Ο αθέμιτος ανταγωνισμός απειλεί τους Ελληνες αγρότες

Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΣΕ Λ. ΑΥΓΕΝΑΚΗ

Δημοσίευση: 24 Απρ 2024 15:11

«Ο αθέμιτος ανταγωνισμός εξαιτίας της εκρηκτικής αύξησης των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες απειλεί την επιβίωση των Ελλήνων αγροτών» τονίζει ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης, σε επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρη Αυγενάκη. Εκ των πλέον πληττόμενων προϊόντων από αυτήν τη νέα συνθήκη είναι βασικά αγαθά, όπως πατάτες, μήλα, πορτοκάλια, ακτινίδια και ντομάτες.
Όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Κόκκαλης: «Οι κοινοτικές εισαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών από τρίτες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2023, βάσει της Eurostat, εκτιμώνται να έχουν αυξηθεί κατά +32,9% σε όγκο σε σχέση με το 2022.
...Οι συνέπειες της εκρηκτικής αυτής αύξησης των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες στη χώρα μας τείνουν να γίνουν ολέθριες λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού που προκαλείται από την έλλειψη υποχρέωσης των παραγωγών των προμηθευτριών τρίτων χωρών για την τήρηση των θεσμοθετημένων υποχρεώσεων που ισχύουν για τους παραγωγούς της Ε.Ε. για ζητήματα εργασιακά, περιβαλλοντικά και τήρησης των προδιαγραφών παραγωγής των αγροτικών προϊόντων.

Εξαιτίας του αθέμιτου ανταγωνισμού που δημιουργείται από το σημαντικά χαμηλότερο κόστος παραγωγής των εισαγόμενων από τρίτες χώρες αγροτικών προϊόντων έναντι των ελληνικών, τα εγχώρια φρούτα και λαχανικά καταλήγουν να παραμένουν αδιάθετα ή ακόμη και ασυγκόμιστα στο χωράφι.
...Επειδή η χώρα μας αδυνατεί να απορροφήσει την εγχώρια παραγωγή των αγροτικών προϊόντων και σε πολλά από αυτά εντοπίζονται προβλήματα στις εξαγωγές τους λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων και πολεμικών συρράξεων στις χώρες προορισμού τους. Επειδή επιβάλλεται η τήρηση των προδιαγραφών παραγωγής και διάθεσης των εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων.
Επειδή απαιτούνται αυστηροί έλεγχοι για τη διαπίστωση της τήρησης των εμπορικών προδιαγραφών ποιότητας, της μη ύπαρξης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, αλλά και αποφυγής των ελληνοποιήσεων των εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων.
Επειδή εξαιτίας του αθέμιτου ανταγωνισμού τα εγχώρια αγροτικά προϊόντα παραμένουν απούλητα ή πωλούνται σε τιμές κάτω του κόστους.
Επειδή ο αθέμιτος ανταγωνισμός που κυριαρχεί απειλεί την ύπαρξη και τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων των Ελλήνων παραγωγών.
Επειδή για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής αγροτικής παραγωγής απαιτούνται πρωτοβουλίες και δράσεις εξωστρέφειας σε κυβερνητικό επίπεδο.
Ερωτάται ο αρμόδιος κ. υπουργός:
Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την προστασία του εισοδήματος των Ελλήνων παραγωγών αγροτικών προϊόντων από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που έχει προκύψει από τις αθρόες και ανεξέλεγκτες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες;».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass