Η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΕΛΩΝ

«Να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι»

Δημοσίευση: 27 Δεκ 2017 17:34

«Την τακτική “να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι” ακολουθεί η δημοτική αρχή των ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, ΛΑΕ κ.α. στη Λάρισα. Ενώ λεηλατεί συστηματικά το λαϊκό εισόδημα κάθε χρόνο με κάθε είδους φόρους, τέλη, εισφορές κτλ, έρχεται να μοιράσει ψίχουλα αφού άρπαξε το καρβέλι, με μειώσεις στα ανταποδοτικά τέλη ύψους 5% για τις κατοικίες και 20% για την επαγγελματική στέγη» τονίζει ο δημοτικός σύμβουλος Λαρισαίων, με την παράταξη του ΚΚΕ «Λαϊκή Συσπείρωση», Πέτρος Κρίκης με αφορμή τη μείωση των δημοτικών τελών.


Για να προσθέσει πως «δεν αποτελεί η μείωση αυτή στα ανταποδοτικά τέλη κάποια συνταρακτική επιλογή, τουναντίον η δημοτική αρχή Λαρισαίων αποδεικνύεται ιδιαίτερα φειδωλή στις μειώσεις που πρότεινε, όταν άλλες δημοτικές αρχές π.χ. Πάτρας έχουν προχωρήσει νωρίτερα και μάλιστα από την αρχή της θητείας τους σε πολύ μεγαλύτερες μειώσεις και μάλιστα όχι μόνο στην κατηγορία αυτών των ανταποδοτικών τελών.
Έτσι με βάση το πλεόνασμα των 2,4 εκ. ευρώ που εισπράχτηκαν από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού το 2016, οι μειώσεις που πρότεινε η δημοτική αρχή Λαρισαίων θα φτάσουν το πολύ το 1,5 εκ., ενώ στον πρόσφατα ψηφισμένο προϋπολογισμό για το 2018 εγγράφτηκαν μόνο 700.000. Πράγμα που αποδεικνύει περίτρανα ότι οι μειώσεις αυτές είναι πιο κάτω και από αυτές που υποχρεούται να κάνει.
 Οι μειώσεις αυτές είναι οριζόντιες χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και δεν εξαιρούνται π.χ. τα ξενοδοχεία των 4 και 5 αστέρων, ενώ εξαιρούνται της μείωσης τα μικρά καταστήματα καφέ και εστίασης που συμψηφίζονται με τις αλυσίδες. Το ίδιο συμβαίνει και με τις απαλλαγές στα ποιμνιοστάσια, τις εκθέσεις επίπλου και αυτοκινήτων κτλ.
Ανεξάρτητα όμως από το ύψος των μειώσεων και την έκτασή τους, είναι γεγονός ότι και άλλες δημοτικές αρχές μπορεί να προχωράνε σε αντίστοιχες ή και μεγαλύτερες μειώσεις στα δημοτικά τέλη. Η ειδοποιός διαφορά όμως ανάμεσα στους κομμουνιστές δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης που ψηφίζουν αυτές τις μειώσεις και στους υπόλοιπους των ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής, είναι ότι οι πρώτοι δεν αποδέχονται την ανταποδοτική λειτουργία των δήμων. Δεν καλλιεργούν συνείδηση αποδοχής αυτής της βαθιά αντιλαϊκής πολιτικής στους δημότες τους.
Αντίθετα αναδεικνύουν με κάθε τρόπο τον αντιδραστικό χαρακτήρα της τοπικής διοίκησης ως κομμάτι του αστικού κράτους και του «Καλλικράτη», που αναλαμβάνει να εξειδικεύσει τη Στρατηγική του κεφαλαίου στο επίπεδο του δήμου. Αναδεικνύουν επίσης την άδικη και πολλαπλή φορολόγηση μέσω των ανταποδοτικών τελών που δεν θα έπρεπε να υπάρχει διότι οι δημότες πληρώνουν πολλαπλούς άμεσους και έμμεσους φόρους.
Οι κομμουνιστές δήμαρχοι και οι εκλεγμένοι με το ΚΚΕ δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης καλούν τον λαό στην οργάνωση της πάλης και τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών τους.
Είναι γνωστό ότι η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης, που στηρίζεται από το ΚΚΕ, για τα ανταποδοτικά τέλη, είναι αναπόσπαστα δεμένη με την πάλη για την ανατροπή των συσχετισμών δύναμης τόσο σε κοινωνικό επίπεδο όσο και στο πολιτικό της τοπικής διοίκησης και της κεντρικής εξουσίας. Παρόλα αυτά στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης ψήφισαν υπέρ αυτής της ελάχιστης ανακούφισης για τα λαϊκά στρώματα της πόλης, παράλληλα όμως απευθύνουν κάλεσμα στο λαό να οργανώσει τη διεκδίκησή του και απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά και στη δημοτική αρχή Λαρισαίων, παλεύοντας και διεκδικώντας:
Από την κυβέρνηση την πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση της τοπικής διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Την πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων.
Από τη Δημοτική Αρχή: Μείωση κλιμακωτά 40% των τελών καθαριότητας, φωτισμού, ύδρευσης και αποχέτευσης με οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 5.000 για κάθε παιδί. Κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς, κάθε είδους ανταποδοτικής συμμετοχής των εργαζόμενων και των οικογενειών τους σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, καλλιτεχνικής παιδείας (π.χ. Πινακοθήκη, Ωδείο κτλ). Να καταργηθούν οι προσαυξήσεις λόγω εκπρόθεσμης καταβολής οφειλών προς τον δήμο. Να σβηστούν τα χρέη από ΠΟΕ (παρελθόντα έτη) για τους ανέργους, δικαιούχους του ΚΕΑ και κάθε λαϊκό νοικοκυριό που αποδεδειγμένα δεν μπορεί να ανταποκριθεί.
 Απαγόρευση διακοπής της υδροδότησης σε κάθε λαϊκό νοικοκυριό, πάγωμα των χρεών χωρίς προσαυξήσεις για όσα διάστημα διαρκεί η κρίση και σβήσιμο για τους ανέργους, δικαιούχους ΚΕΑ, μονογονεϊκές κτλ. Μείωση κατά 30% στα τέλη κοινόχρηστων χώρων στην Α’ ζώνη για τα μικρά καταστήματα εστίασης, κατάργηση για τα μικρά εμπορικά, μείωση 50% στη Β’ ζώνη και κατάργηση τις κοινότητες» καταλήγει ο κ. Κρίκης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass