Μεντβέντεφ:

Μπορούμε να απαντήσουμε με πυρηνικά ακόμη κι αν μας χτυπήσουν με συμβατικά όπλα

* Νέοι βομβαρδισμοί στο Κίεβο * Οι Ρώσοι εκτόξευσαν 4 πυραύλους Κρουζ στο Ζιτομίρ από τη Μαύρη Θάλασσα

Δημοσίευση: 27 Μαρ 2022 12:00

Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, υποστηρίζει ότι η Μόσχα μπορεί να πλήξει μια εχθρική χώρα με πυρηνικά όπλα, ακόμη και αν δεν χρησιμοποιήσει πρώτα τέτοια όπλα. Σε συνέντευξή του, ο Μεντβέντεφ εκθέτει το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας. «Έχουμε ένα ειδικό έγγραφο για την πυρηνική αποτροπή. Το έγγραφο αυτό δείχνει σαφώς τους λόγους για τους οποίους η Ρωσική Ομοσπονδία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα», αναφέρει ο Guardian ότι δήλωσε.


«Το νούμερο ένα είναι η κατάσταση όταν η Ρωσία χτυπηθεί από πυρηνικό πύραυλο. Η δεύτερη περίπτωση είναι οποιαδήποτε χρήση άλλων πυρηνικών όπλων εναντίον της Ρωσίας ή των συμμάχων της. Η τρίτη είναι μια επίθεση σε μια κρίσιμη υποδομή που θα έχει παραλύσει τις πυρηνικές αποτρεπτικές μας δυνάμεις», σημείωσε ο Μεντβέντεφ. «Και η τέταρτη περίπτωση είναι όταν διαπράττεται μια επιθετική πράξη κατά της Ρωσίας και των συμμάχων της, η οποία θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξη της ίδιας της χώρας, ακόμη και χωρίς τη χρήση πυρηνικών όπλων, δηλαδή με τη χρήση συμβατικών όπλων», προσθέτει.

ΔΗΛΩΣΗ ΖΕΛΕΝΣΚΙ
Τα σχόλια αυτά ώθησαν τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να προειδοποιήσει για τα πυρηνικά όπλα της Ρωσίας κατά την αιφνιδιαστική εμφάνισή του στο Φόρουμ της Ντόχα στο Κατάρ. «Η Ρωσία σκέφτεται να καυχηθεί ότι μπορεί να καταστρέψει με πυρηνικά όπλα, όχι μόνο μια συγκεκριμένη χώρα, αλλά ολόκληρο τον πλανήτη», είπε ο Ζελένσκι.
Στις 27 Φεβρουαρίου, τρεις ημέρες μετά την έναρξη της εισβολής, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τους επικεφαλής της άμυνας να θέσουν τις πυρηνικές δυνάμεις της χώρας σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού.
Η Ρωσία διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό πυρηνικών κεφαλών από κάθε άλλη χώρα, σύμφωνα με το ινστιτούτο ερευνών ειρήνης SIPRI στη Στοκχόλμη, το οποίο ανεβάζει τον αριθμό σε 6.255.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ
Από την πλευρά του, πάντως ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα δήλωσε χθες ότι η προοπτική να χρησιμοποιήσει η Ρωσία πυρηνικά όπλα είναι «όλο και πιο αληθινή».
Χαιρέτισε επίσης την επίσκεψη του Αμερικανού πρεσβευτή στη Χιροσίμα, την πρώτη πόλη που δέχτηκε επίθεση με πυρηνικά.
Η Ιαπωνία, η μοναδική χώρα που έχει δεχτεί επίθεση με ατομικά όπλα, έχει πολλές φορές εκφράσει την αντίθεσή της εναντίον των πυρηνικών εξοπλισμών.
Ο Κισίντα, ο οποίος εκπροσωπεί τη Χιροσίμα στο κοινοβούλιο, επισκέφθηκε χθες το μνημείο και το μουσείο της ειρήνης που βρίσκονται στην πόλη μαζί με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη χώρα, Ραμ Εμάνουελ.
«Οταν η πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία είναι όλο και πιο αληθινή θεωρώ ότι η επίσκεψη του πρεσβευτή Εμάνουελ στη Χιροσίμα και η εμπειρία του να βλέπει την πυρηνική πραγματικότητα θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα στη διεθνή κοινότητα. Θεωρώ ότι η επίσκεψή μας ήταν ουσιαστική», δήλωσε ο Κισίντα στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.
Ο ίδιος είπε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δείχνει τις δυσκολίες δημιουργίας ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα.

ΒΟΜΒΕΣ ΑΠΟ ΠΛΟΙΟ
Εν τω μεταξύ η Ρωσία συνεχίζει να «σφυροκοπεί» το Κίεβο της Ουκρανίας, εξαπολύοντας νέους βομβαρδισμούς. Συγκεκριμένα, έπληξε με βόμβες την περιοχή Μπογιάρκα, η οποία βρίσκεται λίγο πιο έξω από το Κίεβο. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για τραυματίες από την επίθεση, ενώ υπάρχουν και υλικές ζημιές καθώς πάνω από 5 σπίτια τυλίχθηκαν στις φλόγες.
Στην Ουκρανική πρωτεύουσα κηρύχθηκε νέα απαγόρευση της κυκλοφορίας από χθες βράδυ έως το πρωί της Δευτέρας. Αυτό ανακοίνωσε ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο.
«Η στρατιωτική διοίκηση αποφάσισε να ενισχύσει την απαγόρευση κυκλοφορίας. Θα διαρκέσει από τις 8.00 μ.μ. του Σαββάτου έως τις 7.00 π.μ. της Δευτέρας, 28 Μαρτίου», ανέφερε ο δήμαρχος στο Telegram.

ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΚΡΟΥΖ
Την ίδια ώρα, η Μόσχα έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει ρωσικό πολεμικό πλοίο να εκτοξεύει από τη Μαύρη Θάλασσα πυραύλους ακριβείας κατά της «ουκρανικής στρατιωτικής υποδομής». Το πλήρωμα του μικρού πυραυλικού πλοίου του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας εκτόξευσε τέσσερις πυραύλους κρουζ σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα με το Skynews, οι πύραυλοι έπληξαν την περιοχή Ζιτομίρ στη βορειοδυτική Ουκρανία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass