Εισαγγελική παρέμβαση για το Μάτι

Μήνυση από Λιότσο, εξώδικο από Γεροβασίλη μετά την παρουσίαση ηχητικού ντοκουμέντου - που η γνησιότητά του, λογικά, θα ελεγχθεί

Δημοσίευση: 21 Ιουλ 2020 9:32

ΑΘΗΝΑ
Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε το προχθεσινό δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής» που επανέφερε στο προσκήνιο την τραγωδία στο Μάτι, επικαλούμενο ηχητικό ντοκουμέντο μεταξύ του τέως αρχηγού της Πυροσβεστικής, Γ. Ματθαιόπουλου,

και του αξιωματικού της υπηρεσίας, Δ. Λιότσου, ο οποίος είχε οριστεί από την Εισαγγελία ως πραγματογνώμονας για τις συνθήκες της τραγωδίας και τις ευθύνες της Πυροσβεστικής σ’ αυτήν.
Σε αυτό το ντοκουμέντο, η γνησιότητα του οποίου λογικά θα ελεγχθεί το επόμενο διάστημα, ο τέως αρχηγός της Πυροσβεστικής φέρεται να προειδοποιεί και να απειλεί τον αξιωματικό για τα ευρήματά του και να του ζητά να «θάψει» στοιχεία, ζητώντας του παράλληλα να παρουσιάσει τα απολύτως απαραίτητα στη Δικαιοσύνη.
Στο ίδιο ντοκουμέντο που επικαλείται η εφημερίδα, ο τέως αρχηγός μπλέκει και την τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ολγα Γεροβασίλη, χωρίς να την κατονομάζει. Αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα: «Η υπουργός αυτό μου είπε. Κάλεσέ τον και πες του μη γράψει για ευθύνες ανωτέρων και μη γράψει ότι ευθύνεται ο δήμαρχος, η Δούρου ή κάποια υπηρεσία ή το Δασαρχείο».
Χθες ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών Ευάγγελος Ιωαννίδης διέταξε προκαταρκτική εξέταση, ενώ ο αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος κατέθεσε και μήνυση στην Εισαγγελία καταγγέλλοντας τις πιέσεις που όπως ισχυρίζεται δέχθηκε για να συγκαλύψει τους υπευθύνους για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι περιγράφοντας ως διαπραχθέντα αδικήματα, την απόπειρα παράνομης βίας και την παράβαση καθήκοντος.
Η μήνυση του θα αποτελέσει το έναυσμα της εισαγγελικής έρευνας η οποία ήδη ανατέθηκε στον εισαγγελέα Νικόλαο Αντωναράκο. Παράλληλα, ο ανακριτής που χειρίζεται το φάκελο για τους υπευθύνους της φονικής πυρκαγιάς ( αυτοδιοικητικούς παράγοντες και στελέχη τότε της Πυροσβεστικής, Πολιτικής Προστασίας και λοιπά) έχει ολοκληρώσει την ανάκριση και έχει στείλει τις πρώτες κλήσεις για απολογία στους εμπλεκόμενους ξεκινώντας από τον τότε δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη).
Εξώδικο από Γεροβασίλη
Έντονη ήταν η αντίδραση της Ολγας Γεροβασίλη: «Η απάντηση στο δημοσίευμα της «Καθημερινής» περί πολιτικών παρεμβάσεων είναι απόλυτα κατηγορηματική: Ουδέν ψευδέστερον. Οι έρευνες εξελίχθηκαν επί των ημερών μας χωρίς καμία παρέμβαση από την πλευρά μας και με απόλυτο σεβασμό στο έργο και στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης» τόνισε.
Μάλιστα, το μεσημέρι της Δευτέρας δικαστικός επιμελητής επέδωσε στην εφημερίδα Καθημερινή εξώδικο της Γραμματέως της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ,για το επίμαχο δημοσίευμα στο οποίο «εμπεριέχονταν συκοφαντικές, ψευδείς, δυσφημιστικες και σε κάθε περίπτωση παράνομες αναφορές στο πρόσωπό της», όπως αναφέρεται στο εξώδικο. «Αν δεν υπάρξει επανόρθωση και ανάκληση του δημοσιεύματος θα προχωρήσει στα επόμενα βήματα, όπως ο νόμος ορίζει, όπως σημειώνεται στο εξώδικο. Επίσης, εντός της ημέρας θα κατατεθεί μήνυση κατά των υπευθύνων της εφημερίδας καθώς και κατά παντός υπευθύνου» αναφέρεται στην επίσημη ενημέρωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ίδιος ο Γιώργος Ματθαιόπουλος σε χθεσινή του δήλωση στην ΕΡΤ αρνήθηκε πως οι διάλογοι που του καταλογίζονται είναι αληθινοί. «Καμία συνάντηση, καμία επαφή, αυτός έκανε τη δουλειά του εγώ τη δική μου, ως συνάδελφοι τον γνωρίζω, τίποτα άλλο, όλα αυτά που γράφονται είναι ψεύδη» είπε, την ώρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες έκανε λόγο για ξεκάθαρη «προσπάθεια συγκάλυψης», συμπληρώνοντας πως «είναι απαραίτητο να διαλευκανθεί η υπόθεση μέχρι τέλους και να αποδοθούν ευθύνες. Το οφείλουμε στη μνήμη των θυμάτων».
Από την πλευρά της και η τέως γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, διέψευσε τον ισχυρισμό του ρεπορτάζ της «ΚτΚ» πως είχε εγείρει εκείνη την περίοδο ερωτήματα για την ισχύ του πορίσματος της πραγματογνωμοσύνης του κ. Λιότσου. Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ανέφερε πως το «διαψεύδει κατηγορηματικά» και συμπλήρωσε: «Καλό θα είναι να ανατρέξει η συντάκτρια του δημοσιεύματος στο enikos.gr της 25ης Σεπτεμβρίου 2018, καθόσον θα διαπιστώσει ότι εδώ ουδέποτε έθεσα δημοσίως ερωτήματα για την ισχύ τού ως άνω πορίσματος, αλλά αναφέρομαι σε άλλους εμπειρογνώμονες που αμφισβητούν την πληρότητα αυτού του πορίσματος και στη συνέχεια ισχυρίζομαι ότι εγώ σε σχέση με αυτή την αμφισβήτηση «δεν γνωρίζω τι έχει γίνει αλλά μόλις πήγε το πόρισμα του πραγματογνώμονα (στον εισαγγελέα), αυτός θα κάνει τη δουλειά του και ο ΓΕΔΔ κάνει τη δική του δουλειά. Εκείνοι (οι εισαγγελείς) αν έχουν πλήρη στοιχεία για να κάνουν κάποιο κατηγορούμενο πρέπει να το κάνουν. Αν όμως δεν υπάρχουν στοιχεία ή δεν μπορούν να τα βρουν, να κάνουν αυτά που λέει ο νόμος. Δεν πρέπει όμως να εμπλέκεται ο ΓΕΔΔ σε αυτή την ιστορία έτσι. Ο ΓΕΔΔ θα αποδώσει τις πειθαρχικές ευθύνες εκεί που πρέπει, εφόσον υπάρχουν». Επομένως, αυτά που έχω δηλώσει είναι εκ διαμέτρου αντίθετα με αυτά που ισχυρίζεται η δημοσιογράφος στην ως άνω εφημερίδα. Επιφυλάσσομαι κάθε νομίμου δικαιώματός μου για τη διαφύλαξη του ονόματός μου, της προσωπικότητάς μου και του κύρους του ΓΕΔΔ, του οποίου είχα την τιμή να προΐσταμαι τότε».
Οι ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έσπευσε να καταδικάσει τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Ολα αυτά, σχεδόν δύο χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, προκαλούν ανατριχίλα. Αλλά και οργή σε όλους τους Ελληνες, καθώς συμπληρώνουν την εικόνα που είχαν αποκομίσει για τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση η κυβέρνηση Τσίπρα. Δύο χρόνια μετά την τραγωδία κι ακόμη δεν έχουμε μάθει όλη την αλήθεια. Τώρα φαίνεται ότι για αυτό συνέβαλαν οι κραυγαλέες απόπειρες συγκάλυψης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που κράτησαν πολλά κρίσιμα στοιχεία στο σκοτάδι. Πρακτικές σαν κι αυτές που καταγγέλλονται δεν χωρούν σε δημοκρατικά πολιτεύματα».
Για «άθλια επιχείρηση πολιτικής καπηλείας για το Μάτι που θα πέσει στο κενό» έκανε λόγο η ανακοίνωση που εξέδωσε προχθες ο ΣΥΡΙΖΑ. «Ο κ. Μητσοτάκης την ώρα που βρίσκεται στις Βρυξέλλες και αφήνει μια ακόμη μάχη για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας να πάει χαμένη, δήθεν συγκλονίστηκε από τις αποκαλύψεις και μιλά ξανά για ευθύνες.
Είναι όμως ο ίδιος άνθρωπος που τον περασμένο Σεπτέμβρη από τη Σύνοδο του ΟΗΕ μίλησε για καταστροφική πυρκαγιά που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. Είναι επίσης αυτός που αμέσως μόλις εξελέγη αναβάθμισε σε Γ.Γ. τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. που είχε αποπεμφθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω της τραγωδίας. Και σήμερα, μπροστά στα τραγικά αδιέξοδα στα οποία έχει φέρει την οικονομία, επιλέγει να κάνει πάλι αυτό που γνωρίζει καλά: φθηνή αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση με συκοφαντίες, μπας και αλλάξει η ατζέντα» ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.
*«Να έρθουν όλα στο φως για το Μάτι» ήταν το σχόλιο της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Φώφης Γεννηματά. «Το χειρότερο από όλα είναι ότι το βράδυ, την ώρα που καίγονταν άνθρωποι και ενώ το γνώριζε η κυβέρνηση, έστησαν ένα επικοινωνιακό σόου για να καλύψουν τις ευθύνες αυτές. Πέρα από πρωτοσέλιδα, η Δικαιοσύνη που έχει αναλάβει την υπόθεση πρέπει να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση και όλα να έρθουν στο φως. Μιλάμε για πάνω από 100 ανθρώπινες ζωές, για παιδιά. Είναι τραγικό αυτό που συνέβη. Δεν μπορώ ούτε να το σκέφτομαι και να το θυμάμαι» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass