Ψιθυριστά και... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 22 Φεβ 2024 17:15
* ΦΑΝΗΚΕ στη Λάρισα η καλή σχέση του Χρ. Κέλλα με τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Δημ. Τσιόδρα. Ζ. * ΦΑΝΗΚΕ στη Λάρισα η καλή σχέση του Χρ. Κέλλα με τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Δημ. Τσιόδρα. Ζ.

Έρχονται
* ΑΞΙΟΛΟΓΗ κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες από την Κυριακή στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, προβλέπει ο τοπικός μετεωρολόγος Π. Α. για τον τοπικό καιρό. Το πρώτο σοβαρό σύστημα μετά από πολλούς μήνες, λέει, που θα φέρει τις πολυπόθητες βροχές των αγροτών. (Αμάν και πότε... Τέτοια αναβροχιά χειμωνιάτικα;).

Ζ.

Στην αναμονή
* ΠΕΜΠΤΗ σήμερα, που το συνειδητοποίησε ο Λαρισαίος, στην αναμονή κι αυτός, επιρρεπής στο γλέντι.
- Περιμένουμε όλοι την Τσικνοπέμπτη... Λες και τις υπόλοιπες μέρες τρώμε τραχανά...
Ζ.

Επίτευγμα
* ΝΑ μείνουν μέρες στο Σύνταγμα, να μπλοκάρουν την Αθήνα, να οργώσουν την Πανεπιστημίου, να ανέβουν με τα τρακτέρ στα σκαλάκια της Βουλής, να να, να... Λένε, λένε τώρα στους αγρότες, για λογαριασμό τους, όσα θα ήθελαν να κάνουν οι επί του καναπέως καθήμενοι, όταν οργίζονται από την καθημερινότητά τους και υπερεπαναστατούν στα λόγια.
***
* Ο στόχος της αθηναϊκής εκστρατείας όμως, επετεύχθη. Δυο μήνες στον δρόμο, στα μπλόκα που ωστόσο δεν μπλόκαραν τους δρόμους. Τώρα οι αγρότες ανέδειξαν το πρόβλημα, τα αιτήματά τους, πρώτο θέμα τρεις μέρες ήταν παντού, στα πάσης φύσεως ΜΜΕ, στην κοινωνία, στριμωγμένη και πολύ προσεκτική η κυβέρνηση. Αλλά αυτή είναι, που λέει κι ο Κουτσούμπας, που κι αυτός δείχνει ευχαριστημένος.
Ζ.

Αλλιώτικα
* ΑΥΤΗ τη φορά δεν έκλεισαν δρόμους, ίσως και να μη μπορούσαν, άλλο να έχεις 5.000 τρακτέρ σε παράταξη, τότε, πριν δυο-τρεις δεκαετίες κι άλλο τώρα με υποπολλαπλάσια. Και μάλιστα με φρουρούμενο τον κλειστό πλέον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ, όχι την πανταχόθεν ανοιχτή Παλιά Εθνική Οδό. Είναι κι ο αγροτικός κόσμος πολύ λιγότερος πια, απ’ το 30 μόλις στο 7-8%. Ωστόσο, τα τρακτέρ ήταν ικανά με την παρουσία τους και μόνο να αναδεικνύουν την υπόθεση, ακόμα κι εκεί απ’ το πλάι των κόμβων. Σε συνδυασμό με τη γενική ακρίβεια, αλλά και τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές εικόνες, οι αγρότες προκαλούσαν τη συμπάθεια του κόσμου στις πόλεις. Και αυτό ήταν πολύ σημαντικό για τον αγώνα τους.
Ζ.

Ματιασμένοι
* ΠΡΟΧΩΡΟΥΣΑΝ σε εμβαθύνσεις οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Το χειρότερο δεν είναι ότι πιστεύετε στο μάτι, το χειρότερο είναι ότι πιστεύετε πως είστε άξιοι ματιάσματος.
***
* - ΝΑ αγαπάτε τον δικηγόρο σας...Είναι ο δεύτερος στον κόσμο μετά από τη μάνα σας που θα σας υπερασπιστεί χωρίς να σας πιστέψει.
***
* - ΕΧΩ κουραστεί πάντως να βλέπω λαμπρά μυαλά να πηγαίνουν χαμένα και χαμένα μυαλά να πηγαίνουν λαμπρά.
***
* - ΚΑΠΩΣ έτσι γεμίσαμε φελλούς χωρίς να ανοίξουμε σαμπάνιες.
Ζ.

Ένα στεφάνι;
* 23 Φεβρουαρίου αύριο, συμπληρώνονται 80 χρόνια από τις 23 Φεβρουαρίου του 1944, όταν οι Μπουρλοτιέρηδες του Ολύμπου ανατίναξαν τη σιδηροδρομική γραμμή στα Τέμπη μαζί και την «Ταχεία 53», στέλνοντας στον όλεθρο και στα νερά του Πηνειού τους Ναζί, οι οποίοι μέτρησαν εκείνη την ημέρα 450 νεκρούς από επίλεκτη ομάδα των ΕςΕς και της Βέρμαχτ, το 1/3 ήταν αξιωματικοί.
Ταυτόχρονα διακόπηκε για καιρό η δυνατότητα μετακινήσεων στην Κοιλάδα και μεταφοράς στρατιωτικών δυνάμεων της Γερμανίας στο Ανατολικό Μέτωπο, όπου ήδη ο Χίτλερ αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα. Μια πράξη που θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα σαμποτάζ στην Ευρώπη κατά των Ναζί. Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, που είχε προηγηθεί, θεωρείται τόσο σημαντική διότι σηματοδοτούσε την ενότητα της Εθνικής Αντίστασης, με Βελουχιώτη και Ζέρβα μαζί. Επιχειρησιακά το σαμποτάζ στα Τέμπη ήταν ανώτερο, εκτελεσμένο από μια δράκα ανθρώπων.
***
* ΤΟ Τάγμα Μηχανικού Ολύμπου του ΕΛΑΣ έδρασε στην Κατοχή αμέτρητες φορές προκαλώντας σημαντικές ανθρώπινες και κυρίως υλικές απώλειες στα γερμανικά στρατεύματα. Με καπετάνιο τον Αντώνη Αγγελούλη, γνωστό ως Βρατσάνο, ο οποίος διάλεξε το ψευδώνυμό του από τον Ψαριανό μπουρλοτιέρη του 1821, τον Γ. Βρατσάνο, συνεργάτη του Κ. Κανάρη, μαζί έκαιγαν με τα πυρπολικά τους τον τουρκικό στόλο.
Ο επιφανέστερος σαμποτέρ της Εθνικής Αντίστασης, είχε πολεμήσει και στο Αλβανικό ως έφεδρος αξιωματικός δυναμιτιστής καταστροφών. Υπό την καθοδήγησή του, το Μηχανικό του ΕΛΑΣ είχε σιωπήσει το τελευταίο διάστημα, αποκοιμίζοντας τις ενισχυμένες φρουρές των Γερμανών στην περιοχή. Κι εκείνη τη νύχτα ετοίμασε και εκτέλεσε το μεγάλο μπαμ. Ο ίδιος ο αρχηγός, ο Αντώνης Βρατσάνος, πυροδότησε την έκρηξη στη στιγμή της διέλευσης της «Ταχείας 53». Εφαρμόζοντας ένα πρωτότυπο δικής του σύλληψης σύστημα πυροδότησης, με «τρία καψούλια δυναμίτιδας και τρία κομμάτια «βραδύκαυστο», φυτίλι, μήκους μόλις 1,5 εκατοστού», όπως περιγράφει γλαφυρά ο ίδιος στο βιβλίο του «Βροντάει ο Όλυμπος». Το ιδιαιτέρως ριψοκίνδυνο εγχείρημα πέτυχε απολύτως.
***
* ΕΠΕΤΕΙΟΣ 80 ετών αύριο κι ο καπετάνιος δεν περιμένει στεφάνι από πουθενά. Κατά καιρούς γίνονταν κάποιες εκδηλώσεις στην περιοχή, τώρα ούτε από τον Δήμο Τεμπών, ούτε από φορείς ή κόμματα, καθώς ο Α. Βρατσάνος δεν ήταν ΠΑΣΟΚ δεν ήταν ΚΚΕ, από το οποίο είχε αποχωρήσει διαφωνώντας το 1956, αντισυστημικός ως το τέλος. Μετά τη Βάρκιζα είχε πάει στη Βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα και διαμαρτυρόμενος για την επέμβασή τους στην Ελλάδα, επέστρεψε τα παράσημα που του είχε απονείμει ο Εγγλέζος αρχιστράτηγος. Μετά την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης από το ΠΑΣΟΚ και τον Α. Παπανδρέου, είχε αρνηθεί να υποβάλει αίτηση αναγνώρισης και σύνταξης αντιστασιακού, δεν καταδεχόταν να κάνει αίτηση. Το 2007 συμφώνησε να τον παρασημοφορήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Πλήρης ημερών το 2008, αποχαιρέτισε με πολιτική κηδεία. Επί δημαρχίας Καλογιάννη ονομάστηκε η πλατεία Βρατσάνου στην οδό Φαρσάλων και επί πρωθυπουργίας Τσίπρα η σήραγγα Βρατσάνος στην Κοιλάδα, τότε που σε άλλες δύο σήραγγες δόθηκαν τα ονόματα του Μαρίνου Αντύπα και του Ρήγα Φεραίου.
Ζ.

Δίκαια όμως...
* ΘΑ υποστείλουν πιθανότατα τη σημαία οι αγρότες. Και τι άλλο να κάνουν, να κρατήσουν την αναπνοή τους για να σκάσουν ώστε να προκαλέσουν μετά κυβερνητική συμπάθεια; Μάλλον τέλος, για φέτος, χωρίς να έχουν πάρει πρόσθετες ουσιαστικές απαντήσεις στα δίκαια, όπως τα χαρακτηρίζει και η κυβέρνηση, αιτήματά τους. Φυσικά το επόμενο ραντεβού τους, θα είναι στις κάλπες των Ευρωεκλογών.
***
* ΚΙ επειδή τρακτέρ βρέθηκαν σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αυτό το ραντεβού θεωρείται πολύ επικίνδυνο για τα καθεστώτα. Φοβούμενοι ότι η μετωπική σύγκρουση με τους αγρότες, μπορεί να έχει μεγάλο πολιτικό κόστος, με τις Ευρωεκλογές μπροστά τους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν. Και στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής για τη νέα ΚΑΠ θα είναι περισσότερο διαλλακτικοί.
***
* ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ η αντιφατική κυβερνητική τοποθέτηση. Δίκαια μεν τα αιτήματα των αγροτών, αλλά δεν μπορούν να κάνουν κάτι. Άρα, τι δίκαια, γιατί δεν τα λένε παράλογα, μαξιμαλιστικά; Γιατί δεν τους παίρνει να το κάνουν. Κι απλώς οχυρώνονται πίσω από τα δημοσιονομικά περιθώρια που δεν υπάρχουν. Γι αυτούς, για τους αγρότες δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα. Υπάρχει όμως άφθονο σανό; (Σε στενότητα η ανθηρή κατά άλλα Οικονομία; Ναι, για τους αγρότες. Και για άλλους φυσικά).
Ζ.

Θολά μηνύματα
* ΣΤΟ κύριο άρθρο της η «Καθημερινή» αφήνει πρωτοσέλιδα σοβαρές αιχμές για την κυβερνητική τακτική: Η κυβέρνηση δεν είχε κατασταλάξει εξαρχής. Έδωσε κάποιες παροχές αρχικά, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα δώσει και άλλες. Τις έδωσε σε δεύτερη φάση. Κατόπιν έλεγε στους αγρότες να μην επιχειρήσουν την κάθοδό τους προς την πρωτεύουσα. Και την επομένη, κατέληξε να τους δίνει απλώς οδηγίες για το πώς η κάθοδος δεν θα παρακώλυε -υποτίθεται- τις συγκοινωνίες. Η αμφιθυμία αυτή επιδείνωσε ένα ήδη δυσεπίλυτο κοινωνικό μέτωπο. Τα θολά μηνύματα σπανίως φέρνουν αποτέλεσμα στην πολιτική.
Ζ.

Αναζητήσεις
* ΣΥΝΕΧΙΖΑΝ τις αναζητήσεις τους στην τριγωνοπλατειακή παρέα.
- Κοπελιά, πότε θα πάμε για κάναν καφέ;
- Σε κάποιο μνημόσυνο ίσως.
***
* - Διάβασε το Κάμα Σούτρα μου λέγανε, σου δίνει ιδέες και σου λύνει όλα τα προβλήματα στο σεξ... Διαβάζω εδώ και δύο μέρες κι όλες οι στάσεις θέλουν και γυναίκα. Α καλά...
***
* ΚΙ ο άλλος διάβαζε, Ντίνο Χριστιανόπουλο αυτός, τον ανατρεπτικό Θεσσαλονικιό. Και αναμετέδιδε απευθυνόμενος στους παλιότερους και ιδίως στον φιλόλογο της παρέας: Μην καταργείτε την υπογεγραμμένη, ιδίως κάτω από το ωμέγα.
Είναι κρίμα να εκλείψει η πιο μικρή ασέλγεια της αλφαβήτου μας.
Ζ.

Υπέροχα τρακτέρ
* ΠΕΡΑΝ των άλλων, στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα έσπευσαν και διάφορες «Influencer», απ’ αυτές με τα φουσκωμένα χείλη, στήθη και οπίσθια, αναρτώντας σέλφι και βιντεάκια με «αγαπάμε τους αγρότες», «είμαστε στα υπέροχα τρακτέρ τους», και εν τέλει «δεν πιστεύω να είσαι παντρεμένος να με ξεμαλλιάσει η γυναίκα σου», με πονηρό γελάκι και τα δάχτυλα να τραβάνε το μαλλί πίσω από το αυτί με νάζι. Μπορεί και να τους πέρασαν για τίποτε ξενηστικωμένους ανόητους χωριάτες, αμ δε... Αυτοί είναι ήδη σελέμπριτι στον τόπο τους. Κι ένα καλό τρακτέρ κοστίζει όσο περίπου μια κολωνακιώτικη τζάγκουαρ...
***
* ΦΥΣΙΚΑ άρχισαν τα πειράγματα μεταξύ των αγροτών.
- Θα σας ρουφήξουν το άγχος, δεν θα μπορείτε μετά να πάτε στο χωράφι...
- Αυτή ρε μπορεί να καταστρέψει πιο πολλά στρέμματα από τον «Ντάνιελ»...
-Μμμ... Κάπως έτσι φαγώθηκε και το Πρασίνισμα...
Ζ.

Πηγαινοερχόμενοι
* ΚΙ ενώ οι αγρότες θα επιστρέφουν στη Λάρισα, οι συριζαίοι θα αναχωρούν για Αθήνα για το συνέδριό τους, στον δικό τους τρικυμιώδη κόσμο. Ίσως και να συναντηθούν στη Εθνική οδό. Κάποιοι Λαρισαίοι του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν στα μπλόκα, όχι και πολλοί, μπροστά πάντως δεν βρέθηκαν, ε αυτοί μπορεί να μείνουν στην Αθήνα σερί συνδυάζοντάς τα.
Ζ.

Πάει...
* - ΓΕΙΑ σου καλέ Μαρία, καιρό έχω να σε δω...
Συνάντησε τη γνωστή της στον δρόμο η Λαρισαία.
- Πώς πάει ο μεγάλος έρωτάς σου με τον Νίκο;
- Τελείωσε.
- Κρίμα... Γιατί βρε, τι έγινε;
- Παντρευτήκαμε.
Ζ.

Σύνταγμα
* ΔΕΝ το λες και μικρό πράμα αυτό που πέτυχαν οι αγρότες. Από τη μια κατάφεραν να φτάσουν με τρακτέρ στην Αθήνα. Κάποιοι μάλιστα οδήγησαν πάνω από 25 ώρες πήγαινε και γύρνα. Μόνο και μόνο για να φτάσουν μέχρι το Σύνταγμα για λίγες στιγμές. Και από πάνω έβαλαν και από την τσέπη τους ένα πεντακοσάρικο. Δεύτερο δηλαδή κατόρθωμα.
***
* ΜΑ το τρίτο τους επίτευγμα είναι και το σημαντικότερο. Είναι που έπεισαν τον κόσμο για τα δίκαια αιτήματά τους με όμορφο και εντυπωσιακό τρόπο. Ούτε δρόμους έκλεισαν, ούτε επεισόδια έγιναν, ούτε ρουθούνι δεν άνοιξε. Έχουν πλέον τους πολίτες στο πλευρό τους. Κατάλαβαν όλοι πως χωρίς αγρότες δεν έχει φαγητό φτηνό και ποιοτικό. Το θέμα πλέον είναι το καταλάβει και η κυβέρνηση.
***
* ΑΠΟ σήμερα αρχίζουν ξανά οι συσκέψεις και οι συζητήσεις. Οι αγρότες των μπλόκων θα ξανακληθούν να αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους, αφού πρώτα δουν και κάποιο σημάδι από τον πρωθυπουργό. Και όλα αυτά με φόντο τη συνάντηση για τη Θεσσαλία.
Κ.Γ.

 

-------AGROTES_βιβη.jpg

* ΑΝΤΕ κουνήσου, σε αποτελείωσαν... σε άπταιστα θεσσαλικά στην αγροτική συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε...

 

MAKARONADA.jpg

* ΕΙΝΑΙ η λεγόμενη αστικομακαρονάδα.
Ζ.

 

ZEIKOS-PAPANIKOS.jpg

* ΠΟΛΛΟΙ ήταν αυτοί που βρέθηκαν τη Δευτέρα στην πολιτική εκδήλωση - κοπή πίτας που διοργάνωσε στη Λάρισα η Νομαρχιακή Επιτροπή και η Τοπική Οργάνωση Λάρισας του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, με επίσημο καλεσμένο τον Παύλο Γερουλάνο, βουλευτή της Α’ Αθηνών. Από την Αγιά, εξ Ανάβρας ορμώμενοι, στην εκδήλωση δεν ήταν δυνατόν να μη δώσουν το «παρών» δύο ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ Λάρισας, ο Στέλιος Παπανίκος και ο Στέλιος Ζέικος. Βρήκαν δε την ευκαιρία να συζητήσουν για λίγο με τον κ. Γερουλάνο, ο οποίος μάλιστα έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή της Αγιάς, για τον Δήμο, αλλά και για τα ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους της και δη τους παραγωγούς της.
Ν.Γ.

 

IATRIKH.jpg

* ΚΙ όμως, η τωρινή δεν είναι η πρώτη φοιτητική κατάληψη στα χρονικά της Ιατρικής της Λάρισας. Η «Ε» γράφει ως γνωστόν την τοπική ιστορία και εν προκειμένω τη φωτίζει ο αρχειοφύλαξ Ε. Ρ. Πρόκειται για ρεπορτάζ του Αλ. Καλέση στις 9 Οκτωβρίου 1992, δυο χρόνια μόλις είχε που λειτουργούσε η Σχολή, περίπου 100 οι φοιτητές της τότε. Με συμμετοχή 77 εξ αυτών, λέει, η φοιτητική συνέλευση αποφάσισε ομόφωνα κατάληψη, τα μαθήματα διακόπηκαν για κάποιες μέρες, ως διαμαρτυρία για το σχέδιο του Υπουργείου σχετικά με την απόκτηση ειδικότητας μετά την αποφοίτησή τους. (Αψευδής μάρτυρας η δημοσιευθείσα τότε φωτογραφία).
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass