Σύντομες Ειδήσεις από την Ελλάδα

Δημοσίευση: 02 Νοε 2020 9:03

ΚΙΝΑΛ: 14 προτάσεις για δημόσια υγεία -στήριξη πολιτών

ΑΘΗΝΑ

Προτάσεις με «απαραίτητα και αναγκαία πρόσθετα μέτρα για την προστασία της δημόσιας

υγείας και για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων» από τις επιπτώσεις της πανδημίας καταθέτει το Κίνημα Αλλαγής, ενώ εκτιμά πως η κατάσταση «είναι εκτός ελέγχου». Σε ανακοίνωσή του κατηγορεί την κυβέρνηση για «ανικανότητα ή αδιαφορία» αλλά και προσωπικά τον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης στο χθεσινό διάγγελμά του «δεν είπε τίποτα, για την χαλάρωση και τον εφησυχασμό που καλλιέργησε η κυβέρνησή του», «δεν είπε ούτε μια λέξη για την ενίσχυση του ΕΣΥ, για την αντιμετώπιση του συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα σχολεία», ενώ «επιχείρησε και πάλι να μεταφέρει την ευθύνη στους πολίτες» και «ανακοίνωσε μόνο περιοριστικά μέτρα που θα έχουν σκληρές επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους, τους ανέργους». Τονίζει ότι «η επαρκής στήριξη τώρα εργαζομένων και επιχειρήσεων είναι αναγκαία όχι μόνο για κοινωνικούς λόγους αλλά και για οικονομικούς». «Να αποφύγουμε τα ερείπια για να μπορεί να έρθει το ταχύτερο η ανάκαμψη» σημειώνει χαρακτηριστικά και υποστηρίζει ότι οι απαραίτητοι πόροι για την προστασία της δημόσιας υγείας και για την στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων μπορούν να αντληθούν από τα αδιάθετα του ΕΣΠΑ μετά την χαλάρωση των κανόνων από την ΕΕ, από το απόθεμα της υπερφορολόγησης και από την ΕΕ με αξιοποίηση νέων πόρων ή προκαταβολές του Ταμείου Ανάκαμψης. «Το Κίνημα Αλλαγής θα συνεχίσει να αναδεικνύει την ολιγωρία και την ανικανότητα της Κυβέρνησης και να προτείνει τα απαραίτητα και αναγκαία πρόσθετα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και για την στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων» τονίζει και καταθέτει προτάσεις άμεσης εφαρμογής:
* Τεστ παντού.
* Δειγματοληπτικά τεστ σε τυχαίο δείγμα πολιτών ώστε να γνωρίζουν οι αρμόδιοι έγκαιρα, την έκταση της διασποράς του ιού σε κάθε περιοχή.
* Υποχρεωτικά τεστ σε εβδομαδιαία βάση για υγειονομικό προσωπικό, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα γηροκομεία και στις δομές μεταναστών.
* Αξιοποίηση του δικτύου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση για τους ελέγχους.
* Διατίμηση των τεστ και κάλυψη του κόστους από τον ΕΟΠΥΥ.
* Ο ιδιωτικός τομέας υγείας να ενταχθεί στον ενιαίο σχεδιασμό για νοσηλεία ασθενών με τον ιό και κλίνες ΜΕΘ.
* Άμεση ενίσχυση των Νοσοκομείων με ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό. Να παρουσιαστούν άμεσα στα νοσοκομεία αυτοί που προσλήφθηκαν προσωρινά λόγω covid.
* Άμεσες fast truck προσλήψεις οδηγών και τεχνικών στα δημόσια μέσα μεταφοράς. 300 οχήματα που υπάρχουν δεν κυκλοφορούν. Μέχρι τότε ενοικίαση τουριστικών πούλμαν για να πυκνώσουν τα δρομολόγια.
* Εφαρμογή της εκ περιτροπής διδασκαλίας (φυσική παρουσία τις μισές ημέρες του μήνα) στα σχολεία με αναμόρφωση της ύλης. Αξιοποίηση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας.
* Τήρηση των προτάσεων των ειδικών και στους χώρους λατρείας
* Όσοι εργαζόμενοι τίθενται σε αναστολή εργασίας να παίρνουν το 100% του μισθού τους με όριο τα 1.000 ευρώ τον μήνα. Κάλυψη όλων των ανέργων με επίδομα για όλο το διάστημα της κρίσης. Άμεση προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την προστασία των εργαζομένων με τηλεργασία.
* Νέο πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 3 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις, με κριτήριο την μείωση του τζίρου. Η επιστροφή θα αφορά μόνο το 50% του ποσού.
* Ένταξη στα μέτρα στήριξης των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων και των αγροτών. Άμεση αποπληρωμή όλων των οφειλόμενων ενισχύσεων και αποζημιώσεων στον αγροτικό κόσμο.
* Παράταση αναστολής για τους πλειστηριασμούς α' κατοικίας.

 

Πέθανε ο ηθοποιός Χριστόφορος Καζαντζίδης
Δεν θα τελεσθεί καμιάς μορφής κηδεία…

ΑΘΗΝΑ
Μια δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή το βράδυ της Κυριακής, ο Σπύρος Μπιμπίλας. Ο γνωστός ηθοποιός Χριστόφορος Καζαντζίδης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών, ύστερα από μάχη που έδωσε με τον καρκίνο. Ο ηθοποιός με λαμπρή καριέρα στον χώρο του θεάτρου ήταν παντρεμένος με την επίσης ηθοποιό, Σοφία Ολυμπίου. «Έφυγε σήμερα από κοντά μας ο αγαπημένος σπουδαίος συνάδελφός μας Χριστόφορος Καζαντζιδης μετά από μεγάλη μάχη με τον καρκίνο… Απόγονος μεγάλης γενιάς μπουλουκτζήδων, γεννήθηκε μέσα σε αυτά στις 7-1-36, με λαμπρή καριέρα στο θέατρο και σημαντικό στέλεχος του ΚΘΒΕ για πολλά χρόνια. Ενεργός δραστήρια στο ΤΑΣΕΗ και τελευταίος σύζυγος της σπουδαίας κι αλησμόνητης Σοφίας Ολυμπίου. Μετά απο επιθυμία του ιδίου δεν θα τελεσθεί καμίας μορφής κηδεία… Θα σε θυμόμαστε με αγάπη αγαπημένε μας Χριστόφορε…» έγραψε ο Σπύρος Μπιμπίλας. 

 

Δίκες μόνο για κατεπείγουσες υποθέσεις

Προτείνει η Ενωση Εισαγγελέων -Αντίθετοι οι δικηγόροι

ΑΘΗΝΑ

Μίνι lockdown στα δικαστήρια ζητεί η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος, προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση του κορωνοϊού. Με επιστολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, το προεδρείο  της Ενωσης εξηγεί πως λόγω της αθρόας προσέλευσης πολιτών στις δικαστικές αίθουσες είναι πολύ δύσκολο να τηρηθούν πιστά τα μέτρα πρόληψης. Για αυτό  το λόγο εισηγείται να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για τον περιορισμό της λειτουργίας των ποινικών δικαστηρίων και να εκδικάζονται μόνο οι κατεπείγουσες υποθέσεις, όπως τα αυτόφωρα εγκλήματα και όπου τίθενται ζητήματα προσωρινά κρατουμένων στα όρια του 18μήνου.Η επιστολή της Ενωσης
Εισαγγελέων Ελλάδος
Αναλυτικά, στην επιστολή της η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος αναφέρει:
«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Η  Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος σταθμίζοντας την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του ιού Covid 19,  σε συνάρτηση με το γεγονός πως τα ποινικά δικαστήρια είναι χώρος αθρόας συνάθροισης κοινού και οι κτιριακές τους υποδομές σε σχέση με την αριθμό των υποθέσεων που εισάγονται προς εκδίκαση, δεν ευνοούν την πιστή  τήρηση των μέτρων διαφύλαξης του υπέρτερου αγαθού της δημόσιας υγείας,
-Αιτείται από τους αρμόδιους φορείς, να λάβουν τη δέουσα νομοθετική πρωτοβουλία για τον περιορισμό  λειτουργίας των ποινικών  δικαστηρίων της χώρας  και της εισόδου του κοινού σε δικαστήρια και εισαγγελίες, καθώς στις περισσότερες δικαστικές περιφέρειες της χώρας, ήδη παρατηρείται επιδημιολογικός κίνδυνος.
-Η λειτουργία των δικαστηρίων να εξαντλείται στην εκδίκαση υποθέσεων κατεπείγοντος  χαρακτήρα  ή με προσωρινά κρατούμενους, αλλά και στις αναγκαίες υπηρεσιακές ενέργειες (λ.χ αυτόφωρα εγκλήματα)  τις οποίες να διεκπεραιώνει ο ελάχιστος αναγκαίος αριθμός δικαστικών λειτουργών και υπαλλήλων, κατά την κρίση του διευθύνοντος κάθε δικαστική υπηρεσία».
ΟΧΙ ΑΠΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ
Εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη εκφράζει το δικηγορικό σώμα. Η συντονιστική επιτροπή της ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας αποφάσισε ομόφωνα ότι «είναι αυτονόητη και εντελώς απαραίτητη η λειτουργία των Δικαστηρίων της χώρας με τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας από τις αρμόδιες προς τούτο Διοικήσεις των Δικαστηρίων για τη διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής των δικών και των κάθε είδους διαδικαστικών πράξεων.»
Παράλληλα, οι πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων τονίζουν πως «είναι επιτακτική η ανάγκη η Δικαιοσύνη να βρίσκεται εν πλήρη λειτουργία» και ζητούν από τα συναρμόδια Υπουργεία εν όψει της προσωρινής αναστολής λειτουργίας σε περιοχές που είχαν «κοκκινίσει» λόγω κορονοϊού να μην προχωρήσει το μέτρο, αλλά να επαναλειτουργήσουν άμεσα όλα τα δικαστήρια κάθε δικαιοδοσίας (αστικά, ποινικά, διοικητικά) και τα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία, με αυστηρή τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων και μέτρων ατομικής προστασίας.

 

Πάνω από 1.000 πρόσφυγες έφυγαν από νησιά

Θα μοιραστούν σε δομές προσωρινής φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα

ΑΘΗΝΑ

Περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες και άλλοι αιτούντες άσυλο που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και με δικαίωμα μετακίνησης αναχώρησαν χθες από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με το ειδικά ναυλωμένο, από το υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, πλοίο "Νήσος Σάμος". Από τη Μυτιλήνη αναχώρησαν 310 άτομα, 220 από τη Χίο, 200 από τη Σάμο, 110 από την Κω και 160 από τη Λέρο. Προορισμός όλων ήταν το λιμάνι του Λαυρίου απ' όπου θα μοιράζοντας σε δομές προσωρινής φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Από το λιμάνι της Χίου ο υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου Νότης Μηταράκης σε δηλώσεις του σημείωσε: «Αντιμετωπίσαμε για πολλά χρόνια τη μεταναστευτική κρίση. Βάλαμε τρεις στόχους: Τη μείωση των ροών, την αποσυμφόρηση των νησιών και τρίτον τη δημιουργία αισθήματος ασφάλειας.
Μέσα σε λίγους μήνες οι ροές μειώθηκαν κατά 96%. Ο Οκτώβριος κλείνει με αφίξεις από τη θάλασσα μόλις 113 μεταναστών. Τέτοιο αριθμό αφίξεων έχουμε να δούμε πάνω από 15 χρόνια! Από τα νησιά αναχωρούν συνεχώς αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και άλλοι αιτούντες άσυλο που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες. Από τον καταυλισμό της ΒΙΑΛ στη Χίο, για παράδειγμα, χθες και σήμερα έφυγαν περί τα 370 άτομα, έχουν φύγει οι μισοί από τους διαμένοντες σε σχέση με τον Ιανουάριο. Ο τρίτος μεγάλος στόχος είναι η δημιουργία αισθήματος ασφάλειας. Να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών με τη λειτουργία κλειστών ελεγχόμενων δομών. Σε αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε και θα το καταφέρουμε και αυτό». Στο λιμάνι της Χίου προχθες, κατά την αναχώρηση προσφύγων με το πλοίο "Νήσος Σάμος", βρέθηκε και ο δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης. Όπως είπε: «Πρόκειται για ευχάριστες εικόνες. Πλέον έχουμε υλοποιήσιμη και μετρήσιμη αποσυμφόρηση, ανακοπή ροών και ασφάλεια πολιτών. Το επόμενο διάστημα η αποσυμφόρηση θα φτάσει σε πολύ σημαντικό επίπεδο. Αυτό που γίνεται σήμερα γίνεται με πολύ κόπο. Όλοι εκείνοι που ανέξοδα βγάζουν κραυγές ας δουν το αποτέλεσμα».

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass