ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 29 Φεβ 2024 17:15
* ΔΥΝΑΜΙΚΗ η (οργανωμένη) παρουσία των Λαρισαίων φαρμακοποιών στη συγκέντρωση και πορεία για τα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών. Απόδειξη το πανό του Φαρμακευτικού Συλλόγου και η παρουσία των δύο προέδρων μπροστά στον σταθμό του ΟΣΕ * ΔΥΝΑΜΙΚΗ η (οργανωμένη) παρουσία των Λαρισαίων φαρμακοποιών στη συγκέντρωση και πορεία για τα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών. Απόδειξη το πανό του Φαρμακευτικού Συλλόγου και η παρουσία των δύο προέδρων μπροστά στον σταθμό του ΟΣΕ

Πριν πέντε 25ετίες
* ΚΑΙ πάλιν προχθές μας έλουσεν βροχή λεπτή, και ως εκ των πολλών βροχών τα σπαρτά ανεπτύχθησαν προώρως, και φόβος υπάρχει μήπως ως εκ του βάρους των καρπών πέσωσιν εις το έδαφος καταστρεφομένης της εσοδείας. (Φεβρουάριος του 1900, εφημερίδα «Όλυμπος», από τον φωτοθηκάριο Γ. Γρ.)

***
* ΕΠΙΣΗΣ: Τα όρη Ολύμπου και Όσσης ελευκάνθησαν εκ της καταπεσούσης προχθές χιόνος, το δε ψύχος είναι επαισθητόν εις την πόλιν μας. Ο Φεβρουάριος εις την τελευτήν του βίου του ηθέλησε να κληροδοτήση εις ημάς ολίγα κρυολογήματα ως ενθύμιον. (Άλλοι Φλεβάρηδες τότε...)
***
* ΚΑΙ ιδού: Η νόσος ιλαρά ενεφανίσθη εις την πόλιν μας και πολλούς παίδας προσέβαλεν. Η δε οστρακιά φαίνεται ότι ενεφώλευεν ενταύθα και κρούσματα τινά ανεφάνησαν από ημερών. Εφιστώμεν την προσοχήν της αστυνομίας, ιν’ ενημερώνη τους προσβαλλομένους ασθενείς και εμποδίζει την συγκοινωνίαν αυτών μετ’ άλλων ατόμων. (Υπάρχει παράδοση τελικά με καραντίνες και αστυνομίες.)
***
* ΕΠΙΠΛΕΟΝ: Συνελήφθη υπό Ευζωνικού αποσπάσματος παρά την οροθετικήν γραμμήν, Οθωμανός όστις εκόμιζε λάθρα ζάχαριν ίνα πωλήση ταύτην εν τω ημετέρω εδάφει. (Παράνομες Ελληνοποιήσεις αλλά και έλεγχοι.)
Ζ.

Η επιπλέον
* ΔΙΣΕΚΤΟ το ‘24, με 29 φέτος ο Φλεβάρης, σήμερα η επιπλέον ημέρα κι από αύριο καλό μήνα, μπαίνει η άνοιξη, ημερολογιακά. Διότι κλιματολογικά έχει εγκαθιδρυθεί από πολύ καιρό.
***
* ΜΠΑΙΝΕΙ ο Μάρτης, πάμε για Απόκριες άρα, λίγο καθυστερημένα φέτος αφού το Πάσχα πέφτει τόσο όψιμα. Κι άρχισαν οι σχεδιασμοί των Λαρισαίων.
-Θες να σε ντύσω νύφη τον άλλο μήνα;
-Αλήθεια μωρό μου;
-Γιατί όχι, Απόκριες έρχονται.
***
* - ΟΙ Απόκριες μου αρέσουν γιατί μπορώ και βγαίνω κανονικά έξω με το στέμμα μου.
Ζ.

Κοσμοπλημμύρα
* ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΕΣ το απεργιακό συλλαλητήριο ειδικά στη Λάρισα. Με όλα τα στάνταρ αιτήματα. Αλλά σε μια ατμόσφαιρα βαριάς συναισθηματικής φόρτισης, για τα Τέμπη. Τόσος κόσμος, μόνο με τις περυσινές συγκεντρώσεις που ήταν νωπή τραγωδία μπορεί να συγκριθεί, ίσως να ήταν και περισσότεροι χθες.
Βάλε κι εκείνους που αμέλησαν και κατόπιν μετάνιωσαν που δεν πήγαν, όταν έμαθαν για την κοσμοσυρροή. Πάλι αντιβούιξε η Λάρισα, ως τις γειτονιές της…
***
* ΔΕΝ έτυχε, πέτυχε. Προφανώς και δεν ήταν σύμπτωση που η χθεσινή απεργία προκηρύχθηκε για την ημέρα της επετείου των Τεμπών. Σύνθετο παζλ τα αιτήματα της μεγάλης συγκέντρωσης.
Η ακρίβεια-κατά.
Τα απογευματινά ιδιωτικά χειρουργεία-κατά.
Οι αυξήσεις και οι συμβάσεις-υπέρ.
Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια-κατά.
Λύσεις για τους αγρότες-υπέρ.
Κυριάρχησαν φυσικά τα Τέμπη, το έγκλημα κι η τιμωρία των υπευθύνων, η αποκάλυψη της αλήθειας, Αυτό ήταν το πάνδημο αίτημα. Γι’ αυτό και η πορεία ως τον Σταθμό πάλι.
***
* ΠΟΙΚΙΛΙΑ αιτημάτων, πλήθος ομιλητών, λογικό ήταν να ξενερώσουν κάποιοι σχετικά άμαθοι από συγκεντρώσεις, ιδίως νέα παιδιά. Μάλλον χρειαζόταν μέριμνα από την πλευρά των οργανωτών, λιγότερα λόγια, ιδίως όταν πρόκειται να επαναληφθούν γνωστά πράγματα. Άλλωστε ο πολύς κόσμος για τα Τέμπη πήγε.
Ζ.

Όλοι το ίδιο
* Η απεργιακή συγκέντρωση, όπως αναμενόταν, έλαβε χαρακτήρα καταγγελίας προς την κυβέρνηση για την επιχείρηση συγκάλυψης του εγκλήματος που στοίχισε τις 57 ζωές κυρίως νέων. Έτσι και πιο έντονα ήταν και στις περυσινές συγκεντρώσεις για τα Τέμπη. Κι ύστερα ήρθαν οι εκλογές που έδειξαν διαφορετική λαϊκή διάθεση. Και φάνηκε να ξεπλένουν τα πάντα.
***
* ΤΩΡΑ, από την αντιπολίτευση μιλούν για συγκάλυψη, έχουν δώσει και δικαιώματα στη Βουλή. Κι άλλοι ακόμη και του χώρου της ΝΔ ζητούν αποκάλυψη της αλήθειας. Λίγο πολύ το ίδιο δεν είναι;
***
* ΜΕΓΑΛΗ εντύπωση προκάλεσε η δημόσια παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου, ανήμερα της επετείου κιόλας, καθόλου τυχαία επιλογή το πρωτοσέλιδο πλαίσιο στην εφημερίδα. Δικαιοσύνη απαιτούν οι Λαρισαίοι δικηγόροι, διατυπώνοντας σοβαρές ενστάσεις για την ακολουθούμενη τακτική της κυβέρνησης στην υπόθεση των Τεμπών. Κίνηση ιδιαίτερης βαρύτητας.
***
* ΚΙ ο άσχετος με τα νομικά Λαρισαίος αναρωτιόταν: Γιατί προσφεύγουν μόνο οι συγγενείς των θυμάτων; Δεν θα έπρεπε και το κράτος να τρέχει και να μη φτάνει, να μη τους έχει ο τόπος, επιδιώκοντας τη διαλεύκανση της υπόθεσης; Αφού εκπροσωπεί την κοινωνία, δεν θα έπρεπε να αντιδρά εντόνως σε ό,τι φρικτό συνέβη εις βάρος πολιτών του;
Ζ.
Με όρεξη
* ΕΚΕΙ έξω, πάντα με όρεξη οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Έβαλα λιγότερη ζάχαρη στον καφέ γιατί θα τον συνδυάσω με μπουγάτσα. Κι αυτό παιδιά λέγεται δίαιτα.
***
* - ΚΑΦΕΣ με άρωμα βανίλιας και σοκολάτας. Αυτό δεν είναι καφές παιδιά, αντηλιακό είναι.
***
* - ΠΑΙΔΙΑ, πάω για τρέξιμο. Θέλει κανείς τίποτα απ’ το σουβλατζίδικο;
***
* - ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ, που λέτε, με τον πατέρα μου να φτιάξουμε ένα μίνι γυμναστήριο στο υπόγειο. Και τελικά φτιάξαμε μια ψησταριά.
Ζ.

Το αποφεύγουν
* ΚΑΙ «μη κρατικά», και «μη κερδοσκοπικά», για την «Ελλάδα ρε γμτ» θα δουλέψουν δηλαδή αυτοί. Τον όρο «ιδιωτικά πανεπιστήμια» τον αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι. Είναι κι αυτό το έρμο το Σύνταγμα που τους φοβίζει…
***
* Η κυβέρνηση πάντως έχει δώσει ήδη σαφή μηνύματα για τη φύση του νομοσχεδίου, επισημαίνει το «news247.gr», και με τις προσκλήσεις για ακρόαση φορέων στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής που το επεξεργάζεται. Ανάμεσά τους περιλαμβάνεται ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών όπως και άλλοι φορείς της επιχειρηματικότητας. Όμως ο πρόεδρος της Επιτροπής Χρ. Κέλλας εμφανίστηκε εξαιρετικά απρόθυμος όταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν να κληθεί ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής Αθήνας, κι είναι και γιατρός ο ίδιος. Εκεί όμως που η ΝΔ «έδωσε» ρέστα είναι όταν ζητήθηκε να κληθεί η ΟΛΜΕ. Ο Χρ. Κέλλας αναφώνησε πως «η ΟΛΜΕ δεν έχει κανένα λόγο να είναι εδώ». Προκαλώντας την αντίδραση του αντιπολιτευόμενου βουλευτή: «Έχουν οι βιομήχανοι και οι επιχειρηματίες λόγο για το Πανεπιστήμιο και δεν έχουν οι δάσκαλοι;» (Άντε ντε…)
Ζ.

Πώς να…
* ΧΑΛΑΡΩΣΑΝ λέει στο ΠΑΣΟΚ μετά και την αρνητική στάση του ΓΑΠ στο νομοσχέδιο. Ενδεχομένως να διαφωνήσουν μόνο 2-3 βουλευτές, ήδη εκφράστηκε υπέρ η Νάντια Γιαννακοπούλου. Θα της ανταποδώσει τώρα η Ε. Λιακούλη η οποία είχε δεχθεί τα πυρά της για τη στάση που κράτησε στον  πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών; Μετά την αποχή όμως που είχε επιλέξει η γραμματέας της Κ. Ο. είναι αδύνατον να επικρίνει πλέον τους βουλευτές που εποπτεύει, όταν δεν συντάσσονται με τη θέση του κόμματος.
Ζ.

Στην πράξη
* ΜΕ κενά στην εκπαίδευση ή τουλάχιστον δεν προέκυπτε απόδοση στην πράξη, για τους νεαρούς Λαρισαίους.
- Ποια είναι η αγαπημένη σου στάση στο σεξ;
- Εγώ καθιστός.
- Κι αυτή;
- Ποια αυτή;
***
* - ΑΥΤΟ το ωραίο σεξ μετά τον καβγά, που μας λέγανε, το κάναμε χθες. Η μία κλειδωμένη στην κρεβατοκάμαρα με ένα κιλό παγωτό κι ο άλλος στον καναπέ με σουβλάκια να βλέπει μπάλα.
***
* - ΤΙ θες να κάνουμε το βράδυ;
- Σεξ.
- Α να χαθείς γελοίε, όλο εκεί έχεις το μυαλό σου.
- Πάμε για κάνα ποτό τότε…
- Α και αλκοολικός…
Ζ.

Φυλλορροεί
* «ΤΟ Στάδιο αποφάσισε κάτω τα χέρια από τον Κασσελάκη», αποφάνθηκε ο πρόεδρος με περίσσια αυτοπεποίθηση. Το Στάδιο, ποιο Συνέδριο… Άλλωστε το κλίμα ήταν συχνά γηπεδικό, με συμπεριφορά κερκίδας. Επιπλέον η μεγάλη πλειοψηφία του κοινού δεν ήταν καν εκλεγμένοι σύνεδροι του ΣΥΡΙΖΑ. (Ας μάζευαν όμως τους δικούς τους κι όσοι τον αμφισβητούν…)
***
* ΚΕΡΔΙΣΕ λέει απ’ το συνέδριο, βγήκε ενισχυμένος, όπως ο ίδιος εκτιμά. Ο ΣΥΡΙΖΑ; Μάλλον αμφίβολο. Να, στην οργάνωση της Ελασσόνας, μετά από όσα είδαν να συμβαίνουν στην Αθήνα, δήλωσαν ότι αποχωρούν από το κόμμα καμιά 40αριά μέλη του. Από την οργάνωση που θεωρείται πιο ισχυρή και από εκείνη της Λάρισας, αναλογικά, και σίγουρα πιο δραστήρια όλα αυτά τα χρόνια. (Χώρια από όσους είχαν αποχωρήσει πιο πριν, μετά την εκλογή Κασσελάκη.)
Ζ.
Δεν ξανάγινε
* ΟΧΙ μόνο με τις μεγάλες συγκεντρώσεις χθες σε όλη τη χώρα αλλά και με την υπογραφή τους, οι πολίτες βροντοφωνάζουν ζητώντας απόδοση δικαιοσύνης για το έγκλημα στα Τέμπη.
Οι υπογραφές στο ψήφισμα των οικογενειών των θυμάτων ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο. Απίστευτο; Το σίγουρο είναι πως δεν ξανάγινε. Αναλογικά με τον πληθυσμό ούτε σε άλλες χώρες. Υπογραφή με απλή ιντερνετική διαδικασία και αίτημα την αναθεώρηση του Συντάγματος για την κατάργηση τόσο του νόμου περί ευθύνης υπουργών όσο και της βουλευτικής ασυλίας. Αριθμός που διαρκώς αυξάνεται, με στόχο τώρα το 1,5 εκατομμύριο, αν και μόνο με 500 χιλιάδες υπογραφές η Βουλή είναι υποχρεωμένη να συζητήσει το αίτημα. Πρώτη φορά στα χρονικά. Φωνή λαού…
Ζ.

Το είχε μάθει
* ΕΝΑΣ 11χρονος Λαρισαίος μαθητής έσωσε τη μαμά του, από πνιγμό την ώρα του φαγητού. Το περιστατικό προχθές το βράδυ στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου. Η μητέρα στραβοκατάπιε και άρχισε να πνίγεται. Δεν μπορούσε να ανασάνει ούτε καν να καλέσει βοήθεια. Ο μεγάλος γιος κατάλαβε πρώτος τι γινόταν, όμως ο μικρότερος επενέβη αμέσως και με ψυχραιμία. Και εφαρμόζοντας τη «λαβή Heimlich», κατάφερε να απελευθερώσει την ανάσα της μαμάς ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Ο 11χρονος, είχε παρακολουθήσει σεμινάριο Α’ Βοηθειών που είχε διοργανώσει το Σχολείο τους κι εκεί έμαθε τη μέθοδο «Χάιμλιχ». Και να που αποδείχθηκε σωτήριο που πρόσεχε εκείνη τη μέρα.
Ζ.

Θα ήθελε…
* Η νεαρή Λαρισαία στο μπαρ έβλεπε κάποιον απέναντι να της κλείνει συνέχεια το μάτι. Φώναξε κάποια στιγμή τον μπάρμαν.
- Κέρνα σε παρακαλώ ένα ποτό στο παιδί απέναντι με το θαλασσί…
- Ποιον, αυτόν με το τικ;
Ζ.

 

----------

TEMPH19.jpgΌπως και πέρυσι έτσι και φέτος παρόντες στα Τέμπη ήταν οι εθελοντές διασώστες.
Δυνατές οι μνήμες, βουβά τα πρόσωπα και ένα κερί στη μνήμη των 57 νεκρών.

 

TEMPH38.jpg

Χρόνος
* ΕΝΑΣ χρόνος πέρασε και ο ίδιος κόμπος στον λαιμό. Σαν να σου έρχεται να κλάψεις στα καλά καθούμενα. Την ώρα που οδηγάς, την ώρα που ψωνίζεις, εκεί που βλέπεις τηλεόραση. Έτσι όταν καπνίζεις. Με το που πάει η σκέψη στα Τέμπη λες και λειτουργεί ένας αυτοματισμός που σε κλειδώνει. Σε οδηγεί στο να σκέφτεσαι πως σ’ αυτό το ρημάδι το τρένο δεν ήταν κάνας ξένος. Ήταν τα αδέλφια μας, οι φίλοι μας, οι γονείς μας, τα παιδιά μας, τα όνειρά μας. Όλα μέσα στο ίδιο βαγόνι. Ήμασταν εμείς…
***
* ΠΕΡΑΣΕ ένας χρόνος και ακόμη και ο καταραμένος ουρανός ίδια όψη είχε. Ψιλόβροχο και συννεφιά. Σειρήνες ηχούν συνεχώς μέσα στα αυτιά όλων. Σαν φαντάσματα από τότε. Λάσπη και αίμα στα παπούτσια των διασωστών και των πυροσβεστών που δεν λέει να στεγνώσει. Φεύγει αύριο ο Φλεβάρης που πάντα έτσι σκοτεινός θα είναι για την πόλη και τη χώρα. 57 ψυχές ψάχνουν δικαίωση. 57 ψυχές γυροφέρνουν στο Δικαστικό Μέγαρο. Ανάμεσα σε φακέλους και ενστάσεις. Μπερδεμένες με νόμους και ισορροπίες.
***
* ΧΡΟΝΟΣ ολόκληρος που δεν άλλαξε όμως το πάθος των νέων. Χιλιάδες και πάλι ξεχύθηκαν στους δρόμους. Παιδιά με ξεκάθαρη άποψη πως δεν φταίει η κακιά η ώρα. Δεν φταίει μόνο ο σταθμάρχης και το λάθος του. Πιστεύουν πως φταίει η πολιτική που επιλέγει να βάζει πιο ψηλά το κέρδος από την ανθρώπινη ζωή. Ανάβουν κεριά, φωνάζουν συνθήματα, κρατούν πανό και δεν ξεχνούν. Θυμούνται και δε σταματούν να ζητούν δικαίωση για τη μνήμη των συμφοιτητών τους.
***
* 365 μετά και η Λάρισα έκανε το καθήκον της. Πολίτες όλων των ηλικιών άφησαν τις δουλειές τους, τα σχολεία τους, τα γραφεία τους, τα καφενεία τους και βγήκαν στην πλατεία. Άκουσαν υπομονετικά τους ομιλητές. Χειροκρότησαν και περπάτησαν μέχρι τον Σιδηροδρομικό Σταθμό για να βρεθούν μπροστά στο μνημείο που είναι πλέον αφιερωμένο στη μνήμη των 57.
Κ.Γ.

 ENOS_LEPTOY1.jpg

MIXALOPOYLOS.jpg*ΚΙ όταν οι λεπτοδείκτες των ρολογιών έφτασαν χθες το βράδυ στη μοιραία ώρα της τραγωδίας, δεκάδες συμπολίτες άναψαν κεριά και κράτησαν ενός λεπτού σιγή στην πλατεία ΟΣΕ και στα Τέμπη

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass