Εκδήλωση στον Βόλο τιμώντας τον Μήτσο Παπαρήγα

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ

Δημοσίευση: 21 Ιουλ 2020 15:10

Με εκδήλωση τιμής στον Βολιώτη κομμουνιστή συνδικαλιστή Μήτσο Παπαρήγα

ολοκληρώθηκε το φετινό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ. Τα μέλη και φίλοι της ΚΝΕ έφτασαν από το Στόμιο με πούλμαν στον Βόλο, στην πλατεία Ελευθερίας, την οποία νωρίτερα τα μέλη της ΚΟ Μαγνησίας του ΚΚΕ είχαν διαμορφώσει με ταμπλό όπου παρουσιάζονταν στιγμές από την ιστορία του εργατικού κινήματος στην περιοχή.
Στην εκδήλωση, όπου τηρήθηκαν οι απαραίτητες αποστάσεις και τα μέτρα για την προστασία της υγείας των συμμετεχόντων, όπως και σε όλη τη διάρκεια του Διημέρου, μίλησαν ο Βασίλης Μεταξάς, γραμματέας της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ και ο Αντώνης Κωσταδήμας, μέλος του ΓΠ Αττικής της ΚΝΕ, αναφερόμενοι στην προσωπικότητα και την αγωνιστική δράση του Μήτσου Παπαρήγα, του Βολιώτη σιδερά που αναδείχθηκε σε ηγέτη της εργατικής τάξης, του μέλους του πολιτικού γραφείου του ΚΚΕ και γραμματέα της ΓΣΕΕ, που δολοφονήθηκε το 1949 και βρέθηκε απαγχονισμένος στη Γενική Ασφάλεια Αθηνών όπου κρατούνταν. Σημειωτέον ότι ο πεντάχρονος τότε γιος του, Θανάσης Παπαρήγας, μεγαλώνοντας θα ακολουθήσει τη δημοσιογραφία και θα παντρευτεί την Αλεξάνδρα Δρόσου, τη μετέπειτα πρώτη γυναίκα γενική γραμματέα του ΚΚΕ, την Αλέκα Παπαρήγα.
«Το παράδειγμα του συντρόφου Μήτσου Παπαρήγα», τόνισαν οι ομιλητές, «όπως και το παράδειγμα των στελεχών που φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, εκτελέστηκαν από το αστικό κράτος αποδεικνύει περίτρανα ότι καθημερινά διεξάγεται μια πάλη ανάμεσα στην εργατική τάξη και στην αστική τάξη που έχει την εξουσία, πάλη που παίρνει διάφορες μορφές, αλλά δεν σταματάει να είναι ανελέητη, πάλη που πρέπει να την ξέρουμε καλά, να την έχουμε αφομοιώσει, ώστε να είμαστε πιο ικανοί στο να πρωτοστατούμε και εμείς, ο καθένας στον χώρο του... Τώρα πρέπει να οργανώσουμε την αντεπίθεση. Γιατί μόνο μέσα από τους αγώνες, τη σύγκρουση με το αστικό κράτος και την εργοδοσία, εκφράζοντας την ανυπακοή μας στους σχεδιασμούς τους, θα έχουμε κατακτήσεις. Κάθε μέλος της ΚΝΕ πρέπει να είναι ηγέτης, καθοδηγητής στον χώρο του, δίπλα στους συναδέλφους του, ακούραστος, ψύχραιμος, αδιάλλακτος με τον ταξικό αντίπαλο... Όσο δύσκολη και αν είναι η καθημερινότητα που ζούμε, όσο ακίνητα κι αν φαίνονται τα πράγματα, ένας νέος άνθρωπος, ένας νέος επαναστάτης, ένα μέλος της ΚΝΕ παίρνει δύναμη ότι η κοινωνία είναι επιστημονική νομοτέλεια να αλλάξει και θα αλλάξει, παίρνει κουράγιο από τους συντρόφους του, γεμίζει με ελπίδα όσο μελετάει την εκατοντάχρονη πορεία του Κ.Κ.Ε, γεμάτη παραδείγματα σαν τον σύντροφο Μήτσο Παπαρήγα».
Με το τέλος των ομιλιών ο Θανάσης Βογιατζής, στέλεχος του ΚΚΕ, δημοσιογράφος - ερευνητής παρουσίασε βασικά σημεία αναφοράς εκείνης της περιόδου, ιστορικά μνημεία και κτίρια στην περιοχή του Βόλου, απ’ όπου θα περνούσαν αργότερα τα μέλη της οργάνωσης στην πορεία που ακολούθησε.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass