Εκατοντάδες συλλήψεις στη Βραζιλία

ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ - ΥΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΛΟΥΛΑ ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ

Δημοσίευση: 10 Ιαν 2023 10:08

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ

Ανησυχία και σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε η εισβολή υποστηρικτών του

πρώην προέδρου της Βραζιλίας Μπολσονάρου σε κυβερνητικά κτίρια. Οι εικόνες με τους φανατικούς οπαδούς να σκορπούν τον τρόμο και να ρημάζουν το Κογκρέσο, το Ανώτατο Δικαστήριο και το Προεδρικό Μέγαρο, έφεραν στη μνήμη την εισβολή στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον πριν από δύο χρόνια. Για τις επιθέσεις έχουν γίνει μέχρι στιγμής 400 συλλήψεις. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μιλούν για 1200 άτομα υπό κράτηση και για υποχρεωτική απομάκρυνση οπαδών του Μπολσονάρου από στρατόπεδο, έξω από την Μπραζίλια. O πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα κήρυξε «ομοσπονδιακή παρέμβαση» μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, κάτι που σημαίνει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες συνήθως ελέγχονται από τις πολιτειακές και τοπικές αρχές, θα τεθούν υπό ομοσπονδιακή διοίκηση. Με το διάταγμα, όλες οι δυνάμεις ασφαλείας της Μπραζίλια τίθενται υπό τον έλεγχο ενός προσώπου που όρισε ο Λούλα, του Ρικάρντο Γκαρσία Καπέλι. Ο τελευταίος λογοδοτεί απευθείας στον πρόεδρο και μπορεί να χρησιμοποιήσει «κάθε όργανο, πολιτικό ή στρατιωτικό» για τη διατήρηση της τάξης.
Υπό τον έλεγχο του προέδρου της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα τέθηκαν ξανά το Κογκρέσο, το Προεδρικό Μέγαρο και το Ανώτατο Δικαστήριο, όπως μετέδωσε το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι Globonews. Από την πλευρά του, ο Μπολσονάρου απέρριψε «τις κατηγορίες χωρίς απόδειξη» – όπως τις χαρακτήρισε – του διαδόχου του Λούλα.
Ο Πρόεδρος Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος πραγματοποιούσε επίσκεψη στην πόλη Αρακουάρα επέστρεψε αργά το βράδυ της Κυριακής στην Μπραζίλια και έθεσε τις δυνάμεις ασφαλείας υπό την ομοσπονδιακή διοίκηση, ενώ καταδίκασε την εισβολή, λέγοντας ότι πρόκειται για βάνδαλους φασίστες που θα τιμωρηθούν όπως και εκείνοι που τους υποκίνησαν. Ο Λούλα καταδίκασε την εισβολή των «βανδάλων φασιστών» – όπως είπε – τονίζοντας ότι «θα τους βρούμε και θα τιμωρηθούν όλοι», ενώ επέστρεψε στη Μπραζίλια και μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο και κατόπιν στο Ανώτατο Δικαστήριο προκειμένου να διαπιστώσει την έκταση των ζημιών, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Globo. Ο κεντροαριστερός πρόεδρος, που ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από μόλις μια εβδομάδα, είπε νωρίτερα σε ομιλία του στην πολιτεία Σαν Πάουλου ότι ο ακροδεξιός προκάτοχός του «ενεθάρρυνε» τους «φανατικούς φασίστες βάνδαλους» να εισβάλουν στις έδρες των τριών εξουσιών —εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής— στην Μπραζίλια.

O ΜΠΟΛΣΟΝΑΡΟΥ
Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, δήλωσε μέσω Twitter πως «το πλιάτσικο και οι εισβολές σε δημόσια κτίρια (...) αντίκεινται στον κανόνα» των «ειρηνικών διαδηλώσεων». Παράλληλα, και το Φιλελεύθερο Κόμμα του Μπολσονάρου, χαρακτήρισε «ντροπή» την επίθεση, των οπαδών, του ακροδεξιού πρώην προέδρου της Βραζιλία. Την εισβολή καταδίκασαν, ΗΠΑ, ΕΕ, Καναδάς και πολλές λατινο-αμερικανικές χώρες. Την πλήρη αλληλεγγύη του στον Πρόεδρο Λούλα ντα Σίλβα, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Η Βραζιλία δεν μπορεί να οδηγηθεί στο χάος, σχολίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass