«Ναι μεν, αλλά» για τα μέτρα κατά της σχολικής βίας

*ΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΤΗΡΕΙ Η ΤΟΠΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ *ΤΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΦΟΥΝΤΑΣ, *ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΔΑΚΕ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

Δημοσίευση: 11 Απρ 2024 13:31 | Τελευταία ενημέρωση: 11 Απρ 2024 19:40

Με θετική πρώτη ματιά, αλλά και με ενστάσεις για διάφορα θέματα, υποδέχθηκαν οι εκπαιδευτικοί τα όσα παρουσιάστηκαν από το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με τις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου της σχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού (bulling). Ενός φαινομένου που γνωρίζει έξαρση το τελευταίο διάστημα.

Το Υπουργείο ανακοίνωσε αρκετές σαρωτικές αλλαγές σε απουσίες και ποινολόγιο μαθητών που θα περιέχει ο Νέος Σχολικός Κανονισμός και περιλαμβάνει διευρυμένο πλαίσιο για τη συμπεριφορά των μαθητών, τις απουσίες, τα παραπτώματα, τις ποινές και την ενημέρωση των γονέων. Παράλληλα μάλιστα παρουσιάστηκε και η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr στην οποία θα γίνονται οι επώνυμες καταγγελίες περιστατικών σχολικής βίας από μαθητές, γονείς και κηδεμόνες. Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και για τα κινητά τηλέφωνα και για το πώς θα εξελιχθεί από εδώ και πέρα το θέμα της χρήσης τους.
ΔΗΜ. ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ:
Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΡΟΣ…
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Κ. Κούμας» κ. Δημήτρης Παπαποστόλου τοποθετούμενος στην «Ε» για το θέμα ανέφερε αρχικά πως «το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού απασχολεί την εκπαιδευτική κοινότητα εδώ και δεκαετίες και έχει αποτελέσει αντικείμενο μεγάλου κύκλου συζητήσεων, δράσεων των εκπαιδευτικών, ερευνών και νομοθετικών ρυθμίσεων.
Ως αναπόσπαστο τμήμα της κοινωνίας, το σχολικό περιβάλλον παρουσιάζεται ως μικρογραφία της υπάρχουσας κατάστασης που επικρατεί στην κοινωνία και στον κόσμο των ενηλίκων».
Ωστόσο σημειώνει πως «το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού δεν παρουσιάζεται σε πολύ μεγάλη έκταση στο Δημοτικό Σχολείο».
Ο κ. Παπαποστόλου προσθέτει πως «Όλα αυτά τα χρόνια έχει πραγματοποιηθεί ένα πλέγμα δράσεων από την εκπαιδευτική κοινότητα, όπως πληθώρα προγραμμάτων, παρεμβάσεων και δράσεων από τους συναδέλφους, σύνδεση με το «Παρατηρητήριο για την Πρόληψη της Σχολικής Βίας» που δημιουργήθηκε το 2012, αλλά παραμένει ανενεργό από το 2016 με την ευθύνη του ίδιου του Υ.ΠΑΙ.Θ. παρότι οι δράσεις των εκπαιδευτικών στις τάξεις συνεχίζονται.
Με την εφαρμογή της «ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας» είναι ορατός ο κίνδυνος αλλοίωσης των σχέσεων παιδαγωγικού χαρακτήρα μεταξύ εκπαιδευτικών και γονέων.
Η ζωντανή επικοινωνία τους στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσεων προς όφελος των μαθητών/τριών δεν επιτρέπεται να υποκαθίσταται από μια γραφειοκρατική διαδικασία καταγραφής αναφορών σε απρόσωπες πλατφόρμες», υπογραμμίζοντας πως είναι άγνωστες ακόμα στους εκπαιδευτικούς.
«Φυσικά για μια ακόμη φορά, αυτοί που θα επωμισθούν το βάρος της διαχείρισης, των παρεμβάσεων και του συνόλου των καταγγελιών, θα είναι οι εκπαιδευτικοί (σ.σ. διευθυντής/ διευθύντρια, προϊστάμενος /προϊσταμένη του σχολείου και του/της εκπαιδευτικού που θα ορίζεται), δίχως επαρκή επιστημονική στήριξη και με επιβάρυνση των ήδη επιβαρυμένων με ατέλειωτη γραφειοκρατία καθηκόντων τους.
Θεωρούμε ότι έπρεπε να γίνει-πριν την ψήφιση του Νόμου- ένας ουσιαστικός διάλογος με την επιστημονική-εκπαιδευτική κοινότητα ώστε να προκύψει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου σε επίπεδο κοινωνίας, οικογένειας και σχολείου».
ΘΑΝ. ΦΟΥΝΤΑΣ:
ΝΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ
Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λάρισας κ. Θανάσης Φούντας δήλωσε μεταξύ άλλων πως «κάθε προσπάθεια προς τη διευθέτηση ενός προβλήματος που έχει λάβει τρομακτικές διαστάσεις είναι στη θετική κατεύθυνση, όπως κι αυτά τα μέτρα. Πιστεύω όμως πως θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα μια καμπάνια εθνική που να ενημερώνονται σχετικά, οι γονείς για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να καλλιεργήσουν πιο αποδοτικά την κουλτούρα της αποδοχής της διαφορετικότητας».
Ο κ. Φούντας υποστηρίζει πως η περίοδος της πανδημίας ήταν μια πολύ άσχημη για την κοινωνία καθώς «όλες αυτές οι προβληματικές καταστάσεις έγιναν ακόμα πιο έντονες».
Όμως σημειώνει πως όλοι ως γονείς έχουμε σπουδαίο ρόλο καθώς οφείλουμε να προσπαθήσουμε να βάλουμε κάποια όρια και στο διαδίκτυο που παίζει καθοριστικό ρόλο στις μικρές ηλικίες.
«Δεν γίνεται να βλέπουν όλη ημέρα παιχνίδια με σκοτωμούς και βία και μετά να θέλουμε να πάνε στο σχολείο και να είναι άγγελοι. Έχουμε όλοι ευθύνη. Εντάξει είναι τα μέτρα αλλά δεν φτάνουν. Χρειάζεται πανελλήνια καμπάνια και εισαγωγή μαθήματος στα σχολεία. Επίσης χρειάζεται και επιμόρφωση καθηγητών στο θέμα».
Τέλος για το θέμα της πλατφόρμας των καταγγελιών είπε πως «αναμένουμε να δούμε πώς θα λειτουργήσει, καθώς υπάρχει και ο κίνδυνος της κατάχρησης» κάτι που ίσως υποβαθμίσει τον ρόλο της.
ΔΑΚΕ ΚΑΘΗΤΗΤΩΝ
Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε. η οποία ανέφερε πως «οι εξαγγελίες του Υπουργού Παιδείας για την πάταξη του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Επιβάλλεται τώρα να κατατεθεί το πλήρες νομοθετικό πλαίσιο που θα υλοποιεί τις κυβερνητικές εξαγγελίες».
ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass