ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Τσίκνισαν με χάλκινα και κλαρίνα οι Λαρισαίοι

*Σούβλες στο Αρχαίο Θέατρο – «Μικρό Πάσχα» η Τσικνοπέμπτη

Δημοσίευση: 09 Φεβ 2018 22:45

Μια απέραντη ψησταριά στήθηκε χθες στη Λάρισα. Σε δρόμους και πεζόδρομους, στο κέντρο και στις συνοικίες, οι Λαρισαίοι άναψαν κάρβουνα δημιουργώντας σύννεφα μοσχομυριστού καπνού που «έπνιξαν» την πόλη.

Αποκορύφωμα της χθεσινής γιορτής, οι εκδηλώσεις του Δήμου στην Κεντρική πλατεία στις οποίες πήραν μέρος εκατοντάδες πολίτες αλλά και χορευτικά και μουσικά σχήματα.

Πρώτα ήρθε η κάπνα από τις δεκάδες ψησταριές που άναψαν συντονισμένα νωρίς το μεσημέρι. Αργότερα, έπεσαν τα κρέατα στη φωτιά και όλη η πόλη μοσχοβόλησε. Λουκάνικα και σουβλάκια είχαν την τιμητική τους, γιατί τρώγονται εύκολα στο όρθιο, ανάμεσα στον χορό και την μπίρα, ενώ οι πιο οργανωμένοι είχαν και πανσέτες ή μπριζολάκια. Βέβαια, δεν έλειψαν κι εκείνοι που πήγαν το θέμα ψήσιμο ένα βήμα παραπέρα, βάζοντας σούβλες με αρνιά και κοκορέτσια και μετατρέποντας την Τσικνοπέμπτη σε «μικρό Πάσχα». Από τα πιο παράδοξα που είδαμε και ακούσαμε πάντως ήταν ότι ψησταριές στήθηκαν ακόμη και σε πιτσαρίες.

Μάλιστα, μιας που το ψήσιμο στις καφετέριες ξεκίνησε από νωρίς, ήταν συχνό το φαινόμενο ο καφές, αντί για μπισκοτάκια και διάφορα βουτήματα, συνοδευόταν από κοψίδια. Αργότερα ήρθαν, βέβαια, οι μπίρες, τα κρασιά και τα τσίπουρα και το κέφι άναψε.

Εκτός, λοιπόν, από το τσίκνισμα που απαιτεί η ημέρα, το «εορταστικό πρόγραμμα» είχε πολύ τραγούδι και χορό. Κομπανίες με χάλκινα και κλαρίνα κατέκλυσαν την πόλη και μετέτρεψαν τους πεζόδρομους σε απέραντες πίστες. Το μεσημέρι στην Παπακυριαζή και στη Φρίξου και το βράδυ στην Πρωτοπαπαδάκη και στην Πανός, οι Λαρισαίοι χόρεψαν μέχρι τελικής πτώσεως.

ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

Υπό τους ήχους των Χάλκινων της Γουμένισσας του Θανάση Ασαρτζή με τη συμμετοχή του Μιχάλη Μαντέλα, χόρεψαν οι Λαρισαίοι στην Κεντρική πλατεία. Οι μουσικοί ξεκίνησαν να παίζουν σε κεντρικούς πεζοδρόμους της πόλης και παρασύροντας μαζί τους τον κόσμο, έφτασαν στην πλατεία για να ξεκινήσει το γλέντι που διοργάνωσε ο Δήμος Λαρισαίων. Και μάλιστα, με μεγάλη επιτυχία, αφού εκατοντάδες πολίτες συνέρρευσαν για να απολαύσουν τους παραδοσιακούς ήχους αλλά και να γευθούν τα εδέσματα που προσφέρονταν δωρεάν. Συγκεκριμένα, ο Δήμος για το γλέντι διέθεσε περίπου 3.500 τεμάχια σουβλάκια και λουκάνικα, τα οποία έγιναν ανάρπαστα και εξαντλήθηκαν μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ το κρασί έρρεε άφθονο για όσους πολίτες βρέθηκαν χθες στην πλατεία.

Εκτός από το πολυπληθές κοινό, στην εκδήλωση συμμετείχαν χορευτές από τα Πολιτιστικά Κέντρα Αγ. Κωνσταντίνου, Αγ. Γεωργίου και Ανθούπολης, τις Λέσχες Πολιτισμού, τον ΜΕΣ Πέρα Μαχαλά, τον Μορφωτικό Σύλλογο Γιάννουλης, τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Αμπελοκήπων Λάρισας, καθώς και από τη χορευτική ομάδα των υπαλλήλων του Δήμου Λαρισαίων. Επίσης, μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί σεφ του τμήματος Μαγειρικής Τέχνης της ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ, ήταν εκεί για να επιδείξουν τις δεξιότητές τους στη μαγειρική τέχνη, στο ψήσιμο και το σέρβις, προσφέροντας στον κόσμο σουβλάκια, λουκάνικα και κρασί.

Γλέντι για μικρούς και μεγάλους στήθηκε, χθες το απόγευμα, και στον Πέρα Μαχαλά. Και είχε απ’ όλα. Τσίκνισμα, παραδοσιακή ορχήστρα, φωτιά, γαϊτανάκι αλλά και θεατρικό παιχνίδι για τα παιδιά. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την 1η Δημοτική Κοινότητα, τις Λέσχες Πολιτισμού του Δήμου και τον Μ.Ε.Σ. Πέρα Μαχαλά.

Π.Φ.

 

Φωτ.: Λεων. Τζέκας, Κων. Τσάντζος

 

PALAIMAXOI TSIKNOPEMPTH

Το έθιμο τήρησε και η παλιά φρουρά της ΑΕΛ που τσίκνισε χθες, γιορτάζοντας παράλληλα την πρόκριση της αγαπημένης ομάδας στα ημιτελικά του Κυπέλλου. Από αριστερά, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΛ, Βαγγέλης Παλάσκας, ο παλαίμαχος Τάκης Παραφέστας, ο σύμβουλος του δημάρχου Λάρισας σε θέματα αθλητισμού επίσης παλαίμαχος Γιάννης Αλεξιούλης, ο πρώην γενικός αρχηγός της ΑΕΛ Γιάν. Παπαμιμίκος και ο παλαίμαχος, Νίκ. Αργυρούλης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass