ΑΠΟ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ ΟΙ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

Τέρμα στις επιβαρύνσεις για πληρωμές με κάρτες

* H τιμή του ρεύματος, ένα από τα βασικά παράπονα που έχει δεχθεί ο Συνήγορος

Δημοσίευση: 22 Μαρ 2016 0:29

 

Καμία επιβάρυνση στους καταναλωτές λόγω της χρήσης μέσων πληρωμής, όπως είναι η πιστωτική ή η χρεωστική κάρτα. Αυτό προβλέπεται με το άρθρο 56 του ν. 4370/2016 που τροποποιεί τον ν. 2251/1994 για την προστασία του καταναλωτή.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, με τη νέα νομοθετική ρύθμιση, που ανακοίνωσε πρόσφατα το υπουργείο Οικονομίας και η οποία ισχύει από 7 Μαρτίου 2016, καθίσταται σαφές ότι οι χρεώσεις αυτές απαγορεύονται, όπως άλλωστε, επιτάσσει η σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία. "Για τυχόν παραβάσεις μπορούν να απευθύνονται στον Συνήγορο του Καταναλωτή υποβάλλοντας σχετική αναφορά", αναφέρει ανακοίνωση της ανεξάρτητης αρχής.

- Επισημαίνεται ότι η απόλυτη απαγόρευση επιβολής τέτοιων επιβαρύνσεων είχε θεσμοθετηθεί ήδη με τον ν. 3862/2010 (άρθρο 49 παρ. 3 εδ. β΄). Ωστόσο, μετά τη θέση σε ισχύ της Υ.Α Ζ1-891/2013 (ΦΕΚ Β΄ 2144), από τις 13.6.2014, η οποία απαγόρευε τη χρέωση των καταναλωτών για τη χρήση ενός συγκεκριμένου μέσου πληρωμής μόνο «για δαπάνη υπερβαίνουσα το κόστος χρήσης αυτού του μέσου», εμφανίστηκαν από ορισμένους προμηθευτές πρακτικές επιβολής χρεώσεων σε καταναλωτές λόγω πληρωμής μέσω κάρτας.

Η Ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος του Καταναλωτή», κατόπιν υποβολής σχετικών αναφορών, είχε επισημάνει το ζήτημα, προβαίνοντας, από το 2014, σε συστάσεις προς προμηθευτές, οι οποίοι είχαν επιβαρύνει με πρόσθετες χρεώσεις καταναλωτές λόγω πληρωμής με κάρτα.

ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

Στο μεταξύ η διαμόρφωση του τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας απασχολεί μεγάλο αριθμό καταναλωτών, όπως προκύπτει από τα ερωτήματα και τα παράπονα που έχει δεχθεί η Ανεξάρτητη Αρχή "Συνήγορος του Καταναλωτή". Αυτό σημειώνει ο Συνήγορος του Καταναλωτή Λευτέρης Ζαγορίτης σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη, η οποία κοινοποιήθηκε και στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην επιστολή, οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας διαμαρτύρονται για το ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας ανά μονάδα κατανάλωσης παραμένει αμετάβλητη τα τελευταία χρόνια, παρά το γεγονός ότι η τιμή του πετρελαίου στη διεθνή αγορά παρουσιάζει θεαματική πτώση που υπερβαίνει το 60%. Ενώ δηλαδή το κόστος παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος έχει μειωθεί λόγω της πτώσης της τιμής των καυσίμων, το όφελος αυτό δεν έχει μετακυληθεί στον καταναλωτή.

Ο Συνήγορος ζητάει να ενημερωθεί η Αρχή "σχετικά με την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας αναφορικά με τη διαμόρφωση των τιμολογίων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (Παράρτημα ΙΙ "Βασικές Αρχές Τιμολόγησης Ηλεκτρικής Ενέργειας" του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, ΥΑ Δ5/ΗΛ/Β/Φ1Β/2467/23859/2007 (Β΄ 2353) σε συνδυασμό με την απόφαση της Ρ.Α.Ε. 14/2014) και ιδίως σχετικά με τα κριτήρια υπολογισμού της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος που χρεώνεται στον οικιακό καταναλωτή, συμπεριλαμβανομένης της ρήτρας καυσίμου και ειδικότερα της ρήτρας πετρελαίου και των συντελεστών των ρητρών αυτών με βάση την ακολουθητέα μεθοδολογία".

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass