεί να διαφέρουν σαν περιπτώσεις μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχει μια κοινή συνισταμένη. Και αυτή είναι η όλο και αυξανόμενη εντατικοποίηση της εργασίας που παρατηρείται στους εργασιακούς χώρους και συνίσταται στην πίεση για περισσότερη δουλειά, σε λιγότερο χρόνο, με λιγότερα μέσα, χωρίς την τήρηση συνήθως των απαιτούμενων κάθε φορά κανόνων ασφαλείας και υγείας χωρίς τη μέριμνα για την τοποθέτηση εξειδικευμένων εργαζομένων όπου η θέση εργασίας απαιτεί μια ορισμένη ειδίκευση.

Να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη όσον αφορά στην εργασιακή ένταση (συνάρτηση απαιτήσεων εργοδοσίας, χρόνου εκτέλεσης, μέσων εκτέλεσης και κινδύνου κατά την εκτέλεση της εργασίας) στις χώρες της ΕΕ και δεύτερη στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ. 40.000 εργατικά ατυχήματα τον χρόνο είναι μόνο όσα καταγράφονται στην Ελλάδα (καθώς οι ειδικοί μιλούν για δυσχέρειες στην καταγραφή τους) και από αυτά τα 130 περίπου θανατηφόρα (κάθε 15 λεπτά της ώρας έχουμε ένα εργατικό «ατύχημα» και κάθε 3 ημέρες ένα θανατηφόρο «δυστύχημα»).

Παρά τη λέξη “ατύχημα” είναι σαφές ότι το πράγμα ξεπερνά την τύχη. Είναι και αυτό ένας υπολογισμός από πλευράς των εργοδοτών και των κυβερνήσεων. Στην προσπάθεια των πρώτων να τζιράρουν με τις πλάτες των δεύτερων, οι μόνοι πραγματικά αναλώσιμοι είναι οι εργαζόμενοι. Ειδικά στη Λάρισα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου της πόλης, σε δύο μόλις χρόνια έχουν καταγραφεί 222 εργατικά ατυχήματα τα μισά από τα οποία (111) πραγματοποιήθηκαν την περίοδο μεταξύ Γενάρη και Νοέμβρη 2017 με τα 4 από αυτά να είναι θανατηφόρα.

Άλλωστε, λίγες μέρες έχουν περάσει από τον θάνατο του 28χρονου διανομέα που δούλευε σε γνωστή αλυσίδα καφέ της πόλης και τραυματίστηκε θανάσιμα σε τροχαίο εν ώρα εργασίας» αναφέρει μεταξύ άλλων και ζητά να ληφθούν άμεσα όλα εκείνα τα μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων στην εν λόγω εταιρεία και σε όλους τους χώρους δουλειάς».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass