ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Παρακαταθήκη η ενότητα για τη νέα γενιά

Δημοσίευση: 30 Οκτ 2017 22:00

Με αισθήματα εθνικής υπερηφάνειας και μηνύματα ομόνοιας και ενότητας να κυριαρχούν ως ιστορική υπενθύμιση στους αγώνες των προγόνων μας το έπος του 1940, η Λάρισα τίμησε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Στο πλαίσιο του εορτασμού, το Σάββατο το πρωί, τελέσθηκε δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου σεβασμιότατου κ.κ. Ιγνάτιου, επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλης και κατάθεση στεφάνων, για να ακολουθήσει η μεγαλειώδης παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας, στρατιωτικών σωμάτων και συλλόγων, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Την κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις στη Λάρισα, εκπροσώπησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος σε δήλωσή του τόνισε: «Η παρακαταθήκη που μας άφησαν οι πρόγονοί μας από το έπος του 1940 είναι πολύ μεγάλη, τόσο μεγάλη όσο και η ευθύνη της δικής μας γενιάς να διατηρήσουμε στη νέα γενιά το μήνυμα της ενότητας, γιατί αυτό που πέτυχαν οι προγονοί μας το πέτυχαν με ομόνοια και ενότητα. Μόνοι μας μπορούμε να πετύχουμε λίγα, όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα. Αυτό οφείλουμε να το μεταλαμπαδεύσουμε στη νέα γενιά».

Στην παρέλαση συμμετείχαν Ανάπηροι Πολέμου, Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, μέλη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, μαθητές σχολείων και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης, πρόσκοποι, Οδηγοί, πολιτιστικοί σύλλογοι Κυπρίων, Κρητικών και Σαρακατσαναίων, το Λύκειο Ελληνίδων, τμήματα των ενόπλων δυνάμεων, ενώ για πρώτη φορά συμμετείχε και η Μητρόπολη Λάρισας, με την εμφάνιση της φιλαρμονικής της ενορίας του Αγίου Γεωργίου και νέων των κατηχητικών, με ενδυμασίες παραδοσιακών στολών από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ - ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ

Με το πέρας της δοξολογίας στον ιερό ναό του Αγίου Αχιλλίου, τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η διευθύντρια του 36ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας κ. Ζηρδέλη Μαρία, η οποία αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα του 1940 και στην ηρωική απόφαση του «όχι» των Ελλήνων.

Μεταξύ άλλων επισήμανε: «77 χρόνια μετά τιμάμε την ηρωική εκείνη απάντηση των Ελλήνων στους επιδοξους εισβολείς. Το αποφασιστικό όχι στην εξάρτηση, την ταπείνωση, τη σκλαβιά. Οι εθνικές επέτειοι πρέπει να είναι κυρίως ημέρες μνήμης.

Ευκαιρία για στοχασμό. Να κατανοήσουμε ποια εσωτερική παρόρμηση ατσαλώνει την ψυχή του απλού ανθρώπου και τον κάνει ικανό για πράξεις ηρωικές. Είναι η θιγμένη αξιοπρέπεια…

Το Όχι του 1940 που δεκαετίες τώρα το προβάλλουμε στις εθνικές επετείους ως λέξη σύμβολο πρέπει να κατευθύνει τη σκέψη μας επομένως και την συμπεριφορά μας αρνούμενοι κάθε πρόκληση απ’ όπου κι αν προέρχεται η οποία θα αποσκοπεί στον περιορισμό της κυριαρχίας και την ελευθερίας της χώρας μας, στον περιορισμό και στην ακύρωση των δικαιωμάτων μας ως ανθρώπων, προς χάριν των συμφερόντων και των επιδιώξεων των οικονομικά ισχυρών.

Σήμερα που τα διεθνή και εγχώρια οικονομικά κέντρα επιβάλλουν στον λαό μας αλλά και σε άλλους λαούς τις απαράδεκτες αξιώσεις τους περιορίζοντας το δικαίωμα στην ίδια τη ζωή, το ΟΧΙ αποκτά ιδιαίτερη βαρυτητα και γίνεται αναγκαιότητα».

Στην επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλης παρέστησαν πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, ενώ κατέθεσαν στεφάνι: Ο υφυπουργός κ. Κόκκαλης , ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, ο διοικητής της 1ης Στρατιάς, ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απ. Καλογιάννης, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλίας, και εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Οργανωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, της Ενωσης Αναπήρων και θυμάτων Εθνικής Αντίστασης 41-44 ν. Λάρισας, της Ισραηλητικής κοινότητας Λάρισας, της Ενωσης Αποστράτων Αξ/κων Στρατού, Ενωσης Αποστράτων Αξ/κων Αεροπορίας, του Συνδέσμου Εφέδρων Αξ/κων ν. Λάρισας, του Συνδέσμου Αποστράτων Χωροφυλακής και Ελληνικής Αστυνομίας, του Συλλόγου Κυπρίων, του Συνδέσμου Βορειοηπειρωτών ο «Πύρος», του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, της Νέας Δημοκρατίας Λάρισας, της Ενωσης Κεντρώων, και του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού. Την τελετή συνόδευε η μπάντα της Στρατιάς.

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Μηνύματα ενότητας και ομόνοιας έστειλαν με δηλώσεις τους για την εθνική επέτειο, εκπρόσωποι τοπικών αρχών και βουλευτές της Λάρισας:

Ν. Παπαδόπουλος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ: «Ο λαός ενωμένος απέναντι στον φασισμό και στον ναζισμό είχε αυτά τα αποτελέσματα. Ήρθε η ώρα να βγούμε από τα μνημόνια, να πούμε το δικό μας όχι και να πάμε σε μια νέα Ελλάδα χωρίς μνημόνια».

Χρ. Κέλλας βουλευτής ΝΔ: «Είναι μια μέρα ιστορικής υπενθύμισης ένας οδικός χάρτης της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας της χώρας μας».

Γ. Κατσιαντώνης βουλευτής Ενωσης Κεντρώων: «Πρέπει σήμερα να πούμε ένα μεγάλο όχι στους οικονομικούς δολοφόνους αυτής της χώρας».

Κ. Αγοραστός περιφερειάρχης Θεσσαλίας: Με το όχι που βροντοφώναξαν οι Ελληνες είπαν ένα μεγάλο ναι. Ναι στην εθνική ανεξαρτησία, ναι στην ενότητα, και στους αγώνες και σήμερα καλούμαστε να πούμε εμείς ακόμη ένα μεγάλο ναι. Ναι στην επιστροφή στην κανονικότητα με αγωνιστικότητα, ενότητα, πάθος…

Η ιστορική μνήμη ας γινει η αφετηρία των αγώνων όλων των Ελλήνων να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, Όλοι μαζί νικάμε».

Απ. Καλογιάννης δήμαρχος Λαρισαίων: «Το μήνυμα του όχι, συνοδεύτηκε από ομόνοια, ομοψυχία και ενότητα, όπου ο λαός μας έδωσε ηρωικές μάχες στα αλβανικά βουνά και στην αντίσταση στη συνεχεια με τα ίδια στοιχεια ενότητας και ομοψυχίας. Και σήμερα είναι αυτό το μήνυμα που θα πρέπει να κυριαρχεί, ενότητα, ομοψυχία, αγωνας για να βγούμε από τα μνημόνια"

Λένα Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass