ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΣΕ ΕΦΤΑΜΙΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ 110.000 ΕΥΡΩ ΕΝΑΣ 46ΧΡΟΝΟΣ

«Ψάρευε» ανήλικους μέσω Facebook

*Εάν καταβάλει 3.000 ευρώ εγγύηση αποφυλακίζεται *Ποινή φυλάκισης και σε αλλοδαπό κάτοικο Λάρισας

Δημοσίευση: 15 Φεβ 2018 22:50

Με συνολική ποινή κάθειρξης 7 ετών και 5 μηνών αλλά και πρόστιμο 110 χιλιάδων ευρώ τιμώρησε, χθες το απόγευμα, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λάρισας έναν 46χρονο από την Πτολεμαΐδα που «ψάρευε» ανήλικους από το διαδίκτυο και συγκεκριμένα μέσα από το Facebook.

Μαζί του τιμωρήθηκε και ένας 20χρονος αλλοδαπός κάτοικος Λάρισας που για οικονομικούς λόγους προσπάθησε να μεταφέρει έναν νεαρό από θεσσαλική πόλη στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ερωτικές επιθυμίες του πρώτου κατηγορούμενου.

Όλα συνέβησαν τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο κατηγορούμενος είχε δημιουργήσει ψεύτικα προφίλ στο εν λόγω μέσο κοινωνικής δικτύωσης και από εκεί προσπαθούσε με κάθε τρόπο να βρει ερωτικούς συντρόφους ή έστω φωτογραφικό υλικό που να τον ικανοποιεί. Έστελνε φωτογραφίες αρχικά ο ίδιος (στις οποίες δεν απεικονιζόταν αυτός αλλά άγνωστοι άνδρες) και μετά ζητούσε να κάνουν το ίδιο και οι ανήλικοι. Τους δελέαζε λέγοντάς τους πως θα τους δώσει κάρτες ανανέωσης χρόνου ομιλίας στα κινητά τους.

Σε μια περίπτωση μάλιστα ζήτησε από ανήλικο να υπάρξει και ραντεβού σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, για να συνευρεθούν ερωτικά με χρηματικό αντάλλαγμα. Γι’ αυτό τον λόγο μάλιστα έβαλε και τον αλλοδαπό κάτοικο Λάρισας να πάει στη γειτονική θεσσαλική πόλη και να μεταφέρει τον ανήλικο στο ξενοδοχείο. Φυσικά με το αζημίωτο.

Όμως υπήρξε επέμβαση της Αστυνομίας και συγκεκριμένα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας της γειτονικής πόλης σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος και συνελήφθησαν οι δύο άνδρες.

Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο κινητά τηλέφωνα με πλήθος αρχείων πορνογραφίας ανηλίκων.

Λίγες ημέρες αργότερα τα στοιχεία και των δύο δόθηκαν στη δημοσιότητα έπειτα από σχετική διάταξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, με τη συγκεκριμένη κίνηση να αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου και την ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ακροαματικής διαδικασίας κατέθεσε και η μητέρα ενός ανήλικου παιδιού η οποία τόνισε μεταξύ άλλων πως «έζησαν έναν εφιάλτη» με όλη αυτήν την ιστορία αλλά και πως «έχασαν τον ύπνο» τους. Ο βασικός κατηγορούμενος εργαζόταν σε ένα εστιατόριο ξενοδοχείου με τον ιδιοκτήτη αυτού να καταθέτει πως ήταν ένας «άνθρωπος αφελής, αλλά με ιδιαιτερότητες» όσον αφορά στις σεξουαλικές προτιμήσεις.

Ο ίδιος ωστόσο κατά τη διάρκεια της απολογίας του, ήταν πολύ μπερδεμένος με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δώσει πειστικές απαντήσεις στις ερωτήσεις της έδρας.

Ο αλλοδαπός από την άλλη παραδέχθηκε την πράξη του λέγοντας πως ό,τι έκανε το έκανε για οικονομικούς λόγους και μόνο.

Η υπεράσπιση ζήτησε ελαφρυντικά και για τους δύο, όμως ο εισαγγελέας, που νωρίτερα είχε προτείνει την ενοχή τους, εξήγησε πως για να δοθεί το ελαφρυντικό πρότερου έντιμου βίου θα «πρέπει να έχει θετικό πρόσημο, δηλαδή να έχει προσφέρει κάτι στην κοινωνία», ενώ αυτό της «μετεφηβικής ηλικίας» που ζήτησε ο νεαρός επισήμανε πως «εμπίπτει τυπικά γιατί είναι 20 ετών όμως δεν είναι υποχρεωτική η αναγνώρισή του, αλλά δυνητική».

Το δικαστήριο τους έκρινε ενόχους. Τον μεν 46χρονο για τις πράξεις της πορνογραφίας ανηλίκων κατά συνήθεια και κατά συρροή και της προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας σε συνολική ποινή κάθειρξης 7 ετών και 5 μηνών, αλλά και χρηματική ποινή 110.000 ευρώ. Το ΜΟΔ αποφάνθηκε η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη κάτι που σημαίνει πως εάν καταβάλει την εγγύηση ύψους 3 χιλιάδων ευρώ αποφυλακίζεται, καθώς είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενος μετά από τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα λίγο μετά τη σύλληψή του. Ο δε 20χρονος τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης 1,5 με τριετή αναστολή.

                                                                                           ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

 

ΤΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

 

Συμβουλές προς γονείς και νέους

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του προληπτικού και κοινωνικού της ρόλου, παραθέτει χρήσιμες συμβουλές προς όλους τους πολίτες και ιδίως τους νέους και τους γονείς τους, ώστε να πλοηγούνται με ασφάλεια και να αποφεύγονται οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο.

Συμβουλές για τους νέους:

-Μη δίνεις σε κανέναν, ακόμα και στον καλύτερό σου φίλο, τον κωδικό πρόσβασής σου στο διαδίκτυο. Τα μόνα άτομα που θα πρέπει να γνωρίζουν τον κωδικό είναι οι γονείς σου.

-Μην απαντάς σε ηλεκτρονικά μηνύματα που σε κάνουν να αισθανθείς «άβολα». Σε περίπτωση που λάβεις ένα τέτοιο μήνυμα, μην διστάσεις να το πεις στους γονείς σου ή σε κάποιο πρόσωπο που εμπιστεύεσαι.

-Αν αισθανθείς άβολα την ώρα που συνομιλείς μέσω chatroom διέκοψε αμέσως τη συνομιλία.

-Απόφυγε να στείλεις τη φωτογραφία σου και τα προσωπικά στοιχεία σου μέσω διαδικτύου σε άγνωστο.

-Σκέψου πολύ καλά πριν αποφασίσεις να συναντηθείς με κάποιο άτομο που γνώρισες στο διαδίκτυο. Ζήτησε την άποψη των γονιών σου σχετικά με αυτό το θέμα.

-Σε περίπτωση που αποφασίσεις να συναντηθείς με το «διαδικτυακό σου φίλο», ενημέρωσε τους γονείς σου ή κάποιο άτομο που εμπιστεύεσαι και φρόντισε αυτή η συνάντηση να γίνει σε δημόσιο χώρο.

-Ανάπτυξε κριτική διάθεση σε ό,τι διαβάζεις στο διαδίκτυο. Μην εμπιστεύεσαι αμέσως ό,τι δεις στο internet.

Συμβουλές για τους γονείς:

-Προτιμήστε να τοποθετήσετε τον Η/Υ σας σε χώρους, όπως είναι το σαλόνι και όχι σε υπνοδωμάτια. Έτσι θα έχετε τη δυνατότητα να επιβλέπετε το παιδί σας, χωρίς το ίδιο να αισθάνεται ότι ελέγχεται.

-Κάντε την πλοήγηση στο internet μία οικογενειακή δραστηριότητα. Χρησιμοποιήστε τον H/Υ μαζί με τα παιδιά σας.

-Ενημερώστε τα παιδιά σας για τους κινδύνους που υπάρχουν όταν συνομιλούν με αγνώστους μέσω chatrooms.

-Συζητήστε με τα παιδιά σας για θέματα ασφάλειας (επικοινωνία με επικίνδυνα άτομα, πρόσβαση σε sites με βλαβερό περιεχόμενο) που προκύπτουν από την πλοήγηση στο διαδίκτυο.

-Διδάξτε τους να μην δίνουν προσωπικές πληροφορίες χωρίς την άδειά σας (επίθετο, όνομα ηλικία, διεύθυνση κατοικίας, αριθμό τηλεφώνου, οικογενειακό εισόδημα, ακόμα και ωράρια σχολείου ονόματα φίλων κ.λπ.) και να μην χρησιμοποιούν την κάρτα σας.

-Mην επιτρέπετε ποτέ στα παιδιά σας να συναντηθούν με άτομα που γνώρισαν μέσω διαδικτύου.

-Διδάξτε τα επίσης, να αρνούνται από μόνα τους να συναντηθούν προσωπικά με άτομα που έχουν γνωρίσει στο διαδίκτυο. Εξηγήστε τους ότι οι άγνωστοι με τους οποίους θέλουν να συναντηθούν μπορεί να είναι επικίνδυνοι.

-Χρησιμοποιήστε τα λεγόμενα «φίλτρα» που είναι ειδικά προϊόντα λογισμικού με σκοπό την παρεμπόδιση της πρόσβασης σε μη επιθυμητές θέσεις «sites» (βία, πορνογραφία).

-Ελέγξτε το περιεχόμενο οπτικοακουστικού υλικού, όπως CDs, δισκέτες κ.α., που αγοράζουν τα παιδιά σας ή ανταλλάσσουν με τους φίλους τους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass