«Στήριξη μαθητών, ενίσχυση εκπαιδευτικών και εξωστρέφεια»

ΤΟ ΤΡΙΠΤΥΧΟ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΚΙΝΗΘΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δημοσίευση: 02 Απρ 2019 22:15

Υπηρεσία ανέλαβε και επίσημα χθες Δευτέρα ο νέος περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Γιώργος Δοδοντσάκης.

Παρά το χθεσινό ασφυκτικό του πρόγραμμα, αφού από νωρίς το πρωί είχε συναντήσεις με προϊσταμένους και υπαλλήλους της διεύθυνσης, ο κ. Δοδοντσάκης βρήκε λίγο χρόνο προκειμένου να μιλήσει στην «Ε» για το όραμα και τους στόχους που θέτει ως περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης. Στήριξη των μαθητών, υποστήριξη των εκπαιδευτικών και ανοιχτές πόρτες στην κοινωνία είναι το τρίπτυχο πάνω στο οποίο πρόκειται να κινηθεί η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας. Σύμφωνα με τον κ. Δοδοντσάκη, βασικοί στόχοι είναι η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των μαθητών και η ανάπτυξη κριτικής σκέψης και η στήριξη των εκπαιδευτικών με όλους τους τρόπους, ώστε να μπορούν να αντεπεξέρχονται στον δύσκολο ρόλο τους, καθώς όπως λέει, οι κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές αλλαγές των τελευταίων ετών έχουν επηρεάσει το παιδαγωγικό τους έργο σε σημαντικό βαθμό.

Στο θέμα της υποστήριξης των μαθητών σημειώνει: «Οι γενικοί σκοποί της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης καθορίζονται από την κυβέρνηση και η ΠΔΕ καλείται να τους υλοποιήσει. Άρα θα πρέπει να συγκεκριμενοποιήσει στόχους για την επίτευξη αυτών των σκοπών. Προφανώς αυτοί οι σκοποί δεν είναι μόνιμοι ανάλογα με τις συνθήκες οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές, τα γενικότερα προβλήματα του κόσμου διαμορφώνονται και τηρείται ουσιαστικά αυτό που προβλέπει το Σύνταγμα στο άρθρο 16 σχετικά με την εκπαίδευση. Έτσι λοιπόν ως περιφερειακός διευθυντής εκείνο που έχω να κάνω πρώτα απ’ όλα να κάνω είναι η υποστήριξη των μαθητών. Αυτό είναι το πρώτο και μεγαλύτερο κεφάλαιο και εκεί πρέπει να δείξουμε τη μεγαλύτερη προσοχή, ώστε οι μαθητές οι σημερινοί και οι αυριανοί να αποκτήσουν αυτή την ιδιότητα του πολίτη που σκέπτεται και εκφράζεται ελεύθερα. Για να γίνει αυτό όμως, προϋπόθεση είναι να αναπτύξει κριτική σκέψη. Σε συνεργασία με τους αρμόδιους συντονιστές εκπαιδευτικού έργου και βεβαίως τους εκπαιδευτικούς που είναι οι πρωταγωνιστές, θα στοχεύσουμε στο να κάνουμε φανερό αυτό το ζητούμενο της κριτικής σκέψης των μαθητών».

Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς, ο κ. Δοδοντσάκης τονίζει με έμφαση ότι οι εκπαιδευτικοί σήμερα βιώνουν πολύ μεγάλες δυσκολίες και προσθέτει: «Η υποστήριξη όλων των εκπαιδευτικών που είναι στην τάξη είναι βασικό ζητούμενο. Οι εκπαιδευτικοί σήμερα αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλες δυσκολίες όσο και αν αυτό φαίνεται παράδοξο για κάποιους που είναι εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας, κρίνοντας μόνο το ωράριο των εκπαιδευτικών το οποίο κυμαίνεται από 18-24 ώρες και θεωρώντας ότι είναι λίγες οι ώρες, άρα και το έργο τους μικρό. Είναι τόσο δύσκολο το έργο των εκπαιδευτικών γιατί έχουν αλλάξει οι συνθήκες, οι νοοτροπίες των μαθητών, των γονέων και βέβαια έχουν παρέμβει στο παιδαγωγικό έργο που ασκούν οι εκπαιδευτικοί, πάρα πολλοί άλλοι, παράταιροι, εξωτερικοί παράγοντες που παίζουν καταλυτικό ρόλο π.χ. τηλεόραση. Εδώ ο εκπαιδευτικός της δεκαετίας του ’50, του ‘60 είχε ένα κύρος αδιαμφισβήτητο μαζί με την επιστημοσύνη που τον διέκρινε. Σήμερα υπάρχει η επιστημοσύνη, αλλά το κύρος του έχει αμφισβητηθεί και αμφισβητείται. Τα πρόσφατα γεγονότα το αποδεικνύουν. Από τη μια ακόμη και ξυλοδαρμοί διευθυντών και εκπαιδευτικών από μαθητές και γονείς, και από την άλλη μεριά και η ίδια η κοινωνία που αντιμετωπίζει τον εκπαιδευτικό ως έναν απλό διοικητικό υπάλληλο και δεν αντιλαμβάνεται το δύσκολο έργο που έχει να κάνει. Και δεν είναι τόσο το επιστημονικό κομμάτι αλλά το παιδαγωγικό, αυτό που καθιστά δύσκολο το έργο τους και εκεί πρέπει να στοχεύσουμε ως περιφερειακή διεύθυνση, να τους υποστηρίξουμε με οποιονδήποτε τρόπο. Ήδη οι νέες δομές που προβλέπονται με τον νέο νόμο 4547 δηλαδή ΠΕΚΕΣ, ΚΕΣΥ και σε λίγο και τα ΚΕΑ είναι οι δομές εκείνες που σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες δομές που είναι οι διευθύνσεις εκπαίδευσης, αυτές θα πρέπει να συντονιστούν και να στηρίξουν τον εκπαιδευτικό. Ο εκπαιδευτικός χρειάζεται στήριξη επιμορφωτική για να δει νέες μεθόδους διδακτικές, άρα να μην υπάρχει περίπτωση να υπάρχει εκπαιδευτικός που να είναι κολλημένος σε μεθόδους τους παρελθόντος, να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες της τεχνολογίας, να κάνει τον μαθητή να επιθυμεί να παραμείνει στην τάξη και η επιμόρφωσή του σε θέματα παιδαγωγικής να είναι τέτοια ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες συμπεριφορές των μαθητών, γιατί διαμεσολάβησαν πολλές αλλαγές κοινωνικές, οικονομικές που επηρέασαν τη συμπεριφορά μαθητών μέσα στην τάξη, και τώρα καλείται ο εκπαιδευτικός να αντιμετωπίσει σύγχρονα προβλήματα με παλιά όπλα.

Ο εκπαιδευτικός δεν θα είναι μόνος του, οι νέοι θεσμοί είναι αυτοί που θα τον στηρίξουν, εμείς ως ΠΔΕ θα φροντίσουμε για το συντονισμό όλων των δομών».

Καταλήγοντας, ο νέος περιφερειακός διευθυντής τονίζει ότι εξίσου σημαντικό ρόλο για την επίτευξη των σκοπών έχει και η εξωστρέφεια.

«Θα πρέπει να έχουμε ανοιχτά τα μάτια μας, τα αυτιά μας και τις πόρτες μας σε όλη την κοινωνία. Κάθε πολίτης, οι αρχές της πόλης, φορέας και σύλλογος θα βρίσκει την πόρτα μας ανοιχτή για να υποβάλλει προτάσεις, παρατηρήσεις και προβληματισμούς» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Δοδοντσάκης.

 

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass