ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ Η ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΗ ΠΙΣΤΑ ΤΟΥ Ε.Ο.Σ.

Δεν ζητήθηκε καν άδεια για την παρέμβαση στον Κίσσαβο!

* Εγκληματικές χαρακτηρίζουν τέτοιες επεμβάσεις οικολόγοι και ορειβάτες και ζητούν αποκατάσταση της βλάβης στο βουνό * Ζητήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Τεμπών έγκριση για «λειτουργία λιφτ για βοηθητικό προπονητικό κέντρο». Θετική –κατά πλειοψηφία- απόφαση, εφόσον υπήρχαν οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις * «Ίσως να βιαστήκαμε αλλά θέλαμε να προλάβουμε τον καιρό», δήλωνε σε μέσα ενημέρωσης χθες ο πρόεδρος του Ορειβατικού Λάρισας Χρ. Καραμπούζης

Δημοσίευση: 03 Νοε 2017 22:25
Τον …καιρό ήθελε –σύμφωνα με τον πρόεδρό του- να προλάβει ο ΕΟΣ στον Κίσσαβο και προχώρησε στην εκχέρσωση, χωρίς δασική άδεια. Την οποία μάλιστα ουδέποτε ζήτησε! Τον …καιρό ήθελε –σύμφωνα με τον πρόεδρό του- να προλάβει ο ΕΟΣ στον Κίσσαβο και προχώρησε στην εκχέρσωση, χωρίς δασική άδεια. Την οποία μάλιστα ουδέποτε ζήτησε!

Τον δρόμο της δικαιοσύνης έχει πάρει η υπόθεση της αυθαίρετης παρέμβασης στην κορυφή του Κισσάβου από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Λάρισας. Τα στοιχεία που προέκυψαν μετά και την αυτοψία του Δασαρχείου Λάρισας στην περιοχή κατατέθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα

. Επίσης, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ τα έργα ξεκίνησαν χωρίς καν να ζητηθεί άδεια αλλά καταθέτοντας αίτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τεμπών. Και αυτό όμως φαίνεται ότι κατατέθηκε μεταγενέστερα των εργασιών.

Ο πρόεδρος του ΕΟΣ Λάρισας αν και κλήθηκε χθες από την «Ε» να απαντήσει για τα όσα κατηγορείται ο ίδιος και το Δ.Σ. του συλλόγου, παρέπεμπε στο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου μετά από –επερχόμενη- συνεδρίασή του. Την ίδια ώρα όμως με δηλώσεις του σε άλλα Μέσα Ενημέρωσης, και συγκεκριμένα στο Δίκτυο Θεσσαλίας της ΕΡΤ διατεινόταν ότι «ο Ορειβατικός Σύλλογος είχε ενημερώσει τον Δήμο Τεμπών για την πρόθεσή του να επαναλειτουργήσει μικρό λιφτ στην περιοχή από τον οποίο και έλαβε τη σύμφωνη γνώμη του. Στη συνέχεια υπέβαλε σχετικό αίτημα στο Δασαρχείο και εν αναμονή της απόφασης προχώρησε στη διαμόρφωση του χώρου που θα λειτουργούσε το λιφτ. “Ισως να βιαστήκαμε αλλά θέλαμε να προλάβουμε τον καιρό” δήλωσε ο κ. Καραμπούζης και διευκρίνισε πως η παρέμβαση είναι ήπια και δεν προκαλεί καμία ζημιά στο εθνικό μονοπάτι».

Τις δηλώσεις όμως του προέδρου του ΕΟΣ Λάρισας έρχεται να διαψεύσει έγκυρη πληροφορία της «Ε» από το Δασαρχείο της Λάρισας σύμφωνα με την οποία «ουδέποτε κατατέθηκε σχετικό αίτημα στο Δασαρχείο».

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΕΜΠΩΝ

Πριν τρεις μήνες περίπου, σύμφωνα με τον δήμαρχο Τεμπών, τέθηκε αίτημα προς το Δημοτικό Συμβούλιο επαναλειτουργίας του λίφτ στον Κίσσαβο από τον ΕΟΣ Λάρισας για τη λειτουργία βοηθητικού προπονητικού χιονοδρομικού κέντρου. Σε δηλώσεις του ο Κώστας Κολλάτος αναφέρει ότι «με ΦΕΚ από το 2011 το Γενικό Πολεοδομικό του Δήμου Νέσσωνος προβλέπει τη λειτουργία βοηθητικού προπονητικού χιονοδρομικού κέντρου, αλλά εμείς δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα στην περιοχή, μιας και η έκταση είναι δασική. Το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία υπό την αίρεση όμως ότι θα εκδοθούν όλες οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις».

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Στο Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Βορείου Ελλάδας, είχε καταφύγει και η παράταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου «Οικολογική Θεσσαλία» καταγγέλλοντας παράνομη δραστηριότητα στον Κίσσαβο.

Με έγγραφό της προς τους Επιθεωρητές, το οποίο διαθέτει η «Ε», την 1η Σεπτεμβρίου 2017 κάνει γνωστό ότι «στον Κίσσαβο και πιο συγκεκριμένα μεταξύ του κτιρίου του ΟΤΕ και του καταφυγίου Κισσάβου του Ορειβατικού Συλλόγου Λάρισας, έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες διάνοιξης και διαμόρφωσης, σε μεγάλο μήκος, από χωματουργικό μηχάνημα σε δασική περιοχή και περιοχή Natura». Σχετικά με την ύπαρξη άδειας το έγγραφο προς τον Επιθεωρητή αναφέρει ότι «σύμφωνα με τις έως τώρα, προφορικές πληροφορίες, καμία άδεια δεν έχει χορηγηθεί από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες για αυτή την παρέμβαση και υπάρχουν ενδείξεις για πιθανές επιπτώσεις επί του μονοπατιού Ο2». Η παράταξη καλούσε την αρμόδια υπηρεσία να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διαπιστώσει τη νομιμότητα της συγκεκριμένης πράξης και «την αποτροπή περαιτέρω περιβαλλοντικής βλάβης, προκειμένου να αποδοθούν και οι όποιες ευθύνες, τυχόν, προκύψουν και να πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενες ενέργειες αποκατάστασης».

Σε δηλώσεις του σχετικά με το θέμα ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης Νίκος Πουτσιάκας υποστήριξε ότι «είμαστε σε αναμονή της επίσημης απάντησης από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος. Αντιδράσαμε γιατί δεν μπορεί να πάει ο καθένας χωρίς άδεια και σε περιοχές Natura και να κάνει ό,τι θέλει. Μετά και την απάντηση του Δασαρχείου Λάρισας αυτό που εκκρεμεί είναι η αποκατάσταση της ζημιάς».

ΟΡΕΙΒΑΤΕΣ

Την ερχόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα πανθεσσαλική συνάντηση Ορειβατικών Συλλόγων και αναμένεται να τεθεί και το θέμα της χιονοδρομικής πίστας στην κορυφή του Κισσάβου.

«Εγκληματικές», χαρακτηρίζουν τέτοιες παρεμβάσεις όπως αυτή του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Λάρισας, ορειβάτες που δραστηριοποιούνται σε συλλόγους της περιοχής, υποστηρίζοντας με δηλώσεις τους στην «Ε» ότι «είμαστε κάθετα αντίθετοι σε τέτοιου είδους παρεμβάσεις στη φύση. Πέρα από τα πρόστιμα που επιβάλλονται θα πρέπει να γίνει και η αποκατάσταση της ζημιάς».

Να σημειωθεί ότι πηγές αναφέρουν πως μετά τη μήνυση και το πρόστιμο που επεβλήθη ο ΕΟΣ Λάρισας δεν είναι υποχρεωμένος να αποκαταστήσει τη βλάβη στο βουνό.

 

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass