ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Διεκδικούν καλύτερη εκπαίδευση για τα παιδιά τους

* Οργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας * Θα ζητήσουν συναντήσεις με τους διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και με τον δήμαρχο Λαρισαίων

Δημοσίευση: 25 Οκτ 2017 22:08

«-Υπάρχουν κενά εκπαιδευτικών σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.


-Υπάρχουν παιδιά που έχουν ανάγκη παράλληλης στήριξης. Άλλα την έχουν πλημμελώς, άλλα καθόλου.
- Οι γονείς αναγκάζονται να πληρώνουν τα ξενόγλωσσα βιβλία στο λύκειο
- Στα περισσότερα τμήματα των ΕΠΑΛ δεν έχουν δοθεί βιβλία.
-Ζητούν από τους γονείς, σε αρκετές περιπτώσεις, χρήματα για αναλώσιμα στο σχολείο.
-Τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες δεν έχουν ολόπλευρη δωρεάν στήριξη.
-Υπάρχουν παιδιά με διάφορες παθήσεις που χρήζουν φροντίδας από ειδική νοσηλεύτρια μέσα στο σχολείο…».
Αυτά είναι μόνο ελάχιστα από τα προβλήματα, που παρουσίασαν μέλη Συλλόγων γονέων σχολείων της Λάρισας, κατά τη σύσκεψη που πραγματοποίησε η Ένωση Γονέων και Κηδεμένων μαθητών του Δήμου Λαρισαίων, χθες σε αίθουσα του Επιμελητηρίου Λάρισας.

Hταν η πρώτη σύσκεψη των γονέων, από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και στο πλαίσιό της καταγράφηκε ένας μεγάλος αριθμός αιτημάτων για την καλύτερη λειτουργία των σχολείων, τα οποία προγραμματίζεται να καταθέσουν στα αρμόδια στελέχη της εκπαίδευσης.
Συγκεκριμένα από το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί «παράσταση διαμαρτυρίας, τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου στις 2.00 μ.μ., στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας. Ημέρα που κινητοποιούνται πανελλαδικά με αποφάσεις τους, δεκάδες ενώσεις και σύλλογοι γονέων».
Επίσης τις επόμενες ημέρες η Ένωση Γονέων θα ζητήσει συνάντηση και με τους διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και με τον δήμαρχο Λαρισαίων, διεκδικώντας λύσεις στα προβλήματα της εκπαίδευσης στα σχολεία της Λάρισας.
Επισημάνθηκε μεταξύ άλλων, ότι: «Ενάμιση μήνα μετά την έναρξη των σχολείων, και παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης περί «κανονικότητας», η πραγματικότητα είναι «μια από τα ίδια» και ακόμα χειρότερα: η «παγίωση» για 25άρια τμήματα στα Δημοτικά Σχολεία και 27άρια στα Γυμνάσια και Λύκεια έχει οδηγήσει σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις πολλών τμημάτων και σε υποβάθμιση πολλών σχολείων (7ο Γυμνάσιο Λάρισας, 10ο ΓΕΛ Λάρισας, Γυμνάσιο Αμπελώνα).
Χρειάστηκε ένας μήνας πολύμορφων κινητοποιήσεων, παραστάσεων διαμαρτυρίας, παρεμβάσεων, μαθητών, γονέων εκπαιδευτικών, για να «σωθούν» κάποια από τα ολιγομελή τμήματα των ΕΠΑΛ, -όπως και για να αρθεί η απόφαση για συμπτύξεις τμημάτων-, για τα οποία ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να κλείσουν.
Ότι ανακοινώθηκε η επαναλειτουργία ορισμένων «ολιγομελών» δείχνει ότι οι αγώνες μπορούν να έχουν ορισμένα αποτελέσματα. Σε αρκετές περιπτώσεις, σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς, ζητούνται από τους γονείς χρήματα για αναλώσιμα ή έρχεται ο κατάλογος γι’ αυτά που πρέπει να αγοράσουμε.
Η περσινή εξαγγελία της δημοτικής αρχής Λάρισας, για έξτρα κονδύλι ανά νήπιο έμεινε στα χαρτιά. Η συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση έχει ως αποτέλεσμα την κακή συντήρηση των κτιρίων, των αυλών των σχολείων».
ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ
Σύμφωνα με τα αιτήματα που κατέθεσαν, οι γονείς θα διεκδικήσουν τα ακόλουθα:
«-Eκτατη οικονομική επιχορήγηση όλων των σχολικών μονάδων. Διαγραφή όλων των χρεών των σχολικών επιτροπών προς τις ΔΕΚΟ. Κατάργηση του ΦΠΑ στις προμήθειες, αγορές και στις συναλλαγές των σχολικών επιτροπών και σχολειών. Δωρεάν ρεύμα και νερό στα σχολεία. Ούτε ένα ευρώ από τους γονείς για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων.
-Την άμεση κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών, με μαζικές προσλήψεις και μόνιμους διορισμούς με αναλογία εκπαιδευτικών-μαθητή ανά τάξη, 1/15 για το νηπιαγωγείο και την Α’ και Β’ Δημοτικού και 1/20 στις υπόλοιπες τάξεις. Άμεσα έναρξη ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης.
-Άμεση αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης στους μαθητές. Να εξασφαλιστεί κονδύλι για την παροχή ενός γεύματος με αποκλειστική ευθύνη του κράτους αξιοποιώντας και τις υπάρχουσες δομές των Δήμων.
-Δωρεάν ιατρικοφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη όλων των μαθητών, ανεξάρτητα από τον φορέα ασφάλισης των γονιών.
-Να εξασφαλιστούν κινητές μονάδες υγείας, για τον εμβολιασμό όλων των μαθητών και τα πιστοποιητικά υγείας.
-Να λειτουργήσουν, όλα τα τμήματα των ΕΠΑΛ, όλα τα τμήματα κατευθύνσεων.
-Μείωση του αριθμού των μαθητών σε 20 στα τμήματα γενικής παιδείας και 10 στα εργαστήρια και τις κατευθύνσεις.
-Να εξασφαλιστεί σύγχρονη κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή, επαρκής χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών. Να ξεκινήσουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από τους αρμόδιους φορείς για την επισκευή, βελτίωση των σχολικών κτιρίων, την ανέγερση νέων όπου χρειάζεται και τον απαιτούμενο έλεγχο αντισεισμικής θωράκισης».

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass