ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΧΘΕΣ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ ΖΗΤΗΣΕ:

«Η Βουλή ομόφωνα να πάρει θέση για τη σωτηρία της φέτας»

* Παρεμβάσεις του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Νότη Μαριά και του βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων Γ. Κατσιαντώνη * Έντονη κριτική για την απουσία βουλευτών * Κατατέθηκε πρόταση σχεδίου απόφασης της Βουλής * Η θέση της ΝΔ σε κείμενο των 4 προέδρων των ΝΟΔΕ της Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 06 Μαρ 2017 9:59

Το μείζον ζήτημα της διασφάλισης της ελληνικότητας της φέτας συζητήθηκε χθες το πρωί στο «Εμμανουήλειο» Πνευματικό Κέντρο Τυρνάβου, μετά από πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας

και με τη συμμετοχή κτηνοτρόφων, αλλά και φορέων που εμπλέκονται στην παραγωγή της φέτας από πολλά μέρη της Ελλάδας. Στη συζήτηση τέθηκαν επί τάπητος τα ζητήματα που προέκυψαν με τη δήθεν φέτα του Καναδά, το ενδεχόμενο εξάπλωσης της φέτας «μαϊμού» όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε και σε άλλα μέρη του κόσμου. Δηλαδή ενός τυριού που δεν έχει καμιά σχέση με τη φέτα Π.Ο.Π. της Ελλάδας η οποία παράγεται από αιγοπρόβειο γάλα και σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές στην Ελλάδα.

Μιλώντας αρχικά ο οικοδεσπότης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Νίκος Παλάσκας έκανε μια εκτενή αναφορά στο ζήτημα. Μίλησε κατά της συμφωνίας εμπορίου με τον Καναδά και κάλεσε το ελληνικό Κοινοβούλιο να καταψηφίσει τη CETA. O κ. Παλάσκας αρχικά και στη συνέχεια ο κ. Γιάννης Γκρίνιας της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων άσκησαν σκληρή κριτική για την απουσία βουλευτών από τον νομό Λάρισας αλλά και τον θεσσαλικό χώρο γενικότερα, αν και προσκλήθηκαν. Στη συνέχεια ο κ. Γιάννης Κόκκορας διάβασε στο πολυπληθές κοινό πρόταση σχεδίου απόφασης της Βουλής των Ελλήνων για τη CETA,τη συμφωνία Ε.Ε. - Καναδά.

Γνώστης του ζητήματος της φέτας με αγώνες στο Ευρωκοινοβούλιο ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής κ. Νότης Μαριάς αναφέρθηκε αρχικά στους αγώνες για την καταχώρηση της φέτας ως Προϊόν Προστασία Προελεύσεως (Π.Ο.Π.)

Μίλησε για αλλαγή προσανατολισμού της Ε.Ε. εγκαταλείποντας την ΚΑΠ προς μια πορεία διεθνοποίησης. Ο κ. Μαριάς τόνισε ότι κινδυνεύει η ελληνική φέτα με τον γεωγραφικό προσδιορισμό της. Μιλώντας για τη «φέτα» Καναδά είπε ότι είναι μια φέτα «μαϊμού» από αγελαδινό γάλα και δεν έχει καμιά σχέση με την ελληνική φέτα Π.Ο.Π. και ζήτησε κι εκείνος να καταψηφιστεί από τη Βουλή η CETA.

Στο ίδιο επίπεδο και η παρέμβαση του βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων κ. Γιώργου Κατσιαντώνη ο οποίος αφού ξεκαθάρισε ότι τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και το κόμμα του θα καταψηφίσουν στη Βουλή τη συμφωνία με τον Καναδά, προέβλεψε ότι «τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ αλλά και η Νέα Δημοκρατία αν όχι άμεσα, στο μέλλον θα ψηφίσουν τη συμφωνία».

Νωρίτερα χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης τον οποίο ευχαρίστησε για τη φιλοξενία κ. Ν. Παλάσκας. Ο κ. Σαρχώσης ξεκαθάρισε ότι ο Δήμος Τυρνάβου είναι στο πλευρό των κτηνοτρόφων αλλά και γενικότερα όλων όσων εμπλέκονται στην παραγωγή της ελληνικής φέτας και μάλιστα αυτό έδειξε στην πράξη πολύ νωρίς με ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Τυρνάβου.

Ιδιαίτερα κατατοπιστική και με συγκεκριμένα στοιχεία η ομιλία του κ. Γιώργου Εμμανουήλ από το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών Stop CETA - TTiP.

Στην τοποθέτησή του ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Στέλιος Ροντούλης τόνισε μεταξύ άλλων ότι είναι ελλειμματική η συμφωνία με τον Καναδά και έκανε λόγο για πρόνοιες διακριτικής μεταχείρισης εις βάρος του ελληνικού ΠΟΠ, τη στιγμή που οι Γάλλοι και οι Ιταλοί κατοχύρωσαν πλήρως τα δικά τους αντίστοιχα ΠΟΠ(παρμεζάνα και ροκφόρ).

 Ο π. υφυπουργός υποστήριξε πως η στρατηγική των κτηνοτρόφων θα πρέπει να επικεντρωθεί στους παρακάτω άξονες: Ταχεία συγκρότηση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης, αποτελεσματική καταπολέμηση των ελληνοποιήσεων εισαγομένου γάλακτος και πλήρης εφαρμογή των ισοζυγίων γάλακτος. Ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών δομών στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων. Οργανωμένη και επικεντρωμένη στη φέτα ενεργοποίηση του κανονισμού 432/2012 της Ε.Ε. περί ισχυρισμών υγείας στα τρόφιμα. Οι σοβαροί ισχυρισμοί υγείας, που μπορούν με μελέτες να τεκμηριωθούν για τη φέτα, αναντίρρητα θα αυξήσουν την αναγνωρισιμότητα του προϊόντος σε διεθνές επίπεδο και θα κλιμακώσουν την εμπορική του αξία. Άμεση προσφυγή των θιγόμενων παραγωγών της ελληνικής φέτας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Έκδοση ψηφισμάτων από τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια της χώρας, με τα οποία θα προτρέπονται οι Έλληνες βουλευτές να καταψηφίσουν τη CETA στο Κοινοβούλιο, εάν δεν αλλάξει το σημερινό ελλειμματικό καθεστώς προστασίας της φέτας.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Τέλος ο τεχνικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας κ. Γιάννης Κόκκορας διάβασε στους παρευρεθέντες πρόταση σχεδίου απόφασης της Βουλής των Ελλήνων η οποία έγινε ομόφωνα δεκτή.

Η πρόταση αναφέρει: « Η Βουλή των Ελλήνων για να αποφασίσει επί της συμφωνίας CETA (Ε.Ε. - Καναδά) ζητά προηγουμένως όπως:

_ Με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ( σύμφωνα με την υπ. Αρθμ. 6 δήλωσή της και 3 και 6 συνημμένης στην CETA ότι δεσμεύεται να διασφαλίσει ισότιμη προστασία της φέτας με τα ΠΟΠ προϊόντα του παραρτήματος 20.Α) να εισηγηθεί άμεσα στην Κοινή Επιτροπή Γεωγραφικών Ενδείξεων του άρθρου 26.2 και (ι) της CETA ( η οποία σύμφωνα με το άρθρο 20.22 και 1 της CETA είναι τώρα αρμόδια και εξουσιοδοτημένη να προβαίνει σε τροποποιήσεις του παραρτήματος 20Α των προστατευόμενων προϊόντων ΠΟΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αποφασίσει:

Την αφαίρεση του αστερίσκου μειωμένη προστασίας φέτας για την παροχή πλήρους και ισότιμης προστασίας της με τα υπόλοιπα προϊόντα ΠΟΠ του παραρτήματος 20.Α της Ε.Ε.

Επίσης η Ελληνική Βουλή σύμφωνα με το άρθρο 4 της Συνθήκης της Λισαβώνας (με το οποίο οι διεθνείς εμπορικές συμφωνίες είναι μικτής αρμοδιότητας των θεσμών της Ε.Ε. και της Ελληνικής Βουλής) ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Α) Όπως σε όλες τις εμπορικές συμφωνίες που είναι υπό διαπραγμάτευση διασφαλίσει πλήρη προστασία στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά για την ΦΕΤΑ και για όλα τα εξαγώγιμα ΠΟΠ προϊόντα της χώρας.

Β) Κατά τις διαπραγματεύσεις στα πλαίσια των επιτροπών ρυθμιστικής συνεργασίας της CETA και όλων των διεθνών εμπορικών συμφωνιών όπως διασφαλίσει σε όλα τα επίπεδα και θεσμούς το κοινοτικό κεκτημένος, όπως των προδιαγραφών αποτροπής των μεταλλαγμένων τόσο για την χρήση τους ως ζωοτροφές όσο και για την δημόσια υγεία»

Στη χθεσινή μεγάλη σύσκεψη για τη φέτα στον Τύρναβο παραβρέθηκαν επίσης μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΤΕΙ Λάρισας κ. Παναγιώτης Γούλας, ο γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Νίκος Πουτσιάκας, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων κ. Στ. Κύρτσος, οι πρόεδροι της ΣΕΦΓΑΛ κ. Χρήστος Αποστολόπουλος, της ΕΒΟΛ κ. Νικήτας Πρίντζιος, ο πρώην δήμαρχος Τυρνάβου κ. Θανάσης Νασίκας, ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Μιχ. Τζιότζιος, εκπρόσωπος του γραφείου του βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παπαδόπουλου, ο γνωστός τυροκόμος και μέλος της ΣΕΒΓΑΛ κ. Νίκος Μπίζιος και πρόεδροι και εκπρόσωποι κτηνοτρόφων και οργανώσεων από πολλά μέρη της Ελλάδας.

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΕΤΑ

Τέλος διαβάστηκε η επίσημη θέση της Νέας Δημοκρατίας για τη Φέτα. Κείμενο το οποίο υπογράφουν οι τέσσερις πρόεδροι των ΝΟΔΕ Λάρισας, Μαγνησία, Τρικάλων και Καρδίτσας και στο οποίο αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Είναι γεγονός ότι, με τη συμφωνία Ε.Ε. – Καναδά, δεν επιτεύχθηκε πλήρως η προστασία της φέτας. Αυτό οφείλεται αποκλειστικά στους χειρισμούς της Κυβέρνησης Τσίπρα–Καμμένου και στη έλλειψη διαπραγματευτικής στρατηγικής τους τα δύο τελευταία περίπου χρόνια.

Η Νέα Δημοκρατία, μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, οπότε και είχε την ευθύνη της διαπραγμάτευσης, είχε πετύχει την μερική προστασία της φέτας σε σχέση με την συμφωνία με τον Καναδά.

Από το απόλυτο νομικό κενό το οποίο υπήρχε έως τώρα, καταφέραμε την μερική προστασία της φέτας.

Για δεκαετίες στην αγορά του Καναδά, η κατάσταση ήταν εντελώς ανεξέλεγκτη. Όποιος ήθελε χρησιμοποιούσε την ονομασία φέτα, χωρίς κανένα απολύτως περιορισμό, και παραπλανούσε τους καταναλωτές. Αυτές οι πρακτικές τελειώνουν με την εμπορική συμφωνία καθώς:

- ο Καναδάς δέχεται τη Φέτα ως ελληνικό ΠΟΠ

- από τις υφιστάμενες συσκευασίες θα αφαιρεθούν σύμβολα, εικόνες και ονομασίες που παραπέμπουν στην Ελλάδα.

- γίνεται σαφής επισήμανση στα προϊόντα αυτά ότι έχουν παραχθεί στον Καναδά καθώς καθίσταται ευδιάκριτη και ευανάγνωστη η αναγραφή της φράσης “Made in Canada”

- κανένας νέος παραγωγός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη λέξη “φέτα”, παρά μόνο εάν διατυπώσει συγκεκριμένα ότι πρόκειται για “τυρί τύπου φέτας” Made in Canada.

Επιπλέον, η ελληνική φέτα παραμένει απολύτως προστατευμένη στην Ευρώπη, ενώ οι ελληνικές εταιρείες που παράγουν γνήσια φέτα θα μπορούν να κάνουν εξαγωγές στον Καναδά (και χωρίς δασμούς εισαγωγής).

Δηλαδή, το “τυρί τύπου φέτα” του Καναδά δεν μπορεί να εξαχθεί στην Ε.Ε.

Από τον Φεβρουάριο του 2015 και μετά, την ευθύνη της διαπραγμάτευσης ανέλαβε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η οποία δεν κατάφερε να προσθέσει ούτε ένα κόμμα, στα έως τότε επιτεύγματα της διαπραγμάτευσης, κρίνοντας επαρκή τη συμφωνία.

Μάλιστα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων κ. Γ. Κατρούγκαλος επιχειρηματολόγησε υπέρ της υπερψήφισης της συμφωνίας ενώπιον όλων των ευρωβουλευτών. Και στη συνέχεια, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δια του αρμοδίου τότε Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Γιώργου Σταθάκη, υπερψήφισε τη συμφωνία στο Συμβούλιο Υπουργών (απαραίτητη προϋπόθεση για να έρθει προς ψήφιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο), ενώ την ίδια επιχειρηματολογία είχε και ο κ. Ευ.Αποστόλου, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν, όμως, η συμφωνία πήγε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν. Όχι για τη φέτα, αλλά για τα εργασιακά θέματα, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ωστόσο, παρά τις όποιες αδυναμίες της συμφωνίας, σε καμία περίπτωση, δεν γίνεται να διαγραφούν τα ευρύτερα ευεργετήματα από την κύρωσή της. Και σε αυτό το θετικό ισοζύγιο στηρίχτηκε η υπερψήφισή της από τους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Υπογραμμίζεται ότι, με τη συγκεκριμένη συμφωνία, εκλείπουν οι δασμοί 8% - 12% για μία σειρά ελληνικών αγροτικών - και όχι μόνο - προϊόντων. Παράδειγμα, τα ροδάκινα, το ελαιόλαδο, τα τυριά, οι γούνες, τα τυποποιημένα ελληνικά προϊόντα κ.λπ. Άρα, τα προϊόντα μας αυτά γίνονται ανταγωνιστικότερα στον Καναδά, σε μία προηγμένη δηλαδή αγορά 30.000.000 κατοίκων.

Ειδικά για τη φέτα, οι ισχυρισμοί περί μη κατοχύρωσης των ελληνικών δικαιωμάτων είναι παντελώς αστήρικτοι. Πρώτον στο δικό μας γήπεδο υπάρχει πλέον πλήρης κατοχύρωση, καμία παραχώρηση. Φέτα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο Ελληνική. Κανένας από τους Καναδούς παραγωγούς δεν έχει δικαίωμα να πουλήσει το προϊόν του σε έδαφος της Ε.Ε..Η μόνη δυνατότητα είναι να εξάγει η Ε.Ε., δηλ. η Ελλάδα, φέτα στον Καναδά.

Υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα παράγει ετησίως 120.000 τόνους φέτας. Η εσωτερική ζήτηση είναι 80.000 τόνοι. Οι ανάγκες της Ευρώπης μπορούν να φτάσουν τους 500.000 τόνους ενώ οι ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς προσεγγίζουν τους 1.000.000 τόνους ετησίως. Αντίθετα, οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να αυξήσουν τις ποσότητες που εξάγουν στον Καναδά καθώς στη συμφωνία υπάρχει ρήτρα για τον διπλασιασμό των ποσοστώσεων γαλακτοκομικών, που θα μπορούν να εξάγονται από την Ε.Ε στον Καναδά με μηδενικούς δασμούς.

Η Νέα Δημοκρατία, με υπευθυνότητα και ενάντια στον λαϊκισμό είπε την αλήθεια στους Έλληνες κτηνοτρόφους και μεταποιητές. Η πρόβλεψη της συμφωνίας για περαιτέρω αλλαγές μετά την 5ετία, θα βρει την αυριανή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αρωγό και συμπαραστάτη στις προσπάθειες των κτηνοτρόφων και της Διεπαγγελματικής Ένωσης η οποία σύντομα ελπίζουμε να συσταθεί, προκειμένου η συμφωνία να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο προς τα συμφέροντα της Πατρίδας μας.

Θα επιδιώξουμε, μάλιστα, σύμφωνα με την υπ’ Αριθμ. 6 Δήλωση των παρ. 3 & 6 συνημμένων στη CETA, να εισηγηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Κοινή Επιτροπή Γεωγραφικών Ενδείξεων του Άρθρου 26.2 παρ. ι της CETA, να αποφασίσει την βέλτιστη προστασία της φέτας με τα υπόλοιπα Π.Ο.Π. προϊόντα.

Η Νέα Δημοκρατία αποτελεί διαχρονικά την Παράταξη που στήριξε και στηρίζει την ελληνική κτηνοτροφία, με παρρησία και ειλικρίνεια. Και αυτό θα συνεχίσει να κάνει».

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass