Skate ρυθμοί στη Λάρισα

*ΤΟ ΝΕΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΑΘΛΗΜΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΩΝ

Δημοσίευση: 10 Απρ 2024 12:13

Του Σωτ. Κέλλα

Νέα ολυμπιακά αθλήματα κάνουν την εμφάνισή τους και σιγά-σιγά η αρχίζουν να έρχονται και στη Λάρισα ειδικά στη μύηση των μικρών παιδιών. Ίσως πρέπει να υπάρξουν νέα μαθήματα Ολυμπιακής Παιδείας.


Από τα αθλήματα που εξαπλώνονται με γοργούς ρυθμούς είναι το skateboard που έκανε την εμφάνισή του στην Ολυμπιάδα του Τόκιο και αναμένεται στην Ολυμπιάδα του Παρισιού η θεαματικότητά του να αυξηθεί κατακόρυφα.
Μη ξεχνάμε ότι στο Τόκιο το 2021 είχαμε τη δεύτερη νεότερη χρυσή Ολυμπιονίκη όλων των εποχών, τη 13χρονη Νισίχα Μομίχι από την Ιαπωνία. Η Μομίχι ήταν μόλις λίγους μήνες μεγαλύτερη από την κάτοχο του ρεκόρ, την Αμερικανίδα καταδύτρια Ματζόρε Γκέστριγκ, η οποία ήταν 13 ετών και 267 ημερών όταν κέρδισε το χρυσό στους Αγώνες του Βερολίνου το 1936!
Υπενθυμίζεται πως το σκέιτμπορντ, το οποίο εισήχθη στο ολυμπιακό πρόγραμμα στο Τόκιο, αγωνίστηκαν κυρίως νέοι, καθώς από τις 8 αθλήτριες του τελικού, οι τέσσερις ήταν έως 16 ετών. Μάλιστα, δύο εξ αυτών ήταν μόλις 13 και κατέλαβαν τις δύο πρώτες θέσεις. Την τρίτη θέση κατέκτησε επίσης μια 16χρονη. Μαζί τους ήταν και η 34χρονη βετεράνος του σκέιτμπορντ Αλέξις Σαμπλόν, η οποία δεν κατάφερε να βρεθεί στα μετάλλια.
Χαρακτηριστικό της προσπάθειας διάδοσης είναι η είσοδός του στα σχολεία. Αυτό φάνηκε από τη χαρά και τον ενθουσιασμό που υποδέχθηκαν μαθητές και εκπαιδευτικοί του 3ου Δημοτικού Σχολείου Γιάννουλης Λάρισας, τους προπονητές της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τροχοσανίδας Ηλία Καλέτσιο και Κωνσταντίνο Μουράτη. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ακούσουν, να δουν και να έχουν την πρώτη τους εμπειρία πάνω στους τέσσερις τροχούς του σκέιτ. Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι ήδη πολλά παιδιά κάνουν σκέιτμπορντ και στο εξής θα έχουν τη δυνατότητα μέσω των συλλόγων και της ομοσπονδίας να αναδειχθεί το ταλέντο τους.
Οι δύο κύριοι τύποι σκέιτμπορντ είναι το λόνγκμπορντ και το σόρτμπορντ. Το σχήμα της σανίδας είναι επίσης σημαντικό: το σκέιτμπορντ πρέπει να είναι κοίλο για να είναι ευέλικτο.
Τα λόνγκμπορντ είναι συνήθως ταχύτερα και χρησιμοποιούνται κυρίως για αγώνες ταχύτητας, ενώ τα σόρτμπορντ χρησιμοποιούνται κυρίως για φιγούρες.
Αυτό που τονίστηκε είναι ότι το σκέτιμπορντ είναι μορφή αερόβιας άσκησης όπως το περπάτημα, το κολύμπι, το τρέξιμο με πολλά κάρδιο-αναπνευστικά οφέλη. Είναι μια δραστηριότητα στην οποία πραγματοποιείται κίνηση πάνω στη σανίδα στο τσιμέντο ή στις ειδικές πίστες που υπάρχουν στα πάρκα πολλών πόλεων. Δεν χρειάζεται κάποιο ιδιαίτερο επίπεδο φυσικής δραστηριότητας και μπορεί να γίνει από όλες τις ηλικίες ατομικά ή ομαδικά.
Σε προχωρημένο επίπεδο η προπόνηση μπορεί να γίνει απαιτητική άσκηση αν κατά τη διάρκεια εκτελούνται άλματα στροφές, ταχύτητα. (Αγωνιστικό)
Το σκέιτινγκ γυμνάζει όλο το σώμα και ιδιαίτερα τους μυς των κάτω άκρων. Οι κοιλιακοί και οι ραχιαίοι μυς δραστηριοποιούνται ώστε να υπάρχει σωστή στάση του σώματος.
Παράλληλα βελτιώνεται η αντοχή, η μυϊκή δύναμη και η ισορροπία του σώματος.
Οι επισκέψεις θα συνεχιστούν και σε άλλα σχολεία στα πλαίσια διάδοσης του όμορφου αυτού πλέον αθλήματος.
SKATE PARK
Στην Αθήνα αυτή τη στιγμή λειτουργούν περισσότερα απo δέκα skate parks, ενώ όλο και περισσότεροι νέοι κυκλοφορούν στο μετρό και στους δρόμους του κέντρου με τη σανίδα τους, ενώ σύντομα θα υπάρξει και το πρώτο στη Θεσσαλία, αφού κατασκευάζεται στα Τρίκαλα από τον Δήμο Τρικκαίων και πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι θα γίνει και στη Θεσσαλονίκη.
Στη Λάρισα αυτή τη στιγμή «ξεφυτρώνουν» τα πρώτα σωματεία και αναμένεται να υπάρξει τα επόμενα χρόνια άνθηση, αφού δείχνει το άθλημα να βρίσκεται σε ανοδική πορεία.
Το άθλημα ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 50 στα πάρκα της Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι 16χρονοι πιτσιρικάδες ξεκίνησαν να ξηλώνουν ροδάκια από βαλίτσες και να τα τοποθετούν σε ξύλινες σανίδες προσπαθώντας να μιμηθούν τα κόλπα που έκαναν οι windsurfers στη Δυτική Ακτή.
70 χρόνια μετά έγινε παγκόσμιο τρεντ με εκατομμύρια φίλους σε όλο τον κόσμο, με τους αθλητές να ξεχωρίζουν για το ντύσιμό τους με τα πολύ στενά ή πολύ φαρδιά παντελόνια, το γκράφιτι και το χιπ χοπ να συνοδεύει τα κόλπα τους. Backflip, three sixty και one-eighty έγιναν η αργκό των σκεϊτάδων στις ράμπες και από αυτές ξεπήδησαν παγκοσμίου φήμης αθλητές όπως ο Τόνυ Χώκ και ο Μπάμ Ματργκέρα, οι οποίοι κέρδισαν εκατομμύρια δολάρια με τη σανίδα τους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass