Νέα αυστηρά μέτρα στα χερσαία σύνορα

Έντεκα νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ* Ενθαρρυντική η πρώτη δοκιμή εμβολίου του βρετανικού Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σε ανθρώπους

Δημοσίευση: 21 Ιουλ 2020 9:33

ΑΘΗΝΑ
Νέα μέτρα για την είσοδο των τουριστών στα χερσαία σύνορα ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.


Ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι ύστερα από έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Τσιόδρα εισηγήθηκε περαιτέρω μέτρα για τις εισόδους και εξόδους από τα χερσαία σύνορα της χώρας που έγιναν δεκτά από τον πρωθυπουργό.
Ειδικότερα αποφασίστηκε:
Από τα μεσάνυχτα της Τρίτης μέχρι και τις 4 Αυγούστου η είσοδος για ουσιώδεις μετακινήσεις επιτρέπεται μόνο από τα συνοριακά σημεία ελέγχου Κακαβιάς, Κρυσταλοπηγής, Ευζώνων, Προμαχώνα, Νυμφαίας και Κήπων. Οι έλληνες πολίτες, όσοι έχουν άδεια παραμονής, οι κάτοχοι δελτίου ομογενούς θα συμπληρώνουν το PLF και την ηλεκτρονική αναγγελία σύντομης μετακίνησης.
Εξάλλου αναφερόμενος στα δειγματολογικά τεστ που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα τόνισε: «Ξεκινήσαμε εκτεταμένα στοχευμένα τεστ στα σύνορά μας με την Αλβανία. Επιβαρυμένη εικόνα επιβεβαίωσαν και τα αποτελέσματα των δειγματοληψίων στα σύνορά μας, με 8 θετικά κρούσματα σε σύνολο 866 στην Κακαβιά και με συνολικά 170 θετικά σε σύνολο 19.676 ελέγχων στον Προμαχώνα από την 1η έως και τις 18 Ιουλίου».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέστησε να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις. Οι εργάτες γης δεν θα έχουν δικαίωμα νέας εισόδου μέχρι νεοτέρας. Όπως υπενθύμισε ο κ. Πέτσας κάθε Τρίτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στη μια το μεσημέρι θα ενημερώνει σχετικά για όλες τις εξελίξεις σχετικά με τον κορονοϊό.
*Αναφορικά με τα αναδρομικά προανήγγειλε ότι μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθεί ο τρόπος και ο χρόνος που η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ. Δεν παραγράφονται τα δικαιώματα των συνταξιούχων και δεν χρειάζεται να κάνουν προσφυγές.
ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
Εν τω μεταξύ έντεκα νέα κρούσματα ανακοίνωσε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εκ των οποίων τα 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. «Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4012, εκ των οποίων το 54.7% αφορά άνδρες. 1112 (27.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2051 (51.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 12 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 2 (16.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 124 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ».
«Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 195 θανάτους συνολικά στη χώρα. 63 (32.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω», καταλήγει η ανακοίνωση.
Αναλυτικότερα:
δυο (2)κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
τρία (3) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Καρπάθου
ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΗ ΕΜΒΟΛΙΟΥ
Το πειραματικό εμβόλιο της AstraZeneca κατά της COVID-19 ήταν ασφαλές και παρήγαγε σημαντική ανοσοαπόκριση στα αρχικά στάδια των κλινικών δοκιμών που διεξήχθησαν σε περισσότερους από 1.000 υγιείς ασθενείς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών που δημοσίευσε χθες η βρετανική ιατρική επιθεώρηση The Lancet. Το εμβόλιο, που έχει την ονομασία AZD1222 και αναπτύσσεται από την AstraZeneca και επιστήμονες του βρετανικού Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δεν προκάλεσε καμιά σοβαρή παρενέργεια και προκάλεσε αντίσωμα και ανοσολογικές αποκρίσεις Τ-λεμφοκυττάρου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δοκιμής.
Προσωρινά αποτελέσματα από τη συνεχιζόμενη Φάση Ι/ΙΙ της δοκιμής COV001, υπό το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έδειξαν ότι το AZD1222 ήταν ανεκτό. “Μένει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει προτού μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε εάν το εμβόλιό μας θα βοηθήσει να διευθετηθεί η πανδημία, ωστόσο αυτά τα πρώιμα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά”, δήλωσε η Σάρα Γκίλμπερτ, η επικεφαλής των ερευνητών που αναπτύσσουν το εμβόλιο.
“Ακόμη δεν γνωρίζουμε πόσο ισχυρή ανοσοαπόκριση χρειάζεται να προκαλέσουμε για να επιτύχουμε μια αποτελεσματική προστασία κατά της λοίμωξης SARS-CoV-2”. Η Γκίλμπερτ δήλωσε ότι οι ερευνητές πρέπει να μάθουν περισσότερα για την COVID-19 και να συνεχίσουν τις δοκιμές τελικού σταδίου οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το εμβόλιο προκάλεσε ήσσονος σημασίας παρενέργειες πιο συχνά σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, αλλά ορισμένες μπορεί να περιοριστούν με τη χορήγηση παρακεταμόλης, χωρίς σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες από το εμβόλιο. “Τα σημερινά δεδομένα αυξάνουν την πεποίθησή μας ότι το εμβόλιο θα δράσει και μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε τα σχέδιά μας για την παρασκευή του εμβολίου σε κλίμακα για ευρεία και ισότιμη πρόσβαση σε όλο τον κόσμο”, δήλωσε ο Δρ Μενέλαος Πάγκαλος, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Έρευνας και Ανάπτυξης Βιοφαρμάκων της AstraZeneca.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass