ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 01 Μαρ 2024 17:11
* ΣΥΝΗΘΗΣ εικόνα στην οδό Αισχύλου, στη Ν. Σμύρνη. Όπου κλέφτες χαλκού πετούν τα βράδια τα υπολείμματα της δράσης τους. Και υποτίθεται πως η Αστυνομία τούς έχει στο κοντό... Ζ. * ΣΥΝΗΘΗΣ εικόνα στην οδό Αισχύλου, στη Ν. Σμύρνη. Όπου κλέφτες χαλκού πετούν τα βράδια τα υπολείμματα της δράσης τους. Και υποτίθεται πως η Αστυνομία τούς έχει στο κοντό... Ζ.

Για την αλλαγή
* ΜΕΓΑΛΩΣΕ κι η μέρα πια, όλο και μεγαλώνει κι άλλο, πώς να ξανακάνει χειμώνα τώρα, δεν χωράει...
***
* ΚΑΙ σήμερα, καλό μήνα, βάζουμε Μάρτη στο χεράκι. Θα χρειαστεί ακόμα πιο πολύ με την κλιματική αλλαγή. Καίει ο ήλιος περισσότερο. (Σάμπως λαμβάνονται σοβαρότερα μέτρα για την αντιμετώπισή της;).
Ζ.
Τότε παλιά
* - ΤΕΤΟΙΕΣ μέρες πριν 4 χρόνια, θυμάται ο Τ.Ζ., αρχίζαμε να ξηλώνουμε εσώρουχα για να φτιάξουμε μάσκες από ύφασμα. Δεν τολμούσες να φταρνιστείς στον δρόμο, αφού υπήρχε περίπτωση να σε πυροβολήσει κάποιος από γειτονική ταράτσα.
Ζ.
Ειδικά επί τόπου
* «ΓΙΑ όλους τους λόγους του κόσμου», όπως εύστοχα ειπώθηκε, διαδήλωσε όλος αυτός ο κόσμος, με αιτήματα σε πολλά και διάφορα ζητήματα και επίπεδα. Και πάνω απ’ όλα, πριν από κάθε τι, για τα Τέμπη και τη διαλεύκανση του τραγικού συμβάντος. Διαδηλώσεις μεγάλες παντού, ιδιαίτερα στη Λάρισα. Όπου σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις των αρχών, που κατά κανόνα είναι και αρκετά μετριοπαθείς, οι διαδηλωτές ήταν σχεδόν οι μισοί σε αριθμό από εκείνους της Αθήνας, με τον πολλαπλάσιο πληθυσμό. Πονάει περισσότερο στον κάμπο.
Ζ.
Ανοιχτή πληγή
* Η μέχρι στιγμής έρευνα για τα Τέμπη έχει δείξει ότι δεν έφταιξε μόνο το χέρι του σταθμάρχη της βάρδιας. Έχει φανεί ότι στο τραγικό δυστύχημα οδήγησε ένα πλέγμα πράξεων και παραλείψεων από πολλά πρόσωπα, σε διαφορετικά επίπεδα. Καμία πτυχή δεν πρέπει να μείνει χωρίς να ερευνηθεί εξονυχιστικά. Πρέπει να επιστρατευθούν όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά και ανακριτικά μέσα προκειμένου να αποκαλυφθούν ανθρώπινα λάθη, αλλά και συστημικές αποτυχίες που συνδέονται με το συμβάν. Η πληγή, όπως φάνηκε και από τις χθεσινές εκδηλώσεις μνήμης, είναι ακόμη ανοιχτή.
(Και δεν τα λένε αυτά συγγενείς των θυμάτων, ούτε αντιπολιτευόμενοι. Είναι η «Καθημερινή» που τα γράφει και μάλιστα στην πρώτη της σελίδα. Δεν μπορεί να μην ακούει η Κυβέρνηση...).
Ζ.
Από Λάρισα;
* ΤΑ συστήματα ραντάρ του γερμανικού πολεμικού πλοίου αναγνώρισαν λανθασμένα ως εχθρικό ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που έκανε κύκλους από πάνω του. Από τη φρεγάτα «Hessen», η οποία βρίσκεται σε αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα εκτοξεύτηκαν δύο πύραυλοι εναντίον του. Ευτυχώς για τους συμμάχους αστόχησαν, διότι όπως αποδείχθηκε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος ήταν ένα αμερικανικό «MQ-9 Reaper», με άνοιγμα φτερών 20 μέτρα, κόστους 30 εκατομμυρίων ευρώ. Τα ξέρουν καλά αυτά τα χαρακτηριστικά οι Λαρισαίοι, αφού οι «Θεριστές» έχουν την έδρα τους στον κάμπο, στην 110 Π.Μ.
***
* ΚΑΙ η Ελλάδα με παρουσία στην Ερυθρά και με τη διοίκηση της αποστολής ως γνωστόν. Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος που στοχοποιήθηκε και δέχθηκε πυρά δεν μπορούσε αρχικά να αποδοθεί, λέει, σε κανένα από τα συμμαχικά κράτη. Αργότερα προέκυψε ότι επρόκειτο για μη δηλωμένο drone. Άλλωστε, στην περιοχή κινούνται αμερικανικά αεροσκάφη που δεν έχουν καμία σχέση με την επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα. Και λογαριασμό δεν δίνουν ούτε στους υποτιθέμενους συμμάχους, ό,τι θέλουν κάνουν. (Να ξεκίνησε, άραγε, από Λάρισα το συγκεκριμένο Reaper; Δεν αποκλείεται, αλλά ποιος να το πει...).
Ζ.
Γιαλατζί
* ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ να σου πετύχει... Σαν από γερμανική αλυσίδα φθηνών προϊόντων. Αλλεπάλληλες οι γκάφες τους, όπως με το DNA που άφησαν σε μονωτική ταινία. Επίσης, μεταξύ των άλλων στην Αθήνα, πραγματοποίησαν βομβιστική επίθεση και στη Λάρισα, με εκρηκτικό μηχανισμό και χειροβομβίδα, σε σπίτι, όμως, φιλήσυχου και παντελώς άσχετου ζευγαριού. Έκαναν λάθος στο σπίτι, λέει. Κατά τα άλλα οργάνωση...
***
* ΤΟ νέο στοιχείο; Δύο στρατιωτικοί συνελήφθησαν για τρομοκρατική δράση με τη «Σύμπραξη Εκδίκησης» και δύο άνδρες των ΟΥΚ προσφάτως για συνεργασία με τους «Πυρήνες της Φωτιάς». Ουπς... Τα ύστερα του κόσμου...
Ζ.
Πάντα με όρεξη
* ΤΑ φαγανά παιδιά της Λάρισας σε νέες περιπέτειες. Βιώνουν τα πάντα με όρεξη.
- Αν ήταν να κάναμε τατουάζ ό,τι μας αρέσει, τότε εγώ θα έπρεπε να κάνω κοκορέτσι.
***
* - ΣΤΑΜΑΤΗΣΑ για σουβλάκια με αλάρμ και βρήκα ραβασάκι πάνω στο παρμπρίζ όταν γύρισα.
- Από γυναίκα ή από τροχονόμο;
- Από διαιτολόγο.
***
* - ΜΗ με περιμένεις, θ’ αργήσω να γυρίσω.
- Πού πας;
- Στην κουζίνα.
***
* - ΤΙ τους ήθελα, βρε σεις, του 7 λαχανοντολμάδες...
- Σε φούσκωσαν;
- Μου άνοιξαν την όρεξη.
Ζ.
Το έθιμον
* ΜΑΖΙ με τον Μάρτιο ξεκινούν σήμερα και οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στον Τύρναβο, οι οποίες θα κορυφωθούν με τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της Κυριακής της Αποκριάς και φυσικά με το μοναδικό Μπουρανί την Καθαρά Δευτέρα. Δεν ήταν, όμως, πάντα εύκολα τα πράγματα.
Ο φωτοθηκάριος Γ. Γρ. ανασύρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Όλυμπος» από το σωτήριον έτος 1900: Ἐν Τυρνάβῳ δὲν γνωρίζομεν ἀπὸ ποίαν ἐποχὴν ἐπεκράτησε καὶ εἰσέτι ἐπικρατεῖ αἰσχρόν, αἰσχρότατον ἔθιμον, Μπουρανί λεγόμενον, ἐναντίον της ηθικῆς καὶ χρηστότητος, ἐναντίον του πολιτισμοῦ καὶ τοῦ Ελληνικού χαρακτήρος.
***
* ΤΗΝ Καθαράν Δευτέραν συναθροίζονται ἐν μέσῃ ἀγορᾷ πλείστοι Τυρναβίται ἀμαθεῖς, ἀποβράσματα της κοινωνίας καὶ ἄνευ συνειδήσεως, καὶ θέτοντες εἰς τὴ πυρὰν λέβητα περιέχοντα όρυζαν καὶ χόρτα καὶ τεμάχιον ξύλου στρεφόμενον διὰ τῆς χειρός, υποχρεώνουσιν ἄνευ ἐξαιρέσεως πάντας τοὺς διαβαίνοντας εκείθεν συμπολίτας των, ἵνα προσέλθωσε καὶ ἀνακατώσωσι τὸ ἐμπεριεχόμενον τοῦ λέβητος, ὅστις δὲ δὲν προσέλθη ἀκούει τας βαρυτέρας και χυδαιοτέρας φράσεις εναντίον ὅλων τῶν μελῶν τῆς οικογενείας του άνευ εξαιρέσεως φύλου, αλλά καὶ αὐτοὶ οἵτινες ἐνδίδοντες εἰς τὰς προσκλήσεις ἐκείνων καὶ λαμβάνουσιν εἰς τὰς χεῖρας των ἵνα στρέψωσι τὸ πηδάλιον τοῦ λέβητος ἀκούουσι όχι ολιγωτέρας καὶ βαναύσους ϋβρεις ἐναντίον τῶν μελῶν τῶν οίκογενειῶν των, καὶ οὕτω ἐξακολουθεί το αισχρὸν τοῦτο έθιμον δι’ όλης της ημέρας.
***
* ΤΟΥΤΟ λέγεται ἔθιμον, ἐκ τῶν ἀμαθῶν καὶ ἀνηθίκων τούτων ὄντων. Οι ηθικοὶ καὶ οἰκοκυραίοι Τυρναβίται αναγκάζονται να διημερεύωσι κατ᾽ οἶκον ἵνα ἀποφύγωσι τὸ ἀνήθικον τοῦτο ἔθιμον, ἀλλὰ καὶ κατὰ τῶν ἀπουσιαζόντων τούτων, ἐκσφενδονίζονται μεγαλοφώνως παρ’ εκείνων τῶν ἀγροίκων αἱ αἰσχρότεραι καὶ βαναυσώτεραι ὕβρεις ἐναντίον τῶν συζύγων καὶ θυγατέρων των.
Νομίζομεν ὅτι ἔχουσι καθήκον αἱ ἀρχαί μας να μεριμνήσωσι καὶ περιστείλωσι τὸ αἰσχρὸν τοῦτο ἔθιμον τὸ ὁποῖον αντιβαίνει εις τα ήθη της νεολαίας καὶ εἰς τὴν θρησκείαν τῶν πατέρων μας. Καὶ ὁ ἐπίσκοπος του Νομού μας πιστεύομεν ότι θέλει έργασθή παντί σθένει περὶ τοῦ ζητήματος τούτου, ἵνα ἐκλείψη το δηλητηριώδες τοῦτο κοινωνικόν έθιμον. (Με την πάροδον των ετών απέτυχον άπαντες, διότι όντως έγιναν προσπάθειες καταργήσεως).
Ζ.
Εύγλωττοι
* ΠΟΛΥ ρομαντικός ο νεαρός Λαρισαίος, άπαιχτος.
- Μήπως έχεις έναν χάρτη να μου δανείσεις;
- Γιατί;
- Γιατί χάθηκα στα μάτια σου.
***
* ΔΕΝ τα λένε, όμως, όλοι τόσο ωραία...
- Θα μου πεις κάτι για τα μάτια μου, μωρό μου;
- Τι κορμάρα έχεις μάτια μου...
***
* - ΜΩΡΟ μου, πες μου κάτι θερμό...
- Το κορμί σου φλόγες βγάζει σαν να είναι πετρογκάζι.
***
* ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ;
- Όταν δεν μιλάς πάντως, τα λες πολύ ωραία...
Ζ.
Όταν γκουγκλάρεις
* ΔΕΝ είναι μόνο η Πόλη που μαθαίνει, επισημαίνει ο Λαρισαίος Γ.Ο., είναι και η Πόλη που τα ξέρει όλα, η Γκουγκλάρισα. Όχι παίζουμε...
Ζ.
Εκλήθησαν
* ΣΥΝΕΧΕΙΑ εκ του χθεσινού: «Το Προεδρείο του Συλλόγου Φοιτητών της Ιατρικής Αθήνας εκλήθη κανονικότατα στη συνεδρίαση», ενημερώνει ο Χρ. Κέλλας, πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, που συζητά επί του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Κι όταν «του την έπεσαν» οι βουλευτές εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς, ότι τους κάλεσε επειδή τον πίεσαν, ο Λαρισαίος τους έδειξε τα έγγραφα αιτήματά τους. «Μα δεν ζητήσατε εσείς να κληθούν οι φοιτητές στην Επιτροπή, άλλα κόμματα το ζήτησαν». Εννοώντας την «Πλεύση» της Ζ. Κωνσταντοπούλου. (Πάντως, ο Πρόεδρος επιμένει ότι η «ΟΛΜΕ δεν έχει καμιά δουλειά να κληθεί στην Επιτροπή. Τι σχέση έχουν οι της Δευτεροβάθμιας με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση...»).
Ζ.
Τους λυπήθηκαν
* Ε, δεν έγινε και τόσος ντόρος... Το 2022, από τα 2,6 δισ. υπερκερδών, «απρόσμενα κέρδη» τα ονόμασαν οι ίδιοι, η Κυβέρνηση πήρε ως φόρο από τα δύο διυλιστήρια μόνο 600 εκατομμύρια. Ούτε μισθωτοί να ήταν, για να φορολογηθούν με τέτοιον συντελεστή. Παρότι είχαν εξαγγείλει επισήμως φορολόγηση υπερκερδών στον ενεργειακό τομέα στο 90%.
***
* ΚΙ αφού τους ξετίναξαν πέρυσι, τώρα είπαν να τους λυπηθούν. Έτσι περίπου το είπε ο αρμόδιος Υπουργός όταν έγινε τώρα η αποκάλυψη στη Βουλή. Ότι όχι, φέτος δεν θα φορολογηθούν για τα υπερκέρδη 1,5 δισ. Κρίμα, σημείωσαν μεγάλη πτώση. Άλλωστε, τα δημοσιονομικά κενά θα τα καλύψουν κλασικά με τη φορολογία σε βενζίνη και πετρέλαιο, στην αντλία όμως. Απολύτως λογικό. Μα απ’ τους δικούς τους θα πάρουν; Κι επειδή, ως γνωστόν, οι πολλοί τον έναν τον σώζουν, και τους δύο εννοείται, ας τα πάρουν από όλους τους υπόλοιπους, που τους παίρνουν την ψήφο. (Επιπλέον, τα υπερκέρδη δημιουργούν και δυνατότητες διανομής).
Ζ.
Άμα έτσι...
* ΠΑΡΗΓΟΡΗΤΙΚΟΣ ο νεαρός Λαρισαίος. Αλλά μέχρι ενός ορίου.
- Έχασα το αγαπημένο μου δαχτυλίδι...
- Έλα αγάπη μου, μην κλαις, θα σου πάρω άλλο.
- Έκανε 500 ευρώ...
- Έλα αγάπη μου, μην κλαις, θα το βρεις.
Ζ.
Προλαμβάνειν
* ΜΠΟΡΕΙ να κηρύχθηκε παράνομη η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ, ωστόσο το αίτημά τους είναι πέρα για πέρα λογικό.
«Εδώ και δύο δεκαετίες, πέρα από κάποιες αναβαθμίσεις, δεν έχει γίνει αντικατάσταση κανενός από τα κρίσιμα συστήματα, αφήνοντας τους ελεγκτές να εργάζονται με γερασμένο και ξεπερασμένο τεχνολογικά εξοπλισμό, ο οποίος δεν έχει τον απαιτούμενο βαθμό διαθεσιμότητας» αναφέρουν οι συνδικαλιστές.
Και επειδή, εκ των υστέρων και αφού χάθηκαν άδικα 57 ψυχές, πολλά λέγονται για την ασφάλεια του σιδηρόδρομου, καλό είναι να γίνουν όσα πρέπει και για την ασφάλεια των αερομεταφορών έγκαιρα...
Γ.Ρ.

 

------PLEIOPSHFIA1.jpg* ΤΗΣ πλειοψηφίας η παράταξη σε παράταξη, στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο της Λάρισας. Ζ.PLEIOPSHFIA2.jpg

 

 

 

ZAXAR2.jpg* ΣΤΑ τέλη του 19ου αιώνα είχε κάνει την επένδυσή του ο Χρηστάκης Ζωγράφος, με το Σακχαροποιείον, το Εργοστάσιο Ζαχάρεως στη Γράλιστα. Τώρα, εκεί στον Ελληνόπυργο Καρδίτσας, απομένει το κουφάρι του και σε λίγα χρόνια θα έχει εξαϋλωθεί εντελώς. Μήπως ένα τμήμα των ερειπίων θα μπορούσε να συντηρηθεί, αναρωτιέται ο Σ.Μ., ώστε να υπάρξει ένα Μουσείο, αποτύπωμα του βιομηχανικού ιστορικού παρελθόντος στον Καρδιτσιώτικο κάμπο; Υπάρχει περίπτωση να αξιωθούν οι αρμόδιοι; Ζ.ZAXAR1.jpg

 

 

 

ROLOGIA.jpg* Ο Λαρισαίος επιδείκνυε πολύτιμη συλλογή από ακριβά ρολόγια.
Ζ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass