Συγκίνηση και δέος στις εκδηλώσεις χρέους, μνήμης και τιμής για την επέτειο του Αττίλα

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΥΠΡΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ -ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ ΜΙΑ ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΗΣ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΣΤΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗ -ΝΙΚΟΣ ΡΑΠΤΗΣ: Η ΚΥΠΡΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΙΑ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝ ΚΟΝΤΑ, ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΜΑΣ!

Δημοσίευση: 21 Ιουλ 2020 21:10

Εκδηλώσεις μνήμης χρέους και τιμής με αφορμή τη συμπλήρωση 46 χρόνων

από το προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, το μαύρο καλοκαίρι του 1974 στην Κύπρο, πραγματοποίησε ο Σύλλογος Κυπρίων Νομού Λάρισας, έχοντας στο πλευρό του τις πολιτικές, αστυνομικές, στρατιωτικές και εκκλησιαστικές αρχές της πόλης, του νομού και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με εθνικό μνημόσυνο για τους πεσόντες και παράκληση για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες και εκδίωξη του Τούρκου εισβολέα από τα πατρώα εδάφη, στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία της Λάρισας, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιερώνυμου. Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Δρ. Παιδαγωγικής /διευθύνων σύμβουλος Εκπαιδευτηρίων Μ.Ν. Ράπτου κ. Ράπτης Νικόλαος.
Στην ομιλία του ο Νίκος Ράπτης τόνισε: «Η επέτειος της 20ής Ιουλίου 1974 θα έπρεπε να συγκλονίζει τον Ελληνισμό, απ’ άκρου εις άκρον. Για πρώτη φορά μετά από αιώνες, ο Τούρκος εκστράτευσε εναντίον μιας ελληνικής πολιτικής οντότητας και κατέλαβε ελληνικά εδάφη. Σκότωσε, βίασε, κατέστρεψε. Έσκισε τον κορμό της Κυπριακής Δημοκρατίας και απέκοψε το σαράντα τοις εκατό του σώματός της. Ο ένας στους τρεις Κύπριους πήρε τον δρόμο της προσφυγιάς. Η Ιστορία διδάσκει. Αλλά η Ιστορία της Κύπρου κυρίως πληγώνει... Μια γη ελληνική από χιλιάδες χρόνια, μια γη που καρδιοχτυπούσε σε κάθε ελληνικό αγώνα και πάντοτε έδινε βροντερό και ηρωικό παρών στις δίκαιες υποθέσεις του Έθνους μας, ακόμα κι όταν αυτές δεν την αφορούσαν άμεσα, κατάντησε τώρα σιδηροδέσμια σκλάβα...». Και συνέχισε: «Είναι ανάγκη να τιμούμε τα 4 χιλιάδες χρόνια ελληνικότητας και τους αμέτρητους Κύπριους Ήρωες και Μάρτυρες που έπεσαν σε όλους τους Εθνικούς μας Αγώνες. Η Κύπρος δεν είναι μακριά, δεν είναι καν κοντά, είναι μέσα μας! Αυτή είναι η πρώτη αλήθεια που χρειάζεται να ανακαλύψουμε ξανά οι Ελλαδίτες για να «έρθουμε εις ‘αυτών», να ’ρθούμε στα συγκαλά μας δηλαδή». Με την ιδιότητα του εκπαιδευτικού ο ομιλητής πρότεινε η ιστορία της Κύπρου να διδάσκεται σε όλα τα μαθήματα των σχολείων. «Οι μαθητές μας δικαιούνται να μαθαίνουν πως η Κύπρος ήταν και είναι Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Ράπτης.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ
Μεστός με νοήματα και ο λόγος του Μητροπολίτη κ.κ. Ιερώνυμου, ο οποίος έκανε αναφορά στην ανεκτίμητη προσφορά της Μεγαλονήσου σε όλες τις χρονικές περιόδους που το Έθνος βρέθηκε να μάχεται κατά των βαρβάρων και της τυραννίας. «Η Τουρκία με την ανοχή, ακόμα και τη συμβολή ξένων δυνάμεων πάντα περιμένει μια αφορμή για να δημιουργήσει τετελεσμένα που δυστυχώς δύσκολα ανατρέπονται, όταν η Κύπρος δεχόταν τη στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας, δεν είχε δυστυχώς καμιά βοήθεια από την Αθήνα, η οποία δεν προσήρθε, ως όφειλε, για την υπεράσπισή της...».  
Ο Σεβασμιότατος αναφέρθηκε ακόμα στη σημερινή κατάσταση και τις ιταμές απειλές του νεοσουλτάνου Ερντογάν, κάνοντας εδική αφορά στην τελευταία απόφαση για μετατροπή μιας Ορθόδοξης εκκλησίας, της Αγιάς Σοφιάς, σε τζαμί. «Κινδυνεύει ολόκληρος ο δυτικός κόσμος, ολόκληρος ο δυτικός πολιτισμός από τις προκλήσεις Ερντογάν. Και πάλιν μόνοι είμαστε, σε ώρες δύσκολες, χωρίς καμιά ουσιαστική στήριξη, ακόμα και από την ομόδοξη Ρωσία που για άλλη μια φορά δείχνει να τηρεί απαράδεκτη στάση έναντι του Ελληνισμού», τόνισε χαρακτηριστικά και κατέληξε: «Λόγο στη σύγχρονη Τουρκία, δυστυχώς, έχουν αυτοί που ονειρεύονται μία οπισθοδρόμηση άνευ προηγουμένου, μία κατρακύλα στις σκοτεινότερες στιγμές της παγκόσμιας ιστορίας. Όλοι αυτοί που ονειρεύονται μία αναβίωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στη χειρότερή της μορφή».

Ο ΝΤ. ΑΥΓΟΥΣΤΗ
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Νομού Λάρισας κ. Αυγουστίνος Αυγουστή, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ευγνωμοσύνη που νιώθει η Κύπρος προς τις οικογένειες όλων των πεσόντων Ελλαδιτών που έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την κυπριακή ελευθερία. Είπε μεταξύ άλλων: «Ήρθαμε, πάλιν φέτος, ταπεινοί προσκυνητές στον ιερό Ναό Προφήτη Ηλιού, για να καταθέσουμε τα αμάραντα άνθη της αιώνιας ευγνωμοσύνης μας σε εκείνους που έγιναν λίπασμα λευτεριάς και δεν ηττήθηκαν! Προδόθηκαν. Καιρός να τελειώνουμε με το παραμύθι της μεταπολίτευσης για την αναίμακτο τάχατες επάνοδο της δημοκρατίας! Η δημοκρατία στη μητέρα πατρίδα είναι ζημιωμένη με το δάκρυ των χιλιάδων μανάδων που έθαψαν άδικά τα παιδιά τους, είναι ζυμωμένη με το αίμα των χιλιάδων νεκρών Ηρώων μας που έδωσαν με αυταπάρνηση τη μάχη στη μαρτυρική Κύπρο και ας γνώριζαν ότι προδόθηκαν. Είχε άλλη δουλειά η μάνα Ελλάς βλέπετε... Και της πέφταμε και λίγο μακριά!».

ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ
Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων Ελλαδιτών και Ελλήνων Κυπρίων στους Εθνικούς Αγώνες που αναγέρθηκε πριν 24 χρόνια από τον Σύλλογο Κυπρίων στην πλατεία Αγαμέμνονα Μπλάνα. Στεφάνια κατέθεσαν: Εκ μέρους του Περιφερειάρχη ο αντιπ/ρχης κ. Γ. Λαδόπουλος, εκ μέρους του Δήμου Λαρισαίων ο αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Αλεξούλης, εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων ο Αντιπτέραρχος Ιπτάμενος κ. Θεμιστοκλής Μπουρολιάς - Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας και Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Λάρισας, εκ μέρους της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Θεσσαλίας ο ταξίαρχος κ. Αστέριος Μαντζιώκας, εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας ο συντονιστής γραμματέας Διεθνών Σχέσεων κ. Ηρακλής Γερογιώκας, εκ μέρους της δημοτικής παράταξης «Κοινόν Λάρισας» ο κ. Κώστας Βαϊούλης, εκ μέρους του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λάρισας «Κων/νος Κούμας» ο κ. Δημ. Παπαποστόλου, εκ μέρους του Συνδέσμου Βετεράνων Πολεμιστών «Κύπρος 1974» ο πρώην δήμαρχος Αγιάς, ιατρός κ. Βασ. Κουτσαντάς, εκ μέρους των Πολεμιστών «ΕΛ.ΔΥ.Κ. 1974» ο Λάμπρος Πλίτσης, εκ μέρους των Αποστράτων Αστυνομικών Λάρισας ο πολεμιστής Ευαγ. Διβράμης, εκ μέρους της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων Λάρισας ο πρόεδρος Ευριπίδης Νικολακούλης, εκ μέρους του Συλλόγου Ποντίων Λάρισας ο κ. Φίλιππος Αβραμίδης, εκ μέρους του Συλλόγου «Αλησμόνητες Πατρίδες» η αντ/δρος κα Νάντια Παπαγγελάκη, εκ μέρους του Συλλόγου Κρητών Λάρισας «ο Ψηλορείτης» ο αντ/δρος κ. Δημ. Δραγανιδάκης, εκ μέρους του Συλλόγου Κυπρίων Νομού Λάρισας το μέλος του Δ.Σ. κα Πίτσα Μπαρμπούτη. Η τελετή έκλεισε με ενός λεπτού σιγή και τον Εθνικό Ύμνο.                

Γ. Ρούστας

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass