ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Σιγή ιχθύος για τον αντιφυματικό εμβολιασμό στα σχολεία

* Ανησυχούν οι γονείς για την προστασία της υγείας των παιδιών τους

Δημοσίευση: 22 Μαρ 2016 0:25

 

Της Λένας Κισσάβου

Είναι η πρώτη φορά στη χώρα μας, που φέτος δεν έχει πραγματοποιηθεί ο ετήσιος εθνικός αντιφυματικός εμβολιασμός, στον σχολικό πληθυσμό των πρώτων τάξεων των δημοτικών σχολείων.

Είναι η πρώτη φορά, που ενώ το Υπουργείο Παιδείας επί χρόνια σε εγκυκλίους του, επισημαίνει ότι είναι απαραίτητο να γίνει στον

παιδικό πληθυσμό, οργανώνοντας αντίστοιχα την υλοποίησή του, φέτος τηρεί σιγήν ιχθύος.

Επίσημη απάντηση για το αν θα γίνει ο αντιφυματικός εμβολιασμός στα σχολεία, προς τους αρμόδιους φορείς που εμπλέκονται με την όλη διαδικασία, δεν υπάρχει, γεγονός που προβληματίζει ακόμη περισσότερο για το τι μέλλει γενέσθαι, με ένα βασικό εθνικό πρόγραμμα πρόληψης.

Ειδικότερα το τμήμα υγιεινής, της διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, έχει αποστείλει από τον περασμένο Αύγουστο (2015), προς το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Υγείας, σχετικό έγγραφο με τις ανάγκες προμήθειας του αριθμού αντιφυματικών εμβολίων, που θα καλύψουν όλο το μαθητικό πληθυσμό κάθε περιφερειακής ενότητας, ώστε αυτός να ξεκινούσε από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Οι μήνες περνούσαν, τα εμβόλια ποτέ δεν έρχονταν... και παράλληλα δεν έχει δοθεί καμία επίσημη απάντηση, από το υπουργείο γι’ αυτήν την καθυστέρηση (!).

Στις αγωνιώδεις ερωτήσεις, των υπαλλήλων του τμήματος υγιεινής της Λάρισας, προς το υπουργείο, για το πότε θα σταλούν τα εμβόλια, καθότι έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα και υπάρχει κίνδυνος να μην καλυφθεί όλος ο μαθητικός πληθυσμός φέτος, ακόμη κι αν η προμήθειά τους γίνει αυτό το χρονικό διάστημα, η προφορική απάντηση που λαμβάνουν, είναι: «Αναμείνατε»!

Απ’ την άλλη, μεγαλώνει η ανησυχία των γονιών των μαθητών που σήμερα φοιτούν στην πρώτη τάξη δημοτικών σχολείων της Λάρισας,

αλλά και των γονιών των μαθητών της δευτέρας τάξης, που δεν εμβολιάστηκαν πέρυσι, καθότι η ποσότητα των εμβολίων που είχε αποσταλεί δεν ήταν αρκετή να καλύψει όλο τον μαθητικό πληθυσμό.

Στη Λάρισα οι ανάγκες πλέον είναι αυξημένες και αν δεν γίνει και ξεκινήσει άμεσα ο εμβολιασμός, θα διογκωθούν.

Αναλυτικά, πρέπει να καλυφθεί όχι μόνο ο φετινός αριθμός των 1.820 μαθητών, που φοιτούν στην Α’ τάξη των δημοτικών σχολείων, αλλά εκατοντάδες άλλοι που εξ αιτίας έλλειψης εμβολίων τα δύο τελευταία χρόνια, έμειναν ακάλυπτοι στη νόσο.

Συγκεκριμένα τα 2/3 του μαθητικού πληθυσμού, δύο χρόνων, της Α’ δημοτικού, δεν εμβολιάστηκαν.

Ο τελευταίος εμβολιασμός μαθητών πέρυσι έγινε στις 4 Μαρτίου, καλύπτοντας το 1/3 των σχολείων, με την εξάντληση και του τελευταίου εμβολίου που είχε αποσταλεί τότε στο αντιφυματικό ιατρείο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, το οποίο αναλαμβάνει τη δράση.

Συγκεκριμένα πέρυσι από τα 44 δημοτικά σχολεία, αντιφυματικός εμβολιασμός πραγματοποιήθηκε σε μαθητές μόνο σε έξι, εξ αυτών.

Είναι η πρώτη φορά που μένει ανεμβολίαστος ένας τόσο μεγάλος αριθμός παιδιών στη Λάρισα.

Σύμφωνα με παλιότερη εγκύκλιο του αρμόδιου τμήματος δημόσιας υγείας, του Υπουργείου Υγείας: «Ο αντιφυματικός εμβολιασμός BCG θα γίνεται στην ηλικία των 6 ετών, αφού προηγουμένως γίνει έλεγχος με δερμοαντίδραση Mantoux.

Συνιστάται μαζικός προληπτικός έλεγχος με δερμοαντίδραση Mantoux στις ηλικίες 12-15 μηνών, 4 έως 6 ετών (πριν τον εμβολιασμό με BCG) και στην ηλικία 11 έως 12 ετών στα ανεμβολίαστα παιδιά (όταν γίνεται η εκτίμηση της εμβολιαστικής τους κάλυψης).

Για όσα παιδιά δεν εμβολιάσθηκαν για διάφορους λόγους στη συνιστώμενη ηλικία ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει μέχρι την ηλικία των 12 ετών. Πρέπει να γίνεται κάθε προσπάθεια ο εμβολιασμός να πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.

Έλεγχος της Mantoux μετά τον εμβολιασμό για πιστοποίηση της θετικοποίησής της δεν συνιστάται.

Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί κυρίως στον εμβολιασμό των παιδιών που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου όπως:

Μετανάστες από χώρες με υψηλό ή μέσο δείκτη ενδημικότητας,

Αθίγγανοι και άλλες πληθυσμιακές ομάδες που ζουν σε συνθήκες ομαδικής διαβίωσης,

Παιδιά με Mantoux (-), στην οικογένεια των οποίων υπάρχει άτομο με

φυματίωση (θετικά πτύελα),

Νεογνά μητέρων που έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV (όχι βρέφη που έχουν παρουσιάσει ήδη συμπτωματολογία βρεφικού AIDS),

Νεογνά, στο άμεσο περιβάλλον των οποίων υπάρχει άτομο με φυματίωση ή νεογνά πληθυσμιακών ομάδων με υψηλό δείκτη διαμόλυνσης...».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass