Ζητά διάλυση της Κνεσέτ και πρόωρες εκλογές

Το κεντρώο κόμμα του Μπένι Γκαντζ -ο οποίος συμμετέχει στο πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ- κατέθεσε πρόταση νόμου * Αναγνωρίζει και η Σλοβενία το παλαιστινιακό κράτος

Δημοσίευση: 31 Μαϊ 2024 8:21

ΤΕΛ ΑΒΙΒ

Το κεντρώο κόμμα του Μπένι Γκαντζ, ο οποίος συμμετέχει στο πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ, κατέθεσε πρόταση νόμου για τη διάλυση του κοινοβουλίου, ωστόσο είναι ασαφές εάν διαθέτει επαρκή στήριξη στην Κνεσέτ ώστε να προκαλέσει πρόωρες εκλογές. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο Γκαντζ έστειλε τελεσίγραφο στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, απαιτώντας να συμφωνήσει σε ένα σχέδιο για την «επόμενη ημέρα» στη Λωρίδα της Γάζας, μέχρι τις 8 Ιουνίου. Απείλησε ότι θα αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό εάν δεν παρουσιαστεί κάποιο τέτοιο σχέδιο. Το κόμμα Εθνικής Ενότητας «υπέβαλε πρόταση νόμου για τη διάλυση της 25ης Κνεσέτ (...)

Αυτό είναι η συνέχεια του αιτήματος του ηγέτη του κόμματος Μπένι Γκαντζ να προχωρήσουμε σε μια ευρεία συμφωνία ενόψει της διεξαγωγής εκλογών πριν από τον Οκτώβριο, έναν χρόνο μετά τη σφαγή», αναφέρει η ανακοίνωση.
Ο πρώην υπουργός Άμυνας του Ισραήλ συμφώνησε να συνεργαστεί με την κυβέρνηση του Νετανιάχου μετά την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, στις 7 Οκτωβρίου 2023, που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα. Το κεντρώο μπλοκ του Γκαντζ ωστόσο διαλύθηκε τον Μάρτιο, όταν ο Γκίντεον Σάαρ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης προερχόμενος από το Λικούντ του Νετανιάχου, τερμάτισε τη συνεργασία του και σχημάτισε μια ξεχωριστή, κεντροδεξιά ομάδα στο κοινοβούλιο. Το κόμμα Εθνικής Ενότητας του Γκαντζ από μόνο του δεν διαθέτει αρκετές ψήφους για να ρίξει την κυβέρνηση. Το Λικούντ απάντησε στην κίνηση αυτή του Γκαντζ με μια ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι το Ισραήλ χρειάζεται ενότητα και ότι η διάλυση της κυβέρνησης θα πλήξει την πολεμική προσπάθεια.
ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ Η ΣΛΟΒΕΝΊΑ
Εν τω μεταξύ η  κυβέρνηση της Σλοβενίας ενέκρινε χθες μια απόφαση για την αναγνώριση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Γκολόμπ, ακολουθώντας τα βήματα της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας. Η κίνηση αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια από χώρες να συντονίσουν την άσκηση πίεσης στο Ισραήλ προκειμένου να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γκολόμπ ζήτησε τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα και την απελευθέρωση όλων των ομήρων. «Πρόκειται για ένα μήνυμα ειρήνης», υπογράμμισε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass