Εγκρίθηκαν οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΑΝΤΙ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ ΟΠΩΣ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ - ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ, ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΛΟΓΩ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ - ΠΟΙΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΝΕΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ CLOWBACK ΣΤΑ ΔΥΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 13 Ιαν 2024 13:32

Το «πράσινο φως» στην εκτέλεση των προϋπολογισμών στις Υγειονομικές Περιφέρειες και τα νοσοκομεία της χώρας άναψε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, υλοποιώντας το πρώτο από τα τρία μέτρα του σχεδιασμού για τη σημαντική βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας του ΕΣΥ.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Εθνικού Συστήματος Υγείας που οι προϋπολογισμοί ετοιμάστηκαν και εγκρίθηκαν από το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου αντί του Μαρτίου, όπως συνήθως συνέβαινε μέχρι τώρα, παρέχοντας τη δυνατότητα στις Υγειονομικές Περιφέρειες και τα νοσοκομεία για καλύτερη διαχείριση των οικονομικών τους με πλάνο οικονομικής διαχείρισης για τη χρονιά και πλάνο προμηθειών για να προχωρούν οι διαγωνισμοί.
Χαρακτηριστικό στοιχείο των φετινών προϋπολογισμών, τόσο της 5ης ΥΠΕ όσο και των δύο νοσοκομείων της Λάρισας, είναι η δραστική μείωση των δαπανών για φάρμακα και η μικρότερη μείωση των δαπανών σε ορθοπεδικό και υγειονομικό υλικό ως αποτέλεσμα της κυβερνητικής επιλογής για αντίστοιχους κεντρικούς διαγωνισμούς και προμήθειες από το Υπουργείο Υγείας, με τη μισθοδοσία και τις αποζημιώσεις για εφημερίες να κυριαρχούν στα έξοδα.
Αντίστοιχα, βασικές πηγές εσόδων αποτελούν οι τακτικές επιχορηγήσεις του προϋπολογισμού και οι μεταβιβάσεις του ΕΟΠΥΥ, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν τόσο τα ίδια έσοδα από την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών όσο και τα έσοδα από το clawback, που συνεχίζει να αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και των ιδιωτών γιατρών και εργαστηρίων.
Ειδικότερα, ο φετινός προϋπολογισμός της 5ης ΥΠΕ κινείται ισοσκελισμένος στα 132,4 εκατ. ευρώ έναντι 183,8 εκατ. ευρώ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και 44,4 εκατ. ευρώ του Γενικού Νοσοκομείου.
Οι δαπάνες για φάρμακα, υγειονομικό και ορθοπεδικό υλικό της 5ης ΥΠΕ ανέρχονται σε 810 χιλιάδες ευρώ, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου σε 23 εκατ. ευρώ και του Γενικού Νοσοκομείου σε 6,3 εκατ. ευρώ. Η μισθοδοσία και οι αποζημιώσεις στην 5η ΥΠΕ ανέρχονται σε 13 εκατ. ευρώ, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο σε 15,4 εκατ. ευρώ και στο Γενικό σε 8,7 εκατ. ευρώ.
Η 5η ΥΠΕ θα επιχορηγηθεί από τον τακτικό προϋπολογισμό με 13,4 εκατ. ευρώ, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο με 29,5 εκατ. ευρώ και το Γενικό Νοσοκομείο με 12,8 εκατ. ευρώ, με τις τρεις μονάδες να ελπίζουν πέραν των μεταβιβάσεων του ΕΟΠΥΥ σε πρόσθετες επιχορηγήσεις από το αποθεματικό ύψους 10%, που διατηρεί το Υπουργείο Υγείας για έκτακτες περιπτώσεις.
Τα δύο νοσοκομεία προβλέπουν ότι θα έχουν ίδια έσοδα ύψους 4,2 εκατ. ευρώ από την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών (ΠΓΝΛ 2,8 εκατ., ΓΝΛ 1,4 εκατ.) και έσοδα από το clawback 7 εκατ. ευρώ (ΠΓΝΛ 5,7 εκατ. και ΓΝΛ 1,3 εκατ.).
Την πλήρη ικανοποίησή τους για την έγκαιρη έγκριση των προϋπολογισμών εξέφρασαν οι διοικητές τόσο της 5ης ΥΠΕ όσο και των δύο νοσοκομείων, επισημαίνοντας ότι ήταν αποτέλεσμα της συνεχούς επικοινωνίας και συνεργασίας των υπηρεσιών τους το προηγούμενο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου με το Υπουργείο Υγείας.
ΕΝΙΑΙΑ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ
Τους φετινούς προϋπολογισμούς αναμένεται να επηρεάσει και η καθολική χρήση της ενιαίας κοστολόγησης υλικών (DRG’s) στα νοσοκομεία, το τρίτο κατά σειρά μέτρο του Υπουργείου για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Πρόκειται για σύστημα, που εφαρμόζει το Γενικό Νοσοκομείο, ενώ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο αναμένεται να εφαρμοστεί πλήρως εντός του χρόνου.
Ενδεικτική υπήρξε η αναφορά του υφυπουργού Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους, στην πρόσφατη παρουσίαση της πρώτης μελέτης για τα οικονομικά και τη λειτουργία των νοσοκομείων από το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
«Ήδη δύο ΥΠΕ, η 3η (Μακεδονίας) και η 7η (Κρήτης), τα χρησιμοποιούν, ενώ από τον Μάρτιο του 2024 θα ενταχθούν όλες οι ΥΠΕ» είπε για την καθολική χρήση των DRG’s στα νοσοκομεία ο υφυπουργός Υγείας. Πρόσθεσε ότι τα DRG’s είναι άμεσα συνυφασμένα με την ποιότητα, τονίζοντας πως: «Δεν είναι μόνο τα οικονομικά μεγέθη, αλλά και τα ποιοτικά, καθώς θα μπορέσουμε να καταλάβουμε αν έχουμε επιπλοκές, περισσότερες ημέρες νοσηλείας, επανανοσηλείες, όλους αυτούς τους δείκτες, που εδώ και πολλά χρόνια τους συζητάμε, αλλά δεν έχει καταφέρει κάποιος να τους ελέγχει συστηματικά».
ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass