Ο ΠΡ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ:

Χρέος μας η δεσπόζουσα θέση στην πολιτική ζωή της χώρας

* Στις 11 Μαρτίου οι εκλογές για την ανάδειξη Λαρισαίων αντιπροσώπων στο συνέδριο, μέχρι την 1η οι εγγραφές νέων μελών

Δημοσίευση: 27 Φεβ 2018 22:04

«Το διακύβευμα δεν μπορεί να είναι κάποιες κυβερνητικές καρέκλες, αλλά η αλλαγή της χώρας. Ως σοσιαλιστές και δημοκράτες, είμαστε ιστορικά ενταγμένοι στην αριστερή πλευρά της αντιπαράθεσης.

Και έχουμε χρέος να ξανακαταλάβουμε τη δεσπόζουσα θέση μας στην πολιτική ζωή της χώρας» τόνισε από τη Λάρισα, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ, Γιώργος Παπανδρέου.
Ο κ. Παπανδρέου βρέθηκε χθες στη Λάρισα όπου, στο πλαίσιο των προσυνεδριακών διαδικασιών του Κινήματος Αλλαγής, μιλώντας στο κατάμεστο ΔΩΛ παρουσίασε το πολιτικό πλαίσιο των θέσεων του Κινήματος ενόψει του συνεδρίου.
Για να διαμηνύσει, όπως τόνισε, «την αποφασιστικότητα του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, να διαδραματίσουμε ρόλο καταλύτη άλλα και εγγυητή της συνεργασίας - και της ενότητας, ελπίζω ακόμη, των προοδευτικών δυνάμεων. Αλλά καταλύτη και εγγυητή της συνεργασίας, για την προοδευτική αλλαγή».
Ο κ. Παπανδρέου έκανε εκτενή αναφορά στα γεγονότα που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια για να υπεραμυνθεί των επιλογών του ως κυβέρνηση. Λέγοντας μεταξύ άλλων πως «σιγά- σιγά αλλά σταθερά, ο ελληνικός λαός βλέπει ότι εμείς είπαμε αλήθειες όταν οι άλλοι τους σέρβιραν ψέματα» και πως «σήμερα, ακόμα και οι σκληρότεροι επικριτές μας παραδέχονται ότι δεν είχαμε άλλο δρόμο, εκεί που είχε φτάσει η χώρα».
Μάλιστα έκανε λόγο για τις μάχες που έδωσε απέναντι στο ευρωπαϊκό κατεστημένο λέγοντας ότι «θέλησαν πολλοί στην Ευρώπη να μας τιμωρήσουν με κάθε τρόπο. Χρειάστηκε να δώσω μάχη -όπως μου είχε πει τότε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός- «τη σκληρότερη που έχει δει ποτέ», την οποία κέρδισα, όταν η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί αποφάσισαν να αφαιρέσουν το δικαίωμα της Ελλάδας να έχει ψήφο στην ΕΕ. Ψήφο ακόμα και για τα εθνικά θέματα, όπως το Σκοπιανό, την Κύπρο, τις σχέσεις Ευρώπης - Τουρκίας.
Απαντώντας στο ερώτημα για τη διάρκεια της κρίσης στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι στη χώρα μας «πρώτος βασικός λόγος ήταν έλλειψη ευρύτερης συναίνεσης. Το 2010 είχαμε πόλεμο. Απέναντί μας οι αγορές, δύσπιστοι οι εταίροι, φοβικές οι φίλιες χώρες του νότου - μας έβλεπαν ως λεπρούς, φοβούνταν να μην «κολλήσουν».
Αντί να συσπειρωθούν όλες οι δυνάμεις του τόπου στον πόλεμο για να μην χρεοκοπήσουμε, η αντιπολίτευση σύσσωμη, βρήκε ευκαιρία να χτυπήσει πισώπλατα. Εμείς βρεθήκαμε στην αρένα με τα θηρία και αυτοί από τις κερκίδες πέταγαν πέτρες».
ΑΠΑΤΗ
«Εμείς» πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου «δεν κρύψαμε αλήθειες - γιατί ήμασταν και είμαστε έτοιμοι να αναμετρηθούμε με τα κακώς κείμενα στη χώρα μας. Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κρύφτηκαν. Πίσω από το ψεύτικο αφήγημά τους. Για όλα φταίνε τα μνημόνια.
Κάθε μέρα διαπιστώνουμε αυτήν την αυταπάτη - ουσιαστικά, την απάτη. Δεν είχαν το σθένος να συγκρουστούν με τα πραγματικά προβλήματα της χώρας. Και στο πλαίσιο αυτό, πρώτα απ’ όλα, η ευθύνη της κυβέρνησης Καραμανλή. Τα ψευδή στοιχεία που δημοσιοποίησαν στην ΕΕ το 2009 -δύο ημέρες πριν τις εκλογές- τα αποκαλεί η διακομματική έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου που έγινε το 2015, ως ξεδιάντροπη «απάτη».
Τώρα, μέρα με την ημέρα, όλα αυτά αποκαλύπτονται. Ο κ. Σόιμπλε, για παράδειγμα, ομολόγησε δημόσια ότι η κ. Μέρκελ επέβαλε το ΔΝΤ γιατί δεν εμπιστευόταν πλέον τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και τον κ. Μπαρόζο, που κάλυπτε τον κ. Καραμανλή. Και αυτό, σε απάντηση για όσους πιστεύουν ακόμη στο ψέμα, ότι εμείς ζητήσαμε το ΔΝΤ» τόνισε ο κ. Παπανδρέου.
ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ
«Πρώτο μέλημά μας, για ένα σοβαρό και δυνατό Κίνημα Αλλαγής είναι – συλλογικά – να κατανοήσουμε το πραγματικό πρόβλημα. Την αλήθεια, που συστηματικά θέλησαν να αποκρύψουν δυνάμεις της συντήρησης στη χώρα. Πρώτο μέλημά μας ως Κίνημα, είναι να θέσουμε το πραγματικό διακύβευμα. Η κρίση έφερε τα μνημόνια, όχι τα μνημόνια την κρίση.
 Αυτήν την, πικρή για αυτούς, αλήθεια ανακάλυψαν πρόσφατα, κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ. Ότι, δηλαδή, αν δεν είχε υπάρξει ο αναγκαστικός δανεισμός με το πρώτο μνημόνιο, η χώρα θα είχε χρεοκοπήσει».
ΣΚΑΝΔΑΛΟΛΟΓΙΑ
Αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι «ο δημόσιος βίος έχει περιπέσει στη σκανδαλοθηρία και την πολιτική οξύτητα. Ανησυχώ βαθύτατα για την κατάσταση αυτή. Η καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς και μη χρηστής διοίκησης είναι πρώτιστο χρέος όλων μας.
Αλλά είναι χρέος που υπηρετείται με αίσθημα ευθύνης, με τήρηση όλων των προβλεπομένων δικονομικών εγγυήσεων, μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες και μικροκομματικές ιδιοτέλειες. Αυτήν την υπεύθυνη στάση αρνείται να τηρήσει η κυβέρνηση.
Γιατί, τι άλλο να υποθέσει κανείς, εκτός από την ιδιοτέλεια, όταν για παράδειγμα, στην υπόθεση της Novartis εννέα από τα δέκα διερευνώμενα πολιτικά πρόσωπα άσκησαν καθήκοντα κατά την περίοδο της δραστικής περικοπής της φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ μόλις ένα άσκησε καθήκοντα κατά την περίοδο της εκτίναξης της φαρμακευτικής δαπάνης».
ΣΗΜΕΙΟ ΚΑΜΠΗΣ
«Η χώρα μας αντιμετωπίζει, εκτός από την πολύπλευρη και βαθιά κρίση των τελευταίων οκτώ ετών, σοβαρές εντάσεις περί τα εθνικά μας θέματα, προερχόμενες από αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων μας.
 Όταν διερευνώνται τυχόν ποινικές ευθύνες, δεν αρκεί ο σεβασμός του τεκμηρίου αθωότητας, προέχει ο ευλαβικός σεβασμός της διάκρισης των εξουσιών, των δικονομικών τύπων, των κανόνων διαφάνειας και των δημοκρατικών θεσμών.
Σε διαφορετική περίπτωση, ο δημόσιος βίος κινδυνεύει από σκιές, υποψίες και τελικά, από αγοραίες και βίαιες πολιτικές αντιπαραθέσεις, που μπορούν να οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση της δημοκρατικής ομαλότητας.
Σε αυτό το σημείο καμπής βρισκόμαστε σήμερα. Η χώρα μας αντιμετωπίζει, εκτός από την πολύπλευρη και βαθιά κρίση των τελευταίων οκτώ ετών, σοβαρές εντάσεις περί τα εθνικά μας θέματα, προερχόμενες από αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων μας».
ΕΥΡΩΠΗ
Αναφερόμενος στην ανάγκη αλλαγών στην Ευρώπη ο κ. Παπανδρέου σημείωσε πως «το πρόβλημα της Ευρώπης είναι οι συντηρητικές πολιτικές. Η δημοσιονομική ευθύνη και ανάγκη για προσαρμογή, μετετράπη σε αυστηρή λιτότητα. Σε κάθε περίπτωση η Ευρώπη θα μπορούσε - δημοκρατική και σοσιαλιστική - να γίνει μοχλός για τον εξανθρωπισμό της παγκοσμιοποίησης».
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αναφερόμενος στις προκλήσεις των γειτόνων ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι «η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, η αύξηση των παραβιάσεων, τα επεισόδια στο Αιγαίο και η επιθετική ρητορική απαιτούν ψυχραιμία, επαγρύπνηση, στρατηγική».
«Βασικό ζήτημα όμως, η επιλογή μας να είναι αποτέλεσμα έξυπνης και αποτελεσματικής στρατηγικής και ολοκληρωμένου σχεδιασμού. Η δική μας εκτίμηση είναι, ότι σε πρώτη φάση χρειάζεται να επενδύσουμε στην έξυπνη διπλωματία και να πάρουμε πρωτοβουλίες για την αποκλιμάκωση της έντασης αξιοποιώντας τη θέση μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει σημασία, ότι μια σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας δεν θα είναι καταστροφική μόνο για τις δύο χώρες αλλά και για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή.
Γι’ αυτό η πρόσφατη συμπεριφορά της Τουρκίας δεν είναι διμερές θέμα. Ας αξιοποιούσαμε, λοιπόν, εποικοδομητικά τη Σύνοδο Κορυφής, Ευρωπαϊκής - Ένωσης - Τουρκίας, που θα γίνει στη Βάρνα τον Μάρτιο».
ΣΚΟΠΙΑ
Αναφερόμενος στο θέμα των Σκοπίων τόνισε πως «θέλουμε μια αποτελεσματική λύση, κοινά αποδεκτή και από τις δύο πλευρές που διασφαλίζει πλήρως τα εθνικά συμφέροντα και περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, με δεσμευτικές εγγυήσεις που θα αποτρέπουν ενέργειες αλυτρωτισμού, προπαγάνδας και καταστρατήγησης της ουσίας των όσων θα συμφωνηθούν.
 Είναι απαράδεκτο που η Νέα Δημοκρατία, εγκατέλειψε την εθνική αυτή γραμμή και βρίσκει προσχήματα για να μην φέρει την πολιτική ευθύνη μιας ξεκάθαρης θέσης».
Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν, ο βουλευτής Κων. Μπαργιώτας, ο πρώην υπουργός Φίλ. Σαχινίδης, ο γραμματέας της ΚΟ Βασ. Έξαρχος, οι δήμαρχοι, Απ. Καλογιάννης, Κων. Κολλάτος και Αντ. Γκουντάρας, ο περιφερειακός σύμβουλος Νικ. Τσιλιμίγκας, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και αρκετοί Λαρισαίοι.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κοπή της πίτας ενώ νωρίτερα, ο γραμματέας της ΝΕ Λάρισας του ΠΑΣΟΚ Βαγγ. Γιαννούλας, αναφερόμενος στις εκλογικές διαδικασίες επισήμανε ότι οι εκλογές για την ανάδειξη Λαρισαίων αντιπροσώπων στο συνέδριο θα γίνουν στις 11 Μαρτίου, μέχρι τις 2 Μαρτίου θα πρέπει να καταθέσουν υποψηφιότητα οι ενδιαφερόμενοι για σύνεδροι ενώ μέχρι την 1η Μαρτίου θα γίνονται εγγραφές νέων μελών.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass