ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 05 Ιαν 2024 17:20
* ΤΙ σόι Πειραματικό θα ήταν, αν δεν πειραματίζονταν στο ποδόσφαιρο χωρίς φως; ΘΑ. * ΤΙ σόι Πειραματικό θα ήταν, αν δεν πειραματίζονταν στο ποδόσφαιρο χωρίς φως; ΘΑ.

Ανασχηματισμός
* ΜΙΝΙ, και κυρίως διορθωτικός, ήταν ο ανασχηματισμός που ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Ουσιαστικά είχαμε επιστροφές υπουργών (ελπίζουμε να μη θυμηθούμε και το τραγούδι ...επιστροφές …καταστροφές) σε μία προσπάθεια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να δώσει νέα ώθηση στο κυβερνητικό σχήμα και να αντιμετωπίσει προβλήματα της καθημερινότητας που εντοπίζονταν κυρίως με τον χώρο της υγείας και της προστασίας του πολίτη.
* * *
* ΔΕΝ επιβεβαιώθηκαν τελικά τα σενάρια που κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο για τη δημιουργία Υπουργείου Θεσσαλίας, για την καλύτερη διαχείριση της κρίσης που προέκυψε στην περιοχή μας από τις καταστροφικές πλημμύρες τους Σεπτεμβρίου.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η υπόθεση μπήκε στο αρχείο.
Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα ανοίξει τα χαρτιά της μόλις παραλάβει ολοκληρωμένο το σχέδιο (masterplan) των Ολλανδών για την αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλίας.
Κι επειδή θα κληθεί να τρέξει και να υλοποιήσει αυτό το σχέδιο ένα κυβερνητικό σχήμα, δεν αποκλείεται τότε να ανακοινωθεί η περίφημη δημιουργία του Υπουργείου, όπως και ο ένοικός του να είναι …Θεσσαλός, ένας άνθρωπος δηλαδή που θα γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα.
* * *
* ΣΤΑΘΕΡΟΣ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος αισθάνεται πλέον πιο δυνατός μετά και την απομάκρυνση από τη θέση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ του Βαγγέλη Σημανδράκου.
Έτσι, ο Κρητικός πολιτικός, έχοντας νωπή την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού προς το πρόσωπό του, θα διαχειριστεί καλύτερα και με ανεβασμένο ηθικό, τις επικείμενες αγροτικές κινητοποιήσεις, οι οποίες -όπως έχουμε ξαναγράψει- φέτος μόνο εθιμοτυπικές δεν θα είναι…
Γ.Ρ.

Λεμονής
* ΛΙΓΟ από Τάκη Λεμονή θυμίζει πλέον ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Όπως ο προπονητής του Ολυμπιακού, πάντα αναλάμβανε στα δύσκολα υπηρεσιακός, έτσι και ο υπουργός επιστρέφει για 5η φορά στο Προστασίας του Πολίτη…
Κ.Γ.

Λαρισαίος
* ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ έρχονται και φεύγουν, εκλογές περνούν και χάνονται, πρόσωπα αλλάζουν, μα μόνο κάτι δεν αλλάζει. Υπουργό από τη Λάρισα δεν βλέπουμε… Το παράπονο των Λαρισαίων είναι μόνιμο πλέον τα τελευταία χρόνια.
Κ.Γ.

Φωτιά τα ενοίκια
* ΣΕ απατηλό όνειρο εξελίσσεται η απόκτηση στέγης για τα νεαρά ζευγάρια και όχι μόνο, μιας και τα ενοίκια και οι τιμές πώλησης των ακινήτων έχουν εκτοξευτεί στα ύψη. Με αυξήσεις σε υψηλά διψήφια ποσοστά έκλεισε το 2023 για τις τιμές πώλησης κατοικιών και τα ενοίκια στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, απομακρύνοντας ακόμα περισσότερο όσους διαθέτουν χαμηλά και μεσαία εισοδήματα από το όνειρο για απόκτηση στέγης. Στη Λάρισα για παράδειγμα, δημοσιεύματα αθηναϊκού Τύπου αναφέρουν ότι η τιμή πώλησης ενός ακινήτου το 2023 αυξήθηκε σε 1.160 ευρώ/τ.μ. από 1.092 ευρώ/τ.μ. το αντίστοιχο γ’ τρίμηνο του 2022, ενώ η τιμή ενοικίασης έφθασε τα 6,71 ευρώ/τ.μ. από 6 ευρώ!

Χωράφια
* ΤΗΝ ανηφόρα φαίνεται να τραβούν και οι τιμές ενοικίασης των χωραφιών. Παράδοξο θα πει κανείς, λόγω των πολλών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αγρότες.
Έλα όμως που 180.000 στρέμματα παραμένουν πλημμυρισμένα κάτω από το νερό και όλοι αυτοί οι αγρότες αναζητούν νέες εκτάσεις για να καλλιεργήσουν και να βιοποριστούν.
Σε συνδυασμό με τα φωτοβολταϊκά που έχουν καταλάβει ένα μεγάλο μέρος της καλλιεργήσιμης γης, έχει δημιουργηθεί ένα επικίνδυνο κοκτέιλ για την παραγωγικότητα. Έτσι, σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τα ακριβότερα νοίκια στον θεσσαλικό κάμπο μετά τις πλημμύρες με πλειοδοσίες φθάνουν ακόμα και στα 85 ευρώ το στρέμμα! Αναφορές θέλουν τα ενοίκια για ξερικά χωράφια από τα 45 ευρώ να ανεβαίνουν στα 65 ευρώ σε ορισμένες περιπτώσεις, σε έναν δίχως προηγούμενο ανταγωνισμό μεταξύ των παραγωγών. Τα δε ποτιστικά, αγγίζουν πλέον τιμές που δεν δικαιολογούνται από τα περιθώρια κερδοφορίας που αποτυπώνουν τα δεδομένα στις αγορές, αφού ενδεικτικά έχουν ακουστεί ακόμα και 80 με 85 ευρώ το στρέμμα το τελευταίο καιρό, έναντι των 60 ευρώ που ίσχυαν μέχρι πρότινος.
Γ.Ρ.

Νωρίς
* ΝΩΡΙΣ νωρίς, έφτασαν οι άνθρωποι της Δημοτικής Αρχής στα πόστα τους. Όρεξη για δουλειά φαίνεται πως έχουν. Και πώς να μην έχουν βέβαια πρώτες μέρες.
Ας ευχηθούμε να τη διατηρήσουν και στη συνέχεια. Για το καλό του τόπου, αν συνδυαστεί και με αποτελεσματικότητα.
Κ.Γ.

Υποτονικά
* ΕΠΑΝΗΛΘΑΝ οι λαϊκές αγορές στην πόλη με τη σκέψη των παραγωγών φυσικά να βρίσκεται στα POS, αλλά με υποτονική κίνηση από τους πολίτες. Ακόμα κρατάνε οι δυνάμεις στα ψυγεία. Είχαν γίνει οι απαραίτητες αγορές πριν τις γιορτές.
Τώρα λίγη οικονομία, χρειάζεται κιόλας.
Κ.Γ.

Κάρτες
* ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ έως μηδαμινές οι κάρτες που εστάλησαν για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Εξάλλου το παραδοσιακό ταχυδρομείο έχει χρόνια που αντικαταστάθηκε από το ηλεκτρονικό. Λίγο ο περιορισμός της σπατάλης του χαρτιού, λίγο η ευκολία της τεχνολογίας και αποτελούν μακρινή ανάμνηση. Ήταν όμως όμορφο να περιμένεις μια κάρτα.
Ν.Π.

Φθηνότερα
* ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ της ακρίβειας που επικρατεί στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι το γεγονός ότι εφαρμογές ελέγχου των καλύτερων τιμών ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια.
Μια τέτοια μηχανή αναζήτησης-εφαρμογή, είναι και το Noikokyris.gr, όπου μπορεί να μπει ο καταναλωτής και να ανακαλύψει σε ποιο σούπερ μάρκετ πωλείται φθηνότερα το προϊόν που θέλει να αγοράσει.
Τώρα, αν έχει λίστα με ψώνια και θα πρέπει να επισκεφθεί τουλάχιστον τρία σούπερ μάρκετ για να βρει την καλύτερη τιμή, άλλη ιστορία αυτή.
Αλλά, εκεί έχουμε φτάσει… Παίρνουμε σβάρνα όλα τα σούπερ μάρκετ, μπας και ψωνίσουμε πιο οικονομικά.
Ν.Π.

Ουράνιο τόξο
* ΜΑ αυτοί δεν είναι λογαριασμοί ρεύματος …Ουράνιο τόξο είναι. Μπλε, πράσινο, πορτοκαλί, κίτρινο. Ο κόσμος ακόμη προσπαθεί να βγάλει άκρη.
Η «μάχη» δίνεται μεταξύ πράσινου και μπλε αν και πολλοί ακόμη είναι αναποφάσιστοι και το άφησαν στην τύχη.
Εξάλλου, θα μπορέσουν να το αλλάξουν και στην πορεία. Όλο καινοτομίες που στην τελική περισσότερο άγχος προσθέτουν.
Από πού να φυλαχθούμε δεν ξέρουμε πια.
Ν.Π.
Αιθαλομίχλη
* ΜΠΟΡΕΙ κρύο πολύ να μη μας έκανε, μπορεί οι λιακάδες να μας προσφέρθηκαν απλόχερα στις γιορτές, αλλά οι καμινάδες και τα μπουριά από τις σόμπες πνίγουν με καπνό την πόλη, από το απόγευμα και μετά.
Η ατμόσφαιρα αποπνικτική! Μυρίζει καπνό παντού. Και τι να κάνει όμως ο κόσμος κάπως πρέπει να ζεσταθεί.
Τις μπουγάδες μόνο να φροντίζουν να μην ξεχνούν, γιατί τα ρούχα γίνονται καπνιστά, και τζάμπα τα πλένουν.
Ν.Π.

Τεχνητή νοημοσύνη
* ΤΟ είδαμε και αυτό… Η τεχνητή νοημοσύνη ως έννοια έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, αλλά η αλήθεια είναι ότι κάθε φορά οι εξελίξεις ξεπερνούν τη φαντασία. Ήρθε λέει η εφαρμογή που μας επιτρέπει να μιλάμε με νεκρούς… Πρόκειται για τη νέα εφαρμογή HereAfter AI, η οποία προσφέρει έναν μοναδικό τρόπο σύνδεσης με αγαπημένα πρόσωπα που έχουν φύγει από τη ζωή, χρησιμοποιώντας τις φωνές τους για να απαντήσουν σε ερωτήσεις και να μοιράσουν… σοφία. «Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να εξελίσσεται, ο ρόλος της στη διατήρηση προσωπικών κληρονομιών και αναμνήσεων θα επεκταθεί. Η HereAfter AI είναι μόνο η αρχή ενός ταξιδιού προς πιο εξατομικευμένες και ουσιαστικές αλληλεπιδράσεις με το παρελθόν μας. Οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης σε αυτόν τον τομέα είναι τεράστιες, προσφέροντας νέους τρόπους για να θυμόμαστε, να μαθαίνουμε και να νιώθουμε πιο κοντά σε όσους έχουν φύγει από τη ζωή» λένε όσοι κρύβονται πίσω από την εφαρμογή. Τώρα κατά πόσο βοηθά αυτό όσους βιώνουν πένθος, άγνωστο… Είναι λίγο ανατριχιαστικό πάντως…
Ν.Π.

Δίδυμα
* ΗΤΑΝ δίκαιο και έγινε πράξη, γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ διαθέτει θέσεις για δίδυμα παιδιά στα καρότσια της.
Η αλήθεια είναι ότι θα σώσει πολλές διδυμομανούλες που το σούπερ μάρκετ είναι πραγματικός Γολγοθάς για κείνες.
Τώρα, με τι θα το γεμίσουν το καρότσι, με τόση ακρίβεια, αυτό είναι άλλη ιστορία…
Τουλάχιστον φρόντισαν για την ισότιμη πρόσβαση στους χώρους τους.
Ν.Π.

Νεολαία
* ΧΡΟΝΙΑ αλλαγών όχι μόνο για το κανονικό Δημοτικό Συμβούλιο της Λάρισας, αλλά και γι’ αυτό της Νεολαίας. Σήμερα λοιπόν η απολογιστική εκδήλωση του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας, το απόγευμα στο αμφιθέατρο του Μύλου του Παππά και το μόνο σίγουρο είναι πως όλοι είναι ικανοποιημένοι από τη δραστηριότητά του στην τελευταία διετία. Όμως όλα τα ωραία τελειώνουν κι έτσι αναμένεται να αλλάξει και η σύνθεσή του για να έρθουν ακόμα πιο νέα άτομα με φρέσκες ιδέες και όρεξη για νέα πράγματα.
Κ.Γ.

Αποχή1
* Ο σημαντικότερος στόχος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας είναι -αν μη τι άλλο- να παρακινήσει τους νέους να ενεργοποιηθούν και να αρχίζουν να ασχολούνται ακόμα πιο πολύ με τα κοινά. Και αυτό έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστεί κάποιος πως από τα μεγαλύτερα προβλήματα αυτά τα χρόνια στην κοινωνία είναι και η αποχή που καταγράφεται, κυρίως από τους νέους. Έχουν γυρίσει την πλάτη τόσο στην πολιτική όσο και στην τοπική αυτοδιοίκηση και χρειάζεται πολύς κόπος για να ανατραπεί αυτό το σκηνικό.
Κ.Γ.
ΑΕΛ
* ΤΖΑΜΠΑ η προχθεσινή χαρά από την ισοπαλία του Λεβαδειακού στην Κοζάνη για τους φίλους της ΑΕΛ. Δεν ήρθε η νίκη με την ΑΕΚ χθες στη Λάρισα, αλλά παρ’ όλα αυτά οι «βυσσινί» παρέμειναν μόνοι πρώτοι στην κορυφή, έστω και με διαφορά μόλις ενός βαθμού. Τουλάχιστον ευτυχώς δεν χάσαμε, έλεγαν αρκετοί φίλοι της ομάδας, έτσι όπως εξελίχθηκε το ματς. Άλλωστε αυτός είναι κι ένας βασικός άγραφος νόμος στο ποδόσφαιρο. Όταν δεν μπορείς να κερδίσεις ένα ματς, τουλάχιστον ας μη χάσεις… Δεν πειράζει, συμβαίνουν κι αυτά στον αθλητισμό. Υπάρχει πολύς δρόμος στη συνέχεια.
Κ.Γ.
Αγρότες
* ΠΕΡΝΑΝΕ οι μέρες και οι αγρότες βλέπουν να μην κανονίζεται αυτή η συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο που ζητάνε όσες πόρτες κι αν χτυπήσουν. Αν συνεχιστεί η κατάσταση βέβαια, οι πλημμυροπαθείς στέλνουν παντού το μήνυμα πως δεν θα καθίσουν με σταυρωμένα τα χέρια. Τον δρόμο του αγώνα άλλωστε τον ξέρουν καλά και τα μονοπάτια του Δικαστικού Μεγάρου ακόμα καλύτερα. Δεν φαίνεται να κάνουν πίσω.
Κ.Γ.

 

*****

4_IOANNA_SABBA-ELENA_KAMATERH.jpg

* ΦΥΣΙΚΑ και δεν έλειπαν από το Santa Run Nation Larissa, η διευθύντρια του ΣΘΕΒ Έλενα Καματέρη και η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του ΙΑΣΩ Ιωάννα Σάββα. Χρόνια φίλες, με έντονη δραστηριότητα στα κοινά και στον εθελοντισμό, αν και συγκέντρωσαν τα φλας των φωτογράφων στην εκδήλωση στον Μύλο του Παππά, είπαν να αποθανατίσουν τη στιγμή και οι ίδιες…

 

 

1.jpg

 

* ΚΑΙ η Ορθοδοξία και ο …καπιταλιστικός Άγιος Βασίλης παρέστησαν στην εορταστική εκδήλωση του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας, στην οποία βραβεύτηκαν οι αριστούχοι μαθητές της περασμένης χρονιάς

 

 

 

3.jpg

* ΑΓΝΩΣΤΟ τι δώρο μπορεί να ζήτησε από τον Άγιο Βασίλη ο Βασίλης Κόκκαλης για το 2024. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πάντως θα συνοδεύει τον αρχηγό του κόμματος Στεφ. Κασσελάκη στον εορτασμό των Θεοφανίων στο Φανάρι.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass