«Λουκέτο» στα μικροβιολογικά εργαστήρια

ΒΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΜΕ ΑΠΟΧΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΟΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ *ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗΝ «ΑΡΠΑΓΗ» ΤΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟ CLAWBACK *ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ *ΝΕΟ «ΧΑΡΑΤΣΙ» ΕΝΟΣ ΚΑΙ ΤΡΙΩΝ ΕΥΡΩ ΣΤΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΑ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΧΘΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ

Δημοσίευση: 03 Μαϊ 2024 18:00

Του Δημ. Κατσανάκη

Λουκέτο βάζουν από την Τετάρτη 8 Μαΐου τα ιδιωτικά μικροβιολογικά εργαστήρια με τους εργαστηριακούς γιατρούς να αντιδρούν στη συνεχιζόμενη υφαρπαγή των αποζημιώσεων (clawback) από τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ. Την ίδια ώρα και μέσα σε κλίμα αναβρασμού η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει στους ασφαλισμένους νέο «χαράτσι» για την εκτέλεση των εργαστηριακών εξετάσεων προκειμένου ο ΕΟΠΥΥ να μειώσει ισόποσα το ποσοστό της αποζημίωσης, που κρατά από τα εργαστήρια για τις εξετάσεις!

Τις τελευταίες εβδομάδες οι εργαστηριακοί γιατροί βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις για την επίλυση του μεγαλύτερου προβλήματος που αντιμετωπίζουν για την επιβίωση των εργαστηρίων τους, καθώς ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει τις εργαστηριακές εξετάσεις στο 30-40% του ύψους τους εξαιτίας των μνημονιακών νόμων. Πρόβλημα που είχε τεθεί και σε άλλες κινητοποιήσεις του κλάδου στο παρελθόν, με τελευταία κινητοποίηση τον προηγούμενο Σεπτέμβρη.
Διεκδικώντας να καταργηθεί ή να ελαττωθεί το clawback προκειμένου να διασφαλιστεί η επιβίωση των εργαστηρίων τους οι μικροβιολόγοι μέσα από συναντήσεις, επαφές, αλλά και διαδικτυακές συζητήσεις αποφάσισαν αποχή διαρκείας κατεβάζοντας ρολά στα εργαστήρια. Με κλειστά τα μικροβιολογικά εργαστήρια σύμφωνα με την απόφαση, οι ασφαλισμένοι για τα επείγοντα περιστατικά πρέπει να απευθύνονται στο νοσοκομείο.
Λεπτομέρειες για την απόφαση και το διεκδικητικό πλαίσιο της κινητοποίησης με επίκεντρο τη διεκδίκηση κατάργησης του αισχρού, όπως χαρακτηρίζεται από την πρόσκληση, clawback, που «απειλεί τη βιωσιμότητα όλων των εργαστηρίων και στέλνει τους γιατρούς στη φτώχεια», θα δοθούν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν την Τετάρτη 8 Μαΐου η Ένωση Ιδιωτών Μικροβιολόγων και ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας.
Ο τελευταίος με χθεσινή ανακοίνωσή του δηλώνει ότι στηρίζει τις αντιδράσεις των εργαστηριακών γιατρών, καταγγέλλοντας τον υπουργό Υγείας γιατί με τροπολογία στον τελευταίο νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε στη Βουλή, απαγορεύει οποιαδήποτε κινητοποίηση, αφού απειλείται να διακοπεί η σύμβασή τους για 18 μήνες.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας με υψηλό αίσθημα ευθύνης, στηρίζει και καλύπτει απόλυτα τους εργαστηριακούς γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη δίκαιη αντίδρασή τους, που ξεκινά την Τετάρτη 8 Μαΐου, οι οποίοι για 12 ολόκληρα χρόνια διεκδικούν το αυτονόητο, δηλαδή να αμείβονται όπως όλοι οι εργαζόμενοι, για το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχουν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.
Επί 12 χρόνια ο ΕΟΠΥΥ καταλογίζει στα εργαστήρια τις υπερβάσεις του κλειστού και ελλειμματικού προϋπολογισμού του, φορτώνοντας στους εργαστηριακούς υπέρογκα χρέη, τα οποία τους οδηγούν σε κλείσιμο των ιατρείων τους και αδυναμία συνταξιοδότησης. Ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός Οργανισμός της χώρας, που καλύπτει 11,5 εκατομμύρια Ελλήνων, δεν έχει εφαρμόσει ακόμη τις Διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες ορθής κλινικής συνταγογράφησης και τα διαγνωστικά πρωτόκολλα, δημιουργώντας έτσι κενά στην προκλητή ζήτηση, τα οποία καλούνται να καλύψουν τα εργαστήρια με τα ληστρικά μέτρα υφαρπαγής των χρημάτων που δικαιούνται. 1,6 δις χρέη τους καταλογίστηκαν, καταστράφηκαν οικονομικά χωρίς να έχουν ευθύνη, και όταν αποφάσισαν να αντιδράσουν, να κοινοποιήσουν την απόγνωσή τους και το αδιέξοδο, ο Υπουργός Υγείας έφερε μια τροπολογία και με το άρθρο 69 του Νόμου 5102/2024 απαγορεύει οποιαδήποτε κινητοποίηση, αφού απειλείται να διακοπεί η σύμβασή τους για 18 μήνες.
Καταγγέλλουμε την αντισυνταγματική αυτή τροπολογία που καταστρατηγεί τη συνδικαλιστική ελευθερία, φιμώνει τους επιστήμονες γιατρούς, τρομοκρατεί κι ασκεί ψυχολογική πίεση στα μέλη των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας. Αναρωτιόμαστε, αν αυτή η τροπολογία με τη στέρηση του δικαιώματος στην απεργία, ταιριάζει στην Ελλάδα, στη χώρα της Δημοκρατίας και της ισονομίας, αφού θυμίζει τακτικές παλαιότερων πολιτικών εποχών.
Ο ΙΣΛ προασπίζει το αναφαίρετο δικαίωμα των γιατρών για συμμετοχή σε αντιδράσεις. Δεν εκβιαζόμαστε, δεν επιτρέπουμε να τρομοκρατούνται τα μέλη μας και δεν θα επιτρέψουμε να διακοπεί ούτε μια σύμβαση εργαστηριακού γιατρού επειδή απήργησε».
ΤΟ «ΝΕΟ» ΧΑΡΑΤΣΙ
Στο μεταξύ η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος επιχειρεί να μειώσει τις παρακρατήσεις αποζημιώσεων από τα εργαστήρια μετακυλίοντας ισόποσα το ποσό μείωσης με την επιβολή νέου χαρατσιού στους ασφαλισμένους για την εκτέλεση των παραπεμπτικών για εξετάσεις.
Σύμφωνα με το άρθρο 25 του πρόσφατα ψηφισθέντα νόμου 5102/2024 που αφορά ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και άλλες διατάξεις προβλέπει ότι οι δικαιούχοι περίθαλψης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. καταβάλλουν από την 1η Μαΐου στα συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και στους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς ένα ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών και τρία ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων.
Τα έσοδα που εισπράττονται από τα συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα και τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς, απομειώνουν ισόποσα τη δαπάνη εκάστοτε παρόχου που υποβάλλεται προς αποζημίωση από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Σε διευκρινιστική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας μάλιστα τονίζεται ότι η απομείωση του ποσού που καταβάλλεται από τους δικαιούχους υπέρ Ε.Ο.Π.Υ.Υ. εφαρμόζεται στην υποβαλλόμενη δαπάνη του εκάστοτε ιδιώτη παρόχου υπηρεσιών υγείας (εργαστηρίων), αφού προηγουμένως εφαρμοστεί η κλιμακωτή έκπτωση (Rebate). Στα παραπεμπτικά που εκδόθηκαν πριν την 01.05.2024 αλλά εκτελούνται από αυτή την ημερομηνία και μετά, η καταβολή ποσού υπέρ Ε.Ο.Π.Υ.Υ εφαρμόζεται κανονικά, διευκρινίζει το Υπουργείο Υγείας.
Σημειώνεται ότι εξαιρούνται από το «χαράτσι» οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική νόσο, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου που είναι σε θεραπεία υποκατάστασης νεφρικής λειτουργίας ή περιτοναϊκή κάθαρση ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση, οι πάσχοντες από κυστική ίνωση, οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, οι ακρωτηριασμένοι που λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα με ποσοστό αναπηρίας εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, όπως και όσοι έχουν πιστοποιημένη αναπηρία από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω, για οποιαδήποτε πάθηση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass