Η 6η Οκτωβρίου του 1912 «ορόσημο» για την ιστορία της Ελλάδας

* Με κάθε επισημότητα εορτάστηκαν τα «Ελευθέρια», με αφορμή την 112η επέτειο απελευθέρωσης από τους Τούρκους * Μηνύματα πολιτικών και αιρετών

Δημοσίευση: 07 Οκτ 2024 14:00

Παρουσία πλήθους κατοίκων της Ελασσόνας, αλλά και εκπροσώπων των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και εκπροσώπων τοπικών φορέων εορτάστηκαν χθες τα «Ελευθέρια», με αφορμή την 112η επέτειο απελευθέρωσης της Ελασσόνας από τους Τούρκους, στις 6 Οκτωβρίου 1912.

Οι εκδηλώσεις που με κάθε επισημότητα διοργάνωσε ο Δήμος Ελασσόνας, ξεκίνησαν με επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ελασσόνας Σεβ. Χαρίτωνας, ακολούθησε κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο των Πεσόντων, με τις εκδηλώσεις να ολοκληρώνονται με την καθιερωμένη μαθητική παρέλαση.
ΑΠΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
«Στην Ελασσόνα δεν τιμούμε μόνο την ιστορική επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης. Αποδίδουμε, συγχρόνως, φόρο τιμής σε όλους εκείνους που με θάρρος και αυτοθυσία έθεσαν τα θεμέλια της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας της Ελλάδας. Εμείς, από την πλευρά μας, οφείλουμε να διαφυλάξουμε την κληρονομιά τους και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια πατρίδα ελεύθερη, δημοκρατική και ισχυρή, που σέβεται και προάγει τις αξίες της συνεργασίας και του διαλόγου» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση.
Επισήμανε, ακόμη, ότι «η μάχη της Ελασσόνας αποτέλεσε την πρώτη στρατιωτική επιτυχία της Ελλάδας μετά από μια δύσκολη περίοδο. Η ήττα στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 είχε αφήσει βαριά τραύματα στη χώρα μας. Όμως, με όραμα, σχεδιασμό και ενότητα, η πατρίδα μας βγήκε πιο δυνατή και οι Βαλκανικοί Πόλεμοι ανέδειξαν τη δύναμη του έθνους μας.
Χάρη στις θυσίες των ηρώων μας, η Ελλάδα μεγάλωσε, ισχυροποιήθηκε και έγινε σύμβολο ελπίδας και προόδου, με τη θέση της να ενισχύεται διεθνώς μέσα από τη συνεργασία, τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και την επιδίωξη της σταθερότητας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή».
«Ως ηγεσία του ΥΠΑΑΤ», τόνισε ο υφυπουργός, «είμαστε στο πλευρό του Έλληνα κτηνοτρόφου, αντιμετωπίζοντας τις επιπτώσεις από κρίσεις και φυσικές καταστροφές. Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες και σας διαβεβαιώνω πως για την ελληνική κυβέρνηση η βιωσιμότητα του κλάδου και η στήριξη των ανθρώπων του καθημερινού μόχθου παραμένει ύψιστη προτεραιότητα».
Τέλος, κατέληξε τονίζοντας ότι «η πατρίδα μας βαδίζει στον 21ο αιώνα με αυτοπεποίθηση και σταθερότητα, με μια οικονομία πρότυπο για την Ε.Ε., την ανεργία σε μονοψήφια ποσοστά και με Ένοπλες Δυνάμεις, πιο σύγχρονες από ποτέ, έτοιμες να απαντήσουν σε κάθε πρόκληση και να υπερασπιστούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ
Ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Χρήστος Καπετάνος στην ομιλία του αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της ιστορικής ημέρας, για να τονίσει πως «η σημερινή ημέρα μάς υπενθυμίζει πως η ελευθερία δε χαρίζεται, αλλά κατακτάται με αγώνες, θυσίες και αφοσίωση».
Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη για ενότητα και συνεργασία, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, καθώς «οι προκλήσεις της εποχής απαιτούν συλλογική προσπάθεια για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να διασφαλίσουμε την ευημερία των επόμενων γενεών».
Ο Χρήστος Καπετάνος δήλωσε ότι «είναι χρέος όλων μας να τιμούμε αυτούς που αγωνίστηκαν για την πατρίδα μας και να εμπνεόμαστε από τις πράξεις τους για να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας».
ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΙΣΧΥΡΕΣ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
«Εν μέσω μιας πρωτοφανούς παγκόσμιας αναταραχής και της απειλητικής ανάδυσης ποικίλων αναθεωρητισμών, η Ελλάδα οφείλει να καλλιεργεί ισχυρές διεθνείς συμμαχίες, να αναβαθμίζει διαρκώς τις αμυντικές της ικανότητες, αλλά και να διατηρεί υψηλό το εθνικό φρόνημα. Σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε χρειαζόμαστε ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, ασπίδα σε κάθε εχθρική επιβουλή. Τα διδάγματα των Βαλκανικών πολέμων, όπου το ελληνικό έθνος επέτυχε, ξεκινώντας από εδώ, την Ελασσόνα, στις 6 Οκτωβρίου 1912, μία ανεπανάληπτη εποποιία, σε συνθήκες εθνικής ενότητας και συλλογικής αποφασιστικότητας, είναι ιδιαίτερα επίκαιρα στην παρούσα συγκυρία» τόνισε σε δήλωσή του ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Ακόμη, υπογράμμισε ότι «η χώρα μας έχει αποδείξει εμπράκτως πως επιδιώκει την ειρηνική συνύπαρξη και τη συνεργασία με τους γείτονές της, στη βάση των αρχών της καλής γειτονίας και του Διεθνούς Δικαίου. Παράλληλα, όμως, έχει διακηρύξει ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει από την υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, ούτε θα αποδεχθεί τετελεσμένα που εδράζονται στη βία ή στην απειλή της βίας. Κι αυτό οφείλουν να μην το λησμονούν οι εξ Ανατολών γείτονές μας, οι οποίοι συνεχίζουν να αναφέρονται σε ανιστόρητα ιδεολογήματα, όπως είναι ο νεοοθωμανισμός ή η λεγόμενη «γαλάζια πατρίδα», που, μάλιστα, συμπεριελήφθη σε σχολικά βιβλία, δηλητηριάζοντας τις ψυχές μικρών παιδιών».
ΜΕ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΣΜΟ
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ
Στις εκδηλώσεις παρέστη και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος στο μήνυμά του χαρακτήρισε την 6η Οκτωβρίου του 1912 «ορόσημο» για την ιστορία της Ελλάδας, καθώς με ξεκίνημα από την Ελασσόνα απελευθερώθηκαν στη συνέχεια η Μακεδονία, η Ήπειρος, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και έγινε η ενσωμάτωση της Κρήτης. Σημείωσε, μάλιστα, ότι «στέκομαι με ευγνωμοσύνη και θαυμασμό μπροστά στους ήρωες εκείνων των χρόνων ανδρείας, αυτοθυσίας και αγωνιστικότητας, κατά την οποία αποδείχθηκε ότι ενωμένοι και μονιασμένοι οι Έλληνες μπορούν να επιτύχουν θαύματα».
ΖΩΝΤΑΝΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Ελασσόνας και της παράταξης «ΑλλάΖουμε» Θανάσης Μπίζιος σε μήνυμά του σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως «αυτήν την ημέρα μνημονεύουμε τους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων μας, που με το θάρρος και την αποφασιστική τους άνοιξαν τον δρόμο για την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία. Η ημέρα αυτή είναι μια λαμπρή υπενθύμιση των αγώνων, των θυσιών και της αφοσίωσης των προγόνων μας για την ελευθερία. Μια ελευθερία που κατακτήθηκε με αίμα, κουράγιο και πίστη στο δικαίωμα κάθε ανθρώπου και έθνους στην ανεξαρτησία. Καλούμαστε να εργαστούμε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι η Ελασσόνα δε μένει πίσω, αλλά θα αναδειχθεί σε έναν τόπο ευημερίας και προόδου. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Ελασσόνα και η επαρχία της δεν είναι ανάλογες της ιστορικής σημασίας της περιοχής. Η ανάπτυξη, οι υποδομές και η ευημερία παραμένουν στόχοι που, παρά τις υποσχέσεις, δεν έχουν επιτευχθεί. Η επαρχία αξίζει να ευημερήσει και να αναπτυχθεί, σεβόμενη την πλούσια ιστορία της κι εγώ κι η παράταξή μου δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση. Η Ελασσόνα δεν είναι απλά ένα κομμάτι του παρελθόντος μας, είναι ένα ζωντανό μέρος της σύγχρονης Ελλάδας που πρέπει να αναδειχθεί, να υποστηριχθεί και να προοδεύσει».

 

Εκδηλώσεις για τη Μάχη
του Σαρανταπόρου
* Σε 1η Στρατιά και Χάνι Χατζηγώγου

Στο πλαίσιο της διατήρησης της ιστορικής μνήμης των Βαλκανικών Πολέμων από την 1η Στρατιά θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση εορτασμού της 112ης Επετείου της Μάχης του Σαρανταπόρου στο αμφιθέατρο της 1ης Στρατιάς/EU-OHQ «Αντ/γου Θωμά Αδάμου» αύριο Τρίτη 8 Οκτωβρίου και ώρα 18:45.
Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ομιλίες από τον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη και επίτιμο Α/ΓΕΣ στρατηγό ε.α. Χαράλαμπο Λαλούση και τον συνταγματάρχη (ΠΖ) Δημήτριο Τσαρούχα της 1ης Στρατιάς/EU-OHQ. Θα ακολουθήσει, επίσης, έκθεση φωτογραφικού αρχείου και κειμηλίων.
Στο ίδιο πλαίσιο θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση εορτασμού στο Μνημείο του «Στρατιωτικού Μουσείου Βαλκανικών Πολέμων – Χάνι Χατζηγώγου» την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου και ώρα 10:50 π.μ. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει: Επιμνημόσυνη δέηση, ανάγνωση ιστορικού της μάχης, προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνου, ενώ η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με περιήγηση στους χώρους του Μουσείου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass