ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 06 Ιαν 2024 17:30
* ΣΗΜΕΡΑ έχουμε μάθημα πολιτικού πολιτισμού. Ποιος θα μας το πει; Μα φυσικά όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι ψήφισαν ομόφωνα, με τα χέρια υψωμένα, τις προτάσεις των παρατάξεων για τα πρόσωπα του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου.  Γ.Ρ. * ΣΗΜΕΡΑ έχουμε μάθημα πολιτικού πολιτισμού. Ποιος θα μας το πει; Μα φυσικά όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι ψήφισαν ομόφωνα, με τα χέρια υψωμένα, τις προτάσεις των παρατάξεων για τα πρόσωπα του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου. Γ.Ρ.

Πολύγλωσση
* ΔΗΜΑΙΡΕΣΙΕΣ αύριο στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου θα εκλεγεί η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και αυτή με πρόταση του επικεφαλή της πλειοψηφίας, Δημήτρη Κουρέτα, θα είναι η πολύγλωσση (αλλά όχι πολυγλωσσού) Χρύσα Τσαγανού (μιλάει πέντε ξένες γλώσσες), ενώ είναι παντρεμένη με τον δικηγόρο και νομικό σύμβουλο του Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο Μιχάλη Βασιλικό.
Σ.Κ.

 

Μοίρασμα
* Η παράταξη του απερχόμενου περιφερειάρχη, Κώστα Αγοραστού, θα προτείνει για τη θέση του αντιπροέδρου την Τάνια Δόκου, νυν πρόεδρο, ή τον Βασίλη Πινακά. Το σενάριο είναι να μοιραστούν τη θητεία, με δεδομένο ότι και οι δύο υπήρξαν στο παρελθόν πρόεδροι στο Περιφερειακό Συμβούλιο και γνωρίζουν τις διαδικασίες.
Σ.Κ.

 

Στη... Ρήγα Φερραίου
* ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ότι το κεντρικό γραφείο του νέου Περιφερειάρχη θα βρίσκεται στη Διαχειριστική Αρχή. Εκεί θα είναι το στρατηγείο του. Θα έχει γραφείο και στη Θεοφράστου, αλλά η παρουσία του θα είναι πιο έντονη στο παλαιό κτίριο στην πλατεία Ρήγα Φερραίου.
Σ.Κ.

 

Πιστός...
* Ο ΝΕΟΣ δήμαρχος Λαρισαίων Θανάσης Μαμάκος είναι πιστός στις φιλίες του. Προχθές όχι απλά πήγε στο Ael Fc Arena, αλλά είδε το παιχνίδι με την ίδια παρέα που αποτελούν ο φαρμακοποιός Θάνος Δασταμάνης και ο οικονομολόγος Χαράλαμπος Γιοντζής. Και πάντα κοντά του, έχει τον γιο του.
Σ.Κ.

 

Της... κουκουβάγιας
* ΑΛΛΑ τα μάτια του λαγού και άλλα της.... κουκουβάγιας. Η συζήτηση στο περιβόητο προ Χριστουγέννων γεύμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του ανιψιού του Γρηγόρη Δημητριάδη (γιος της αδελφής του Κατερίνας) περιελάμβανε στις συζητήσεις και τη Θεσσαλία.
Σ.Κ.

 

Τους έκοψε...
* ΑΥΣΤΗΡΗ εντολή από το Πρωθυπουργικό Γραφείο σε κυβερνητικούς βουλευτές να μη βγαίνουν σε κανάλια και ραδιόφωνα. Πληροφορίες θέλουν ο λόγος να αφορά στην πολυγλωσσία θέσεων για θέματα οικονομικά και ιδιαίτερα για την ακρίβεια.
Σ.Κ.

 

Καλύτερα
* ΧΑΛΑΡΗ συνάντηση με ποτό, του απερχόμενου δημάρχου Λαρισαίων, Απόστολου Καλογιάννη, με τους αντιδημάρχους της θητείας του Πάνο Σάπκα και Ρίτα Απρίλη.
Ο πρώην Δήμαρχος έλεγε ότι παραδίδει καλύτερα οικονομικά στοιχεία από αυτά που παρέλαβε και όλα είναι στη διάθεση της νέας Δημοτικής Αρχής.
Ο Πάνος Σάπκας σκέφτεται να ολοκληρώσει τον κύκλο του στα δημοτικά πεπραγμένα, ενώ η Ρίτα Απρίλη από τον Σεπτέμβριο δεν αποκλείεται να βρεθεί στην... Κρήτη.
Σ.Κ.

 

 

Κουίζ...
* ΚΟΥΙΖ για πολύ δυνατούς λύτες. Ποιο έργο πληρώθηκε από Υπουργείο πριν την ολοκλήρωσή του; Συμβαίνουν και αυτά...
Σ.Κ.

 

Η πρώτη
* ΕΠΙΣΗΜΗ πρώτη βροχή για το νέο έτος αυτή που θα εκδηλωθεί σύμφωνα με τους μετεωρολόγους από σήμερα το βράδυ στα δυτικά της χώρας και θα επεκταθεί σταδιακά σε όλη τη Θεσσαλία και το κεντρικό Αιγαίο. Μηδένισε το κοντέρ του υετού, αρκεί τη νέα χρονιά να μη «γράψει» ό,τι έγινε την περασμένη.
Γ.Γ.

 

Καθυστερεί
* ΤΣΑΚΩΣΑΝ μπελά και ακόμη περιμένουν τη γέφυρα μπέλεϊ στην Αμπελιά. Οι Φαρσαλινοί αγρότες τώρα που θα ανοίξουν οι δουλειές είναι αναγκασμένοι να διανύσουν ακόμη και 25 χιλιόμετρα για να μεταβούν στην αντίπερα όχθη του ποταμού για να βγάλουν το βιος τους.
Από κοντά στην ταλαιπωρία και οι αυτοί που μετακινούνται καθημερινά. Απογοητευμένοι, δεν βλέπουν φως, πέρασαν 4 μήνες! Για το χρονοδιάγραμμα και την αποκατάσταση της νέας γέφυρας σιγή.
Το Υπουργείο έχει υποσχεθεί να τη «γιάνει» ταχιά κι αυτή!
Γ.Γ.

 

Δυσοσμία
* ΑΦΟΡΗΤΗ ήταν και χθες η δυσοσμία που επικρατούσε στη Χάλκη, πιθανότατα από μονάδα παραγωγής βιοαερίου, η οποία χρησιμοποιεί, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι του χωριού, απόβλητα από τυροκομεία και ελαιουργεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, κλιμάκια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Διεύθυνσης Υγιεινής της Περιφέρειας Θεσσαλίας πραγματοποίησαν αυτοψία στον χώρο του εργοστασίου και προχώρησαν σε σχετικές συστάσεις ως προς τη συμμόρφωση της εταιρείας με τους προβλεπόμενους κανόνες λειτουργίας. Οι Χαλκιώτες, ως μέσο πίεσης για την επίσπευση των απαραίτητων εργασιών για την αποφυγή της δυσοσμίας, εξετάζουν ακόμη και τη διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στην περιοχή. Περισσότερα... τις επόμενες ημέρες.

 

Μαραθώνιος
* ΞΕΚΙΝΑΕΙ η εκστρατεία της πίτας ή μάλλον πιο επίσημα το κόψιμο της καθιερωμένης βασιλόπιτας για τους Πολιτιστικούς Συλλόγους και φορείς.
Κάθε χρόνο το άγχος ίδιο, να μη συμπέσουν όλοι μαζί και δεν υπάρχει προσέλευση. Και σε λίγες μέρες έρχονται και από κοντά και οι ετήσιοι χοροί...
Γ.Γ.

 

ΝΑΣΑ
* Η NAΣA ανακοίνωσε ότι θα δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους ενδιαφερόμενους παγκοσμίως να στείλουν εντελώς δωρεάν το όνομά τους στο φεγγάρι, στο πλαίσιο του «Send Your Name with VIPER» προγράμματος.
Η όλη διαδικασία είναι αρκετά απλή, αφού το μόνο που χρειάζεται να κάνει κάποιος είναι να υποβάλει το όνομά του και ένα «pin», μέσα από τη φόρμα που έχει ετοιμάσει η NAΣA στην ειδική ιστοσελίδα της.
Μάλιστα, όλοι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα λάβουν και ένα μοναδικό ψηφιακό αναμνηστικό: Μια εξατομικευμένη κάρτα επιβίβασης στην αποστολή «VIPER».
Η προθεσμία για την υποβολή ονομάτων λήγει στις 15 Μαρτίου, μετά την παρέλευση της οποίας τα ονόματα θα επισυναφθούν στο «VIPER ρόβερ».
Γ.Γ.

Τέλος
* ΚΑΛΟΚΑΙΡΑΚΙ μέσα στον χειμώνα τέλος. Από σήμερα το απόγευμα οι ειδικοί λένε πως αγριεύουν τα πράγματα και θα χρειαστούμε καλό μπουφάν και λίγο «τσίμπημα» το καλοριφέρ παραπάνω. Όχι που θα τη γλιτώναμε τόσο εύκολα. Ίσα τον σταυρό θα προλάβουμε να ρίξουμε και μετά αλλαγή σκηνικού. Για να δούμε, θα πέσουν μέσα οι προβλέψεις των ειδικών;
Κ.Γ.

 

Κουρέτας
* ΕΥΧΕΣ και δώρα δέχθηκε ο νέος περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας στο γραφείο του από φορείς και πολίτες. Μάλιστα, σημείωσε πως όλα κυλούν ομαλά και τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση μέσω συνέντευξης Τύπου για τις προτεραιότητες της νέας αρχής. «Κάπως έτσι θα κάνουμε. Θα είναι λίγο διαφορετικές οι συνεντεύξεις απ’ ό,τι είχατε συνηθίσει» ανέφερε, μάλιστα, μιλώντας σε εκπροσώπους των ΜΜΕ. Βέβαια, όσοι πήγαν δεν έφυγαν έτσι, καθώς είχαν την ευκαιρία να γλυκαθούν, αφού οι άνθρωποι του Περιφερειάρχη είχαν φροντίσει να υπάρχουν και τα απαραίτητα κεράσματα.
Κ.Γ.

Ανάκτορο
* ΠΟΣΗ ώρα είναι η Βέροια από τη Λάρισα; Πολύ κοντά είναι η απάντηση αν αναλογιστεί κανείς πως φτάνοντας στην περιοχή κάποιος από σήμερα θα μπορεί να δει εκτός από τα Μουσεία και τους βασιλικούς τάφους πλέον θα μπορεί να απολαύσει και το ανάκτορο του Φιλίππου. Ένα σημείο που σε γεμίζει δέος, έγινε ακόμα πιο σπουδαίο με αυτήν την κίνηση. Σε δύο ώρες μόνο βλέπεις τον Παρθενώνα της Μακεδονίας. Και τρως και ραβανί...
Κ.Γ.

 

Μεγαλώνει η λίστα
* ΤΟ ρεπορτάζ της «Ε» με τα βιβλία που εξέδωσαν το 2023 οι Λαρισαίοι λογοτέχνες εμπλουτίζει με ανάρτησή του στη σελίδα του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Λαρισαίος συγγραφέας Θανάσης Τριανταφύλλου. Ο κ. Τριανταφύλλου, αφού σημειώνει τη χαρά του για τα βιβλία που εξέδωσαν συμπολίτες του, σημειώνει ότι «έχω την αίσθηση ότι υπάρχουν κι άλλα βιβλία που κυκλοφόρησαν την περασμένη χρονιά από Λαρισαίους συγγραφείς.
Χωρίς να διεκδικώ κάποια πληρότητα στον κατάλογο των πληροφοριών που παραθέτω, έχω την αίσθηση ότι και η Τασούλα Τσιλιμένη μάς έδωσε δύο της νέα βιβλία και η Άννα Μανωλοπούλου κι ο Δημ. Δημηρούλης επίσης κι ο Κώστας Λάνταβος κάποιες ακόμα μεταφράσεις αρχαίων τραγωδιών, και η Μπέτυ Σαΐας - Μαγρίζου «Τα αόρατα φτερά», ίσως κι άλλοι που σίγουρα, λόγω της απουσίας μου από την πόλη μας για μεγάλα διαστήματα, να μου ξεφεύγουν. Θυμήθηκα, όμως, κι ένα δικό μου που επιμελήθηκε ο Δημήτρης Γαβαλάς και οι εκδόσεις «ΚΑΤΑΓΡΑΜΜΑ». Το μη αναφερόμενο δικό μου, λοιπόν, «Μιλώντας για μαθηματικές «ψηφίδες» στην ποίηση του Δημήτρη Γαβαλά», αποτελείται από 127 σελ. 15X23». (Η λίστα των... λαρισαϊκών βιβλίων όλο και μεγαλώνει!).
ΘΑ.

 

 

Μαγική... πολιτική
* «ΤΑ τάνγκος του μαγικού ρεαλισμού» πρώτα μάγεψαν κοινό και μουσικούς και έπειτα βραβεύτηκαν. Το έργο του Λαρισαίου συνθέτη Γιάννου Αιόλου, που απέσπασε 5 βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς, παίχτηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβρη του 2022 στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας. Εμ, πώς να μην είναι περήφανος για τις επιλογές του και την πολιτιστική πολιτική που χάραξε ο Πάνος Σάπκας;
ΘΑ.

Παραίτηση;
* Ο Πάνος Σάπκας, όπως αναφέρουν πληροφορίες, έκανε γνωστή την πρόθεσή του να παραιτηθεί από δημοτικός σύμβουλος, κατά τη συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας που έγινε πριν από λίγες.
Και μάλιστα η παραίτηση θα γίνει τις αμέσως επόμενες μέρες...
ΘΑ.

Ορθόδοξος Αγιασμός
* ΕΝΕΚΑ της ημέρας, χρήσιμη η σημείωση από ιερέα της πόλης. Παίρνεις από την ίδια βρύση, την ίδια ώρα και ημέρα, δύο ποτήρια νερό. Το ένα το «διαβάζει» ο ιερέας, κάνοντας το νερό «Αγιασμό». Το άλλο το αφήνεις χωρίς προσευχή. Μένουν και τα δύο ποτήρια εκτεθειμένα στον αέρα. Αποτέλεσμα; Το νερό που δεν έγινε Αγιασμός βγάζει φυσαλίδες, φθείρεται και αλλοιώνεται. Αντίθετα, το νερό που έγινε Αγιασμός, παρόλο που είναι κι αυτό εκτεθειμένο, παρόλο που πάρθηκε από την ίδια πηγή και την ίδια στιγμή, παραμένει πάντα καθαρό και φρέσκο, λες και μόλις βγήκε από την πηγή. Ο Αγιασμός δεν είναι απλώς από μόνο του ένα θαύμα, άλλα κάνει και θαύματα. Ο Ορθόδοξος Αγιασμός είναι ένα ζωντανό θαύμα του Ουρανού.
Γ.Ρ.

Επισήμανση
* ΜΙΑ από τις πρώτες προτεραιότητας της νέας Δημοτικής Αρχής Λάρισας πρέπει να είναι η αποκατάσταση των καταστραμμένων κυβόλιθων σε κεντρικούς πεζοδρόμους της πόλης. Η κατάσταση τείνει να γίνει πλέον επικίνδυνη, καθώς καθημερινά σημειώνονται ατυχήματα.
Γ.Ρ.

Προβληματισμός
* ΕΝΤΟΝΗ ανησυχία επικρατεί στις τάξεις των γονέων, με αφορμή την επικείμενη επανέναρξη της σχολικής χρονιάς, μετά το διάλειμμα των γιορτών, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων ιώσεων και κορονοϊού. Κάποιοι σκέφτονται να κρατήσουν τα παιδιά τους -προσώρας- στα σπίτια κι άλλοι που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, τα προετοιμάζουν, ελπίζοντας να αποφύγουν τα χειρότερα.
Γ.Ρ.

 

PROEDROS.jpg

* ΜΕ τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη, συναντήθηκε χθες έξω από την Αγιά Σοφιά ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού Δημ. Τσιούρης, με αφορμή τον εορτασμό των Θεοφανίων στο Φανάρι.

 

GYNAIKA.jpg

* ΓΥΝΑΙΚΑ στο τιμόνι του Δημοτικού Συμβουλίου Λαρισαίων και μάλιστα με αποδοχή απ’ όλες τις παρατάξεις. Η κ. Γαρυφαλιά Καρυστιανού, για την οποία ο δήμαρχος Λαρισαίων Θανάσης Μαμάκος αναφέρθηκε με ιδιαίτερη θέρμη, στη συνεδρίαση του σώματος, κάνει ένα ξεκίνημα με τις καλύτερες βάσεις.
Και όσοι δεν την ήξεραν, με την παρουσία της και τον λόγο της στην πρώτη συνεδρίαση, τους κέρδισε.
Λ.Κ.

 

KELLAS.jpg

* ΠΑΤΗΡ και υιός Κέλλας, φυλάνε τα νώτα, εκ δεξιών και αριστερών, του δημάρχου Λαρισαίου, Θανάση Μαμάκου. Ο «γαλάζιος» βουλευτής ξανακάθισε στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ πολλοί θεωρούν ότι την ίδια πολιτική πορεία θα χαράξει και ο γιος του, Αχιλλέας.
Γ.Ρ.

 

PODHLATO.jpg

* ΓΙΑ τη σέλα και τα πετάλια θα περάσουν την επόμενη εβδομάδα...
ΘΑ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass