Αναψε φωτιές η ερώτηση για το Παλιό Νεκροταφείο

«ΙΧΝΗ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ» ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ - Κ. ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΛΑΣΠΗ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΜΕ ΑΓΓΙΖΕΙ - Θ. ΜΑΜΑΚΟΣ: ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΑΝΑΖΗΤΟΥΜΕ «ΙΧΝΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑΣ» ΣΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Δημοσίευση: 04 Αυγ 2023 13:27

Αναψε ...φωτιές στον Δήμο Λαρισαίων η ερώτηση του δημοτικού συμβούλου Κώστα Αργυρόπουλου για πιθανή επέκταση στο Παλιό Νεκροταφείο της πόλης, πυροδοτώντας την αντιπαράθεση μεταξύ δημοτικής αρχής και αντιπολίτευσης.
Ο Δήμος Λαρισαίων απαντώντας διαπίστωσε «Ίχνη αντισημιτισμού» στην ερώτηση του δημοτικού συμβούλου Κων. Αργυρόπουλου, ο οποίος  έκανε λόγο για λιβελογράφημα της Δημοτικής Αρχής, την ώρα που ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης και υποψήφιος δήμαρχος Θανάσης Μαμάκος χαρακτήριζε αστεία τη στάση της Δημοτικής Αρχής να καταγγέλλει για αντισημιτισμό μια παράταξη με υποψήφιο πολίτη-μέλος της Ισραηλιτικής Κοινότητας.
Αναλυτικότερα στην απάντηση του Δήμου Λαρισαίων σημειώνεται πως «ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο κ. Κώστας Αργυρόπουλος δημοσιοποίησε χθες στα Μέσα Ενημέρωσης κείμενο ερώτησής του δια δήθεν επέκταση του Παλαιού Κοιμητηρίου της Λάρισας, στην περιοχή της Ανθούπολης.
Το εν λόγω κείμενο καταλήγει ως εξής:  «Ερωτώ λοιπόν τη δημοτική αρχή Καλογιάννη αν έχει σκοπό να υλοποιήσει την παράνομη ενέργεια της επέκτασης στο Παλαιό Κοιμητήριο παίρνοντας χώρο από το Ορθόδοξο Χριστιανικό Κοιμητήριο μετακινώντας τάφους και βγάζοντας νεκρούς ώστε να δοθεί σε συγκεκριμένη θρησκευτική κοινότητα και αν έχετε ενημερώσει την κοινότητα ότι η πράξη αυτή είναι παράνομη βάση της κείμενης Ελληνικής νομοθεσίας».
Αρχικά να σημειωθεί πως δεν εξετάζεται, ούτε μελετάται, ούτε προωθείται καμία επέκταση του Κοιμητηρίου.  Αυτό που θα εξεταστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι αίτημα της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας για παραχώρηση μικρής έκτασης εντός του υφιστάμενου Κοιμητηρίου προς την Κοινότητα για τις δικές της  θρησκευτικές ανάγκες.   
Η εξέταση του αιτήματος θα γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες γιατί αναμένεται να προκηρυχθεί το επόμενο διάστημα το έργο  για την ανάπλαση του  παλαιού δημοτικού κοιμητηρίου και τη μετατροπή του  σε πάρκο μνήμης και ιστορίας της πόλης.
Όπως είναι γνωστό, το Παλαιό Κοιμητήριο της Λάρισας  παρουσιάζει σημαντικό, ιστορικό και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον και στόχος του έργου είναι να εξελιχθεί σε ένα χώρο Μνήμης και Ιστορίας, συνεχίζοντας παράλληλα να λειτουργεί ως Κοιμητήριο για τις οικογένειες των πολιτών  που διαθέτουν οικογενειακούς τάφους. Όπως είναι γνωστό το Κοιμητήριο κοσμούν αγάλματα και έργα από μεγάλους γλύπτες, αλλά και έργα που φιλοτέχνησαν λαϊκοί μαρμαρογλύπτες με όλη την ευρηματικότητα και τον συναισθηματισμό που αποτυπώνουν, εκφράζοντας τους δεσμούς αγάπης των συγγενών.
Ο Δήμος Λαρισαίων έχει εντάξει το έργο στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών, η χρηματοδότησή του είναι εξασφαλισμένη με 1,3 εκατ. ευρώ, ενώ οι μελέτες έχουν την έγκριση του οικείου Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής.
Μέχρι στιγμής έχουν γίνει από τον Δήμο προπαρασκευαστικές εργασίες που αφορούν το καθάρισμα.
Στη σχετική ερώτησή του ο κ. Αργυρόπουλος, χρησιμοποιώντας αποσπασματικά προβλέψεις της νομοθεσίας που ρυθμίζει θέματα Κοιμητηρίων επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις. Τον προτρέπουμε να μελετήσει  επισταμένως το σύνολο της  σχετικής νομοθεσίας.
Ωστόσο, μας προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, το ύφος του κειμένου της ερώτησης του κ. Αργυρόπουλου και ειδικά η διατύπωση του ερωτήματος προς τη δημοτική αρχή, όπως προαναφέρθηκε αυτολεξεί παραπάνω.
Οι συγκεκριμένες διατυπώσεις, αλλά συνολικά και το ύφος της ανακοίνωσης, κατά την εκτίμησή μας, υποκρύπτει ίχνη  αντισημιτισμού. Είναι κρίμα σε μια πόλη στην οποία όλες οι δημοτικές αρχές εδώ και δεκαετίες υπηρέτησαν με αφοσίωση, την ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης και σεβασμού των πολιτών, χωρίς διακρίσεις  (φύλου, ταυτότητας, θρησκείας, πολιτικών φρονημάτων κ.α.) να αναδεικνύονται με τέτοια φρασεολογία ζητήματα που  θυμίζουν σκοτεινές εποχές του παρελθόντος.
Ιδιαίτερα δε όταν η συνεργασία όλων των δημοτικών αρχών των τελευταίων δεκαετιών υπήρξε διαχρονικά εξαιρετική, με την Ισραηλιτική Κοινότητα. Η δημόσια τοποθέτηση του κ. Αργυρόπουλου για το συγκεκριμένο θέμα, εκτιμούμε ότι  διαμορφώνει, δυστυχώς,  επικίνδυνο υπόστρωμα στην πόλη» καταλήγει η απάντηση.  
Ο Κ. ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
«Με έκπληξη διάβασα το λιβελογράφημα της Δημοτικής Αρχής με αφορμή ερώτησή μου για το Παλαιό Κοιμητήριο» δήλωσε αργότερα ο δημοτικός σύμβουλος για να προσθέσει:
«Κατανοώ τα προβλήματα του κ. Καλογιάννη, αλλά δεν λύνονται πετώντας λάσπη στον ανεμιστήρα. Ιδίως προς μια παράταξη που έχει στο ψηφοδέλτιό της, ως υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο, πολίτη-μέλος της Ισραηλιτικής Κοινότητας!
Μετέφερα στο Δημοτικό Συμβούλιο την αγωνία των κατοίκων της περιοχής για την κατάσταση που επικρατεί. Παίζοντας με τις λέξεις, ούτε λίγο ούτε πολύ, οι συντάκτες της ανακοίνωσης, ως σύγχρονοι Πουαρώ, ανακάλυψαν κινδύνους και επικίνδυνες λογικές.
Δεν μπορώ να τους ακολουθήσω στον κατήφορο που επέλεξαν, αλλά οφείλω να διευκρινίσω προς αποφυγή «παρεξηγήσεων», ότι η διαδρομή μου είναι πολύ καθαρή σε ό,τι αφορά τη στάση μου απέναντι σε ζητήματα διακρίσεων κάθε είδους.
Η λάσπη τους δεν με αγγίζει!».
Ο ΘΑΝ. ΜΑΜΑΚΟΣ
Για επικίνδυνους δρόμους στους οποίους οδηγείται από το άγχος της η απερχόμενη Δημοτική Αρχή κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και υποψήφιος δήμαρχος Λαρισαίων, Θανάσης Μαμάκος.
«Μαθήματα δημοκρατίας, σεβασμού των πολιτών ανεξαρτήτως φύλου, θρησκείας και πολιτικών πιστεύω, σε άλλους -όχι σε εμάς. Συνεργαζόμαστε χρόνια με την Ισραηλιτική Κοινότητα και στο ψηφοδέλτιό μας υπάρχει υποψήφιος πολίτης, μέλος της Ισραηλιτικής Κοινότητας», ξεκαθαρίζει ο ίδιος, με αφορμή σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Δημοτικής Αρχής.
«Στο τέλος θα αναζητούμε “ίχνη σοβαρότητας” στις ανακοινώσεις της Δημοτικής Αρχής», υπογραμμίζει ο κ. Μαμάκος.
Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Μαμάκου έχει ως εξής:
«Θεωρούμε ιδιαίτερα επικίνδυνο ολίσθημα τη σημερινή ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής και την προσπάθεια να χρεώσει στην παράταξή μας διχαστικές λογικές, αντισημιτισμό κ.ο.κ., με αφορμή ερώτηση δημοτικού συμβούλου για το Παλαιό Κοιμητήριο.
Όταν καταγγέλλεις για τέτοια θέματα, ειδικά την παράταξή μας, θα πρέπει να αντιλαμβάνεσαι ότι είσαι εσύ, που για τις ανάγκες της προεκλογικής εκστρατείας, διχάζεις, υβρίζεις, χαρακτηρίζεις και προσπαθείς να σπιλώσεις τους αντιπάλους σου, με τακτικές Γκέμπελς!
Στα αλήθεια είναι δυνατόν να στηρίζεις μια καταγγελία, για ένα τόσο σοβαρό θέμα, λέγοντας «κατά την εκτίμησή μας» ή «ίχνη αντισημιτισμού» για να καταλήξει στη διαμόρφωση «επικίνδυνου υποστρώματος για την πόλη»!
Επειδή στο τέλος θα αναζητούμε «ίχνη σοβαρότητας» στις ανακοινώσεις της Δημοτικής Αρχής, που θα μετατρέπει το άγχος της για το εκλογικό αποτέλεσμα σε άθλιες συκοφαντικές και υβριστικές αναφορές ξεκαθαρίζουμε: Μαθήματα δημοκρατίας, σεβασμού των πολιτών ανεξαρτήτως φύλου, θρησκείας και πολιτικών πιστεύω, σε άλλους -όχι σε εμάς.
Συνεργαζόμαστε χρόνια με την Ισραηλιτική Κοινότητα και στο ψηφοδέλτιό μας υπάρχει υποψήφιος πολίτης, μέλος της Ισραηλιτικής Κοινότητας. Γνωριζόμαστε καλά σε αυτή την πόλη και έχουμε εδώ και χρόνια δώσει τις εξετάσεις μας στην κοινωνία και όχι στα κλειστά γραφεία δημιουργίας λάσπης της Δημοτικής Αρχής».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass