ΤΙ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Έρχονται αυξομειώσεις και «αναβολόσημα»

*Ποιες είναι οι αλλαγές σε δικαστικά τέλη, παράβολα και δικαστικά έξοδα * ατσαρός: «Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν έχει κοινωνικό πρόσημο»

Δημοσίευση: 28 Δεκ 2016 14:50 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Δεκ 2016 14:56

Με αυξομειώσεις σε δικαστικά τέλη, παράβολα και δικαστικά έξοδα αλλά και την εφαρμογή του «αναβολόσημου» θα ξεκινήσει το 2017, βάσει του νέου Νόμου 4446/2016 –σχετικά με τον Πτωχευτικό Κώδικα- ο οποίος δημοσιεύτηκε προ ημερών και φέρνει πλήθος αλλαγών.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νόμου επισημαίνεται ότι η ρύθμιση αυτή ήταν αναγκαία, δεδομένου ότι μεγάλος όγκος των υποθέσεων που εκκρεμούν ενώπιον της δικαιοσύνης προέρχεται από αναβολές υποθέσεων. Μάλιστα τονίζεται πως το «αναβολόσημο» αναμένεται να λειτουργήσει «καταρχάς αποτρεπτικά για την υποβολή αιτημάτων αναβολής, περιορίζοντάς τα στην πράξη στα υπαγορευόμενα από επιτακτικούς λόγους ανωτέρας βίας».

Όμως διαφορετική είναι η άποψη του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Δημήτρη Κατσαρού, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε στην «Ε» πως «Δεν μπορεί η κυβέρνηση να ισχυρίζεται πως η πρωτοβουλία της αυτή έχει κοινωνικό πρόσημο, δεδομένου ότι τα παράβολα διατηρούνται και πλήττουν κυρίως τον οικονομικά ασθενέστερο ο οποίος δυσκολεύεται να πληρώσει» τόνισε και έγινε πιο συγκεκριμένος λέγοντας πως «Βλέπουμε πως διατηρούνται τα παράβολα που επεβλήθησαν από το 2010 και μετά. Δεν καταργήθηκαν απλά αυξομειώθηκαν» ενώ για το αναβολόσημο τόνισε ότι «για πρώτη φορά στα χρονικά θεσπίζεται κάτι τέτοιο. Δηλαδή στις πολιτικές και διοικητικές δίκες, όχι στις ποινικές, πρέπει να πληρώσεις παράβολο αν θέλεις να πάρεις αναβολή το οποίο φτάνει μέχρι 50 ευρώ».

Μέσω του νέου νόμου αυξάνονται τα Μεγαρόσημα τα οποία είναι ένσημα υπέρ του ταμείου χρηματοδοτήσεως των Δικαστικών κτιρίων τα οποία πληρώνει ο πολίτης όταν προσφεύγει στις υπηρεσίες της δικαιοσύνης.

Τέλος αυξάνεται, λόγω του ποσοστού του Μεγαροσήμου, και το δικαστικό ένσημο, το οποίο καταβάλλεται σε καταψηφιστικές αγωγές, ενώ καταργείται στις αναγνωριστικές αγωγές και μειώνεται στις εργατικές αγωγές. Το τελευταίο ήταν ένα πάγιο αίτημα των Δικηγορικών Συλλόγων όπως τόνισε και ο κ. Κατσαρός στην «Ε».

*Να τονιστεί πως άμεσα εφαρμόζονται οι αυξήσεις στα Μεγαρόσημα και η κατάργηση του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές ενώ οι λοιπές τροποποιήσεις (οι οποίες ανακοινώθηκαν αναλυτικά από τον Δ.Σ.Λ.) ισχύουν ένα μήνα μετά τη δημοσίευση του νομού, δηλαδή από τις 22 Ιανουαρίου του 2017.

Πιο αναλυτικά:

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ – ΤΑ ΠΟΣΑ

Α) ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ:

Για άσκηση εφέσεως 75 ευρώ κατά αποφάσεως Ειρηνοδικείου, 100 ευρώ κατά αποφάσεως Μονομελούς Πρωτοδικείου, 150 ευρώ κατά αποφάσεως Πολυμελούς Πρωτοδικείου (μέχρι σήμερα ίσχυε ανεξαρτήτως Δικαστηρίου παράβολο 200 ευρώ).

Για άσκηση αναίρεσης 250 ευρώ κατά αποφάσεως Ειρηνοδικείου, 300 ευρώ κατά αποφάσεως Μονομελούς Πρωτοδικείου, 400 ευρώ κατά αποφάσεως Πολυμελούς Πρωτοδικείου, 450 ευρώ κατά αποφάσεως Εφετείου (μέχρι σήμερα ίσχυε ανεξαρτήτως Δικαστηρίου παράβολο 300 ευρώ).

Για άσκηση αναψηλάφησης 400 ευρώ κατά αποφάσεων Ειρηνοδικείου, Μονομελούς Πρωτοδικείου, και Πολυμελούς Πρωτοδικείου και 500 ευρώ κατά αποφάσεων Εφετείου και Αρείου Πάγου (μέχρι σήμερα ίσχυε ανεξαρτήτως Δικαστηρίου παράβολο 400 ευρώ).

Β) ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ:

Για αίτηση εξαίρεσης Δικαστή ή Πραγματογνώμονα 50 ευρώ (δεν προβλεπόταν μέχρι σήμερα).

Για υποβολή μήνυσης 70 ευρώ (μέχρι σήμερα 100 ευρώ).

Για κατάθεση έγκλησης –στα απολύτως κατ’ έγκληση διωκόμενα εγκλήματα- 50 ευρώ (μέχρι σήμερα 100 ευρώ).

Για προσφυγή επί της απορριπτικής της έγκλησης διάταξης 250 ευρώ (μέχρι σήμερα 300 ευρώ).

Για προσφυγή κατά της απευθείας κλήσης ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου του κατηγορουμένου 250 ευρώ (μέχρι σήμερα 350 ευρώ)

Τέλος πολιτικής αγωγής 40 ευρώ (μέχρι σήμερα 50 ευρώ).

Γ) ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ:

Για αίτηση ακύρωσης, υπαλληλική προσφυγή, αίτηση αναίρεσης σε διαφορές κοινωνικής ασφάλισης ή τριτανακοπή ενώπιον του ΣτΕ 150 ευρώ (όσο ίσχυε)

Για έφεση ενώπιον του ΣτΕ 200 ευρώ (μέχρι σήμερα 150 ευρώ).

Για αναστολή εκτέλεσης, αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, αίτηση ερμηνείας και διόρθωσης ενώπιον του ΣτΕ 50 ευρώ (μέχρι σήμερα 100 ευρώ).

Για αίτηση αναίρεσης -πλην των κοινωνικοασφαλιστικών διαφορών- 350 ευρώ (μέχρι σήμερα 250 ευρώ).

Για προσφυγή 100 ευρώ (όσο ίσχυε).

Για προσφυγή σε διαφορές ασφαλισμένου κατά φορέα κοινωνικής ασφάλισης 25 ευρώ (όσο ίσχυε).

Για ανακοπή κατά πράξης διοικητικής εκτέλεσης 100 ευρώ (όσο ίσχυε).

Για αιτήσεις προσωρινής δικαστικής προστασίας και αίτηση διόρθωσης ή ερμηνείας 50 ευρώ (δεν προβλεπόταν παράβολο).

Για ανακοπή ερημοδικίας και τριτανακοπή 150 ευρώ (όσο ίσχυε).

Για έφεση και αντέφεση 200 ευρώ (μέχρι σήμερα 150 ευρώ).

Για κατάθεση προσφυγής, έφεσης και αντέφεσης σε χρηματικού περιεχομένου φορολογικές και τελωνειακές διαφορές αναλογικό παράβολο 1% (μέχρι σήμερα το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχετο σε 2%) του αντικειμένου της διαφοράς, χωρίς να μπορεί αυτό να υπερβαίνει το ποσό των 15.000 ευρώ (αντί 10.000 ευρώ μέχρι σήμερα).

Για έφεση σε χρηματικού περιεχομένου φορολογικές και τελωνειακές διαφορές προβλέπεται παράβολο 20% επί του οφειλομένου ποσού σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση (μέχρι σήμερα το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχετο στο 50%) καταβλητέο μέχρι τη συζήτηση (άρθρο 93 παρ. 3 Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας).

Για αίτηση αναθεώρησης 300 ευρώ (μέχρι σήμερα 150 ευρώ).

Για προσφυγή κατά πράξεων Επιτροπής Ανταγωνισμού (ν. 3959/2011), για αίτηση αναίρεσης, για ανακοπή, για αίτηση αναθεώρησης και για παρέμβαση, που ασκούνται στα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και η αίτηση επανασυζήτησης ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού, 750 ευρώ (μέχρι σήμερα 500 ευρώ).

Για ένσταση και αντένσταση σε εκλογικές διαφορές 100 ευρώ (όσο ίσχυε)

Για τις εφέσεις, αιτήσεις αναστολής, αιτήσεις αναθεωρήσεως, αιτήσεις ανακοπής και τριτανακοπής και αιτήσεις διορθώσεως ή ερμηνείας στις συνταξιοδοτικές διαφορές ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου 20 ευρώ (όσο ίσχυε).

Για τις αιτήσεις αναιρέσεως στις συνταξιοδοτικές διαφορές 70 ευρώ (μέχρι σήμερα 50 ευρώ).

Για τις αιτήσεις ανάκλησης κατά των πράξεων των Κλιμακίων κατά των έλεγχο των δημοσίων συμβάσεων ή των Επιτρόπων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς και τις αιτήσεις αναθεωρήσεως κατά των αποφάσεων που εκδίδονται επί των αιτήσεων αυτών 100 ευρώ (μέχρι σήμερα 50 ευρώ).

Για τα ένδικα βοηθήματα ή μέσα κατά καταλογιστικών πράξεων ή αποφάσεων και για τις χρηματικού αντικειμένου διαφορές ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε ποσοστό ένα τοις εκατό (1%) του αμφισβητούμενου ποσού, χωρίς τις τυχόν προσαυξήσεις (ως ίσχυε δηλαδή), ωστόσο το αναλογικό αυτό παράβολο δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 70 ευρώ (αντί 30 ευρώ).

 

Πόσο στοιχίζει το «αναβολόσημο»

Πολιτικά Δικαστήρια

Ειρηνοδικείο 20 ευρώ

Μονομελές Πρωτοδικείο     20 ευρώ

Πολυμελές Πρωτοδικείο      30 ευρώ

Εφετείο         40 ευρώ

Άρειος Πάγος          50 ευρώ

Διοικητικά Δικαστήρια

Μονομελές Πρωτοδικείο     30 ευρώ

Τριμελές Πρωτοδικείο         40 ευρώ

Εφετείο         50 ευρώ

Συμβούλιο της Επικρατείας           50 ευρώ

*Σε περίπτωση που υποβάλλεται κοινό αίτημα αναβολής από περισσότερους διαδίκους, τότε κατατίθεται ένα παράβολο, που επιμερίζεται ισομερώς σε αυτούς

ΜΕΓΑΡΟΣΗΜΟ

-4 ευρώ (από 3 ευρώ) για κάθε παράσταση δικηγόρου στο Πρωτοδικείο ή οποιαδήποτε Πολιτική ή Δικαστική Αρχή ή Διοικητικό Δικαστήριο, για κάθε υπόθεση πολιτική ή ποινική ή δικαστική και σε κάθε αγωγή, παρέμβαση και σε όλα τα εισαγωγικά της δίκης έγγραφα, προτάσεις ή σημειώματα ή δικόγραφα ενδίκων μέσων, αιτήσεις ή προσφυγές στα ίδια Δικαστήρια και Αρχές

-6 ευρώ (από 5 ευρώ) για κάθε παράσταση στο Εφετείο, Κακουργιοδικείο, Διοικητικά Δικαστήρια, όταν δικάζουν κατ’ έφεση ή οποιασδήποτε δικαστικής παρ’ εφέτες Αρχής.

-18 ευρώ (από 15 ευρώ) για κάθε παράσταση στο Συμβούλιο της Επικρατείας ή τον Άρειο Πάγο ή το Ελεγκτικό Συνέδριο.

-1 ευρώ (από 0,5 ευρώ) για τη σύνταξη συμβολαιογραφικής πράξης για την οποία καταβάλλονται πάγια τέλη, 4 ευρώ (από 3 ευρώ)σε κάθε φύσεως συμβολαιογραφικές πράξεις για τις οποίες καταβάλλονται αναλογικά τέλη και 2 ευρώ (από 0,5 ευρώ) για την έκδοση κάθε αντιγράφου ή αποσπάσματος αυτών.

*Παραμένει στα 3 ευρώ το μεγαρόσημο για παράσταση στο Ειρηνοδικείο ή Πταισματοδικείο, για υποβολή μήνυσης και εν γένει αιτήσεων, και στα 2 ευρώ για κάθε αντίγραφο ή πιστοποιητικό.

Κ. ΓΚΙΑΣΤΑΣ

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass