ΘΕΤΙΚΑ ΤΙΣ ΑΠΟΤΙΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Οι εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ φέρνουν έσοδα και νέες θέσεις εργασίας

* Επίτροπος Γεωργίας Φ. Χόγκαν: «Αυξήθηκαν οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ κατά 1 και πλέον δισ. ευρώ και δημιουργήθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας»

Δημοσίευση: 07 Μαρ 2017 12:20

Οι εμπορικές συμφωνίες έχουν συμβάλει στην τόνωση των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ και έχουν στηρίξει την απασχόληση στον αγροδιατροφικό τομέα και σε άλλους τομείς της οικονομίας, σύμφωνα με νέα ανεξάρτητη μελέτη που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εμπορικές συμφωνίες με τρεις χώρες -το Μεξικό, τη Νότια Κορέα και την Ελβετία - εξετάστηκαν λεπτομερώς.

Ο επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Φιλ Χόγκαν δήλωσε: «Αυτές οι τρεις συμφωνίες έχουν αυξήσει από μόνες τους τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ κατά 1 και πλέον δισ. ευρώ και την προστιθέμενη αξία στον αγροδιατροφικό τομέα κατά 600 εκατ. ευρώ. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι η εν λόγω αύξηση των εξαγωγών δημιούργησε χιλιάδες θέσεις εργασίας συνολικά σε όλη την ΕΕ, ως επί το πλείστον στον αγροδιατροφικό τομέα, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτογενούς γεωργίας. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν σαφείς ενδείξεις ότι οι φιλόδοξες και ισορροπημένες εμπορικές συμφωνίες ευνοούν τον ευρωπαϊκό τομέα τροφίμων και γεωργίας».

Η επίτροπος Εμπορίου κ. Σεσίλια Μάλμστρομ επισήμανε από την πλευρά της: «Οι εμπορικές συμφωνίες που γίνονται σωστά αποβαίνουν προς όφελος των γεωργών και των παραγωγών ειδών διατροφής. Αυτή η μελέτη παρέχει επίσης σημαντικά στοιχεία για το πώς μπορούμε να εξακολουθήσουμε να περιορίζουμε την περιττή γραφειοκρατία ώστε να εξαλειφθούν οι φραγμοί από τις μελλοντικές εμπορικές μας διαπραγματεύσεις».

Η μελέτη δείχνει ότι οι συμφωνίες συνέβαλαν σε αύξηση των εμπορικών συναλλαγών και προς τις δύο κατευθύνσεις, καθώς αυξήθηκαν τόσο οι εξαγωγές της ΕΕ όσο και οι εισαγωγές σ' αυτήν προϊόντων από αυτές τις τρεις χώρες. Έτσι δόθηκε στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις της ΕΕ καλύτερη πρόσβαση σε γεωργικά προϊόντα διατροφής.

Η σημαντικότερη διαπίστωση της μελέτης είναι ότι αυτές οι αυξημένες εισαγωγές ελάχιστα επηρεάζουν την εγχώρια παραγωγή της ΕΕ. Αντίθετα, δείχνουν κυρίως αντικατάσταση των εισαγωγών από άλλες τρίτες χώρες ή αύξηση της κατανάλωσης εντός της ΕΕ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass