Στοιβάζουν 29 μαθητές σε τάξεις

*ΣΤΟ 15ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ *ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ

Δημοσίευση: 13 Σεπ 2024 13:06

Δεν πρόλαβε να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά και ξεκίνησαν οι πρώτες αντιδράσεις γονέων για υπεράριθμα τμήματα και μάλιστα, με αλλαγές που γίνονται την τελευταία στιγμή, μαρτυρώντας πως ο προγραμματισμός κατανομής μαθητών και μαθητριών στα σχολεία και σε τμήματα, όχι μόνο δεν έχει γίνει έγκαιρα, αλλά παραβαίνει και την ισχύουσα νομοθεσία περί ανώτατου αριθμού μαθητών/μαθητριών σε κάθε τμήμα.
Για του λόγου το αληθές, γονείς μαθητών και μαθητριών της Α’ τάξης του 15ου Γυμνασίου Λάρισας ενημερώθηκαν μόλις χθες από τη διεύθυνση του σχολείου, ότι θα μειωθούν τα τμήματα της τάξης, από τέσσερα που ήταν μέχρι προχθές, σε τρία, με το καθένα να φιλοξενεί από 29 μαθητές και μαθήτριες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συνολικός αριθμός των μαθητών και μαθητριών της Α’ τάξης του 15ου Γυμνασίου Λάρισας ανέρχεται στους 89.
Στην ανακοίνωση, που απέστειλε στους γονείς χθες η διεύθυνση του σχολείου, μεταξύ άλλων, τονίζονται τα εξής: «Όπως ήδη γνωρίζετε, έχουμε κατανείμει τα παιδιά της Α’ τάξης σε τέσσερα τμήματα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία που ορίζει το 27 ως ανώτερο αριθμό μαθητών/-τριών ανά τμήμα. Είμαστε, δυστυχώς, αναγκασμένοι να ανακατανείμουμε τα παιδιά σε τρία τμήματα, που σημαίνει ότι θα υπάρχουν δύο τμήματα των 29 και ένα των 30 μαθητών/-τριών, κατόπιν εντολής του αναπληρωτή διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Νικολάου Ζέρβα.

Διευκρινίζουμε ότι ο διευθυντής της ΔΔΕ έχει το δικαίωμα εκ νόμου να αποφασίσει την αύξηση των παιδιών σε ένα τμήμα κατά 10% (οπότε 27 + 10% = 29,7), που σημαίνει ότι θα εκδώσει τρεις τέτοιες αποφάσεις για την ίδια τάξη του σχολείου μας.
Θεωρούμε αυτήν τη μείωση τμημάτων πρωτίστως άδικη, διότι το σχολείο διαθέτει όλα τα μέσα για την υποστήριξη τεσσάρων τμημάτων (αίθουσες, εκπαιδευτικούς και κυρίως παιδιά) και αντιπαιδαγωγική, διότι δυσχεραίνεται η επίτευξη των μαθησιακών και παιδαγωγικών στόχων του εκπαιδευτικού μέσα σε τόσο μεγάλα τμήματα. Επιπλέον, είναι αυθαίρετη, καθώς δεν ελήφθη υπόψη η παρ. 1α του άρθρου 11 του Ν.4452/2017 (ΦΕΚ 17/Α/15-2-2017) που αφορά μείωση μαθητών/-τριών ανά τμήμα λόγω φοίτησης παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Θύμα, βεβαίως, αυτής της κατάστασης είναι η κάθε μαθήτρια και ο κάθε μαθητής».
Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των γονιών των μαθητών και μαθητριών της Α’ Τάξης του Γυμνασίου, που καταγγέλλουν τα υπεράριθμα τμήματα και τονίζουν πως «αυτό αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην ομαλή διεξαγωγή της διδασκαλίας των παιδιών και μάλιστα, όταν ξεκινάνε την πορεία τους στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και χρειάζονται στήριξη για την προσαρμογή τους σε νέο περιβάλλον…».
Καταγγέλλουν, επίσης, ότι «οι μαθητές κι οι μαθήτριες θυσιάζονται στον βωμό των συγχωνεύσεων και αυτό δεν τιμά καθόλου την παιδεία στη χώρα μας. Και όταν εμείς δε δίνουμε την πρέπουσα προσοχή στη μόρφωσή τους και στη σωστή σχολική διδασκαλία μέσα στις τάξεις, και στοιβάζουμε μαθητές και μαθήτριες σε τμήματα, πώς απ’ την άλλη απαιτούμε από αυτά τα παιδιά να είναι άριστοι;».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass