ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΣΤΟΥΣ ΛΑΡΙΣΑΙΟΥΣ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ

Ελέγξτε πινακίδες και γλάστρες στα μπαλκόνια

Δημοσίευση: 25 Ιαν 2018 22:30

Πινακίδες προσγειώθηκαν με μανία στο έδαφος, δέντρα έπεσαν πάνω σε αυτοκίνητα, σοβάδες ξεκόλλησαν, γλάστρες λίγο έλειψε να τραυματίσουν περαστικούς.

Αυτή ήταν η εικόνα που παρουσίαζε η πόλη την περασμένη εβδομάδα όταν δέχτηκε τις «ριπές» του ισχυρού ανέμου.

Τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας καλούνται τώρα να πάρουν οι πολίτες σε περίπτωση εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως είναι οι ισχυροί άνεμοι που σάρωσαν μεγάλο μέρος της χώρας. Για τον λόγο αυτό η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου Λαρισαίων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και τους προτρέπει στη λήψη μέτρων. «Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, της προηγούμενης εβδομάδας στην πόλη της Λάρισας δημιούργησαν αρκετές ζημίες. Έτσι είχαμε εκριζώσεις και πτώσεις δένδρων, τεντών, αποκολλήσεις διαφημιστικών πινακίδων, πτώσεις διαφόρων υλικών και αντικειμένων πάνω σε αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα, ευτυχώς αυτή τη φορά, να έχουν προκληθεί μόνο υλικές ζημίες», σημειώνει ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Απόστολος Σουρλαντζής.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται επανάληψη των καιρικών φαινομένων. Οι ζαρτινιέρες ωστόσο παραμένουν κρεμασμένες εκτός των μπαλκονιών, «όποια δεν έπεσε την πρώτη φορά, θα πέσει τώρα», σχολιάζουν περαστικοί βλέποντας τον κίνδυνο πάνω από τα κεφάλια τους. Ο Δήμος Λαρισαίων απευθύνει έκκληση στους πολίτες να ελέγξουν τη σταθερότητα και στερεότητα όλων εκείνων των στοιχείων που βρίσκονται στο εξωτερικό μέρος των κτιρίων. «Πέραν από την κατά νόμο ευθύνη που απορρέει από τον κτιριοδομικό κανονισμό στους ιδιοκτήτες ακινήτων που είναι υπεύθυνοι για τη συντήρησή τους, και προς μεγαλύτερη προστασία όλων μας, εφιστούμε την προσοχή στους συμπολίτες μας να προβούν στον έλεγχο της στερεότητας στοιχείων, που αποτελούν πρόσθετα εξωτερικά εξαρτήματα των κτιρίων», επισημαίνει μέσω της ανακοίνωσης που εξέδωσε ο κ. Σουρλατζής προσθέτοντας ότι «αυτά κατά κανόνα υπόκεινται σε τακτικούς ελέγχους. Έτσι εφιστάται η προσοχή στις ορθομαρμαρώσεις καθώς και στους οριζόντιους στα άκρα εξώστες, στους αποσαθρωμένους σοφάδες, τα μεταλλικά προστεγάσματα, τις τέντες, τις ζαρντινιέρες και τις γλάστρες που στηρίζονται σε κιγκλιδώματα». Σε περιοχές που προβλέπεται εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων οι πολίτες θα πρέπει να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς. Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά. Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι οι ιδιοκτήτες και ένοικοι των διαμερισμάτων θα πρέπει να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή σε οτιδήποτε βρίσκεται στην εξωτερική πλευρά των κτιρίων γεγονός που απαγορεύεται και από αστυνομική διάταξη. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι με τα προληπτικά αυτά μέτρα θα αποφευχθούν, κατά το δυνατόν, ανάλογες βλάβες και εκδηλώσεις επικίνδυνων φαινομένων στο μέλλον», σημειώνει.

Σύμφωνα με την αστυνομική διάταξη η τοποθέτηση γλαστρών, κλιματιστικών μηχανημάτων και άλλων αντικειμένων σε παράθυρα, εξώστες, ταράτσες και άλλες εξωτερικές επιφάνειες κτιρίων, πρέπει να γίνεται κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να αποκλείεται κάθε κίνδυνος πτώσης τους. Η τοποθέτηση αντικειμένων επάνω ή στο εξωτερικό μέρος των κιγκλιδωμάτων απαγορεύεται. Το ίδιο ισχύει και για το πότισμα λουλουδιών και φυτών στους εξώστες, στις ταράτσες ή στα παράθυρα που πρέπει σύμφωνα με τη διάταξη να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να αποκλείεται η πτώση ή διαρροή ύδατος σε κοινόχρηστους χώρους ή ιδιωτικούς χώρους που ανήκουν σε τρίτους. Ομοίως, πρέπει να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να αποκλείεται η πτώση ή διαρροή ύδατος από κλιματιστικά μηχανήματα ή υδροσωλήνες στους χώρους που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο. Μάλιστα η διάταξη προβλέπει και την τιμωρία των παραβατών.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass