ΜΠΑΪΝΤΕΝ

Ιερή δέσμευση το Αρθρο 5 του ΝΑΤΟ

* Προβλέπει τη συλλογική άμυνα για όλους τους συμμάχους * Η Ουκρανία έλαβε επιπλέον δεσμεύσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Υπ.ΕΞ της χώρας

Δημοσίευση: 27 Μαρ 2022 12:05

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, θεωρεί πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν περίμενε να βρει το ΝΑΤΟ τόσο ενωμένο.


Έκπληξη αποτέλεσε για τον Πούτιν, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, το γεγονός ότι δεν κατάφερε να διχάσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ όσον αφορά στις αντιδράσεις τους για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Μπάιντεν έκανε αυτές τις δηλώσεις από την πρωτεύουσα της Πολωνίας, τη Βαρσοβία, όπου συναντήθηκε με υπουργούς της Ουκρανίας αλλά και με τον Πολωνό πρόεδρο, Αντρέι Ντούντα.
«Είμαι πεπεισμένος ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν βασιζόνταν στο να μπορέσει να διαιρέσει το ΝΑΤΟ, να διαχωρίσει την ανατολική πτέρυγα από τη δυτική, να διασπάσει τις χώρες με βάση το παρελθόν τους», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και πρόσθεσε πως «δεν κατάφερε όμως να το κάνει -όλοι μείναμε ενωμένοι».

ΙΕΡΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ
Κατά την επίσκεψή του στην Πολωνία, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε στον Πολωνό ομόλογό του, Αντρέι Ντούντα, ότι θεωρεί πως το Αρθρο 5 του ΝΑΤΟ, το οποίο προβλέπει την συλλογική άμυνα για όλους τους συμμάχους, είναι μια «ιερή» δέσμευση.
«Θεωρούμε το Αρθρο 5 μια ιερή υποχρέωση και να είστε βέβαιοι γι’αυτό», είπε ο Μπάιντεν στη διάρκεια επίσκεψής του στη Βαρσοβία διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα την Πολωνία για τη στήριξη του ΝΑΤΟ εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε την Πολωνία που δέχτηκε πρόσφυγες από την Ουκρανία. «Αναγνωρίζουμε ότι η Πολωνία αναλαμβάνει μια σημαντική ευθύνη, αλλά δεν νομίζω ότι θα πρέπει να είναι μόνο η Πολωνία».

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ
Εν τω μεταξύ η Ουκρανία έλαβε επιπλέον δεσμεύσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ για την εξέλιξη της συνεργασίας τους στον τομέα της άμυνας, δήλωσε χθες ο Ντμίτρο Κουλέμπα. «Λάβαμε επιπλέον δεσμεύσεις από τις ΗΠΑ για το πώς θα εξελιχθεί η συνεργασία μας στον τομέα της άμυνας», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας σε δημοσιογράφους στη Βαρσοβία, τονίζοντας ότι «καμία άλλη χώρα δεν παρείχε στην Ουκρανία περισσότερη υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες».
«Η ουκρανική αντοχή και τα δυτικά όπλα, κυρίως αμερικανικά όπλα, είναι η συνταγή της επιτυχίας στο πεδίο της μάχης», είπε ο Κουλέμπα. Νωρίτερα το Σάββατο, ο Κουλέμπα και ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολεξίι Ρέζνικοφ συναντήθηκαν με τους ομολόγους τους των ΗΠΑ, τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν, στη Βαρσοβία. «Βλέπουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν να προχωρήσουν με περαιτέρω κυρώσεις», είπε επίσης ο Κουλέμπα. «Έχουμε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες που πρέπει να πειστούν και που πρέπει επίσης να συμπεριληφθούν, επομένως συμφωνήσαμε σήμερα με τον ομόλογό μου, υπουργό Μπλίνκεν, για το πώς θα συνεργαστούμε μαζί τους», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας.
Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε ότι υπάρχει «επιφυλακτική αισιοδοξία» μετά τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν , όπου συζήτησε τις ανάγκες του στρατού της χώρας του. Όπως σημείωσε σε ανάρτηση στο Twitter, ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ότι «η Ουκρανία έχει εμπνεύσει ολόκληρο τον κόσμο».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΕΥΚΟΥ ΟΙΚΟΥ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας Άντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Όστιν συναντήθηκαν με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα και Ολεξίι Ρέζνικοφ για να συζητήσουν τη στρατιωτική, διπλωματική και ανθρωπιστική κατάσταση της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Αξιωματούχοι είπαν ότι συζητήθηκαν «οι προσπάθειες των ΗΠΑ να συσπειρώσουν τον κόσμο για να υποστηρίξουν τον αγώνα της Ουκρανίας κατά της ρωσικής επιθετικότητας, μεταξύ άλλων μέσω των συναντήσεων του προέδρου αυτή την εβδομάδα στο Βέλγιο και της σημαντικής στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας που παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία». Ο Λευκός Οίκος πρόσθεσε:
Συζήτησαν περαιτέρω προσπάθειες για να βοηθήσουν την Ουκρανία να υπερασπιστεί το έδαφός της. Συζήτησαν επίσης τις συνεχιζόμενες ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών να λογοδοτήσει ο Πρόεδρος Πούτιν για τη βάναυση επίθεση της Ρωσίας, σε συντονισμό με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, μεταξύ άλλων μέσω των νέων κυρώσεων που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος στις Βρυξέλλες στις 24 Μαρτίου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass