ΞΕΚΙΝΑ Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ, ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑΦΗ ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΑ

Δικαίωση για τους πεσόντες στο αλβανικό μέτωπο

Δημοσίευση: 24 Δεκ 2017 18:32
Το Κοιμητήριο στο χωριό Βουλιαράτες, όπου έχουν ταφεί Έλληνες πεσόντες κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο Το Κοιμητήριο στο χωριό Βουλιαράτες, όπου έχουν ταφεί Έλληνες πεσόντες κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο

ΑΘΗΝΑ

Στις 18 Ιανουαρίου ξεκινούν οι εργασίες για την αναζήτηση, εκταφή, ταυτοποίηση και ταφή σε στρατιωτικά κοιμητήρια, Ελλήνων πεσόντων στην Αλβανία κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο 1940-41.

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν από την περιοχή Ντράγκοτ, στο Ελμπασάν. Στην απόφαση αυτή κατέληξε η μικτή επιτροπή εμπειρογνωμόνων Ελλάδας- Αλβανίας, η οποία συνήλθε στην Αθήνα, με σκοπό την υλοποίηση της σχετικής διμερούς συμφωνίας.

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο διευθυντής του Β΄ Κλάδου του ΓΕΕΘΑ, υποναύαρχος Στυλιανός Πετράκης και της αλβανικής, ο αναπληρωτής αρχηγός του Στρατού Ξηράς, ταξίαρχος Ντέντε Πρένγκα (Dede Prenga).

Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ: ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ

Ο Γ. Σούρλας επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Συγγενών Πεσόντων κατά το Έπος 1940 - 41, σχετικά με την απόφαση της Διακρατικής Επιτροπής Ελλάδος – Αλβανίας, που συνήλθε στην Αθήνα για την περισυλλογή και τον ενταφιασμό των οστών των πεσόντων που πρόκειται να ξεκινήσει στα μέσα Ιανουαρίου, δήλωσε: «Χαιρετίζουμε την ιστορική αυτή απόφαση της Επιτροπής, που μετά από 76 χρόνια κλείνει το κεφάλαιο της παρασπονδίας για τους άταφους ήρωες, που έπεσαν στα πεδία των μαχών της Βορείου Ηπείρου.

Ο ιστορικός του μέλλοντος, θα αποφανθεί και θα αποδώσει ευθύνες για την εθνική και ανθρωπιστική αυτή εκκρεμότητα, που δεν έχει προηγούμενο ακόμη από την αρχαία Ελλάδα, που ήταν γνωστός ο σεβασμός στους νεκρούς μαχητές («Νεκρούς θάπτειν, νεκρόν μη υβρίζειν»).

Θέλω να ευχαριστήσω, όσους συνέδραμαν καθοιονδήποτε τρόπο στην προσπάθεια που ξεκινήσαμε πριν από δώδεκα χρόνια, την εκστρατεία ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης των πολιτών για την εκκρεμότητα αυτή καθώς και για τις παρεμβάσεις προς κάθε αρχή στο εσωτερικό, στην Αλβανία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μέσα από την παρουσίαση του προβλήματος, με τεκμηριωμένα στοιχεία δύο βιβλίων σε ενενήντα και πλέον περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού, διαπιστώθηκε ο πόνος και το παράπονο των συγγενών και διατυπώθηκε από όλους το ερώτημα «γιατί τους ξεχάσαμε;». Στο οδοιπορικό αυτό δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες συντάχθηκαν με την πρόταση της Ένωσης ότι δεν πρέπει να ενταχθεί η Αλβανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση με άταφους πεσόντες.

Το χρέος μας για τους πεσόντες δεν σταμάτα στον ευπρεπή ενταφιασμό, αλλά στην ικανοποίηση των προσδοκιών για μια Ελλάδα, που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της για την οποία θυσιάστηκαν».

ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ

Η αλβανική κυβέρνηση στη συνεδρίαση τής 20ής Δεκεμβρίου 2017, έλαβε εκτός των άλλων, και απόφαση για το κοιμητήριο των Ελλήνων στρατιωτών του πολέμου του 1940-41, στο χωριό Βουλιαράτες του Δήμου Δερόπολης.

Η απόφαση, όπως αυτή αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της αλβανικής κυβέρνησης έχει ως εξής:

ΑΠΟΦΑΣΗ

ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ «ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ» ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΑΝΑΠΑΥΣΗΣ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΕΣΑΝ ΣΤΟΝ Ε – Ι ΠΟΛΕΜΟ 1940 – 41, ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΡΟΠΟΛΗΣ

Βάσει του άρθρου 100 του Συντάγματος, της «Συμφωνίας Συνεργασίας ανάμεσα στην Κυβέρνηση της Αλβανικής Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας για την αναζήτηση, εκταφή, ταυτοποίηση και ταφή των Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν στην Αλβανία στη διάρκεια του Ε – Ι πολέμου του 1940 – 41, και της ανέγερσης χώρου ανάπαυσης γι΄ αυτούς εντός της αλβανικής επικράτειας», η οποία επικυρώθηκε διά του υπ΄ αρ. 10256/25.3.2010 Νόμου, του υπ αρ. 139/2015 Νόμου «Περί Τοπικής Αυτοδιοίκησης», του υπ αρ. 115/2014 Νόμου «Περί διοικητικής και εδαφικής διαίρεσης των μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Αλβανική Δημοκρατία », τροποποιημένου, και του άρθρου 3, εδαφίου δ του υπ αρ. 9220/15.04.2004 Νόμου «Περί διαχείρισης της υπηρεσίας ενταφιασμού», τροποποιημένου, μετά από πρόταση του υπουργού Υποδομών και Ενέργειας, του υπουργού Εσωτερικών, του υπουργού Άμυνας και του υπουργού Ευρώπης και Εξωτερικών, το Υπουργικό Συμβούλιο.

ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ:

1.Τη χορήγηση του καθεστώτος «Ιστορικού Κοιμητηρίου» στο χώρο ανάπαυσης (νεκροταφείο) των στρατιωτών που έπεσαν στη διάρκεια του Ε – Ι πολέμου του 1940 – 1941, που βρίσκεται στο χωριό Βουλιαράτες του Δήμου Δερόπολης.

2. Η εφαρμογή της παρούσης απόφασης ανατίθεται στο Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας, στο υπουργείο Εσωτερικών, στο Υπουργείο Άμυνας, στο Υπουργείο για την Ευρώπη και Εξωτερικών και στον Δήμο Δερόπολης.

Η απόφαση αυτή τίθεται αμέσως σε ισχύ και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο Πρωθυπουργός

Έντι Ράμα

Με εντολή και αντ΄ αυτού

Η Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης

Σενίντα Μέσι.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass