«Βροχή» εκατομμυρίων ευρώ στον αθλητισμό

*Στις 29 Μαρτίου θα δοθούν στις επαγγελματικές ομάδες 29.200.000 ευρώ *1,57 εκατ. ευρώ για την ΠΑΕ ΑΕΛ και 250.00 ευρώ για ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΕ και Απόλλωνα Λ. *Τι αναφέρει η ΚΥΑ για τη φορολόγηση των τυχερών παιγνίων και ποια θα είναι τα ποσά για κάθε ομάδα!

Δημοσίευση: 22 Μαρ 2021 20:58

Του Σωτ. Κέλλα

«Βροχή» εκατομμυρίων ευρώ έρχεται στον αθλητισμό της χώρας με κερδισμένες όχι μόνο τις ΠΑΕ αλλά και όλες τις ερασιτεχνικές ομάδες όπως αναφέρει η απόφαση 114021/11.3.2021 σχετικά με τον καθορισμό του πλαισίου, τους όρους, τις προϋποθέσεις

καθώς και τα κριτήρια κατανομής της προβλεπόμενης στο άρθρο 79 του ν. 4764/2020 (Α’ 256) χρηματοδότησης στις δικαιούχες αθλητικές ομάδες (δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ).
Το ποσό που θα εισπράττουν οι αθλητικές ομάδες από τον νέο τρόπο φορολογίας των τυχερών παιγνίων, θα πρέπει να διατίθεται για την ανάπτυξη των φυτωρίων των αθλητικών ομάδων, για τη συντήρηση, ανάπτυξη και ενίσχυση των εγκαταστάσεων και των υποδομών.
Από το ποσό που θα λαμβάνουν οι αθλητικές ομάδες, με τον τρόπο και τα κριτήρια που κατωτέρω καθορίζονται, θα πρέπει να χρησιμοποιούν ποσοστό τουλάχιστον ύψους 50% για τον εκσυγχρονισμό, τη βελτίωση και συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούν για τους σκοπούς των αθλημάτων που καλλιεργούν (αγώνες, προπονήσεις, αναπτυξιακά τμήματα κ.λπ.), σε συνεργασία όπου χρειάζεται με τους ιδιοκτήτες των εγκαταστάσεων αυτών. Προκειμένου να ελέγχεται η ορθή χρήση της χρηματοδότησης, οι δικαιούχοι υποχρεούνται να αναρτούν στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ όλα τα παραστατικά που αποδεικνύουν τις συγκεκριμένες δαπάνες.
Ειδικά αναφορικά με την πρώτη καταβολή που θα γίνει, για το τρέχον έτος, ορίζεται ρητά ότι εξαιρείται από τις ρυθμίσεις της παρ. 4 και θεωρείται ως ενίσχυση των αθλητικών ομάδων που επλήγησαν από την πανδημία.
Ειδικά για το 2021, έτος πανδημικής κρίσης, το ποσοστό επί του ποσού της αύξησης των εσόδων από τη φορολογία των τυχερών παιχνιδιών του άρθρου 79 του ν. 4764/2020 που θα διατεθεί στη Γ.Γ.Α., ορίζεται στο 60%, ενώ στην συνέχεια σε τουλάχιστον 50%.
Ειδικά για την πρώτη εφαρμογή και λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που έχει προκαλέσει η πανδημία covid-19 προκαταβάλλεται στην Α’ Εθνική Επαγγελματική Κατηγορία Ποδοσφαίρου - Super League 1 ή όπως αλλιώς αυτή θα ονομάζεται, ποσό 22.000.000 ευρώ έναντι μελλοντικών διανεμόμενων καταβολών που αντιστοιχούν στη συγκεκριμένη κατηγορία, στη Super League 2 προκαταβάλλεται ποσό 3.000.000 ευρώ, έναντι μελλοντικών διανεμόμενων καταβολών που αντιστοιχούν στη συγκεκριμένη κατηγορία, στην Α1 Ανδρών Μπάσκετ - Basket League ή όπως αλλιώς αυτή θα ονομάζεται ποσό 3.000.000 ευρώ, έναντι μελλοντικών διανεμόμενων καταβολών που αντιστοιχούν στη συγκεκριμένη κατηγορία και στην Α1 Ανδρών Βόλεϊ - Volley League ή όπως αλλιώς αυτή θα ονομάζεται προκαταβάλλεται ποσό 1.200.000 ευρώ, έναντι μελλοντικών διανεμόμενων καταβολών που αντιστοιχούν στη συγκεκριμένη κατηγορία. Το σύνολο είναι 29.200.000 και αυτό σημαίνει ότι η ΑΕΛ θα πάρει 1,57 εκατομμύρια ευρώ και η ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΕ με τον Απόλλωνα Λάρισας 250.000 ευρώ.
Τα ποσά αυτά καταβάλλονται στις 29 Μαρτίου 2021 και κατανέμονται ισόποσα σε όλες τις συμμετέχουσες στην κατηγορία ομάδες.
ΔΙΑΝΕΜΟΜΕΝΟ ΠΟΣΟ
Το ποσό που θα λαμβάνει η Γ.Γ.Α. από την ως άνω φορολογία, θα κατανέμεται ισόποσα σε έκαστο του επαγγελματικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού κατά ποσοστό 50% εις έκαστο.
Στον Επαγγελματικό Αθλητισμό η κατανομή του αναλογούντος ποσού γίνεται ως εξής:
i. Α’ Εθνική Επαγγελματική Κατηγορία Ποδοσφαίρου -Super League ή όπως αλλιώς αυτή θα ονομάζεται, ποσοστό 50% και έως του ποσού των 22.000.000 ευρώ. Το ποσό θα κατανέμεται ισόποσα σε όλες τις συμμετέχουσες στην κατηγορία ομάδες.
ii. Α2 Επαγγελματική Κατηγορία - Super League 2 -Football League ή όπως αλλιώς αυτή θα ονομάζεται, ποσοστό 15% και έως του ποσού των 7.500.000 ευρώ. Το ποσό θα κατανέμεται ισόποσα σε όλες τις συμμετέχουσες στην κατηγορία ομάδες.
iii. Α1 Ανδρών Μπάσκετ - Basket League ή όπως αλλιώς αυτή θα ονομάζεται, ποσοστό 15% και έως του ποσού των 7.500.000 ευρώ. Το ποσό θα κατανέμεται ισόποσα σε όλες τις συμμετέχουσες στην κατηγορία ομάδες.
iv. Α1 Ανδρών Βόλεϊ - Volley League ή όπως αλλιώς αυτή θα ονομάζεται, ποσοστό 8% και έως του ποσού των 4.000.000 ευρώ. Το ποσό θα κατανέμεται ισόποσα σε όλες τις συμμετέχουσες στην κατηγορία ομάδες.
ν. Ευρωπαϊκές Διοργανώσεις: Αναφορικά με τη συμμετοχή των δικαιούχων στις Ευρωπαϊκές Διοργανώσεις, θα κατανέμεται ποσοστό 12% και έως του ποσού των 8.500.000 ευρώ. Το ποσό που θα λαμβάνει κάθε ομάδα θα εξειδικεύεται με υπουργική απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού, ανάλογα με τον αριθμό των ευρωπαϊκών διοργανώσεων που θα συμμετέχουν αθλητικές ομάδες και τον αριθμό των προκρίσεων.
Στον Ερασιτεχνικό Αθλητισμό η κατανομή του αναλογούντος ποσού γίνεται ως εξής:
i. Α1 Ποδοσφαίρου Γυναικών ή όπως αλλιώς αυτή θα ονομάζεται, ποσοστό 3% και έως του ποσού των 1.500.000 ευρώ. Το ποσό θα κατανέμεται ισόποσα σε όλες τις συμμετέχουσες στην κατηγορία ομάδες.
ii. Α1 Γυναικών Μπάσκετ ή όπως αλλιώς αυτή θα ονομάζεται, ποσοστό 3% και έως του ποσού των 1.500.000 ευρώ. Το ποσό θα κατανέμεται ισόποσα σε όλες τις συμμετέχουσες στην κατηγορία ομάδες.
iii. Α1 Βόλεϊ Γυναικών ή όπως αλλιώς αυτή θα ονομάζεται, ποσοστό 3% και έως του ποσού των 1.500.000 ευρώ. Το ποσό θα κατανέμεται ισόποσα σε όλες τις συμμετέχουσες στην κατηγορία ομάδες.
iv. Α1 Πόλο Ανδρών ή όπως αλλιώς αυτή θα ονομάζεται, ποσοστό 3,5% και έως του ποσού των 1.700.000 ευρώ. Το ποσό θα κατανέμεται ισόποσα σε όλες τις συμμετέχουσες στην κατηγορία ομάδες.
ν. Α1 Πόλο Γυναικών ή όπως αλλιώς αυτή θα ονομάζεται, ποσοστό 3% και έως του ποσού των 1.500.000 ευρώ. Το ποσό θα κατανέμεται ισόποσα σε όλες τις συμμετέχουσες στην κατηγορία ομάδες.
vi. Α1 Χάντμπολ Ανδρών ή όπως αλλιώς αυτή θα ονομάζεται, ποσοστό 3,5% και έως του ποσού των 1.700.000 ευρώ. Το ποσό θα κατανέμεται ισόποσα σε όλες τις συμμετέχουσες στην κατηγορία ομάδες.
vii. Α1 Χάντμπολ Γυναικών ή όπως αλλιώς αυτή θα ονομάζεται, ποσοστό 3% και έως του ποσού των 1.500.000 ευρώ. Το ποσό θα κατανέμεται ισόποσα σε όλες τις συμμετέχουσες στην κατηγορία ομάδες.
viii. Λοιπά ερασιτεχνικά σωματεία, ποσοστό 39% και έως του ποσού των 19.500.000 ευρώ. Το ποσό θα κατανέμεται ισόποσα σε όλες τις συμμετέχουσες στην κατηγορία ομάδες.
ix. Ευρωπαϊκές Διοργανώσεις: Αναφορικά με τη συμμετοχή των δικαιούχων στις Ευρωπαϊκές Διοργανώσεις, θα κατανέμεται ποσοστό 9% και έως του ποσού των 4.500.000 ευρώ. Το ποσό που θα λαμβάνει κάθε ομάδα θα εξειδικεύεται με υπουργική απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού, ανάλογα με τον αριθμό των ευρωπαϊκών διοργανώσεων που θα συμμετέχουν αθλητικές ομάδες και τον αριθμό των προκρίσεων.
ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
Αναφορικά με τις Εθνικές ομάδες κάθε αθλήματος και κάθε ηλικιακής κατηγορίας, θα κατανέμεται ποσοστό 30% και έως του ποσού των 15.000.000 ευρώ. Το ποσό που θα λαμβάνει κάθε ομάδα θα εξειδικεύεται με υπουργική απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού, ανάλογα με τον αριθμό των διοργανώσεων που θα συμμετέχουν εθνικές ομάδες και τον αριθμό των προκρίσεων.
ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Υποχρεωτικά το 7% του ποσού που θα λαμβάνει εκάστη αθλητική ομάδα, θα καταβάλλεται στη διοργανώτρια αρχή, για τη διοργάνωση των πρωταθλημάτων.

 

Τροπολογία για κωλύματα εγγραφής σε αθλητικά σωματεία

Την κατίσχυση του νόμου 2725/99 περί ερασιτεχνικού και επαγγελματικού αθλητισμού, και ειδικότερα του άρθρου 3 για τα κωλύματα εγγραφής, έναντι κάθε διαφορετικής ρύθμισης των καταστατικών αθλητικών σωματείων ενώσεων και ομοσπονδιών, προβλέπει τροπολογία του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Κύρωση Σύμβασης Διανομής Ακινήτου - Σύστασης Δικαιώματος Επιφανείας Ακινήτου Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά και ρύθμιση συναφών θεμάτων». Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί από την ολομέλεια της Βουλής, αύριο Τρίτη, 23/03/2021.
Συγκεκριμένα, με τις διατάξεις της υπόψη τροπολογίας διασαφηνίζεται ότι το άρθρο 3 του ν. 2725/1999, που αφορά στα κωλύματα εγγραφής μέλους αθλητικού σωματείου ή μέλους των οργάνων διοίκησης σωματείου, ένωσης, ομοσπονδίας, κ.λπ., κατισχύει από τη 19η.9.2020, οπότε τέθηκε σε ισχύ ως υφίσταται, κάθε διαφορετικής ρύθμισης, που περιέχεται σε καταστατικό αθλητικού σωματείου, αθλητικής ένωσης ή ομοσπονδίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass