ΧΑΜΗΛΕΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ, ΑΚΟΜΗ ΦΘΗΝΟΤΕΡΑ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ

Στις λαϊκές αγορές το καθημερινό «δημοψήφισμα»...

* Παραγωγοί: Κουβαλάμε κρασί και πίνουμε νερό, με όσα συμβαίνουν...

Δημοσίευση: 09 Ιουλ 2015 8:01

 

 

 

Με μισό ευρώ μια σακούλα ντομάτες πήρε ο κ. Αντωνίου

Με... οικονομικό σύμβουλο τον εγγονό η γιαγιά χθες στη λαϊκή να διαλέξουν τα καλύτερα και παράλληλα φθηνότερα

Ο κ. Νίκος και κ. Φωτεινή Τρίτη γενιά παραγωγών στις λαϊκές ρίχνουν τις τιμές και αγωνιούν για το μέλλον

Και για να ξεχαστεί έστω για λίγο η κρίση «αγχολυτικά», χύμα κρασί και τσίπουρο

Του Κώστα Τσόλα

Λαϊκές αγορές, το χρηματιστήριο της κρίσης ή το καθημερινό άτυπο δημοψήφισμα του λαού; Ερώτημα που δεν απαντιέται με ένα ΝΑΙ ή ένα ΌΧΙ, αλλά στην καθημερινότητα με τους πολίτες να βολτάρουν, να βλέπουν και να συγκρίνουν τιμές και στη συνέχεια να αγοράζουν τα απαραίτητα για το οικογενειακό τραπέζι.

Στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου και χθες στην ιστορική λαϊκή της Τετάρτης, στην οδό Καλλιθέας, δίπλα στον Πηνειό, θα περίμενε κανείς ο κόσμος να είναι λιγοστός, λόγω ζέστης, καλοκαιριού και διακοπών, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Λέγαμε παλιά ότι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι οι μήνες των διακοπών. Κι όμως η οικονομική κρίση έφερε τα πάνω κάτω. Έτσι και εκείνοι που έχουν πάρει την άδειά τους μένουν στην πόλη, ανιχνεύουν στη λαϊκή αγορά καλά προϊόντα, αλλά και σε καλή τιμή.

Η «Ε» βρέθηκε χθες στη Λαϊκή Αγορά της Τετάρτης, συνομίλησε με τους πολίτες, αλλά και με τους εμπόρους και παραγωγούς. Παρά τα πρώτα χαμόγελα και το πείσμα του Έλληνα να είναι ή έστω να δείχνει αισιόδοξος, ωστόσο το άγχος για το τι μας περιμένει αύριο είναι διάχυτο.

Αξιοπρεπής και με ιστορία στην κοινωνία της Λάρισας ο συνταξιούχος στρατιωτικός κ. Χρ. Αντωνίου (φωτ.), δεν διστάζει να πει ότι όπως όλος ο κόσμος κάνει και εκείνος έλεγχο τιμών και φροντίζει οι αγορές του να συνδυάζουν ποιότητα και χαμηλές τιμές.

Μια σακούλα ντομάτες μισό ευρώ του προσφέρει ο παραγωγός από τον Αμπελώνα κ. Βασίλης Μούζας γιατί χρόνια τώρα παραγωγός και μικροπωλητής σέβεται τον καταναλωτή και προτιμά να δώσει φθηνότερα το προϊόν του παρά να το πετάξει στο χαντάκι.

Άλλη μια όμορφη οικογενειακή εικόνα. Η γιαγιά με τον εγγονό μαζί στη λαϊκή. Ο εγγονός ελέγχει τις τιμές και η γιαγιά προσπαθεί με τα 50 ευρώ από τη σύνταξή της από το ΑΤΜ να πάρει τα απαραίτητα για την εβδομάδα, αλλά με φειδώ και χωρίς σπατάλες.

Η κ. Δήμητρα Φαρμάκη με τον εγγονό της Νίκο Κοκκίνη μιλώντας στην «Ε» λέει για την αδικία που γίνεται καθώς οι συνταξιούχοι που δεν έχουν κάρτα ΑΤΜ πήραν μέσα σε δέκα μέρες μόνο 120 ευρώ και καλεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να δώσει άμεσα λύση σ’ αυτό το πρόβλημα. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι απόψεις άλλων πολιτών οι οποίοι αγωνιούν για την επόμενη μέρα μετά την κρίση.

Στο κόστος και οι τιμή του καρπουζιού μόλις 25 λεπτά το κιλό και από τον Σπηλιώτη κ. Χρήστο Μπαλαή». Πουλάμε φθηνά για να βγάλουμε τουλάχιστον τα έξοδα, να απολαύσει ο κόσμος φθηνό και ποιοτικό καρπούζι , παρά να σαπίσει στο χωράφι και να γίνει τροφή για τα πρόβατα.

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Χθες στη Λαϊκή της Τετάρτης, στη Λάρισα οι τιμές των αγροτικών προϊόντων ήταν πολύ χαμηλές. Ενδεικτικά καταγράψαμε: ντομάτες, ξερά κρεμμύδια, πιπεριές από 50 λεπτά, το κιλό. Πατάτες από 40 λεπτά, αγγούρια πέντε με ένα ευρώ, κεφάλια σκόρδα τα τρία ένα εύρω. Νεκταρίνια – ροδάκινα από 70 λεπτά, καρπούζια από 25 λεπτά, αυγά από 16 λεπτά το ένα κι ο γαύρος από 2 ευρώ το κιλό. Κεράσια 1 ευρώ το κιλό. Κρασί Τυρνάβου χύμα 2 ευρώ το ενάμισι λίτρο και τσίπουρο Τυρνάβου 4 ευρώ το λίτρο.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

Την πικρία του και την αρνητική εικόνα που κυριαρχεί και στις λαϊκές αγορές της Λάρισας και του νομού γενικότερα εκφράζει και ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών κ. Δημήτρης Τολίκας. Μιλώντας χθες στην «Ε» ο κ. Τολίκας μετέφερε το αρνητικό κλίμα που υπάρχει και στις λαϊκές, τη διχόνοια που τείνει να επικρατήσει μεταξύ των ίδιων και των καταναλωτών, τη στιγμή που οι παραγωγοί και οι μικροπωλητές ρίχνουν τις τιμές στο κόστος και οι καταναλωτές πάλι διαμαρτύρονται . Ο κ. Τολίκας σημειώνει ότι δεν είναι απέναντι από τον καταναλωτή ούτε ο ίδιος ούτε οι συνάδελφοί του. Αντίθετα είναι από την ίδια πλευρά του προβλήματος το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουν από κοινού. Και κατέληξε: «Με όλα αυτά που συμβαίνουν στη χώρα κουβαλάμε κρασί και πίνουμε νερό».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass